Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Babička s vnučkou chodí po Central Parku a hledají starý památník. Dívenka se stále ptá, komu je památník určen, a babička začne vyprávět příběh, který se odehrál v roce 1925 v Nome na Aljašce. Balto je kříženec vlka a psa žijící na ulici města Nome. S kačerem Borisem žijí společně ve vraku lodi na břehu moře. Ve městečku se pořádají často musherské závody a vždy vítězí psí spřežení vedené nafoukaným a zlým psem Ocelákem. Jednoho dne však ve městě vypukne zlá nemoc. Zuří sněhová bouře, městečko je odříznuté. Léky není možné poslat lodí ani letecky, a tak je vypraveno psí spřežení, sáně povede pes Ocelák. Musher se psy léky úspěšně vyzvedne, ale na zpáteční cestě Ocelák ztratí orientaci. Ke všemu je muž zraněn a v bezvědomí. Balto vyráží naproti zásilce. (Nova Cinema)

(více)

Recenze (34)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Nádhernej a parádní film. Jako malej jsem ho chtěl vždycky vidět, ale u nás v půjčovně to nebylo takže jsem měl do ted smůlu. Teda ono mě to z dětsví přešlo ale nějak jsem si na to vzpoměl. No a nakonec je to fakt paráda. Příběh je fakt parádní a ukazuje že pes je prostě věrnej až za hrob. Hudba od Hornera je úžasná a nemá chybu. Wells je zručnej režisér a je škoda že nepokračuje v tomhle směru protože by měl mojí plnou podporu. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Pěkné kreslené dobrodružství s výbornou hudbou Jamese Hornera. Asi vzhledem k závažnosti tématu (strastiplná cesta psího spřežení pro léky na záškrt pro nemocné děti) dávalo hodně moc prostoru až hysterickým komickým postavičkám (holt aby se bavily i nejmenší dětičky, které zbytek nepoberou). A závěr pouti se mi zdál už příliš zkratkovitý, viz třeba naprosto nedostatečné potrestání zákeřného hlavního antagonisty. ()

Reklama

Koda 

všechny recenze uživatele

Balto je překvapením, který mě dostal do kolen a s roztaženou pusou. Ono nejde zas až tak o ten příběh, ale o to, že je to na motivy skutečné události, a ta babička, co byla s vnučkou byla právě ta nemocná holčička, kterou Balto zachránil, což jsem posunul tím pádem o stupínek nahoru a bylo by supr, kdybych jsem se šel podívat na ten pomník, který je v Central Parku. Balto je sympatický roztomilý pes, který mám u sebe přátele, ale bohužel i spoustu nepřátelů, který mu stojí v cestě za tím, aby pomohl donést léky nemocným dětem. Úžasná a poutavá dobrodružství tohoto hrdiny, který se jen tak nevzdá za předpokladu chladného počasí a spoustě trablů. Výborný soundtrack zesnulého Jamesa Hornera, který tomu dal grády a silný příběh. Když jsem byl v nemocnici, tak tenhle film mi rozhodně spravil náladu. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Pěkný příběh psí věrnosti inspirovaný skutečností, pěkná hudba, sympatické postavy a nostalgická classic animation. Nemám co dodat, děti si to zamilují a dospělí se budou nad tou romantičností a dojemností, v dobrém myšleno, usmívat. Roky 1995 - 1998 bylo Wellsovo silné tvůrčí období, škoda, že takhle nepokračuje dál a Princem Egyptským to skončilo. ()

ModryPlamen 

všechny recenze uživatele

[spoilery] Celkom málo známy animák, aspon teda na Slovensku, z aljašského prostredia. Čo je u tohto animáku netypické, v úvode máme hrané scény, kde sa babička Ruženka s vnučkou prechádzajú po Central parku, hľadajúc sochu Balta. A predtým, než samotnú sochu nájdu, začne babička vyprávať príbeh o Baltovi. Ďalšie pasáže sú už animované, a animácia je v pohode. V roku 1925 v aljašskom meste Nome vypukla epidémia záškrtu. Pretože nebolo možné poslať lieky po mori z dôvodu nepriaznivého počasia, jedinou možnosťou ako dopraviť lieky sa tak stali psie záprahy. Aby rozhodli, ktoré psy dať do záprahu, ktorý by priniesol tento cenný náklad do Nome, zorganizujú psie preteky. Pretekov sa zúčastní aj odvážny, statočný, a aj cekom silný Balto, kríženec vlka a psa, dosť sympatická postava. Aj napriek tomu, že preteky vyhrá, do záprahu sa z dôvodu nedôvery kvôli vlčiemu pôvodu nedostane. Miesto neho povedie záprahy Ocelák. Síce o niečo silnejší ako Balto, no je to namyslený, podrazácky, od prvej scény nesympatický pes. Záprahy sa pod jeho velenim stratia v snehovej búrke. Aby mali deti trpiace záškrtom nejakú nádej na prežitie, vydáva sa Balto na vlastnú päsť hľadať záprah, pričom je odhodlaný doniesť cenný náklad do Nome. Príbeh sa teda ukladá do kategórie “cestovanie”, pričom pri ceste zažíva Balto nejdenú nebezpečnú situáciu. Stretnutie s Grizzlym, zrútenie z útesu, prechod cez tenký ľadový most či prechod jaskyňou plnej krehkých a špicatých cencúľ. Okrem vyššie uvedených tu máme ešte dve výrazné postavy, sympatickú fenku Jenny a hus. No a k tej husi, raz som sa zasmial na začiatku keď ho chceli “popraviť”. Spolu s dvojicou ľadových medveďou slúži na pobavenie mladého publika, no to, ako odrádzal Balta aby sa zúčastnil psích pretekov či iných vecí sa mi ani trochu nepáčilo. Čím ešte tento animák prekvapil, tak sú silné scény. Napríklad keď Jenny z okna pozoruje chorú Ruženku. Či scéna, keď doktor povie, že jediný liek, ktorý ešte majú, je prítomnosť psov. Ďalej som rád, že tu nebol žiaden prehnaný obrat pred koncom, kde by sa ešte nejako predvádzal záporák. Proste Balto so saňami dobehol do None, pochválili ho, stretol sa s malou Ruženkou, zatiaľ čo klamár Ocelák upadol do opovrhnutia a zabudnutia. Na záver, 85%. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Film je poctou psu jménem Balto, který v roce 1925 za velmi obtížného počasí při blizardu, mlze a teplotě až -45 °C dovedl spřežení Gunnara Kaasena do aljašského Nome, kde řádila epidemie záškrtu a Baltovo spřežení vezlo vakcíny. Kvůli špatnému počasí nebylo možné dostat se do Nome jinak než pomocí psího spřežení. Balto má od roku 1926 bronzovou sochu v New Yorském Central Parku. (Don Carlos)

Reklama

Reklama