Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nedaleko francouzského pobřeží vytáhnou rybáři z moře postřeleného muže. Když se probere, nedokáže říci, kdo je a co se mu stalo. Jediným pojítkem s minulostí je čip s kódem k účtu ve švýcarské bance, který měl implantován pod kůži. Když se uzdraví, vydá se pátrat po své minulosti. Ke svému překvapení zjistí, že dokonale ovládá bojová umění, když v parku hravě vyřídí policisty, kteří chtějí vidět jeho doklady. Pátrání ho zavede k bankovní schránce, kde objeví pistoli, velkou finanční částku, americký pas na jméno Jason Bourne. Jde na americký konzulát, tam je nečekaně napaden a musí prchnout před ozbrojeným komandem. Dostane se z budovy a venku přesvědčí německou dívku Marii, aby ho za dvacet tisíc odvezla do pařížského bytu, jehož adresu našel také v bankovním boxu. Teprve s její pomocí začíná skládat první kamínky do mozaiky své minulosti. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 152)

Dallas 

všechny recenze uživatele

Matt Damon ako supertajný zabijak CIA? To sa teda moc k sebe nehodí. Avšak iba do chvíle než zloží k zemi dvoch policajtov, ktorým sa zrejme nepáčil jeho plynulý prechod z angličtiny do nemčiny. Matt Damon je absolútne presvedčivý, jeho priateľka v úteku Franka Potente dostatočne vystrašená a réžia Douga Limana akurát realistická. S rovnakou istotou s akou Jason Bourne vie koľko krokov je ku každému únikovému východu ja viem, že tento film nikdy nesklame. A aj keď zaznie vo filme "Jason Bourne je mŕtvy" tak je to práve naopak. Tu všetko len začína. 85% ()

ekomo 

všechny recenze uživatele

V porovnání s knihou je to daleko zjednodušenější, ale zase je vidět, že režie přijala pár dobrých scén navíc. Ve výsledku je to hned poznat. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavé pojetí. není to takový ten typický akčňák, kdy se to jen řeže, ale je to pojato tak nějak "civilně" a v rámci přiblížení se realitě. Taky kamera a vůbec obraz je velice povedený - takový "surový" a reálný. Námět je už klasika, ale zpracování je opravdu velice dobré a netradiční na to, co jsme zvyklý z USA. Jde poznat ta koprodukce a je to dobře. Celkově velice kvalitní a dobrý snímek. Nenudil jsem se. I když občas mi přišlo, že to mohlo být trošku více napínavější. A Matt Damon zrovna není prototypem zabijáka, ale zase to dalo filmu jiný vzhled. Celkově velice dobré! Howgh! ()

Jorge-Z 

všechny recenze uživatele

Konečně film, který konkuruje a je i lepší než bondovky. Výkon Damona mě potěšil. Nemužu se dočkat dalšího filmu. ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Nadhodnocený snímek. Matt Damon co by Jason Bourne prochází všemi nástrahy jako nůž máslem, bez šrámu. Je téměř nesmrtelný. Zaujme i svým několika patrovým seskokem bez jediné bolístky. Umí rychle řídit, umí se prát, je rychlý, pohotový. Ničím nás nepřekvapí ani děj. Ten je jednoduchý, bez nápadu, bez zápletek. Vše je až moc přímočaré. Takových akčňáků už tu bylo... ()

Mikeel 

všechny recenze uživatele

Nejsem bůh ví jaký fanoušek akčních filmů, ale na pořádnou akci nic nemá, zvlášť když se dobře natočí a dobře naservíruje. Místy jsem se mírně nudil, ale jak přišla nějaká výrazná akční scéna, hned jsem pookřál. Scénář je pěkně napsaný, Mattovi role pěkně sedla. Pro nějakou roli se prostě herec narodí. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený akční film. Nic víc. Matta Damona nemám příliš v lásce, protože hraje pořád stejně a navíc to samé. Prakticky žádná mimika tváře či nějaká pozoruhodná gesta, která by dokazovala jeho mistrovské herectví. Přesto víc než průměrně kvalitní film, který je napínavý až do konce. Do konce třetího dílu :-) Verdikt: 4* a 80 %. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru poctivý film s dobrou kamerou a několika přínosnými originálními nápady. Předlohu jsem nečetl a popravdě toho nelituju - při i částečné znalosti příběhu bych se tolik nebavil. Bourne má přece jen čím překvapit a jako jednoho z mála filmových superagentů jsem si ho oblíbil. Dokonce i na Damona, který nikdy nepatřil k mým oblíbencům, jsem si bez problému zvykl a musím uznat, že byl perfektní volbou. Výtku mám ale k tomu, že film nedrží tempo - začátek je skvělý, napínavý, skoro bych řekl bezchybný. Postupem času mi však připadalo, že napínavost děje má spíš sestupnou tendenci a bohužel nechyběly i pasáže, u kterých jsem se nudil. Pro mě zřejmě nejslabší díl trilogie, ale přesto mu rozhodně nechybí kvalita. ()

Sochorisko 

všechny recenze uživatele

na to, že se jedná o film o tajném agentovi a tím pádem o film, který má konkurovat 007-Bondovkám si myslím, že je v tomto snímku málo akčních scén. Nevadí, jsou doplněny předlouhými dialogy v hlavní ženské roli Franka Potente.. ??! Nicméně ke konci se děj začíná otvírat a tedy i zrychlovat a fanoušek akčních scén si přijde na své :) ... ()

Milky. 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se naprosto liší od předlohy (která by ale působila v současnosti velmi toporně hlavně kvůli technologiím) jedná se o skvělý film přizpůsobený moderní době a Ludlumovi určitě vzdává velký hold. Navíc jde o přelomový snímek, který určil moderní styl akčních filmů minimálně na celou další dekádu. ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

Skvost akčných špiónskych filmov. Toto je reálny typ tajného agenta, ktorý niečo aj skutočne zmôže, nie ako takí v obleku s tajnými zbraňami, kecami a neviem čím. Má to poriadny spád a človek sa ani na chvíľu nenudí. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Už od Loly miluju Franku Potente a v tomhle filmu je opět kouzelná. Děj je přesně tak akorát tajemný, napínavý, zamotaný, aby mu divák rozuměl a aby mu závěrečné rozluštění dávalo smysl a nemusel si říkat "vždyť je to blbost!" Tak to tady nečekejte - ano, je to uhozenina o agentovi, co ztratil paměť, střílí se lidi ve velkém, ale je to natočeno zručně, jasně s určitým cílem, který se Limanovi daří naplňovat a nakonec i dosáhnout. Akční filmy moc nemusím, ale tohle je jedna z mála výjimek, před kteoru musím smeknout. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Nebýt rychlého a možná i zběsilého skoku ze schodiště, dalo by se říct, že má první Bourne takové až civilní pojetí. Líbilo se mi, že vše co se děje do této scény, není s dobrým výcvikem nijak zvlášť přehnané. Mattu Damonovi navíc člověka, který si opravdu nic nepamatuje, není problém věřit. Z tohoto pohledu mi jako menší vrchol přišla scéna v parku, rychlé a výborně natočené odzbrojení, po němž následuje detail na obličej bezejmenného, jehož výraz mluví za vše, stává se Bournem. Akční scény celkově jsou velmi solidní, ať už jde o ambasádu, nebo fantastickou automobilovou honičku ulicemi Paříže... to město tu má větší roli, než by se mohlo zdát, podobné pocity jsem měl třeba u Roninu. I Bourne Identity má totiž výbornou retro atmosféru, čemuž Evropa a Paříž vůbec hodně dopomáhá. Celý příběh je chytře vystaven, prakticky do posledních několika minut je v tom s Bournem i divák, který (samozřejmě za předpokladu, že nečetl knihu), taktéž netuší nic. Proto škoda té v úvodu komentáře zmíněné scény a snad ještě více přeslazené nadstavby v obchodě! Pro příběh spíše nedůležitá, sluncem zalitá scéna, špatný kontrast k předešlému dění. Tato tečka ale už pocit z filmu nepokazí, celkově start série Doug Liman rozhodně zvládl. Snad jen té hudby mohlo být opravdu víc, Moby už to nezachrání. 75% ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Aspoň pro mne je tohle přelomový film, který dle mne dělí éru akčních filmů na osmdesátkové a devadesátkové testosteronové hrdiny a moderní mileniálové hrdiny, kteří jsou civilnější, zranitelnější, občas nějaké ty city, ale to neumenšuje sílu akčních scén v tomto případě až realisticky ale strhujícím způsobem. Těžko věřit, že by akčním hrdinou o deset let dřív mohl být někdo jako Matt Damon, ale po roce 2000 tento obyčejný chlapec byl jako akční hrdina uvěřitelnější než svalovci z osmdesátek. Agent bez minulosti je pro mne kvalitní, svižný, scénáristicky výborný film a ještě tu hraje německá diva Franka Potente. ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Tak konečně jdu na další známou filmovou sérii, kterou jsem ještě neměl tu čest vidět. Kvalitní tři hvězdičky uděluji. Poctivé ústřední duo má spoustu chemie, hraje tu hodně dobrá hudba a je tu i pár slušných akčních scén. Má to rovněž i slušnou atmošku Francie s geniem loci, připomíná to fakt takovou tu německo-francouzskou tvorbu. Nicméně je to takový opening k filmové sérii, kde je celkem jednoduchý scénář i pointa, a jde tam vidět ještě taková ta nezkušenost režiséra s takovým tipem filmů. I tak jsem ale nikterak nenudil, ale nikterak jsem se ani k židli nepřikoval. Nicméně si ostatní díly rád pustím, a jsem zvědav, kam se bude příběh ubírat dál. 6,8/10 ()

Phoppy 

všechny recenze uživatele

Průměr...nemastné neslané prostě nic převratného...nenudil jsem se ale taky jsem to nijak nehltal...dobrá kamera, střih ale pokud bych to měl hodnotit celkově podruhé bych se na to nepodíval... ()

marttaN 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem fanda Roberta Ludluma tak knížku jsem četl asi tři krát. Na tenhle film jsem se samozdřejmě tešil jak malý kluk. Musím bohužel konstatovat, že Damon mě v roli Jasona Bourne'a vůbec nesedl (a to nesrovnávám děj knížky a filmu) ()

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

26.05.2020

Producent akční série Jason Bourne Frank Marshall v čerstvém rozhovoru uvedl, že hledá nového filmaře spolu s námětem pro další film. Jednalo by se tak o šestý snímek celkem, není přitom však jasné,… (více)

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama