Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nedaleko francouzského pobřeží vytáhnou rybáři z moře postřeleného muže. Když se probere, nedokáže říci, kdo je a co se mu stalo. Jediným pojítkem s minulostí je čip s kódem k účtu ve švýcarské bance, který měl implantován pod kůži. Když se uzdraví, vydá se pátrat po své minulosti. Ke svému překvapení zjistí, že dokonale ovládá bojová umění, když v parku hravě vyřídí policisty, kteří chtějí vidět jeho doklady. Pátrání ho zavede k bankovní schránce, kde objeví pistoli, velkou finanční částku, americký pas na jméno Jason Bourne. Jde na americký konzulát, tam je nečekaně napaden a musí prchnout před ozbrojeným komandem. Dostane se z budovy a venku přesvědčí německou dívku Marii, aby ho za dvacet tisíc odvezla do pařížského bytu, jehož adresu našel také v bankovním boxu. Teprve s její pomocí začíná skládat první kamínky do mozaiky své minulosti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 151)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No me to prislo jako nadprumernej akcni film, kde ty akce zas nak moc neni (ale tak je to spis takovy spionazni a navic to ma dobrej pribeh, takze to ani tak moc nevadi). Jelikoz to je prvni dil, tak je to cely takovy seznamovaci, Matt Damon (i kdyz hraje slusne a fakt se snazi), furt nad necim premysli, nic moc nechape a tvari se jako ublizenej chlapecek, ale kdyz dojde na akci, tak to dokaze slusne rozjet. Skoda, ze tam neni tech bitek vic, protoze i kdyz je Damon celkem dost zrychlenej, tak porad pusobi docela realne a zajimave. Ono vsechny ty honicky, prestrelky a souboje pusobi az na vyjimky realne. Chris Cooper, Clive Owen i Brian Cox, jsou takovy docela nevyrazni, ale nejlip z nich hraje Cooper. Franka Potente hraje celkem slusne, akorat skoda, ze neukaze kozy. Ale trochu divny mi prislo jeji chovani. Potka cizyho chlapka a sveze ho (coz za 20 000 jeste chapu), ale pak ji rekne, ze musi zdrhat s nim, ze si nic nepamatuje, je to vrah, vsichni ho chtej zabit, musi si ostrihat vlasy a ona vsechno odkejve jako samozrejmost. Taky je tu celkem dost nelogicnosti. Owen prezije dva zasahy brokovnici, rybar Damonovi v poho vynda kulky (ktery ma navic nejak malo zaboreny), Damon flojdum v poho zdrhne v nejakym prditku, s dvema kulkama v zadech se neutopi (proto trpi ztratou pameti?), zaverecnej skok atd. Ale i kdyz je film docela dlouhej, tak jsem se nudil skutecne minimalne (taky diky celkem slusny kamere). Ze zacatku to bylo hodne dobry a dost napinavy, jenze nakonec se to zmenilo v prumernou pronasledovacku (cemuz taky napomohla hudba, ktera je dobra jen kdyz se deje nejaka akce), proto jen 4* a navic mi tam chybeli naky hlasky, cely se to totiz bere silene vazne a naky odlehceni by tomu jedine prospelo. Zajimalo by me jak vypada puvodni verze. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Pro mnoho lidí je Bournova trilogie zajímavá až od dvojky, tedy od okamžiku, kdy se do ní zapojil Paul Greengrass. Já mám rád ovšem i Limanovu jedničku. Už tady se objeví Jason Bourne, který patří mezi mé nejoblíbenější postavy filmového plátna, a kterého naprosto dokonale Matt Damon. Režisér zmínil, že při vytváření charakteru postavy vyšli ze scény rvačky, která patří mezi nejlepší souboje vůbec. Bourne je tu úsporný, maximálně efektivní, schopný okamžitě improvizovat, využít čehokoli, co má po ruce (zde tužka, v pozdějších dílech se to variuje a objevuje se časopis, kniha atd.). A jaký je Bourne v této scéně, je vlastně v celém filmu - miluju momenty, jako když při útěku z ambasády jen tak mimochodem vezme vysílačku a plánek budovy. Za zmínku stojí i zajímavá automobilová honička. Jediná scéna, která mi do realistického stylu nezapadla byl hodně dlouhý pád na konci, který mi přišel velmi stěží uvěřitelný (na rozdíl od ostatního Jasonova konání). Velmi zajímavý byl