Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká komedie Jeffa Hareho v hlavní roli s Peterem Falkem vypráví o shakespearovském herci Morrisi Applebaumovi, který ze židovského divadla na Broadwayi odešel na penzi. Po oslavě 90. narozenin však hodlá definitivně „zatáhnout oponu“. Chce uspořádat své poslední představení a pak dobrovolně odejít ze světa, čemuž se jeho dospělé děti (Laura San Giacomová, Judge Reinhold a David Paymer) snaží ze všech sil zabránit. Film, který je vtipnou parafrází Shakespearova Krále Leara, byl natočen podle stejnojmenné divadelní hry, která reflektuje tři generace v židovské kultuře, a posbíral celou řadu cen. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

genetique 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane ma mrzí, že sa podobné filmy k divákom dostávajú naozaj sporadicky, ale naopak som aj rád, lebo keby boli zbytočne prekomercializované, nemali by taký efekt. Ako som pozrel, Hareov premiérový film nedopadol najslávnejšie, ale som rád, že som sa nenechal odradiť. Nieže by toto bol nejaký skvost, ale je to naozaj pohodová, príjemná, oddychová vypínačka, pri ktorej som sa ozaj pobavil, rovnako ako sa pri svojej roli bavil aj Falk, ktorý si rolu podľa mňa viditeľne užíval. Dej je jednoduchý a priamočiary, no svojimi dialógmi, vtipnými momentkami a nenanúteným scenárom robia z tejto usmievavej drámy potešujúce prekvapenie. 75%. ()

zero_zelo 

všechny recenze uživatele

Film sem objevila náhodou při prohlížení databáze, na co koukat dál. a hle, skvělej výběr, milý překvapení. Hlava klasický rodiny s komplexama a hádkama a starýma ranam mi svýma lidskýma hláškama a přístupem k životu, rodině a národní hrdosti udělal radost. Trošku přeslazenej příběh dcery, ale i to se může stát, každopádně celá rodina jak malovaná. takhle to opravdu chodí, ve valný většině. konec dobrý, všechno dobré, pár momentů na zamyšlení, nějaký to poselství .. rozhodně uvolňujících 94 minut, kdy děj neztrácí na spádu a Peter Falk na humoru. 70% ()

Reklama

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy, které pokládají otázky a evokují na ně odpovědi . V tomto filmu jich bylo tolik, že jsem je ani nestačil sledovat, natož na ně hledat odpovědi. To je jeden z důvodů, proč se mi tento film velmi líbil. Dalším důvodem je opravdu dobrý herecký výkon P.Falka, který zde dokázal, že není pouze inspektorem Colombem, ale sakra dobrým hercem. Velmi příjemný film o životě a všech jeho aspektech - pro mě krásné 4. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Proč bych měl žít jako herec a umřít jako divák?“ Flo, Ted a Barry jsou tři lidé stejné krve a příjmení. Mohl bych napsat, že jsou sourozenci, ale sourozenci v pravém slova smyslu se stanou až na konci filmu, po nevyhnutelné proměně k lepšímu. K lepšímu poznání toho druhého… a třetího. Na začátku všeho je rodinné setkání uspořádané jejich otcem, který jim s nonšalancí sobě vlastní oznámí, že se hodlá dobrovolně (a s vlastním přispěním) odebrat na onen svět. Různí členové rodiny na to reagují různě. Od „To je hustý!“, ke smířlivějšímu „Měli bychom jít za dědečkem a říkat, že ho máme rádi“. Za přispění mnoha chytrých dialogů se postupně dovídáme, jak to v téhle židovské famílii chodívalo, jak to v ní chodí a jak by bylo dobré, kdyby to v ní do budoucna chodilo. Lidé zmínění i lidé nezmínění, na scénu (ne)plánovaně dorazivší, se mají rádi, nemají rádi, odpouštějí si, občas si společně zabékají a celé to pochopitelně skončí stylově – po americku. Hlavní hvězdou je pochopitelně Peter Falk, vtipkující stařík s kapsami plnými mouder o životě a život samotný beroucí se zdravým nadhledem. Kolem podobných jsme již viděli a čím se od nich zrovna tento liší? Hodně a ničím, přesto jde o milou, oddechovou podívanou s důležitým poselstvím, kterou uděláte radost svým rodičům (těm, přesněji všem rodičům, je ostatně celý film věnován). 70% ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Nádherný příběh. Stařík (nikdo to nemohl zahrát lépe, než Peter Falk) má potrhlý nápad - chce si svůj odchod ze scény sám pěkně zrežírovat a vzít do svých rukou. Svolá k sobě svoje děti (i s jejich dětmi), aby se s nimi náležitě rozloučil. Je jasné, co bude následovat - nějaké to retro, vzpomínky, překvapení...ale jakým nenásilným způsobem! Jak citlivě a laskavě je to celé natočené. Nemám co vytknout - kamera, hudba, casting, kulisy, nic z toho nemělo chybu. Po všech těch dramatech a třeskutých eskapádách, na které se člověk kolikrát dívá, nebo sám zažívá, mne to neskutečně pozitivně naladilo. Děkuji. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama