Reklama

Reklama

6. Batalion

Trailer

Obsahy(1)

Po útoku na Pearl Harbor obsadili japonské jednotky Filipíny, kde zřídili několik zajateckých táborů. Vojáci, kteří se nechali zajmout, byli pro ně podřadnými lidmi. Podle toho s nimi japonští věznitelé zacházeli. Než by zajatce vydali zpět, raději je hromadně zabíjeli. To se dělo zejména ke konci války, kdy Japonci ustupovali americké přesile. V zajateckém táboře Cabanatuan bylo vězněno přes pět set Američanů. V lednu 1945 naplánovali američtí velitelé mimořádnou osvobozovací akci. Přes sto příslušníků zvláštní jednotky muselo proniknout na nepřátelské území, projít džunglí až k přísně střeženému táboru a dostat na svobodu více než pět set krajanů, kteří byli na pokraji smrti hladem a vyčerpáním... Americký film režiséra Johna Dahla je rekonstrukcí skutečné záchranné akce, která nemá v dějinách druhé světové války obdoby. Příběh je doplněn důležitými vedlejšími motivy: autoři líčí též nelidské podmínky v táboře a příběh lékařky, která se kvůli milovanému muži stane vůdkyní protijaponské opozice a s nasazením života posílá do tábora léky. Tvůrci se inspirovali jak klasickým válečným filmem Most přes řeku Kwai, tak i nedávným velkolepým dramatem Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana. (Česká televize)

(více)

Recenze (141)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Válečná nuda, v které se válčí pár minut na konci a jinak sledujeme spíše hromadu dilemat, které jednotka vyslaná na záchranu zajatců musí zvládnout. Herecké obsazení svou mladostí a dravostí potěší a to hlavně v podobě Jamese Franca. Jemu dobře sekundují Benjamin Bratt a Joseph Fiennes. Od válečných filmů čekám vždycky něco víc. Ať je to ohledně akce nebo plánování finální taktiky, ale 6tý batalion mé očekávání nesplnil ani zdaleka a pravděpodobně nebudu jediný válečný fanoušek, který si raději pustí Most přes řeku Kwai nebo Tenkou červenou linii(a to nemluvím o Zachraňte vojína Ryana). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Neskutečná prasárna, co tomuhle filmu udělali. Oni tvrdí, že je to válečný velkofilm. Zachraňte vojína Ryana je válečný velkofilm, 6. Batalion se může rovnat maximálně tak nějaký televizní zplácanině, která se od televize vloží na nedělní odpoledne, ale zase proč žejo. Celý film se neděje vůbec nic, furt se tam jenom kecá a kecá. Sice je tam hezky vybarvená ta džungle a to prostředí, ale když je to nuda, tak je to nuda a taková, že prostě nemůžu jinak. Já mám rád válečné filmy, ale k čemu koukám na opravdový válečný film, kde je jediná akce až na konci a ani tak nestojí za nic. Prostě válečný velkofilm jak má být, no... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $80miliónovTržby USA $10,167,373Tržby Celosvetovo $10,769,311 ║ Dosť premrhaný rozpočet na nič zvláštne. /50%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

