Reklama

Reklama

Recenze (4)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Film začína rozchodom mladého páru z dôvodu mladíkovej túžby uniknúť nude malej dedinky a spoznať skutočný svet veľkomesta. Sľúbil jej, že sa do roka vráti. Sľub ale nedodržal a tak trvalo päť rokov, kým sa znova stretli - v Soule. Z neho sa stal bývalý gangster a súčasný gigolo, z nej milenka vplyvného vojenského hodnostára. Stará láska nehrdavie, lenže v prípade tejto mladej dvojice bude "cesta k jej znonaplneniu lemovaná množstvom prekážok, ktorých prekonanie zaberie veľa času a námahy...". Mám rád juhokórejskú záľubu v žánrovej flexibilite (tentokrát od romantiky cez akciu - bojová scéna na chodbe v štýle "sám proti presile" vzdialnene pripomína OldBoya - drámu až po čisto vojenský dril a la Silmido), pretože si myslím, že ju vedia robiť ako málokto na svete. Nabi aka Mr. Butterfly je toho príkladom, i keď rozhodne nie je bez chyby. Vďaka miestami až prílišnej skratkovistosti v deji som mal občas pocit, že sledujem silne zostrihanú verziu. Výsledkom je tak niekedy náhly charakterový prerod niektorej z postáv, bez patrične dôveryohdného backroundu (hlavne na začiatku pri znovustretnutí zaľúbencov som len zťažka uveril tomu, že dievčina ešte môže prechovávať city k niekomu, kto sa tak radikálne zmenil). Je to trocha škoda, pretože je tým z časti oslabená aj alegória ukrytá v názve filmu a jeho dejového zrkadlenia - Butterfly alebo motýľ, ktorý svoju krásu vykupuje krátkym životom. Rovnako sa mi vo filme zdala trocha nadbytočná aj vedľajšia dejová línia dvoch neustále do seba zapárajúcich mužov. Vďaka tomu som až do konca zostával na 4*, ale samotný záver (ktorý by v Hollywoode takmer isto neprešiel schvaľovaním) vo mne zanechal silné katarzné okamihy a posunul výsledné hodnotenie na 4,5*. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho, že dokud měla hlavní mužská postava dlouhé vlasy a civilní oblečení, připadala mi nevýrazná a nesympatická, šel bych na plný počet, protože co pak následuje v nápravném vojenském táboře pro delikventy (nebo něco v tom smyslu), to se vidí jen v malém množství kvalitních vojenských filmů a naplňuje všechny atributy jakostního dramatu. Výcvik (trestání) nebohých chlapů probíhá stylem "bij tu verbež, dokuď můžeš", až má občas člověk pocit, že sleduje dění v severokorejském lágru. Kdo má v oblibě vojenské snímky a tvrdé výcviky, ten tu bude mít pré. Nechybí tragická láska, plno slz, emocí, zoufalého odhodlání a nekorektní závěrečná fáze, ve které to všechno silně vyeskaluje. Sečteno podtrženo zaokrouhleno: jen nadprůměrná první třetina, výborný zbytek, obvyklé duo "škorpících se" chlapů a nadstandardní audiovizuál , to se rovná slabší (čtyřhvězdičkové) devítce. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Neskutečný žánrový mišmaš nám zde předvádí režisér a hodně nevyvážený scénář. Pět minut nezůstane u jednoho a tak se stává film opravdu nepředvídatelným (i instrumentální hudba se co chvíli mění a člověk slyší Komando a opodál Kmotra). A když v závěru Motýlek začne nabírat konkrétních dramatických kontur (skoro až osudový duel), divákovi se málem zastaví srdce blahem, že se konečně tvůrci rozhodli - a včas, aby celý film zachránili. 70 % ()

honelnik 

všechny recenze uživatele

Po Adrianovom rozbore už prakticky nie je čo dodať, ale narozdiel od neho nevidím situáciu tak ružovo. Nabi, v kontraste so svojim názvom, zostáva iba nevyvinutou larvou. Máme tu prakticky všetko – romantiku, drámu, sem tam voláku bitku, vojenskú drezúru, dokonca som sa aj zasmial raz, ale nejak to nechce držať pokope. A pritom chýba tak málo, pridať nejakých 20 minút, popracovať na romantickej línií a bol by zo mňa ďalší šťastný divák ale...Ale ani napriek výbornému koncu nemôžem dať viac ako 3*. ()

Reklama

Reklama