komentář režiséra na DVD, který má netradičně i české titulky. (Soundtrack ***): Hudba Johna Powella už přichází s ústředním tématem, které se objevuje i v dalších dílech, ale ještě není úplně dovedena k dokonalosti, chvílemi je silně disharmonická a na soundtracku jsou některé pasáže poslouchatelné jen velmi obtížně ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Asi patřím mezi tu menšinu, která neměla štěstí vidět Agenta bez minulosti dříve než jeho pokračování Bournův mýtus. Je to škoda, ale na filmovém zážitku to neubírá (možná dokonce naopak). Zjišťovat společně s Bournem kam se to ten kluk vlastně zapletl je velmi působivé a na rozdíl od Bondovek tu hledáte samé odpovědi a toto hledání Bourna dělá zajímavým. Všechno na vás působí skutečně(i když dvojka v realističnosti šla ještě dál) a např. chvíle kdy se Bourne rozhodne říct o všem úplně neznáme ženě diváka utvrzuje v tom, že je skutečná osoba s city. Bournovi akční výstupy jsou geniálním a tím rozhodujícím proč pro mě Jason Bourne v posledních letech jednoznačně válcuje slavnou nulanulasedmičku. Možná nepije Smirnova a nemá hodinky s laserem, ale tenhle mladý chlapec s uhlazeným pohledem a vizáží dítěte je mnohem nebezpečnější než by jste čekali. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vidět první díl až po tom druhém leckdy vadí, ne však v případě bourneovské trilogie. Riskujete tak leda to, že pro vás bude oblíbenější ten díl, který jste viděli dříve. V jedničce alespoň díky prostřihům do Langley prakticky od začátku víte, proč se věci dějí tak jak se dějí, ve dvojce se síť i pro oči diváka rozplétá poněkud pozvolněji, což mi sedělo trochu lépe. Jinak jsou všechny klady Bourneovy cesty za minulostí obsaženy ve stejné míře - pohledné a neotřelé akční scény, ať už muž proti muži nebo muž a zbraň proti muži a zbrani, realistické eskapády, špičková honička v autech (i když jsem čekal něco víc - jak u naháněčky po Paříži, tak od Clivea Owena), výborná hudba Johna Powella a především kvalitní herecký výkon Matta Damona. Jen mi tu nějak neseděla Franka Potente, i když jí krátký sestřih sluší moc moc moc:) Tak nějak jako kdyby tu pro ženskou nebylo místo... Anyway, první Bourne si zaslouží svých 80%. Ale Supremacy budu mít prostě tak nějak radši;) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Svižný špionážní thriller a ač je to již druhá adaptace (první byla dvoudílná adaptace s Richardem Chamberlainem), tak má své kouzlo. Rozhodně to lepší z akčně-špionážních snímků, kterých je v poslední době možná až moc. Jen škoda, že námět je dosti profláklý a člověk přesně ví co a kdy čekat. Damon je zcela přesvědčivý a "naletět" mu ze začátku na to, že je jen mladík s pěknou tvářičkou není problém a i následný přerod zpět v zabijáka je bezchybný. Škoda, že ve druhé polovině film sleví z atmosféry a tempa části první. Věčná škoda také je, že režisér nedal větší šanci vyniknout skvělému Powellovu soundtracku. Celý film kazí především závěrečný "over the top" skok; to patří do "odvazovek" typu xXx a ne jinak seriózních filmů. Prostě dobrý pokus o žánrový film, který se vydal svou cestou. Akorát z ní ve finále sešel. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (76)

  • V Curychu není americká ambasáda. Velvyslanectví USA je v Bernu. (FilmFan24)
  • Ve filmu nejsou žádné úvodní titulky. (Kulmon)
  • Professor (Clive Owen) vytáhne z tašky pistoli Walther P5 Compact, ale když mu posléze spadne do sněhu, náhle se "změní" na CZ 100 České zbrojovky. (Maulincio)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

26.05.2020

Producent akční série Jason Bourne Frank Marshall v čerstvém rozhovoru uvedl, že hledá nového filmaře spolu s námětem pro další film. Jednalo by se tak o šestý snímek celkem, není přitom však jasné,… (více)

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama