Reklama

Reklama

Zlý duch tajgy

  • Sovětský svaz Zloj duch Jambuja (více)

Obsahy(1)

Hlboko v tajge na Sibíri, na kopci Jambuj, kde žije kmeň Evenkov, dochádza k záhadnému miznutiu ľudí. Členovia geologickej expedície, ktorá oblasťou práve prechádza, sa rozhodnú zistiť, čo je podstatou tohto miznutia. Postupne sa však začnú strácať oni sami. (sochoking)

Recenze (19)

tron 

všechny recenze uživatele

Nie som expert na sovietsku kinematografiu. Na Zlého ducha tajgy som sa však napriek tomu tešil, nakoľko som zachytil informácie, že by teoreticky mohlo ísť o horor. Nuž... nejde. Áno, v deji sa čiastočne vyskytuje medveď ľudožrút, ale ak budete čakať zvierací survival horor, tak upadnete do šoku, z ktorého vás nasledujúcich 48 hodín nikto nepreberie. Fakt vôbec nechápem, prečo tu niektorí hovoria v súvislosti s týmto filmom ako o horore. Toto s ním nemá nič spoločné. Prečo teda až 3*? Lebo ako „nie horor“ to vôbec nie je zlé. Ústredný hrdina je sympaťák, nechýba moja obľúbená filmová ingrediencia (pes), sovietska mrazivá výprava má veľa do seba a z filmu som mal príjemnú nostalgickú retro atmosféru. Miestami značne amatérske (technicky, aj herecky), ale paradoxne aj to tomu dodáva istú silu. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Dneska už asi legendární dobrodružný thriller s prvky survival hororu. Příběh vypráví o skupince geodetů, která kdesi v sibiřské pustině narazí na obrovského a chlupatého zabijáka. Jednoduchost je však vykompenzována za nehty lezoucí syrovostí. Snímkem prostupuje hodně chladná a tíživá atmosféra, s blížícím se závěrem díky určité odcizenosti a bezvýchodné situaci může v divákovi vyvolat i menší depresi. Rozhodně zajímavý počin. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Film Zlý duch Jambuje je snad první film sovětské provenience s náznaky hororových prvků, je sice poněkud rozvleklý bez rychlých dějových zvratů, zde však to není na škodu, lze se alespoň pokochat nádhernou přírodou. Odehrává se někde ve východní Sibiři v lokalitě Jambuj obývané Evenky, kde dochází k mizení lidí, což postihne i členy geodetické expedice, kteří se rozhodnou vypátrat,co je to za ducha . ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Může to vypadat , jako by si Jean-Jacques Annaud v mládí odskočil za železnou oponu, znal příběh Hory mrtvých a chtěl v tajze natočit Blair Witch po sovětsku (jen ne třesoucí se ruční 8mm kamerou Lomo 214, ale normální). Kdepak, žádný blérwič to není. Злой дух Ямбуя není film strašidelný, Boris Bunějev natočil jen syrovou a zimomřivou baladu o neuchopitelnosti široké a zádumčivé ruské duše. Jurij Zaborovskij v roli geodeta Grigorije Fedosejeva by za to zasloužil Zlatou Palmu, resp. Zlatou Chandru. Zatímco já se původně těšil buď na Yettiho (fakt díky za "chlupáče", Bloody13 :-)) nebo na nějakého předka černobylské zrůdy, který se plíží tajgou jak pověstný Jóžin z bažin a žere hlavně Moskvany. Když je hlad, tak samozřejmě taky soby, Evenky a geodety, i s teodolitem a nivelační latí. A co jsem dostal? Ucouraný, pomalý příběh, který ale přesto udržoval mou zvědavost. Nakonec, jako odměnu za mou trpělivost, i toho zlého ducha Yambuya, mizejícího v rašelinové bažině. Ale hlavně bezva čundr po tajze, při kterém jsem si nostalgicky zavzpomínal na svá vlastní vandrácká léta, provoněná kouřem ohňů za nocí prospaných pod širákem, se sovou na větvi. A co jsem ještě dostal? Tu ruskou chandru. Ale pořádnou, té se jen tak nezbavím. Fakt díky. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Keby som bol zhulený na koncerte nejakej undergroundovej kapely, ktorá by hrala takú muziku, aká bola práve v tomto filme, tak sa hned' z fleku odstrelím! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ať mi někdo přijde tvrdit, že sovětské filmy za nic nestály. Pošlu ho na Jambuj! Perfektně natočeno, ležíte pod huňatou dekou u topení, klepete se a ještě k tomu máte docela strach. Krásná příroda. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Napínavé zálesácké dobrodružství ze sibiřské tajgy, kudy se cestou necestou prodírá geodetická (nikoliv geologická) expedice, které zaplňování bílých míst na mapách komplikuje záhadné mizení členů výpravy. Snímek z neokoukaného prostředí panenské, ale hodně drsné přírody, s ponurou a znepokojivou atmosférou, kterému sice k dokonalosti mnohé schází (třeba lepší dramaturgie a smysl pro gradaci napětí), ale z jehož nijak přemrštěné stopáže jsem si užil každou minutu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Štyri roky po druhej vojne skupina sovietskych topografov skúmala terén vo východnej Sibíry a zakresľovali nepoznané územia do máp, aby to pomohlo pri industrializácii krajiny. Expedíciu prekvapia záhadné zmiznutia jej členov... Realisticky natočená dráma s chladnou a drsnou atmosférou. Vyhrotené scény sú však natočené bez prílišného napatia, ale to bolo tradičné v sovietskej kinematografii. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 3.9.1985, réžia českého znenia (ÚPF 1980) = LUMÍR CIHLÁŘ - MOŽNÝ SPOILER: Legendárny sovietsky "horor" o krvilačnom medveďovi, ktorý v lesoch Sibíre poľuje na nič netušiacich súdruhov. Dám svoj krk na to, že ho videl aj RUSSELL MULCAHY a pod jeho vplyvom sa rozhodol nakrútiť "DIVOČÁKA". (18.2.2011) ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem si užíval ten ruský (sovětský) nedostatečný smysl pro vyhrocenou atraktivitu. Hlavní hrdina je postarší připlešlý inženýr, není zde žádná love story s atraktivní domorodkou, příběh je vlastně jednoduchý a je vyprávěn prostě a dlouze. Jeden si tak představuje, co by z toho sestříhali hoši z Hollywoodu. Ovšem ti by z toho zase vyrobili standartní krvák plný předpokládaných zvratů (a pokud by se zaplatil, hnedle by vyrobili Zlý duch tajgy II - The Rebirth) . Na tak zdlouhavé budování atmosféry, kde napětí přibývá takřka neznatelně, a kde melancholická baladičnost přírody je součástí příběhu, by neměli dostatek trpělivosti, smyslu a hlavně kapitálu. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Nádherná tajga, v které se ztrácejí beze stopy jak domorodí Evenkové,tak geodeti, zakreslující nové mapy, to vše kolem hory Jambuj. Zajímavý film. I když jsou titulky, doporučuji alespoň částečnou znalost ruštiny, jsou poněkud stručné. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Filmu chýba sila príbehu Dersu Uzala, hororom by som ho určite nenazvala. Pekná príroda a pár zaujímavostí zo života Evenkov na skoro 90 minút nestačia. Celý čas som dúfala, že "zlý duch tajgy" bude ničo iné. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slusny sovietsky film o vrazdiacej faune - medved - ktory terorizuje tlupu geodetov. Sovietske horory otvorene neznasam, to uz u mna radsej Cinema Italiano a talianske goticke horory. 60 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý príbeh o tajomnom "duchovi" Jambulu, kdesi v odľahlých častiach Sibíre. Aj keď napätie nie je budované vôbec zle, v polke sa to zasekne a príbeh sa prakticky neposúva ďalej, kedže všetko je jasné. V prvej polke filmu je práve preto atmosféra dobrá, mierne ťaživá, koniec je zase plný melanchólie, ktorý nie každému ulahodí. Spracovanie stojí tiež za pozornosť. Hodnotenie: 65% ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Docela dobrej, napinavej a temer dokumentarne natocenej film o hledani zmizelych lidi v okoli hory Yambuya. Zajimava priroda, celkem napinava podivana. 4- ()

