Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselá pohádka nás zavede do království, jehož panovník (E. Cupák) by se už tuze rád odebral na penzi. Chodil by po lese a sbíral houby. Jenomže jeho synáček, princ Jakub (M. Vladyka), se ke kralování ani trochu nemá. On se totiž nemá vůbec k ničemu! Pan otec král už si s ním neví rady. Však on už mu poradí Kuba (R. Hrušínský). Lék na lenost je totiž docela prostý! (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Buďte opatrní na svá přání, některá by se mohla i vyplnit, což může být taky na houby, nebo na draka. Žádná hlubina myšlení se nekoná, ale je to roztomile naivní, je tam bramboráky milující drak trojhlavák, plyšový ke všemu, tři princezny a princ, který je okolnostmi nucen usednou na královské kanape, dát si korunu na hlavu a pak už si jen přát. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Rozprávka "O houbovém Kubovi a princovi Jakubovi" je typickým príkladom štúdiových televíznych titulov, ktoré boli točené v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Cieľová skupina týchto snímkov boli deti vo veku od povedzme päť do tak nanajvýš trinásť rokov. Malo to svoje kúzlo a v dnešnej dobe to má aj určitý neopakovateľný šmrnc nostalgie. Bolo tam nejaké to morálne posolstvo, životné ponaučenie a trocha jednoduchého humoru. Kladom bolo aj to, že tam hrali skúsení, charizmatickí herci. V tomto konkrétnom prípade to bola story o mladom, rozmaznanom, lenivom princovi Jakubovi. Bol to taký sympatický, prostoduchý budižkničemu, ktorý potreboval poriadne nakopnúť, aby bol hodný sa stať kráľom. Svojim spôsobom to bolo celkom fajn. *** ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem jen jedním okem, ale i přesto mě to celkem bavilo... Žádný zázrak to není, ale kouknout se na to dá! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Příjemně vlezlá drakova písnička, velice dobré herectví Cupáka, Hrušínského a na malém prostoru Filipovského, ale když se nad tím zamyslím - co ta Nanynka na tom přitroublém princi viděla? Možná že je princ? Protože jinak by se do něho zakoukala jen holka slepá či hloupá. Jinak mi některé princezny či jejich doprovod přišly zase jako ženské zajímavější než Nanyka. Drak, který baští bramboráky, mi po čase už lezl na nervy, a myslím, že posléze už ani tvůrci nevěděli, jak si s ním poradit. Nejvíc pobaví skvěle podané hlášky Hrušínského. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Lenost a mamánkovství se dá vyřešit jen jediným způsobem. Postavíme synka před hotovou věc a hodíme mu odpovědnost na jeho hlavu. Milá studiová pohádka. Drak baštící místo princezen bramboráky neměl chybu. Totéž platí i o princeznách, které se přišly ucházet o prince Jakuba. ()

