Reklama

Reklama

Fascinující proměny přírody

(seriál)
  • Česko Velké přírodní události (více)
Ukázka z filmu

Epizody(6)

Obsahy(1)

David Attenborough provází novou řadou nezapomenutelných cyklů o planetě Zemi a její zvířeně. Kolísavý přísun sluneční energie způsobuje koloběh ročních období, která nepřetržitě mění tvář severní a jižní polokoule. Rozsáhlé přesuny vodních a vzduchových mas přinášejí v průběhu roku řadu dramatických změn. V některých oblastech vyvolává střídání ročních období přírodní představení, která nemají na světě obdoby.V Arktidě začíná s příchodem léta každoroční tání sněhu a ledu nashromážděných v průběhu dlouhé polární zimy. Ze zemského povrchu v krátké době zmizí sedm milionů kilometrů čtverečních ledové plochy. Vytváří se tím jedinečná příležitost, kterou se snaží využít miliony nejrůznějších zvířat. Pro mnohé je to nejlepší doba pro vytváření zimních zásob nebo rozmnožování. Pro lední medvědy ale polární léto představuje nejobtížnější roční období, v němž musí vynaložit veškeré své síly, aby tuto největší sezónní změnu na naší planetě přežili. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (51)

Dever 

všechny recenze uživatele

Jeden z ďalších prekrásnych a fascinujúcich dokumentov od BBC, ktorý nám prináša nové ale i staré informácie týkajúce sa našej planéty a života na nej. Koprodukčný projekt BBC čoraz častejšie dokazuje, že nemá ani najmenšiu konkurenciu týkajúcu sa dokumentárnych filmov či seriálov. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Nedávno mi jeden přítel řekl, že zvířata jsou nejlepší herci. Člověk se až diví, jak velká je to pravda. Jejich životy jsou nejkomplikovanější filmové děje a přitom ty nejuvěřitelnější. Každý scénárista by chtěl takový scénář napsat ale s takovým, který píše sám život se nedá srovnávat. Příběhy složené ze všech žánrů. Rodinné komedie střídající se s romantickými zápletkami, přecházející v dramata, z kterých se vytvoří válečný thriller, objeví se špetka té historie, ale bohužel někdy končí špatným hororem, který se nechává inspirovat skutečnými událostmi, nebo to celé vyvrcholí příběh jako z pohádky. Zdánlivě špatné dílo se naopak stává hitem. Proč? Je to přeci fascinující svět přírody, který lidem jako jsem já vyráží dech. Teď můžu konečně souhlasit s tou přihlouplou reklamou, kde se mladík dívající z balkonu svého nového baráku na ptáčky, kteří si staví hnízdo, povzdychuje, že to nemají tak lehké jako on se svou hypotékou. Něco na tom bude. Více takových filmů brzy způsobí, že se přestanu mýt, začnu jíst jen kořínky a bobule, udělám si batikované tričko a přidám se ke Greenpeace. Miluji svět za hranicemi civilizace! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Krásné, skutečně fascinující záběry, zajímavé komentáře, okamžiky dramatické i dojemné, nádherná hudba - dokumenty BBC jsou v tomhle ohledu špička. Přes veškerá superlativa váhám s udělením páté hvězdičky. Důvod je poslední dobou stále ten samý: málo nových informací, málo překvapení pro člověka, co už má v dokumentech o přírodě hodně nakoukáno. Ale to je čistě můj soukromý problém - proč za něj trestat filmaře, kteří odvedli nejlepší možnou práci? 90% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Obzvlášť původní anglický název je výstižný. Tento dokumentární seriál popisuje vskutku rozsahem monumentální přírodní události, z jejichž rozsahu se tají dech. Trochu jsem se obával, že zaměřením každého dílu pouze na jednu událost ztratí dokument na poutavosti, ale přesný opak je pravdou. V některých dílech lze totiž sledovat dopad těchto monumentálních přírodních dějů na konkrétní druhy, či přímo jednotlivá zvířata a snad o to více, díky této demonstraci všech možný souvislostí, je tato série v pravém smyslu slova fascinující. Všechny díly jsou zajímavé, ale k naprostému úžasu mě přiváděly díly o medvědech grizzly a lososech, o lvech na Serengeti, o sardinkách atd. Všechny díly jsou krásnou, místy až dojemnou poídvanou. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Další z důkazů, že ty „nejlepší obrazy a příběhy“ nám neservírují přední světoví režiséři (scénáristé), ale příroda a život sám. Chcete důkaz? Tady je: „kolísavý přísun sluneč. energie způsobuje koloběh ročních období, která nepřetržitě mění tvář severní a jižní polokoule. Rozsáhlé přesuny vodních a vzduchových mas přináší v průběhu roku řadu dramat. změn, přičemž v některých oblastech vyvolává střídání ročních období přírod. představení, která nemají nikde jinde na světě obdoby. Spojením BBC a jména D. Attenborough snad ani nic průměrného vzniknout nemohlo. Výtky nad tím, že tento „seriál“ nepřináší nic „objevného“, v tomto případě nejsou rozhodně na místě. Ikdyž dokážu i pochopit výtku (uživ. Phobia). To je holt těžký to úděl nás prudce inteligentních. Vím o čem mluvím, sám se (s tímto problémem) potýkám celý svůj dosavadní život :-) Nicméně tohle jsou neskutečné porce (natáčecích) hodin, dnů, měsíců.... „úmorné dřiny“ a já jsem tvůrcům neskonale vděčen, že mi umožnili „na vlastní oči“ zažívat fascinující proměny přírody a migrovat společně se stádem slonů, zažívat každodenní boj (v období sucha) o holé přežití smečky lvů, či být svědkem lahodného baletu vodušek v čerstvě zatopených částech Kalahari (Okavanga), popř. sledovat armádu (jihoafrických kamikadze) terejů při jejich střemhlavém útoku na sardinky. Co říci závěrem? Tady se nabízí pouze jediné a jelikož jsem slušně vychovaný, také tak činím...Děkuji! ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