Shanen29 

všechny recenze uživatele

Příjemný filmík Sovětské provedience a pěkné záběry neporušené přírody s útočným medvědem..Film jsem viděl v osmdesátých letech a bylo milé ho zhlédnout ještě jednou. ()

dj_p_j 

všechny recenze uživatele

Thriller v sovietskom poňatí. Netlačí sa zbytočne na pílu ani s krvou, ani so "spektakulárnymi efektami". Chvíľami to na mňa pôsobí skoro až dokumentárne, či "blairwitchoidne". Rozhodne to ale má atmosféru. Keď som to videl kedysi dávno, dosť to na mňa zapôsobilo. Dnes už som cca vedel o čo ide a tak som si viac všímal detaily. Nenašiel som nejaké vážne chyby, ale je jasné, že toto nebude nič pre dnešných netrpezlivých teenagerov, vyžadujúcich "klipoidné" rýchle strihy a strhujúce triky. Inak neviem, či to bolo len verziou, ktorú som mal (dĺžka sedela), ale zdá sa mi, že ten film ide zrýchlene. Možno to tavarišči potrebovali vtesnať do 90 minút a bolo im ľúto povyhadzovať natočený materiál :) Odporúčam nastaviť prehrávanie na 80% rýchlosti. ()

Reklama

Reklama