radomiil 

všechny recenze uživatele

Nečerpalo se zde taktrochu z ruského Mrazíka:postava p.umělce Filipovského nebo počin s nadměrnými houbami?,uměli jsme každopádně vytvářet naprosto jedinečně obyčejné televizní pohádky,ke kterým ty dnešní blivajzy vzhlíží neskutečně vysoko-buďme rádi nejen za tyto nedělní popoledna a oceňujme je nadšeně měrou vrchovatou i vděčnou/silná tečka/ ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná studiová pohádka. Sice nechápu, proč by měla Nanynka chtít prince Jakuba, ale od toho je to nejspíš pohádka. Velice mě potěšilo nadmíru luxusní obsazení rolí, byť sebemenších - princezny, sluha houbového Kuby. Jinak nápad na pozvání draka pro princezny byl povedený, ale někdy jsou i princezny nad draka. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Ale jo, dám ty čtyři hvězdy, i když drak byl jen tříhlavý. Tato pohádka z archivu je sice tradiční kulisovou pohádkou s herecky výtečným obsazením a poněkud jednoduchým dějem, ale je tak bezprostřední, milá, pro děti bezproblémová, že hodnotím v rámci poobědových pohádek určitě jako nadprůměr. Princezny se sice moc nepovedly, jedna horší než druhá, ale pěkné scény s Jiráskovou to výrazně vylepšily. PS: natroublá úvodní i závěrečná píseň nepíseň a přání na houby a na draka mě dostaly:-) ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Tak trochu "opajcnutý" námět, ale budiš. Na jednou skouknutí se to dá. Ale spíše když skládáte fusekle. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Krucipísek, krajcvajc element, hrom do škopku." Houbový kuba. Výborný, přitom jednoduchý starý český pokrm, který lze připravit, jak z čerstvých, tak sušených, či mražených hub, podávaný jako tradiční součást vánočního menu, zejména v Jižních Čechách, nebo jedna z hlavních postav této šílené pohádky s králem chalupářem a houbařem, v níž princ Jakub dostane tři přání, z nichž je druhé na draka a třetí na houby a ve které si spolu zahráli otec a dcera Kretschmerovi, ale nikdo v ní nejí houby a cpe se jen bramborákama, včetně draka, jehož loutku navrhoval výtvarník Radek Houf. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tahle televizní pohádka je dalším z mnoha papundeklových pekel, které tu vznikaly v 80. létech. Ačkoliv chaloupka, u které se potkal houbový Kuba (R. Hrušínský) s králem (E. Cupák) byla roztomilá. To ostatní je ovšem bizarní hrůza a stejné je tomu i s celou pohádkou, která je o tom, že král si dává tzv. dovolenou a vládnout za něj má jeho syn (M. Vladyka), jenž je bohužel obrovskej trotl. Pokus s drakem stejně tak nevyšel. Jeho roztomilé textilní tři hlavy mi připomínaly toho z pohádky ZA HUMNY JE DRAK či z BALÓNOVÉ POHÁDKY. [572. hodnocení, 22. komentář, 63%] ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka s překvapivě výborným obsazením o princi, který neuměl vládnout a nechtěl se ženit. Pohádka se v podstatě skládá ze dvou motivů, setkání a povídání starého krále Jakuba (E. Cupák) a kouzelného Houbového Kuby (R. Hrušínský ve velmi podivném lesním oděvu) v ´královské´ chalupě na houbách a vylomenin, jež předvádí v zámku nezodpovědný princ Jakub (M. Vladyka ve své oblíbené poloze roztržitého poplety). V dámských rolích se objeví chůva Kordula (typicky úsečná J. Jirásková) a služebná Nanynka (přitažlivá V. Cibulková). Velmi vtipnou postavu, věčně nasraného trpaslíka Poddubáka, jenž slouží Houbovému Kubovi a plní princovi jeho nerozumná přání, předvedl legendární F. Filipovský. Pohádka V. Karlíka obsahuje množství povedených vtipných dialogů a rozverných hlášek, ale na druhou stranu se občas jeví poněkud kýčovitě a rozpačitě, v každém případě se nejen díky hereckému mistrovství výše zmíněných jedná o výbornou odpočinkovou zábavu. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Další papundeklový nesmysl, ale svým způsobem roztomilý. Ku práci a poslechu vynikající, neb koukat na ty herce jak se trápí… ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Hudba hned v úvodu slibuje větší zábavu, ale ona to zase taková řachanda není. Pohádka naštěstí disponuje kvalitním hereckým obsazením, místy vtipnými dialogy a především nevadí, že je studiová, protože kulisy a dekorace se barví do zábavného hávu. Vzhledem k tomu, že není dlouhá, mohla by bavit i menší děti a nejen to, i pobavit. ()

LeePriest 

všechny recenze uživatele

Žádná velkolepá pecka, ale Miroslav Vladyka hrál úžasně, velmi jsem se jeho scénami bavil. A pan Hrušínský také stojí za pochvalu. ()

Reklama

Reklama