Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V upjatém světě má svoboda vysokou cenu... Sonia Horowitzová se přivdala do ortodoxní židovské rodiny, která přísně dodržuje veškeré rituály a pravidla. To, co zpočátku obdivovala, se však brzy stává nesnesitelně svazujícím. Její očekávání emocí a vášní zůstávají nenaplněna, manželský vztah je na bodu mrazu a Sonia tuší, že bude muset obětovat to nejcennější, co má, aby znovu našla sebe samu... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (23)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Podřízenost ženy a sexuality náboženskému cítění a rituálům vztahujeme obvykle v dnešní době k islámu, ale popravdě řečeno, světová náboženství v tomhle směru jsou si v tomhle směru tak nějak podobná a pokud se berou vážně, dusí spolehlivě kterékoli z nich. Hrdinka filmu má smůlu, že se narodila a vyrostla v rodině ortodoxních židů, kde se víra bere smrtelně vážně a od ženy se očekává, že bude sloužit svému manželovi a víře. Soniu ovšem nebaví sex, kde partner v kterémkoli okamžiku myslí víc na Jehovu a na to, aby nezhřešil, nebaví ji ani úplně rezignovat na ostatní životní radosti a osobní cíle, takže konflikt je na spadnutí. V jeho průběhu si sice vykoleduje nenávist rodičů, opovržení komunity, ze které pochází, ztrátu majetku i dítěte, ale získá svobodu, důstojnost a naději. A to rozhodně není tak málo. Scénář sice je poměrně krotký a má snahu vyhrocené situace spíš zaoblovat, ale i tak je to kousek, který stojí za zhlédnutí. Renée Zellweger jej natočila ještě před tím, než ji Sestřička Betty a především Bridget Jonesová katapultovaly mezi hvězdy, ale i tady dokazuje, že je nadějná herečka. Snad jen hvězdný status těchto hereckých celebrit divákovi znesnadňuje vidět v nich jiné obyčejnější postavy než ty, které je dostaly na vrchol. Celkový dojem: 70 0. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

V osobní rovině vedený poloúsměvný polotragický film o rodinné krizi židovského manželství. Po nějaké době si člověk s odstupem uvědomí, že v druhém a možná hlavním plánu jde o zkoumání možností tolerance; náboženské a rasové. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Od začátku bylo jasné, že ten chlapík chce ženu svého bratra dostat do lůžkovin. Už v té synagoze při chystané obřízce jejího maličkého synka se na ni díval jako mlsný kocour, který se chystá slíznout čerstvou smetanku. Nicméně se Soně vůbec nedivím. Mě by Bohnice s mojí povahou přivítaly s otevřenou náručí. Na druhou stranu ale co Soňa čekala, vždyť musela vědět koho si bere nebo jí láska zcela zatemnila mozek. No, jo, srdce a mozek jednají naprosto odlišným způsobem. Ani jeden nebere ohled na druhého. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pro mě měl tento film dva nestejně kvalitní poločasy. Ten první, když se to chystalo, předčil ten druhý, kdy se to provádělo. Zajímavé, což se také u Židů dalo předpokládat bylo kompletní obšancování únikových cest, takže se Soňa mohla uchýlit jen tam, kam ji to sice táhlo, ale toto rozhodnutí přesto nebylo její. Naproti tomu vylíčení tělesné nouze se všemi popsanými atributy v první části a jejich skutečně rešení (na toto příliš schématické) v části druhé, by muselo vést k vyššímu hodnocení filmu. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Óda na nesúlad, neustále ľudské právo byť iný. Hrdinka Sonia je členkou zjavne vysoko tradičnej židovskej spoločnosti. Tradičné hodnoty a etika sú každodennou praxou, „zákonom“, ktorým každý žije, a ktorým sa všetci bez výsluchov riadia. Preto sa odchýlka od normy považuje za velezradu. Pre Soniu je však ťažké vyhovieť. Aj keď v nej zúri krutý boj, musí sa predtým, ako sa snaží oslobodiť od pravidiel a záväzkov, vyrovnať so svojou identitou a zvážiť ľudí, ktorých má rada. 7/10 ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Sonia měla prostě smůlu, že se narodila se svobodomyslnou duší do centra ortodoxní židovské komunity. Její tužby tak nemohly být nikdy naplněny. Mohla být jen pokornou manželkou, vychovávat děti, podporovat manžela a tiše chřadnout. Mohla se z ní stát despotická fúrie, jako její švagrová, anebo volit cestu sexuální otrokyně svého pokryteckého švagra, výměnou za alespoň nějaký pocit seberealizace. Jedna volba horší než druhá. Možná mě trochu zarážel její chladný vztah k malému synkovi, ale i to se dá pochopit, na to kdy, a jestli vůbec chce být matkou, se jí nejspíše nikdo neptal. Dražší než rubíny je hodně zajímavý film, jen se občas tak trošku fádně vleče. A to je škoda, jeho poselství je věčné. ()

