Reklama

Reklama

Generace X

  • USA The Chumscrubber (více)
Trailer

Obsahy(1)

Černá komedie o životě v typickém americkém satelitním městečku. Každý se stará sám o sebe a o nic jiného se nezajímá. Příběh začíná v okamžiku, kdy Dean Stiffle (Jamie Bell) najde mrtvé tělo svého přítele Troye. Ví, že nemá smysl nikomu nic říkat, protože by to stejně nikoho nezajímalo. Brzy se však ukáže, že Troy sebral peníze místním drogovým dealerům a ti jsou přesvědčeni, že Dean ví, kde jsou ukryty. Pokud jim skrýš neukáže, zabijí jeho mladšího bratra, kterého unesli. Spletli si však dítě… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (236)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Tohle mě nečekaně dostalo. Nepopsatelný zážitek, film přesně podle mého gusta, navíc s úžasným hereckým obsazením (hned dva herci z mé topky!). WOW ------ Bohužel jsem se podívala na komentář uživatelky larelay, a s lítostí zjišťuji, že některým lidem asi není dáno film takového ražení pochopit. A nebo dotyčná koukala na úplně něco jiného než já. Takže mi to nedá a trochu bych se vyjádřila k tomu, co napsala: K realitě má tenhle film blíže, než se může na první pohled zdát. V tomhle příběhu se pouze otevírají dveře krásných domů, abychom nahlédli dovnitř a zjistili, že i zdánlivě normální lidé jsou v podstatě šílení. A ono je to tak i v reálném světě, jen to někteří nechtějí vidět. Ostatně výzva "Nepřehlížejte mě..." se nese celým filmem a je i určitým poselstvím snímku. Lidé jsou zahledění sami do sebe a nezajímá je, co cítí ostatní. Tady je pouze vše hnáno více do extrému a všechny ty bizarní postavy žijí v jednom městě. "Třeba brát s nadhledem a nehledat hlubší smysl"... další nesmysl, je to přesně naopak! Tenhle film má hloubku, chce to jen nebýt povrchní, ale vnímavý. Nadhled tu nemá co dělat. Právě proto se lidé vzájemně odcizují, protože nad hlubšími věcmi mávnou rukou, vždyť se jich to přece netýká a proč zbytečně přemýšlet. Smutné. A rozhodně nesouhlasím ani s tím, že jde o "cynickou koninku"... to už je na mě opravdu moc. Cynického jsem na tomhle filmu neshledala zhola nic, ba naopak: tak citlivý snímek jsem už dlouho neviděla. A k té "konince" už se raději ani nebudu vyjadřovat, to je zcela mimo mísu a nezaslouží si to ani delší komentář. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

