Reklama

Reklama

Labutí jezero

(divadelní záznam)
  • Velká Británie Swan Lake
všechny plakáty
Hudební
Velká Británie, 1996, 113 min

Obsahy(1)

Labutí jezero Matthewa Bourna, choreografa moderního tance, vycházejícího z klasického baletu, bylo poprvé uvedeno v roce 1995 a stalo se jedním z nejúspěšnějších baletních představení v Británii. Bourne, který příliš nevěří na oficiální výklady a upřednostňuje individuální interpretace diváků, se rázem stal hvězdou. Děj baletu je volně inspirován stejnojmenným ruským romantickým baletem Petra Iljiče Čajkovského. Kontroverzním se stal nejen proto, že labutě v této verzi tančí muži, ale i díky homoerotickému náboji baletu. Věhlas snímku dodalo využití části představení ve filmu Billy Elliot, ale i mnoho ocenění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Bourne Supremacy... Pokud by se někdy konala volba Miss Mindfuck verze Labutího jezera, pak bych korunku přiřkla Bournovu dílku, které znásilňuje Čajkovského s takovou snovou elegancí, že se dočká orgastických vzdechů místo volání o pomoc. Černou labuť bych viděla tak na pozici druhé vicemiss - čistě proto, že podobných netradičních příběhů prince a labutě je asi jako heterosexuálů mezi baleťáky. P.S. Závěrečná pasáž Billyho Elliota obsahuje scénu z Bournovy verze. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Balet nie je práve moja šálka kávy a klasickú verziu baletu Labutie jazero, si pamätám len pramálo. Lepšie mi utkvela v pamäti jej zhovädená verzia zo stužkovej. Toto však je ale teda niečo! Neskutočne úžasná choreografia Matthewa Bourna ma miestami oberala o dych. Fantastický zážitok. Pevne som sa rozhodla pozrieť si všetky dostupné verzie baletov tohto choreografa. Balet to samozrejme doslovne nie je, je to klasika v prevedení moderného baletného tanca a aj dej je pozmenený a je to skutočne potom trošku o niečom inom. Mám rada ak nachádzam vo filmoch súvislosti a myslím, že túto tu už aj niekto spomenul...áno tam, kde končí Billy Elliot tam niekde začína naštudovanie Swan lake. Pre tých, ktorí by si tento balet chceli na základe môjho komentáru nebodaj pozrieť, odporúčam najprv si pred ním pustiť Billyho Elliota, myslím, že zážitok z baletu bude potom dvojnásobný! https://www.youtube.com/watch?v=C5BSyJ_vlHo a samozrejme je nutné pozrieť si verziu baletu s Adamom Cooperom, aby to sedelo ... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Další pořad, který jsem už hooodně dlouho odkládal a dostalo se na něj až v téhle coronavirové době. Nejsem žádný expert přes balety a mohl bych na ruce spočítat kolik jsem jich za život viděl. Přesto si myslím, že mám estetické cítění, tak dokážu poznat a vychutnat si kvalitní práci. A tohle představení mezi takové určitě patří. Sice je původní příběh přepracován do moderního hávu, ale soulad s původní výtečnou hudbou Čajkovského je stále zachován. Navíc LGBT komunita si určitě vychutná gay romantickou linku a myslím, že ani ostatním by nemusela moc vadit, i když zavilím homo-odpůrcům rozhodně doporučuji dát od toho představení ruce pryč. Za mě palec nahoru a asi začnu balet ... a spíš ten moderní, sledovat víc. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 3 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Asi na ty divadla opravdu nejsem,tohle byl děs. Viděla jsem to v 11letech což má vliv určitě taktéž,ale tá němota mě zabíjela. Z lítosti 3* alespon za snahu,hudbu a troku tance,ale nebýt vysokého hodnocení a toho,že to nechci "ničit" tak by byl odpad nebo 1*.Nelíbilo se mi. ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Naprosto fenomenální nastudování klasického baletu, které nemá ve světě obdoby. Bourne překopal Labutí jezero a zachoval prakticky jenom hudbu. Báječná choreografie, děj i taneční výkony dělají z Matthew Bourne's Swan Lake neopakovatelný zážitek. Kdybych to nezažil na vlastní kůži, nikdy bych nevěřil, že mě může rozbrečet příběh vyprávěný tancem... ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Otec chybí, chladná matka se spustí se čtyřmi námořníky… princ utíká do fantazií o labuti…labuťákovi, kterého má ostatně už od dětství v posteli jako zástupný objekt. Čajkovský by byl nadšen. (Historik George Chauncey také, když jsem viděl scénu dvou námořníků, kteří se na ulici rozhodovali, jestli si nabrnknout jednoho frajera, nebo prostitutku. Rozhodli se pro prostitutku, ale po zavíračce jde z klubu jeden z námořníků s oním frajerem). Zoufalý princ se chce utopit, v čemž mu mužnou hrudí zabrání labuťák. Princ ho chvíli tahá za nohu, ale ochočí si ho. Je zajímavé, že zatímco scény z reálného zámeckého života jsou plné gagů a parodie (Pretty Woman), scény s labuťáky jsou nejopravdovější. No… není jasné, kde končí pot a začínají slzy, ale nadčasový balet má konec klasický, tradiční… tragický. Čajkovskij. A já se těším na Louskáčka. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Zaujalo mě všech šest hlavních představitelů, samozřejmě na prvním místě Adam Cooper v roli hlavního labuťáka (mihnul se i v nám známém Billy Elliotovi), který to tam měl těžce pod kontrolou, ale překvapilo mě jeho nevyholené upocené houští v podpaží. Scott Ambler byl výborný v roli prince, ale přeci už jen trošku strhané rysy ve tváři prozrazovaly jeho věk, naopak Andrew Walkinshaw v roli prince za mlada byl nesmírně miloučký. Trošku mi vadila kamera při scénách labuťáka a prince, kdy je zabírala (ne pořád) jen od pasu nahoru a mě chybělo to celkové taneční ztvárnění, ale asi to byl schválně záměr tvůrce. Doporučuji všem těm, co chtějí tomuto žánru rozumět … ()

Petus 

všechny recenze uživatele

Naprosto neskutečný zážitek. Matthew Bourne spáchal něco tak absolutně nečekaného, extravagantně odlišného, až téměř nemyslitelného a přesto, nebo možná právě proto to funguje. Má to kouzlo, vtip, vášeň, napětí. Má to skvělý příběh a je to fantasticky zatančeno. Má to prostě všechno a já jsem do toho blázen. ()

Reklama

Reklama