Reklama

Reklama

Něžný polibek

(festivalový název)
  • Velká Británie Ae Fond Kiss... (více)

Obsahy(1)

Dráma odohrávajúca sa v súčastnom Glasgowe sleduje príbeh mladého moslima Casima a jeho priateľky, írskej katoličky Roisín, ktorí sa stretávajú s mnohými problémami vďaka ich veľmi rozdielnemu zázemiu. Obaja sa snažia pochopiť jeden druhého, ale ich predsudky sú mnohokrát silnejšie ako ich spoločná láska. (sanikope)

Recenze (19)

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Film vskutku nikoho neodsuzuje, ale ani nechválí. Vztah dvou hlavních protagonistů za sebou nechává tolik mrtvol, že konec, ač vypadá jako happy end, nepřináší oddech, úlevu a vyřešení. Naopak dočasnost a neurčitost. (Opravdu bych ho nenazvala "pozitivním ukončením".) Film tím v mých očích získává na hodnotě - varuje se klišé, neproblematizuje jen vliv tradice a náboženství na život jedince, jak bývá zvykem, ale i zamilovanost, která je v tolika současných filmech oslavována. 3,44* BTW: "Loach nikoho nesoudí, nicméně na striktní zachovávání tradičních rodinných hodnot, které (v otázce vztahů, ale i vzdělání) jako okovy svazují životy mladých muslimů narozených v moderním západním světě, nahlíží s větším pochopením než na středověce zpátečnické doktríny katolicismu." Fakt jo, jo? Vždyť Roisinin kněz křičí úplně stejně jako Cesimův otec. Na druhou stranu, pohledu do muslimské rodiny je věnováno víc prostoru, než do církve nebo Roisininy rodiny, takže to zcela vyrovnané není, ale že by se dalo mluvit o pochopení? ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Něžný polibek s Kenem Loachem byl pro mě opravdu milým překvapením. Co všechno může způsobit hluboce zakořeněná víra, tradice, či zřejmě i oprávněné předsudky v příběhu Casima a Roisin je pro nás až neuvěřitelné. I velká láska jen velmi těžko překonává hlubokou, pro nás nepochopitelnou propast mezi muslimskou komunitou a bílou dívkou. Pak i to co říká Roiisin: "někdy nám stačí ke štěstí jen ta jiskřička v oku" neplatí. Spíš slova Casima, že "nekonečnem slov ti to nejsem schopen vysvětlit" jsou v tomto případě na místě. Takže tady se já přikláním k tomu, že je to spíš velmi smutný milostný příběh s koncem "opravdu šťastným"? A nakonec bych chtěla říct : Bláznivý durdou a smradlavá garee, jdu si dát glab jamin se zmrzlinou a budu vám držet všechny palce. Určitě doporučuju. Ae Fond Kiss http://www.youtube.com/watch?v=bWzXTebD5X0 ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Láska mladých nepozná hranice ani rasu. Tak dnes mnohí žijú, také je ich presvedčenie. Ak sa ale rozhodne pár zložený z príslušníkov patriacich rôznym kultúram, etnikám či vierovyznaniam uzavrieť manželstvo hneď je problém. Spočíva v dedičstve predkov. Najčastejšie má podobu neporušiteľných náboženských tradícií, majetkových špekulácií s výhodnosťou vydaja a pod. Do sobáša zasahujú rodičia aj širšia rodina. Zďaleka sa to netýka len islamskej komunity v Škótsku. Film ukazuje na príbehu jedného zaľúbenia všetky tieto skutočnosti vierohodne a dokumentárne presvedčivo. Poznámka: V niektorých krajoch na Slovensku je dodnes veľkou prekážkou uzavretia manželstva rozdielne vierovyznanie. Ak je jeden z milencov katolík a druhý evanjelik, často svadba nevznikne. Poznám dokonca ľudí, ktorí si nijako nevedia predstaviť, že by si za manžela / manželku zobrali katolíka, ak sú oni evanjelici a naopak: "Kdeže luterán do domu, to by mi tak chýbalo!". Vôbec k tomu nepotrebujú do všetkého sa rýpajúcu ruku rodičov. Sami sú už rokmi výchovy v tej jedinej a správnej viere tak spracovaní, že čo i len možnosť zaľúbiť sa do niekoho s iným vierovyznaním je pre nich absolútne nepredstaviteľná. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Herecky trošku neohrabané, ale veľmi uveriteľné. Aj takto nejako to môže vyzerať, keď sa láske do cesty postaví rozdielne náboženstvo. Nám zostáva len veriť, že to všetko malo zmysel, nebola to len chvíľková záležitosť, ale láska naveky. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