U filmů, jejichž příběh vyžaduje, aby se veškeré postavy chovaly jako idioti, používá Roger Ebert pojem The Idiot Plot. Podle stejného klíče by u Chumscrubber musel použít trochu jiný pojem - The Lunatic Plot. Prostě blázen kam se podíváš. Jsem už na různé ujeté světy celkem zvyklý, zde jsem však byl po půlhodině velmi zaskočen, neboť jsem si před zhlédnutím pročetl pouze obsah a žánrové zařazení. Tenhle film je podivnou a v několika místech silně mrazivou satirou na dnešní ... maloměstský svět. Takříkajíc nemilosrdně nastavuje zrcadlo ... ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Neuveritelne bizarna zalezitost, ktora ma od reality asi tak blizko, ako ja k funkcii prezidentky Pobrezia Slonoviny, ale uzasne sa na to pozeralo. A ten herecky ansabel, no co viac k tomu dodat... Treba brat s nadhladom, nehladat hlbsi zmysel a naplno si uzit tuto vybornu cynicku, cierno-humornu koninku... PS: Glenn Close je bozi! Jej asi 10 krat opakovana veta "A chcela som ti este povedat, keby ta to zaujimalo... Ja vas v ziadnom pripade z Troyovej smrti nevinim" je famozna :) ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Podivné předměstí obývané ještě podivnějšími lidmi, kteří jsou navíc naprosto lhostejní ke všemu, co se kolem nich děje. Městečko, kde mládež nemusí dospělým lhát, protože ti jsou tak zahledění sami do sebe, že nic a nikoho nevnímají. Jsou i tak ohleduplní, že ani nekontrolují a tím pádem ani nepostrádají vlastní děti. A tady žije Dean a žil i jeho jediný kamarád. „Troy dodával dobrou náladu pilulkami všem dětem. Ano, takhle bylo štěstí rozprostřeno všude kolem. Život už nemohl být báječnější.“ …. Než se Troy oběsil. Absurdita dnešního světa podpořená značnou dávkou cynismu a k tomu skvělá herecká sestava. Rozhodně pozoruhodná kombinace. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Postmoderně lehce stravitelně koncipovaný satirický film o těch skutečně závažných a bolestných věcech a stavech, ke kterým mílovými kroky spěje i naše společnost. Režisér Arie Posin ve svém celovečerním debutu pregnantně popisuje to, kam až může zajít západní individualismus v kombinaci s hedonisticky konzumním způsobem života a materialismem coby náhražkou duchovna. Absolutní dysfunkce mezilidské komunikace, slova pozbývající svého významu, apatie a letargie jakožto společensky jedině akceptovaný stav, útěky do virtuálních a halucinačních světů... Všimněte si, jak podezřele často generace rodičů ve filmu svírá v ruce sklenku vína, nahrazuje ji totiž to, čeho se tak panicky bojí u svých dětí - drogy. V absolutním dostatku věcí totiž všichni těžce hledají absentující pocit štěstí a naplnění. Jestli někdo varovně zvedá prst proti bezbřehému přijetí amerického životního stylu, zbožštění individualistickému způsobu života či třeba vůči absolutnímu zákazu tělesných trestů rodinných potomků, pak je to právě tenhle film... Podobné filmy: Americká krása, Pan Rosnička, Elementární částice, Ledová bouře, Volání o pomoc, Tichá dohoda ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Mě tyhle klony Magnolie a spol. prostě baví, i když z toho prvoplánovost stříká jak *doplnit humorné přirovnání*. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Takovej ten typ filmu, kterej je vicemene o nicem, ale je natocenej tak trochu jinak a pusobi divne, pricemz se to pohybuje od cerny komedie po drama a misty to skutecne, jak uz tu nekteri zminily, pripomina Donnie Darko, jehoz kvalit to ale nedosahuje. Cely to totiz pusobi tak trochu lacine a je videt, ze Posin jeste neni zkusenej reziser. Nicmene krome fajn scenare se mohl oprit o perfektni hereckou sestavu, z nichz nejzajimavejsi je asi Fiennes, kterej tu hraje desnyho dobraka, coz je oproti jeho magorum zajimava zmena, dale stoji za pozornost Moss, ktera ma nejak desne velky kozy a samozrejme Jamie Bell v hlavni roli, kterej to zvlada s prehledem. I kdyz se film misty krapet tahne a doplaci na prehnanou delku, stejne jsem se vetsinu casu dobre bavil, film me zaujal a par scen je dokonalejch. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Vůbec se nedivím tomu sinusoidovému hodnocení. Já jsem taky váhala, ale ten filmek je tak zvláštní s těmi bizarními postavičkami a situacemi, takže stačil ponor do teenagerského věku a hned jsem viděla všechno jinýma očima. Ve výsledku film zapůsobil přesně tak, jak měl asi Arie Posin v úmyslu. Chválím výborné herecké obsazení plus krásný soundtrack a i když bych pár připomínek měla, tak souhlasím s jedním uživatelem, že jako obžaloba společnosti a konzumního materialismu funguje tenhle snímek velmi dobře i přes tu svou absurdnost. 70% ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Příšerná haluzácká nuda, která je vyprávěna tak děsně sterilně a pitomě, že jsem to snad ještě neviděl. Zápletka byla zajímavá, ale ten styl, kterým se všechno podávalo byl na zabití! Chvílemi jsem se neorientoval kdo je prostě jen úplný idiot a kdo je na absťáku, jediný kdo mě pokaždé zaručeně pobavil byl Ralph Fiennes. Ten podal svůj klasický (skvělý) výkon a obohatil tak neuvěřitelně nudný film. Díky němu je to alespoň 20%. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pokus o další Americkou krásu. Posin očividně není Mendes, takže výsledek není tak komplexní, ale to neznamená, že jde o špatný kus. Je to sice nadnesené tak moc, že se v tom jen těžko hledá pojítko s naším světem, ale přesto je to moc zajímavý film plný atmosféry. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já asi tak nějak chápu, co tim chtěl básník říci, ale tohle bylo na můj vkus prostě moc "divný". Ze začátku mi to připadalo jako super ujetej film, ale asi tak po půl hodině mě celý to bizarní městečko začalo nudit. Neni možný natočit dobrej film jenom na základě toho, že se tam všichni chovaj divně. Naštěstí se tam občas najde i nějaká lepší chvilka, takže se to dalo dokoukat. Ale stačí vidět jednou. Když už nějaký divný filmy, kde se rozšlapává takovej ten stereotyp o americkym papundeklovym městečku, tak snad radši něco od Larryho Clarka. To je sice úchylák, ale jeho filmy rozhodně nejsou nudný. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu šíleně divnej film, kde hrajou hlavní roli lhostejnost a až přehnaně podivný chování rodičů, ale na stranu druhou to je zajímavý a hlavně hodně chytlavý, přičemž zhruba do poloviny je to fakt excelentní, ale pak už přece jen převládne ta divnost nad zajímavostí a kvalita jde trochu dolu. Přišlo mi to jako takovej mix mez Americkou krásou a Donnie Darko, ale kvality obou snímku to nedosahuje. Nicméně Jemie Bell zahrál skvěle a Camilla Bell je fakt moc pěkná. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ne že by se mi to líbilo, ale docela se mi to líbilo. Hloupě jsem se nechala oblbnout tím, že jsem si před sledováním přečetla v oficiálním textu distributora slůvka "černá komedie" a potom jsem chtě nechtě pořád podvědomě čekala, kdy se začnu smát. Ta chvíle tedy nepřišla, ale zato jsem se solidně ponořila do myšlenek, zhruba tak, jako Ralph Fiennes s božským výrazem vstoupil do bazénu a voda ho vzala. Týnejdři mě ve výsledku až tolik nezajímali, ale strašně moc mě zaujala plejáda dospělých s drobnokresbou svých mikroosudů. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Řada mých oblíbených uživatelů nasázela plný počet hvězdiček, ale já se v tomhle případě přikláním k názoru Sobise87, jehož koment do značné míry vystihuje i mé pocity. I to srovnání s Americkou krásou, která se pohybuje ve stejné kombinaci žánrů satiry a dramatu, sedí, protože v mých očích druhý snímek drtivě poráží Generaci X. Nedávno jsem tvrdě zkritizoval snímek, jehož hlavní hrdina se choval jako blb a člověk odřízlý od reality, tady se pro změnu jako blbové chovají všichni, a to jen proto, aby potvrdili scénáristovo a režisérovo snažení. Co chce ten film kritizovat, je celkem jasné. Je to ať už vypjatý individualismus, egoismus, konzumismus a navíc se snaží potvrdit tvrzení, že populace v USA je nejvíc zasažená nejrůznějšími psychiatrickými poruchami. Jenže honí až moc zajíců najednou a kromě póz, teatrálnosti a křeče nabízí jen funkční momenty a jednotlivé hlášky nebo scény, místo aby fungoval jako celek. Celkový dojem: 40 %. Typicky festivalový kousek, který může fungovat na určitou diváckou kastu. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Nevšední film plný bizarních situací, které ovšem mají se skutečným životem společného více než si dokážeme sami přiznat. Příjemná satira ze života jednoho tradičního předměstí, kde se jednoho dne zhroutí několika lidem jejich sen, dá-li se to tak nazvat. Troy pravděpodobně nebyl ničím zvláštní chlapec, ale pomáhal lidem zvládat své životy, dodával jim totiž pilulky, které přinášely štěstí. Jenže když se tenhle chlapec oběsí, štěstí končí. Lidé se musí postavit čelem ke svému životu, začít řešit problémy které před tím nebyly a to není nijak jednoduché. Možná vám připadá tenhle popis zvláštní, vždyť tenhle film byl o něčem úplně jiném... Opravdu? ___ Geniální hudba, úchvatné herecké výkony, skvěle napsané vedlejší (!) postavy a zajímavá vedlejší (!) dějová linie. Jenže všechno co tu hraje první housle (či trubku) nefunguje tak jak by mělo, a proto hodnotím poměrně střízlivě. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zápletka je zdánlivě prostá. V americkém sanatoriu pro duševně choré, jenž je novátorsky umístěné do přirozeného prostředí maloměsta o půdorysu učenlivého mořského savce, se hlavní pan magistr rozdávající medikamenty k potlačení mentálních poruch znenadání rozhodne pro provaz. Mladí pacienti začnou trpět abstinenčními příznaky, starší generaci už není pomoci dávno. V rámci úsporných opatření se navrhuji vrátit k polstrovaným celám.. Satirický přelet nad delfíním hnízdem, kde jsou negativní důsledky současného konzumního životního stylu (egoismus, liberální výchova, pokrytecký zájem o druhé) úmyslně vyhnány do extrému a to prostřednictvím zcela neadekvátních reakcí na okolní dění. Fajn. Jenže člověk celou dobu čeká, co se z toho vyvine, jaké převratné poselství, či překvapivý závěr mu bude nabídnut a ono krom skvěle hrajícího J.Bella nepřijde nic. Pokud si chtěl tento mix Americké krásy, Donnieho bacha na letecké motory Darka, Zoufalých manželek a Skandálu v katolické škole posvítit na svět mezilidské komunikace postupně pohlcovaný nicotou, měl si zvolit originálnější cestu a hlavně silnější nosný příběh. A teď mě omluvte, odcházím s dětmi do delfinária. Dostal jsem totiž volňásky na Fiennese skákavého a jen blázen by si nechal ujít tleskání ploutvemi a skoky skrz obruč odměnou za tři sledě v podání tohoto renomované britského performera.. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Jamie Bell - (Dean Stiffle) +++ Camilla Belle - (Crystal) +++ Justin Chatwin - (Billy) +++ Glenn Close - (Carrie Johnson) +++ Rory Culkin - (Charlie Stiffle) +++ Ralph Fiennes - (Michael Ebbs) +++ John Heard - (Policajt Lou Bratley) +++ Lauren Holly - (Majitelka obchodu) +++ Carrie-Anne Moss - (Jerri Falls) +++ Rita Wilson - (Terri Bratley) +++ Hudba: James Horner +++ ////////// ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

IMDb má pri tomto filme ako prvý žáner komédiu. ČSFD chvalabohu nie. Lebo tu nie je veľmi na čom sa zasmiať, iba ak cez slzy. Mám rada takéto komorné filmy o mestečkách, kde každému tak trochu hrabe. Je to ďašia znepokojivá vízia súčasnej (americkej?) spoločnosti, alebo len ďalší dobre nakrútený úchylný film? ()

petero 

všechny recenze uživatele

Niekto tu chcel nadviazať na Americkú krásu i keď sa mu to i z časti podarilo, no tie postavy bohužiaľ nie sú vyšperkované natoľko aby sme s nimi nejako sympatizovali, no ako pohľad do súkromia psychicky narušených zhíčkaných Američanov to nie je zlé. ()

Reklama

Reklama