Most cez rieku Kwai a po ňom prechádza vojak Ryan a nezdolný Motýlik. Prekvapivo kvalitný historický vojnový film nenápadného Johna Dahla (RED ROCK WEST) s trojicou lineárne rozprávaných príbehov. Zaujme nielen zajatecký (Joseph Fiennes), ale i špionážny (Connie Nielsen) a dvaja veliaci dôstojníci (James Franco a V-Y-N-I-K-A-J-Ú-C-I Benjamin Bratt) so svojimi mužmi na ťažkej výprave. Všetky príbehy výstižne zobrazujú zverstvá vojny a činy tých, ktorí sa im snažili zabrániť. Vizuálne krásne vyblednutá, nedocenená záležitosť. Zvyšok dňa odporúčam stráviť pri niečom od Stratenej generácie. Dajme tomu Víťaznom oblúku. A k tomu si dať pohárik calvadosu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Viac, než polovica filmu je len diera, ktorú sa snažili zaplátať nemastným, neslaným pohľadom do zajateckého tábora a snažením sa o vyliečenie chorého amerického majora, ktorý tam trpí na maláriu. To je sprievodný príbeh celého filmu. Raz niekoho popravia, potom zbijú, žiadna vojenská akcia, napätia je tiež pomenej, dokonca aj pochod šiestej roty je len nudnou prehliadkou džungle. Navyše Bratt nie je absolútne vhodný do podobnej role, nemá charizmu veliaceho dôstojníka, ktorý drží rotu a Franco mi v uniforme a s okuliarmi (ktoré potom zázrakom už nepotrebuje) prišiel smiešny. A vôbec celý casting sa akosi nepodaril. To všetko sa ale mení posledných štyridsať minút, za ktorých musím pridať pár percent. Tu je vidno ukážkovú akciu s kvalitným načasovaním. Nechápem ten skok, ale som rád, že som to nevypol a tých pár minút videl, lebo stáli za to. Tak má vyzerať vojnová akcia a nemiešať do toho zbytočne veci, na ktoré film nemá. Škoda tej prázdnoty na začiatku. 50%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Když zjistím jaké válečné filmy se točily dříve a jaké se točí teď, vhání mi to slzy do očí. "6. batalion" patří mezi dno válečného žánru. Už hodně dlouho jsem neviděl takhle nepřesvědčivé herce, naprosto sterilní akci a naprosto ploché vyznění. A samozřejmě nemůžou chybět patriotistické atributy jako je srdceryvný závěr s vyvěšením vlajky. Ach jo. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Reziser John Dahl urobil jednu chybu. Mna divaka nudil pripravou zachrany vojakov z japonskeho zajatackeho tabora pocas piatich dni a pritom mohol dej sustredit hlavne na zaverecnu zachranu vojakov, co by bolo pre mna omnoho zaujimavejsie. Na druhej strane nechcem cely film len kritizovat, pretoze zaverecna polhodinka bola slusne natocena a okrem toho pocas filmu boli Japonci dost brutalni k americkym zajatcom. Takze priklanam sa skor k priemeru... 11.08.2008 _____ Benjamin Bratt - (poručík Colonel Mucci) +++ James Franco - (kapitán Prince) +++ Joseph Fiennes - (major Gibson) +++ Connie Nielsen - (Margaret Utinsky) +++ Robert Mammone - (kapitán Fisher) +++ James Carpinello - (Aliteri) +++ Hudba: Trevor Rabin +++ Produkcia: Bob Weinstein, Harvey Weinstein +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Trvalo mi neuvěřitelně dlouho, než jsem se do válečného dramatu Johna Dahla vůbec dostal..Dlouho jsem se neměl čeho chytit, sám příběh o sobě toho tolik nabízí, přesto je až k nepochopení, jak nám tvůrci na místo dramatických okamžiků nabízejí nezáživně upovídané scény a rutinní akci. Vše bez případných sympatií či antipatií. Ani na první pohled silné scény (poprava deseti zajatců) k výraznějším emocím nedonutí, snad jen výprava s (neosobní) kamerou odvádějí slušný nadstandard!! ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Moc dlouhé a moc utahané, tak by se dal tento film shrnout. Některé postavy dostaly zbytečně moc místa (např. major v podání Bratta nebyl nakonec pro příběh tak potřebný), a celý film byl až moc upovídaný. Vždyť plánování na útok na tábor trvalo skoro hodinu a celý útok (velmi dobře a svižně natočený) trval asi jen 10 minut!! Film naštěstí zachraňují dobré herecké výkony a dobrý konec. Z námětu se dalo ale vytěžit daleko víc. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na film z 2.svetovej vojny by človek čakal trošku viac akcie,ale to nič nemení na tom,že film je výborný!Čítal som o príprave tohto vojnového filmu asi pred dvomi rokmi,odvtedy dlho nič,kinám sa vyhol asi pre malú skupinu potencionálnych divákov,všetci dobre vieme čo v kinách letí....teenedžerovky pre trinásťročných,vydali to rovno na dvd.S miernymi obavami,že sa film asi veľmi nepodaril,som ho požičal a bol som príjemne prekvapený.Vierohodný,dojímavý a so skvelými hereckými výkonmi.Rozhodne stojí za pozretie.Pre milovníkov vojnových filmov povinnosť.70%. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Mám docela ráda válečné filmy, málokterý mě zklamal... Ovšem "6. Batalionu" se to povedlo dokonale. Jak může být válečný film tak nezáživný, tak nudný? Vzhůru mě udrželo jen očekávání, kdy už se konečně začne něco dít. Když jsem se ke konci dočkala, žádné nadšení se nedostavilo. Hrdinové mi byli naprosto ukradení a sledovat tento druh filmů zcela bez emocí, bez zájmu, prostě není to pravé "ořechové". Zkrátka od válečných filmů čekám něco jiného než 100 minut plácání, 15 minut akce... a zbytek zaberou titulky. Zhruba před 10-11 lety jsem viděla TV snímek v USA/Maďarské koprodukci "Když utichly trumpety" - špína, krutost a válečné šílenství kapaly z každého záběru, pamatuji si ten film dodnes a ráda bych jej viděla znovu. O "6. Batalionu" si chci pamatovat jediné: abych se mu v budoucnu obloukem vyhnula. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám rád válečné snímky. A zejména z americko-japonského prostředí. Tady to ale zkrátka tvůrcům totálně nevyšlo. Hromady žvástů, málo přesvědčivé hraní některých herců a minimum akce snímek spolehlivě pohřbilo. Takhle si žluťáckej POW z Krále krysy zkrátka nepředstavuji. Ta hvězda je jen za snahu a oprášení jedné ze slavných a skutečných akcí elitní jednotky Rangerů. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Nedokoukal jsem to. Nešlo to. Tak násilná snaha vyvolat v divákovi soucit a lítost nad osudem chudáků amerických vojáků zajatých v japonských táborech, to se prostě nedá. To jejich obrovské odhodlání, nasazení, čest a pospolitost, proti svinským, bezpáteřním, krutým a zákeřným Japoncům. Hlášky typu "Máte důvod válku přežít?" - "Ano, chci vidět jak se vzdáte."...Co Japonec, to hnusnej nesympatickej ksicht, naopak amíci jsou dělení na drsné hezouny a něžné hezouny....Ať jdou s takovejma válečnejma filmama do řiti. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Bojovali udatně jako lvi a přesto o jejich úsilí slyšel málokdo. John Dahl vždy patřil k režisérům, kteří preferovali akčnější pojetí před uměleckou formou. Ve svém válečném filmu ukazuje málo známý příběh 6.praporu pod velením podplukovníka Mucciho, který se vydává na misi, o níž není dopředu známo, zda bude úspěšná a jakým způsobem se povede. Film od počátku chytne svými rychlými přechody k zajímavě zvládnutým sekvencím, a to včetně dialogových. Dobrý prožitek umocnila kamera s působivým vyobrazením bojiště s efektně nasnímanými exteriéry. Herecké obsazení čítá řadu kvalitních herců, z nichž vyniká výkon Benjamina Bratta. Dahl se však i přes všechna pozitiva, která jeho filmová kariéra nesla, uchýlil k televizním projektům a je škoda, že další film neplánuje. Ten z vojenského prostředí zvládnul nad očekávání dobře. Až na pár výpadků z tempa, se na tu válečnou vřavu dívalo moc dobře. Mé hodnocení: 80% ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Horší válečný film jsem ještě neviděl. Je sice hezké, že šlo o největší (a velice úspěšnou) záchranou akci amerických jednotek za druhé světové války, ale to je spolu s použitými dobovými záběry na začátku a konci filmu téměř jediné pozitivum. Film jsem si musel rozdělit na tři části, které jsem během tří dnů vždy při večeři odledoval. Byl to na mě až moc "velký nájezd" najednou. Film se totiž šíleně vleče. Jednotlivé postavy, které mně po celý film nechaly chladným, se většinu stopáže mezi sabou pateticky baví, nasazují zhrzelé obličeje a "panáčkují" v klišoidních scénách. Když už dojde konečně na akci, odflákne ji "pan režisér" naprosto rutijním způsobem. Během 10 minut je po všem, americká vlajka jde vzhůru a všichni si zajásají a popláčou. Možná jsem vůči tomuto filmu až moc přísný, ale opravdu se mi vůbec nelíbil. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Vojenské snímky môžem, o to viac ak sú na základe skutočných udalostí! Nejde o žiaden popcornový blockbuster, skôr o priemer medzi podobnými filmami! Zaujímavých hereckých tvári (relatívne známych) je tuna dostatok, ale ich prevedenie je taktiež priemerné. Celému tomuto snímku niečo chýba(duša)! Aj keď ide o skutočnú udalosť pán John Dahl sa mal o to viac snažiť - rozpočet vyzerá dostačujúco, takže nechápem prečo tento snímok skončil iba u priemerného hodnotenia! Potenciál rozhodne má! (prevedenie na filmové plátna by som si vedel predstaviť v iných rukách..) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrný válečný film. Postavy jsou pietně jednorozměrné, situace přehledně rozdělená na hodné a zlé a válečná akce probíhá pouze v závěru. Japonci mluví občas po svém, častěji anglicky (i mezi sebou). Joseph Fiennes hraje hlavně umírajícího na malárii, Connie Nielsen je pouze na ozdobu, alespoň Benjamin Bratt a hlavně James Franco dokázali své postavy trochu oživit (50%). ()

Reklama

Reklama