Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Babička s vnučkou chodí po Central Parku a hledají starý památník. Dívenka se stále ptá, komu je památník určen, a babička začne vyprávět příběh, který se odehrál v roce 1925 v Nome na Aljašce. Balto je kříženec vlka a psa žijící na ulici města Nome. S kačerem Borisem žijí společně ve vraku lodi na břehu moře. Ve městečku se pořádají často musherské závody a vždy vítězí psí spřežení vedené nafoukaným a zlým psem Ocelákem. Jednoho dne však ve městě vypukne zlá nemoc. Zuří sněhová bouře, městečko je odříznuté. Léky není možné poslat lodí ani letecky, a tak je vypraveno psí spřežení, sáně povede pes Ocelák. Musher se psy léky úspěšně vyzvedne, ale na zpáteční cestě Ocelák ztratí orientaci. Ke všemu je muž zraněn a v bezvědomí. Balto vyráží naproti zásilce. (Nova Cinema)

(více)

Recenze (34)

subic 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem nějakou šlehu z devadesátek, která mě dosud míjela, navíc když je z produkce Stevena Spielberga. Velká očekávání a ono tak nějak nic. Vizuálně slušné, ale příběh mě moc nezaujal. Příště to klidně oželím. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Balto vychází ze skutečné události a je poctou všem tažným psům včetně předobrazu hlavního hrdiny. Ti musejí zvládat neskutečné štreky i podmínky. Skutečnou sochu Balta uvidíme. Jinak mi ale hlavně ve svém úvodu film připomínal princip Lady a Tramp. Tím, že jde o příběh z Aljašky může se zde asociovat i Bílý tesák. Zajímavé na snímku je i to, že úvodní a závěrečná část je hraná a prostředek animovaný. My se nedozvíme, odkud Balto pochází a jak to, že je na ulici. Tím pádem sledujeme jen to, že již je zapovězen a svou pozici si musí teprve vybudovat. Pro všechny scénáristy se jednalo o první, nebo první velký, film a přiznám se, že mi ten příběh, byť z hlediska hrdinného psa obdivuhodný, je dost natažený. Chybí mi v něm hlavně typický humor a zábavnější postavy tak typické pro styl podobných příběhů. ()

iwusha17 

všechny recenze uživatele

pre mňa jeden z najužasnejšich filmov sveta ake som kedy videla :) ten pes je uuuplne užasny... aky bol odhodlany pomôcť tym deťom... to je nadherne :) ()

