Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Komedie režiséra George Cukora, kde hlavními hrdiny je dvojice právníků, Adam a Amanda Bonnerovi (Spencer Tracy a Katharine Hepburn) žijící ve spokojeném manželství. Vše se změní, když se při jednom soudním prosesu stanou protivníky a boj v soudní síni se přenese i do jejich osobního života. Příběh s nadsázkou a humorem vykresluje věčný boj pohlaví. (contrastic)

(více)

Recenze (40)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem pevně přesvědčen o tom, že manželky by své nevěrné manžely neměly střílet. Vždyť jsou daleko účinnější ženské metody - řízek s hranolkami, vychvalování mužnosti či nějaká to obvykle neužívaná sexuální praktika. Jenže to by pak nemohl Adam s Amandou předvést zábavný soudní souboj pohlaví a to by byla škoda. Sice to na komedii bylo občas docela vyhrocené, ale Tracy s Hepburn byli dokonalí v každém okažiku. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Živá perlivá konverzační voda. Nádhera. Užila jsem si to a nechtěla, aby to někdy skončilo. Ráj pro moje smysly, byla jsem taky jedno ucho ("jsem jedno ucho" ... "to naštěstí nejsi"), ale slovní nahrávky střídaly smeče příliš rychle, abych si je v kombinaci s výživnými gesty mohla na poprvé zapamatovat. Tohle je typ komedie, která má na opakované podívání znovu co dát. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tracy a Hepburnová, co k tomu dodat. Dva vynikající herci, kteří se na plátně sešli několikrát, a snad vždy to stálo za to. Tenhle film je dost dobrý, ale strašně mě rozčilovala Hepburnová, jak ze svého manžela dělala blbce před veřejností. Je fakt, že on jí k tomu sám nahrával, ale stejně mě naštvala. Baba jedna. :) ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Klasicky pripad americke komedie ctyricatych let - svizna , vtipna a navic ustredni dvojice Tracy, Katharine Hepburn je vazne neodolatelna. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Láska je válka. Bojiště se přeneslo do soudních zákopů a místo kulometů na sebe dvojka povedených právnických es Hepburn-Tracy míří podpásovými argumenty, logickými přemety a vypečenými podrazy. Střílejí a nemíjejí a neomylný George Cukor jim zas a znovu nabíjí. Souboj pohlaví na tisíc způsobů- stokrát obehrané téma, ale s onou energií dlouholetých hollywoodských milenců je tam cosi navíc. Něco, co vás přinutí se k Adamovu žebru vrátit. Mimochodem, podtexty ohledně rozdílů mezi pohlavími je to doslova prošpikované. A i po padesáti letech překvapivě aktuální. P.S. Spencer není jediný, kdo umí na rozkaz plakat. Jen jsem s tím neměla takový úspěch. Asi bych měla změnit publikum. :) 9/10 ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Duo Tracy-Hepburnová natočilo lepší filmy, ale tahle soudní konverzačka má rozhodně něco do sebe. Když se předem připravíte na to, že vás nepostihnou žádné záchvaty smíchu, jen se budete pobaveně usmívat, můžete být spokojeni. Zdaleka nejlegračnější je ale Judy Hollidayová ve své typické roli hloupé blondýny. Mimochodem, známý nezdvořák Spencer Tracy prý trval na tom, aby bylo v titulcích jeho jméno uvedeno na prvním místě a když se ho producent zeptal, jestli někdy slyšel o tom, že dámy mají přednost, Tracy opáčil: "Tohle je film, ne záchranný člun." 60 % ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Proslulá hvězdná sestava i tentokrát za sebou zanechala jaré dílo. Konverzační souboje, na nichž je postavena tato dobově soudobá feministická hříčka, v humorné nadsázce nabízí dost přesný obraz nesnází globální ženy za dovršením její rovnoprávnosti. Životní partneři tu svůj part měli usnadněn, neboť jejich příprava na roli určitě čerpala z bohatých zkušeností z jejich intimního soužití. Tracyho je nutno obdivovat, ale Hepburnová sráží do kolen. Její podmanivá útočná poddajnost dost výstižně zrcadlí meze toho, čeho je žena schopna, rozhodne-li se vítězit zbraněmi ducha, k nimž neváhá přidat humor a sarkasmus. Její vítězství nad mužskou nabubřelostí jsou za těchto okolností zákonitá a jsou o to větší, oč více se přitom žena dokáže oprostit od různých malichernůstek svého ženství. Fenomen "správné křehule", jak takovéto amazonky s úctou nazývali naši gymnasiální i vysokoškolští studentští prvorepublikoví dědové a pradědové, pak funguje zvlášť prokazatelně. A tvoří pevné vztahy. Je krásné vidět a vědět, že i po těch dlouhých desetiletích, která uplynula od premiéry filmu, si to zjevně zvědomují i ti mladší z nás. Kolik času zbývá k převedení ŽEBRA na DVD nosiče? Týdny, měsíce, roky? Kolik vlastně? ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Fantasticky napísaná komédia, ktorý strieda jeden ostrý dialóg za druhým a skvelo pointuje vtipy. No to by nestačilo, keby tu nebol taký bohovský casting. Spencer Tracy a Katharine Hepburn majú neskutočnú chémiu (medzi máloktorým párom to takto iskrilo) ale fantastickí sú aj ostatní herci. Jedna z najlepších romantických komédií všetkých čias. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Komedie spíše úsměvná než k popukání. K lepšímu vyznění by prospělo, kdyby byla méně zlomyslná. Veškerá ať již slovní nebo situační komika zde vyvěrá z ponižování toho druhého, zvláště pak z ponižování jeho jí, což navíc, možná nechtěně, vyznívá protivně feministicky. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru slávu a uznanie táto hollywoodska komédia nezískala vďaka dejovej linke alebo vtipným gagom, ako skôr hlavne kvôli charizmatickému ústrednému hereckému páru Tracy-Hepburn, ktorý túto žabo-myšiu vojnu medzi pohlaviami zahral geniálne, pričom sa javil dokonale zohrato, čo už len toto samo o sebe stačilo na výborný filmový zážitok. Veľká spokojnosť. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Roztomilá konverzačka o souboji, který se ze soudní síně málem přenese do života. Katharine sice není tak roztomilá, jako její evropská jmenovkyně, ale co do množství charismatu si dámy nezadají. Tracy je sympaťák každým coulem a v páru s Hepburnovou mu to velmi sluší. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Měl jsem trochu strach z Tracyho, který je ke Katheryne trochu starší. Ale nakonec to problém nebyl. Sedli si dobře, od začátku bavili, milě mě překvapilo, jak nekonfliktně, očekával jsem taškařici, ke které se nakonec schýlilo a humoru ubilo. Nicméně první polovina slušná zábava. # Dostala mě originální scéna s revolverem, kdy si manželka ještě před dvařmi do kanceláře nevěrného manžela pročítá návod ke zbrani. # Nebo dialog z vazby: "Co jste cítila, poté co jste ho střelila?" "Hlad" # Každopádně je celý film smutnou ukázkou amerického práva - v USA se nesoudilo podle zákonů, ale podle velkohubé argumentace už před 70 lety. # příběh 7 | hudba 7 | humor 4 | akce 0 | napětí 1 | pustil bych si znovu 6 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Katherine Hepburn ani Spencer Tracy mi nie sú sami o sebe príliš sympatickí, ale ak ich vidíme spoločne na plátne, kde sa ako keby len tak autenticky popichovali, sú, no povedzme že roztomilí. Ako keby ani nevedeli, že ich sníma kamera a učili sa predtým nejaký scenár. Jeden z najvtipnejších súdnych procesov, kde si svoje partnerské mindráky riešia na verejnosti a súdny prípad je pre nich iba vhodná zámienka. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání. Jeden z nejslabších Cukorů, co jsem zatím viděl. Má to dobré momenty, ale celá ta proslavená chemie Tracy Hepburn tady vychází tak nějak do ztracena. Scénář má spoustu hluchých míst, mnohdy sledujeme desítky vteřin statického záběru, ve kterém dva lidé konverzují, ale vzhledem k tomu, že se bavíme o komedii (naivně jsem očekával screwball komedii), čekal bych, že se o svižné tempo budou starat sami herci, jejich repliky, ale i určitá dynamika střihu a záběrování. Nic podobného se nekoná a výsledkem je ospalá konverzačka s několika vtipnými momenty. Škoda. 5/10 ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Další filmová paráda od trojice Hepburnová - Tracy - Cukor. Tracy s Hepburnovou tentokrát jako manželská dvojice právníků (obhájkyně a státní žalobce), kteří spolu u soudu válčí v případě Judy Hollidayové, která postřelila svého nevěrného manžela. Skvělá komedie, množství hlášek: "Lékořice. Jestli na světě něco miluju, je to lékořice." nebo "Víš, udělal jsem dnes chybu.""Jakou?""Měl jsem pozvat i tvého ducha.""Prosím?""Jsi duchem nepřítomná." ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie ze soudní síně, v níž stanou proti sobě manželé, jemu byl případ přidělen, ona si ho vybrala sama.. Katharine Hepburnová a Spencer Tracy jsou jako právníci vynikající, oba podali fantastický výkon.. Jinak tedy neumím říct, na čí stranu bych se postavila, zda bych paní Attingerovou osvobodila nebo ji poslala do vězení, mám štěstí, že nic tak rozporuplného řešit nemusím.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nech žijú malé rozdiely! Medzi mužským a ženským pohlavým existovalo odjakživa napätie, iskriace práve s tých rozdielov. Táto geniálna konverzačná komédia pramení z tohto ´´problému´´ a ukazuje nám, že nie každá správna vec je dobrá v každom ohľade. ()

Reklama

Reklama