Reklama

Reklama

Epizody(54)

Obsahy(1)

A Jewel in the Palace je skutočný príbeh legendárneho dievčaťa Jang Geum, ktorá sa stala prvou ženou vo svojej dobe na pozícii najvyššieho kráľovského lekára.   Dej sa odohráva asi pred päťsto rokmi za vlády dynastie Chosun. V tom čase Kóreu charakterizovala prísna hierarchická sociálna štruktúra ovládaná mužmi. Príbeh poukazuje na úspešný život Jang Geum, v ktorom nechýbala láska, a tiež na jej dlhotrvajúci boj proti sociálnej diskriminácii. (ČSFD)

(více)

Recenze (10)

ainny 

všechny recenze uživatele

Korejská klasika, která víc než cokoliv jiného, ukazuje život v královském paláci. Je dost netradiční nejenom tématikou, ale i tím, že tu chybí absence hlavního hrdiny. Jistě, celým seriálem se táhne romantická linka, ale ke slovu se dostane až v samotném závěru. Celý seriál stojí a padá s Lee Young-ae, která byla skvělá, ale přesto mi ke konci už docela lezlo na nervy její šeptání. Ono i to mělo svůj význam. Krásně tak hlasem vyjadřovala podřízenost a pokoru vůči nadřízeným, ale mně to prostě nesedlo. Ani nevím proč. Velkou devizou seriálu je i hudba, ta byla zpracovaná skvěle a za jejího zvuku se na kuchařské umění koukalo fakt dobře. Tady chybělo k dokonalosti jediné, mít možnost ochutnat. Líbilo se mi to opravdu hodně. Umím si představit, že bych si to někdy pustila znovu, kdybych měla čas, ale do plných nejdu, protože, co se dlouhých seriálů týká, Empress Ki mě srazila do kolen mnohem víc. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

O tomhle je zbytečné psát, tohle se musí vidět. Obdivné komentáře na IMDB a Amazonu vůbec nepřehánějí. Skvělý scénář, skvělé herecké výkony (zejména Yeong-ae Lee), skvělý soundtrack. Nejlepší seriál, co jsem kdy viděl. Určitě si ho dám ještě jednou. 54 dílů je hodně, ale nepamatuju si, že by byl nějaký z nich slabší. Každá hodina, kterou trvá jeden díl, uteče jako voda. Navíc po polovině nabere děj takový spád, že se od toho nedá téměř odtrhnout. (Tu hvězdičku od jistého Richarda_R neberte vážně, to je idiot, kterej to ani neviděl) ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Jak jen bych měl přimět co nejvíc lidí, aby se na tak překrásný seriál podívali? Když řeknu, že to je nádhera, tak bude reakce malá. Když zase použiju termíny jako: epický příběh, zrada, láska, prohra a vítězství, tak od toho budou všichni očekávat něco úplně jiného. Trailer by taky asi táhnul jinou skupinu, než tu, která si seriál nejvíce užije. Sice je všude krásné prostředí, kostýmy a interiéry jsou snad pravé, ale hlavním nábojem je ohromné množství emocí. To se do traileru vtěsnat nedá. Už začátek ukazuje, že nepůjde o žádnou čistou romantiku, ale o pěkné drama. Už jen kvůli tak častému umírání postav a známému faktu, jak Korejci až chorobně rádi nechávají umírat hlavní hrdinky. Naštěstí nejde jen o napětí, ale převažují spíš ty příjemné chvíle, kdy si člověk vydechne, nechá se dojmout a bude doufat, že už se nic dramatického nepřihodí. Taky jsem velmi často po dokoukání dílu musel okamžitě na net a dohledával jsem si spousty informací ke zmíněným jídlům, surovinám, nebo třeba nemocem. Celkově jsem poznal hodně nového, což taky považuju za veliký klad. Asi ne každému seriál sedne, ale minimálně ti, kteří mají rádi Austinovou, by si už měli připravit místo v seriálovém top 10 a neváhat ani vteřinu. Ti, kdo si myslí, že by v ní mělo být víc děje, napětí, intrik a vaření, tak by měli uvolnit místo v top 5, a komu se nebude jedna z ženských postav plést s Jetem-li, tak má místo na špičce jasné. Na druhou stranu, kdo od seriálů očekává jen spoustu sexu, násilí, vtipu a cool hlášek, tak bude asi dost zklamán. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Bez mučení přiznávám, že jsem skončil po 10. dílech ač to vůbec není špatný seriál. Nicméně i tak jsem zkrátka nedokázal najít dostatečnou motivaci odkoukat dalších 44 dílů, zejména porovnám-li s Dong Yi kde jsem byl děním, hereckými výkony, hudbou a všemi detaily mnohem více okouzlen a vtažen do dění. Tenhle beze sporu kvalitní kousek má však laťku nastavenou o level níže a částečně i pro nižší obrazovou kvalitu a časovou tíseň končím předčasně. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Tady není třeba nějak sáhodlouze přemýšlet, mhouřit oči, či jako občas jinde, jak je mým zvykem, mírně nadhodnocovat .. tohle si prostě plnou palbu opravdu zaslouží .. skvělý napínavý historický příběh, navíc podle skutečné události ... Děj, výborné obsazení = herecké výkony, hudba - pro vše mam jen superlativy ... wow! ()