ModryPlamen 

všechny recenze uživatele

[spoilery] Celkom málo známy animák, aspon teda na Slovensku, z aljašského prostredia. Čo je u tohto animáku netypické, v úvode máme hrané scény, kde sa babička Ruženka s vnučkou prechádzajú po Central parku, hľadajúc sochu Balta. A predtým, než samotnú sochu nájdu, začne babička vyprávať príbeh o Baltovi. Ďalšie pasáže sú už animované, a animácia je v pohode. V roku 1925 v aljašskom meste Nome vypukla epidémia záškrtu. Pretože nebolo možné poslať lieky po mori z dôvodu nepriaznivého počasia, jedinou možnosťou ako dopraviť lieky sa tak stali psie záprahy. Aby rozhodli, ktoré psy dať do záprahu, ktorý by priniesol tento cenný náklad do Nome, zorganizujú psie preteky. Pretekov sa zúčastní aj odvážny, statočný, a aj cekom silný Balto, kríženec vlka a psa, dosť sympatická postava. Aj napriek tomu, že preteky vyhrá, do záprahu sa z dôvodu nedôvery kvôli vlčiemu pôvodu nedostane. Miesto neho povedie záprahy Ocelák. Síce o niečo silnejší ako Balto, no je to namyslený, podrazácky, od prvej scény nesympatický pes. Záprahy sa pod jeho velenim stratia v snehovej búrke. Aby mali deti trpiace záškrtom nejakú nádej na prežitie, vydáva sa Balto na vlastnú päsť hľadať záprah, pričom je odhodlaný doniesť cenný náklad do Nome. Príbeh sa teda ukladá do kategórie “cestovanie”, pričom pri ceste zažíva Balto nejdenú nebezpečnú situáciu. Stretnutie s Grizzlym, zrútenie z útesu, prechod cez tenký ľadový most či prechod jaskyňou plnej krehkých a špicatých cencúľ. Okrem vyššie uvedených tu máme ešte dve výrazné postavy, sympatickú fenku Jenny a hus. No a k tej husi, raz som sa zasmial na začiatku keď ho chceli “popraviť”. Spolu s dvojicou ľadových medveďou slúži na pobavenie mladého publika, no to, ako odrádzal Balta aby sa zúčastnil psích pretekov či iných vecí sa mi ani trochu nepáčilo. Čím ešte tento animák prekvapil, tak sú silné scény. Napríklad keď Jenny z okna pozoruje chorú Ruženku. Či scéna, keď doktor povie, že jediný liek, ktorý ešte majú, je prítomnosť psov. Ďalej som rád, že tu nebol žiaden prehnaný obrat pred koncom, kde by sa ešte nejako predvádzal záporák. Proste Balto so saňami dobehol do None, pochválili ho, stretol sa s malou Ruženkou, zatiaľ čo klamár Ocelák upadol do opovrhnutia a zabudnutia. Na záver, 85%. ()

Bezejmený 

všechny recenze uživatele

Moc hezký příběh. Napínavý, dobrodružný, zábavný. Viděl jsem to víceméně omylem, ale nelituji. Velmi dobrá hudba a hezky stylizovaná animace. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborná animovaná rozprávka akoby Waltovi Disneymu vypadla z oka. Príbeh pripomínajúca Lady a Tramp sa však opiera o reálnu udalosť, ktorú samozrejme prefarbuje do rozprávkových čiernobielych tónov súboja dobra so zlom. Balto je kríženec, napoly vlk napoly pec, a preto je vyhnancom v oboch táboroch. Tým pádom je ideálnym archetypom hrdinu. Jeho protivníkom je Ocelák (Steele). Namyslený, bezškrupulózny vodca záprahu, skrátka ideálny antihrdina. No a samozrejme femme fatale Jenna. Zbytok zvieracích postáv sú zábavné charaktery, ktoré svojimi gagmi a bonmotmi rozosmievajú publikum, aby odľahčili napätie. Produkcia je výborná a rámcovanie príbehu reálnymi osobami, ktoré vyjde na povrch až v závere je skvelý nápad. 75% ()

Machaut 

všechny recenze uživatele

Spolu s prvním dílem The Land Before Time má nejoblíbenější pohádka. Skvělá poctivá animace, nádherný příběh podtržen naprosto dokonalou hudbou Jamese Hornera, skvěle namluveno výbornými herci (v originále). Absolutně nechápu naši distribuci DVD a ptám se, proč tato pohádka u nás nevyšla? Hlavně, že vydali všechna pokračování, které jsou absolutně o ničem a první díl nikde. Přitom dnešní pohádky tomuto filmu nesahají ani po kotníky! Rozhodně všem doporučuji a dávám hodnocení 100%! ()

Danny914 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka. Ono mě stačí málo a už mi tečou slzy... Vůbec nelituju, že jsem si přivstal, abych se na to mohl podívat v televizi. :) ()

honza.g 

všechny recenze uživatele

Standardní americký animák: přímý, předvídatelný děj, moralita na druhou, s důrazem na vstřícnost k odlišnosti (oblíbené téma míšenců), doprovázené nelogickými gagy a protkané nesmyslnými přátelstvími. Tentokrát jde o mix zvířecího světa s lidským, celkem zdařilé dílo. ()

Reklama

Reklama