sahe 

všechny recenze uživatele

Já bych se zbláznila být v takovém to prostředí... to je skoro jak nějaká "sekta"... toto musíš, toto nesmíš, nedělej to a dělej to a tak to má být a nijak jinak... ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Cenný příspěvek k tématu multikulturní a etnické problematiky. Renée v jedné ze svých nejlepších rolí. Manželka, která neustále ustupuje svému mravně čistému židovskému maželovi až do krajností. Člověk na jdnu stranu chápe rozhořčení, na druhou stranu si říká, že asi vlastně dostala, co chtěla, i když nedomyslela důsledky. Je to cynické, ale vidím to tak. Film je to dobrý, zajímavý a nutí k zamyšlení. 85% = 4/5 ()

cab 

všechny recenze uživatele

Velke prekvapeni v podobe dramatu z zidovskeho prostredi s kterym se Sonia (Renne Zellweger) nedokaze ztotoznit po cely svuj zivot. I pres velky tlak tradici a nabozenstvim svazane rodiny potazmo sveho manzela, ktery ji alespon z casti porozumi, se vydava svoji cestou "ke svobode". 80% ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Odmítám se vyjadřovat k židovské ortodoxní víře, nepřísluší mi to. Burcuje mě ani ne tak tato komunita (už dávno je zřejmé, že ve vzájemné toleranci je spása světa) jako spíš její vztah k ateistické většině. Stejně tak mi přijde nepochopitelný sňatek Žida s "ženou z vnějšku". Oboustranné nepochopení v základních principech a pravidlech společného žití mi přijde až neuvěřitelné - k takovému vztahu snad ani nemohlo dojít. Takové vrzání v pantech by přece slyšel i člověk zaslepený láskou... Film staví na kontrastu dvou odlišných světů, příběh je předvídatelný a zbytečně zjednodušovaný. Reneé Zellweger ještě kočírovala svoje grimasy a docela obstojně svou roli zvládla. ()

santiamén 

všechny recenze uživatele

60% ... Nedá se říct, že je to vysloveně špatný film, ale zdejší hodnocení mě přehnaně navnadilo na něco, co se nedostavilo. Průměrné drama spíš televizního rázu, nevýrazní herci (někteří až křečovití) a poměrně neuvěřitelně vystavěný scénář. Pro mě další z řady filmů, kde ty nejhlubší myšlenky vyzní směšně plytce. Škoda. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

A tak si Zellwegerová střihla další roli emancipované ženy a opět báječně. A když na konci říká - Bůh ti žehnej, není to jen fráze. Je to vynikající tečka za celým báječně prokresleným vývojem její postavy. ()

Yahey 

všechny recenze uživatele

Dobře napsaný příběh o hledání vlastní pravdy a svobody navzdory tlaku židovské tradice, o pochopení a respektu, který může zůstat, i když se lidé rozdělí, protože zjistí, že "ani jednomu se po tom druhém nestýská". ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

bohužel tento film mě ničím nezaujal, docela nuda, další fanatismus tentokrát židovské víry a jejich nesmyslných zákonů, očekávala jsem od toho víc, ale nedočkala jsem,velké zklamání,škoda ()

Reklama

Reklama