BBC a David Attenborough vytváří jako vždy ten nejlepší pohled na přírodu, tentokrát věnovaný těm největším proměnám přírody. ..::..1. díl - The Great Melt..::.. je věnován proměně nejchladnějšího kousku země, a to Arktidy, z mrznoucí zimy, která hraje do karet polárním medvědům, po léto a proměnu z věčně zamrzlé krajiny na oblast plnou života;..::.. 2. díl - The Great Salmon Run ..::.. se věnuje neskutečně obtížné cestě půl miliardy lososů hluboko do vnitrozemí a medvědům Grizzly; ..::.. 3. díl - The Great Migration ..::.. Jeden a půl milionu kusů divoké zvěře a jejich cesta napříč velkou oblastí Afriky za potravou. Sami se ale přitom stávají potravou, zejména pro lvy; ..::.. 4. díl - The Great Tide ..::.. Největší uskupení predátorů následuje sardinky, které jsou hnány studeným proudem k pobřeží. Tady se odehraje další z fascinujících proměn přírody; ..::.. 5. díl - The Great Flood ..::.. Řeka Okavango je se svou rozlohou přes 800 tisíc metrů čtverečních opravdu životodárným místem a každoroční záplavy jsou tak velkou událostí pro miliony kusů africké zvěře; ..::.. 6. díl - The Great Feast ..::.. Poslední díl je věnován mikroorganismu, který má zásadní dopad nejen na život u pobřeží severní Ameriky, planktonu. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

U dokumentů Davida Attenborougha pravidelně zakouším tutéž radost jako Eugène Delacroix při svých návštěvách v pařížském přírodopisném kabinetu: „Přírodopisný kabinet, přístupný každé úterý a pátek. Sloni, nosorožci, hroši, podivná zvířata! Rubens je překrásně vyjádřil. Sotva jsem vstoupil do té sbírky, měl jsem pocit štěstí. Čím dále jsem šel, pocit rostl; zdálo se mi, že se moje bytost povznáší nad hrubosti nebo malichernosti drobné starosti okamžiku. Jaká úžasná rozmanitost zvířat, jaká rozmanitost rodů, forem, určení! Co chvíli něco, co je v našich očích nestvůrností, vedle toho, co pokládáme za půvab. Zde stáda Neptunova, tuleni, mroži, velryby, obrovité ryby s necitelným okem, s tlamou hloupě otevřenou; korýši, mořští pavouci, želvy; pak ohyzdné plemeno hadí. Ohromné tělo hroznýše s malinkou hlavou, ale jak elegantně jsou jeho závity otočeny kolem stromu; odporný ostnatec, ještěrky, krokodýlové, aligátoři, nestvůrný indický krokodýl, jehož čelisti se náhle tenčí a jsou zakončeny podivným výrůstkem místo nosu. Pak zvířata, která se blíží naší přírodě: nesčíslní jeleni, gazely, losové, daňci, kozy, ovce, s kopyty na nohou, rohy na hlavách, s rohy rovnými nebo zkroucenými v prstence; zubr, volské plemeno, bizon; dromedáři s velbloudy; lamy, vikuně, které se jim podobají; a konečně žirafy, Levaillantovy žirafy, záplatované a sešívané; ale i žirafa z roku 1827, která byla tak dlouho štěstím zevlounů a požívala nesmírné slávy, až splatila i ona pohřební daň a zašla tak nepovšimnuta, jak skvělé bylo její první vystoupení. Stojí tu tvrdě a neobratně, jak ji příroda stvořila. Její předchůdkyně v těchto katakombách byly pravděpodobně vycpány někým, kdo nikdy neviděl ta zvířata živá: vzpřímil jim pyšně krky, protože si nedovedl představit, jak podivně žirafa drží hlavu a nese ji vpředu jako předzvěst živé bytosti.“ ()