mi0 

všechny recenze uživatele

V skratke - veľmi dlhé (ale nenudilo), pekné (ako sa len na 16. storočie dalo), zaujímavé (takýto seriál som veru ešte nevidel), kvalitný soundtrack (mám pocit, že tam bola aj svetová tvorba), natočené podľa historických záznamov (začiatok 16. storočia, hl. postava 7x spomenutá v kronike dynastie Chosun). A prečo len 4*? Zhliadol som celý seriál vo veľmi krátkom čase takže mi bolo z neho občas "zle" :( ()

Sejong 

všechny recenze uživatele

Daejanggeum je první korejský seriál, který jsem viděl. Je to i první korejské dílo, které jsem viděl. Ale i tak se z něj stal můj nejoblíbenější serial všech dob. Proč? Dostal jsem se k němu úplnou náhodou. Věděl jsem, že k dané tématice mám nulový vztah. Realistický historický korejský seriál, který se odehrává v kuchyni? Jak se mi to může líbit, když mi to nic neříká? Když jsem se dostal k českým titulkům a videu, nějakou dobu mi ležel na disku. Po nějaké době jsem si jej pustil a zažil kulturní šok a divokou příběhovou jízdu. Nejprve jsem viděl 1 díl denně, ale později to bylo i 5 dílů zasebou. Kostými, hudba, příběh!, scénář, režie, herecké výkony, historické a kulturní reálie, vše je na samotném vrcholu. Nebývale mě to obohatilo. Přimělo mě to začít se učit korejsky a vytvořit český překlad dvou dalších seriálů od stejného režiséra, které jsou stejně dobré. ()

EsterH 

všechny recenze uživatele

Ak obetujete 54 hodín svojho času, nebudete ľutovať. Budete vtiahnutí do doby pred 500 rokmi a do prostredia kráľovského paláca. V seriáli je veľa zaujímavostí, ktoré sa týkajú varenia a jedla, chorôb a ich liečenia. Tiež si uvedomíte dôležitosť hierarchie v paláci - napríklad dvorné dámy boli na vyššej úrovni ako lekári. Dvorné dámy a kuchárky sa nemohli nikdy vydať, boli považované za kráľove nevesty, či si ich niekedy všimol, či nie.  S Jang Geum sa život nemaznal. Bola dcérou bývalej palácovej kuchárky, ktorá bola nespravodlivo odsúdená na smrť a bývalého člena palácovej stráže. Hoci jej takýto život nedával veľa príležitostí, nikdy sa nevzdávala. Od malého dievčatka po zrelú ženu mala veľkú túžbu po vzdelaní. Namiesto toho, aby jej talent niekto ocenil, vždy jej len závideli a snažili sa jej zbaviť. Poslanie lekárky bolo pre ňu dôležitejšie ako vlastné šťastie. Páčili sa mi scény s deťmi, pobavili ma adoptívni rodičia Jang Geum. Oproti iným historickým snímkam sa mi páčilo, že kráľ neprijímal radcov v paláci, ale vo vlastnej „obývačke“.  Ešte niekoľko mesiacov mi bude stále znieť ústredná melódia s nádherným nápevom, ktorej žáner sa naviac počas seriálu mení z pansori až k rapu..  o na ra – o na ra – a ju o na, ga da ra – ga da ra – a ju ga na, na na ni – da ryeo do – mot no na ni, a ni ri – a ni ri – a ni no ne, he i ya – di i ya – he i ya na ra – ni no, o ji do – mot ha na – da ryeo ga ma Ak ťa požiadam, aby prišiel, naozaj prídeš? Ak ťa požiadam, aby odišiel, naozaj odídeš? Ani po nespočetných dňoch čakania nebudeme spolu Nie, nie, nie. Nemôžeš prísť, tak vezmi radšej mňa. ()

Reklama

Reklama