I druhá generace imigrantů má potíže se soužitím, zde na příběhu Angličanky a Pákistánce. Zdá se mi, že Loach fandil spíš muži, protože právě muslimský Pákistánec je tím, který ve vztahu dělá větší ústupky a je ochoten k větším obětem. Angličanka ho často jen peskuje. Velmi intimně a přitom otevřeně pojaté milostné scény. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

..o tom, že život často nie je otázkou individuálnej voľby, o tom, aké je ťažké nechať za sebou rodinu, tradície, vieru a ísť "LEN" za hlasom srdca..pán Loach opäť predviedol, že je majstrom nenápadných príbehov o malých životných etudách každého z nás. ()

mrksik 

všechny recenze uživatele

Možno proti láske postaviť rodinu, náboženstvo, tradíciu, intelektuálne videnie sveta? Na glasgowskej trilógii je unikátna jej nepodsúvanie súdov, necháva diváka slobodne zaujať postoj na základe svojho presvedčenia. ()

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Balzám pro zamilováného, který věří v diverzitu západní společnosti, jezdí ve starém autě a je imunní proti buranským stereotypům většinové společnosti made in Czech Republic. Škoda že jen Romové a ostatní menšinová etnika, lišící se barvou pleti, potažmo náboženstvím, nemají klima k tomu, aby si troufli na: "Kdo neskáče není Čech..." ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"To je ono. Moje místo, můj klub. Prostory s různorodou hudbou. Támhle ty u svého klavíru. Dokážeš si to představit? Stovky těl, který se budou vlnit do rytmu. Každej může přijít oblečenej jak chce. Žádná etiketa? Tady si na nic nehrajeme. Všichni jsou vítáni. Kde dostanou kuráž i plachý holky? A mladý, neklidný kluci neutečou." .... Jsem ráda, že jsem se tady nedočkala žádnýho zbytečnýho násilí a že jak Casim tak Roisin byli naštěstí obdařeni inteligencí. Chápu úctu k rodičům, ale nějaký ultimáta, předsudky, předem uzavřený sňatky, kázání a já nevím co ještě, tak z toho mám husí kůži. Něžný polibek není sladkost s umělou příchutí o ničem, ale citlivá záležitost o něčem, takže se k němu určitě zase někdy vrátím. ()

decay 

všechny recenze uživatele

Až mráz behá po chrbte z toho, aký vplyv má na naše myslenie a konanie náboženstvo - viera, ktorá je v spoločnosti zakorenená od pradávna. Dej je zasadený do súčasnosti, a o to je tento vplyv prekvapujúcejší. Bolo by asi veľmi ťažké rozvinúť film do hĺbky tohto problému a je dobre, že ten figuruje na pozadí. Do popredia stavia dvoch ľudí pochádzajúcich z rozličných kultúr, ktorý sa do seba zamilujú a tým sa spúšťa kolotoč problémov ich začínajúceho sa vzťahu. Ken Loach tým dáva možnosť rozprávať obyčajný príbeh ľudí, podobne ako to bolo u Looking for Eric. Je tu opäť zjavná jeho žánrová vyhranenosť. Vyobrazuje príbeh ľudí na pozadí spoločenského života v určitých podmienkach a zbytočne nemoralizuje o tom, čo je a nie je správne. Necháva veci plynúť tak ako sú. A darí sa mu to veľmi dobre. ()

bllm 

všechny recenze uživatele

Nevzpomenu si, kdy mi naposled u nějakého filmu tak rychle a silně tlouklo srdce napětím a vzrušením, jako tady u scény, kdy se rodina snaží získat Casima zpět a přesvědčit ho, aby se oženil s domluvenou nevěstou. Strašně jsem se bála, že dojde na nějakou šílenou vraždu v rámci rodinné msty a jeho přítelkyně se na to bude muset z auta dívat. Naštěstí ne. Krásný romantický film bez kýče a přeslazenosti s neokoukanými herci. Gratuluju hlavnímu hrdinovi, jak zvládl scény, kdy mluví pohnutým hlasem a skoro pláče - vůbec to nepůsobí trapně a směšně jako obvykle. ()

Svadbos 

všechny recenze uživatele

Loachov film, ktorý by sme mohli nazvať aj modernou sexy variáciou Rómea a Júlie, sa vynára ako pôsobivý milostný príbeh, ktorý môže osloviť nielen terčové publikum. ()

Lvegas 

všechny recenze uživatele

Silné drama o lásce dvou lidí různých kultur. Snímek nahlíží na propastné rozdíly obou hlavních hrdinů. Jejich silná láska neustále svádí boj mezi vzájemnou důvěrou, silným náboženským vyznáním a zásadovostí. Neokázalé drama, které mně donutilo zamyslet se nad svědomitostí "Západního světa" **** ()

Reklama

Reklama