Ozo 

všechny recenze uživatele

Další z dokonalých přírodopisných seriálů z dílny BBC. Záběry, při kterých se vám zatajuje dech, nádherná ukázka krásy přírody. Připojuji se k přání, aby se tyto dokumenty pouštěly ve školách na hodinách přírodopisu. Jasných pět z pěti. ()

Her0.89 

všechny recenze uživatele

1)Velké tání: **** 2)Velký tah lososů: ***** 3)Velká migrace: *** 4)Velký tah: ***** 5)/Povodeň v poušti: **** 6)Velká hostina: ***** .... Nádhera... ale pořád je to "jen" dokument. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Další vynikající dokumentární série z dílny BBC a Davida Attenborougha. Fantastická kamera, výborný hudební doprovod, spousty zajímavých informací, tradičně povedený český dabing a hlavně fenomenální záběry! Když k tomu připočteme naprosto dechberoucím způsobem do syrova vykrystalizované příběhy jednotlivých zvířecíéch hrdinů, dostaneme další přírodopisné veledílo. BBC a DA jsou prostě úplně jiná liga v soutěži přírodopisných dokumentů a patrně nikdo se jim v současné době nemůže rovnat. Dokázali to už u mnoha ostatních sérií a Fascinující proměny přírody to jen potvrzují. Naučte se kochat! 5* ()

StrYke 

všechny recenze uživatele

Krásné záběry jsou jenom nepatrným zlomkem toho, co tenhle seriál rozdělený na tři DVD může nabídnout ()

TomikZlesa 

všechny recenze uživatele

Plnej počet nedám, ano je to krása, přírodu miluju, ale je to to samyý dokola, připadá mi že ani nejde dokument co má ukázakt něco novýho, ale vsadil na aspekty který určitě zaujmou...lední medvědi, tah lososů...tohle už tu bylo dostkrát...přesto paráda ()

KryštůVek 

všechny recenze uživatele

Na takových dokumentech mě uchvacují úžasné záběry a skvělá hudba a naopak velmi otravují až urážejí komentáře. Slzopudná prohlášení typu: "Podívejte se jak si těchto sedm lvíčat krásně hraje, za tři měsíce zbyde jen jedno..." jsou naprosto nepatřičná a zavádějící. Místo aby nám tyto dokumenty připomínaly, že přežití nejsilnějších má své opodstatění a předkládaly nám tak námět k zamyšlení nad pokřivenými pravidly naší existence, snaží se jen lacině donutit diváka k neopodstatněnému a ve své podstatě nežádoucímu soucitu. Komentář ponižuje toto krásné a mistrně propracované dílo jen na 4*. ()

lofa 

všechny recenze uživatele

Dokumenty Davida Attenborougha by se měly vyučovat, protože pak by vztah jedince k přírodě byl determinován správným směrem. Naprosto úžasná podívaná ! ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších dokumentů, které jsem kdy viděl. Některé záběry jsou opravdu dechberoucí a smekám před filmaři, z jakých pozic a jakým způsobem dokázali některé scény natočit. To platí zejména pro podmořské scény ve 4. a 6. části. Čtvrtá část je pro mě také vrcholem celého dokumentu, tenhle díl je, co se týče hodnocení, čistých 100%. Terejové mě naprosto dostali. Nemohu také nezmínit hudbu, která je na dokument nezvykle výrazná a opravdu moc povedená. Krom malilinko slabší 1. části s ledními medvědy, kde jsem se tolik nového nedozvěděl, jsou ovšem všechny ostatní díly minimálně na 90%, a proto nemohu Fascinující proměny přírody hodnotit jinak než plným počtem. (HD, dabing) ()

iampatrik 

všechny recenze uživatele

I když jsem snad nikdy neviděl všechny "Attenboroughoské" přírodopisné série celé, vždy víc jak polovinu dílu viděl a vždy mě bez rozdílů neskutečně bavily. Člověk si v takových chvílích uvědomí, jak je život zajímavý.. Chytlavé, skvěle podané, naučné, zábavné! ()

Reklama

Reklama