Reklama

Reklama

Včera narození

  • USA Born Yesterday
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Úplatkářský magnát Harry (Broderick Crawford) přijede se svou mladou hloupoučkou milenkou Billie (Judy Holliday) do Washingtonu, kde se snaží zkorumpovat kongresmana. Najme si novináře (William Holden), aby Billie vzdělával, aby byla dostatečně reprezentativní. Tím si pod sebou podřízne větev, neboť Billie si díky tomu uvědomí, jaký Harry ve skutečnosti je. (IQ Tiqe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Judy Holliday je v tomhle snímku skutečně uhrančivá a člověk jen zírá, jak krásně dokáže tu blbou holku hrát. Je proto zábavná, nenudí a nenudí ani celý zbytek ansámblu, který se skutečně velmi dobře sešel, i když Broderick Crawford je možná až příliš velkou karikaturou své postavy, čímž možná až moc zbytečně vyčníval. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Že ide o adaptácia divadelnej hry je dosť poznať, výnimkou tvorí len zopár scén z exteriérov po amerických pamatihodnostiach, lenže ako to býva v podobných prípadoch, doraz treba hľadať v dialógoch. Tie sú vtipné, niekedy náučné, občas mohli byť vypointovanejšie. Táto komédia o výučbe hlúpučkej blondínky má však v sebe aj vážny presah a pribúdajúcimi minútami sa žáner mení na slušnú drámu. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Spíše úsměvná než k popukání variace na Pagmalion. Zpočátku se zdá, že jde víceméně o lehkonohou a nekomplikovanou konverzačku, ale s přibývajícími minutami se film noří přece jen do větší hloubkya a přemýšlí nad rozporem mezi úspěšným křupanstvím a vzdělaností, sprototou a slušností a nad etikou vůbec. ()

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Plusy: Výborná režie. Skvělá černobílá kamera. Vtipný scénář. Famózní Hollidayová jako důkaz, že blbou blondýnu dobře zahraje jen chytrá blondýna (vlastně ona chytrá byla, jen nebyla vzdělaná). Mínusy: Záporák (vynikající Crawford) přehrával hlavního milovníka (matný Holden). Partnerské násilí zapůsobilo i v téměř gangsterské komedii jako šok. Hodnocení: 83%. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Krásná ukázka toho, že hudba dělá film a zábavu. Tady chybí a je to sakra znát. Kromě toho jsem od začátku musel bojovat s množstvím otravného přízvuku, otravným "podnikatelem", který působí jak mafián, a jeho partnerkou, která pitvoří hlas jak Nastěnka. A za třetinu filmu se děj skoro neposunul. Vypnul jsem to a dokoukal druhý den. Rozjela se linie vzdělávání hloupé holčičky, vtipy naskočily, trocha romantiky, dramatický nápoj a přišla pointa o poctivosti. Sice stále chyběla hudba, ale bylo to důstojné drama s prvky romantiky, při kterém mi sem tam cukaly koutky (v češtině by to bylo asi vtipnější, sem tam mi něco uniklo). # [viděno: monitor, sluchátka / TV, 2.0->5.1, EN sub] # příběh 6 | hudba 2 | humor 3 | akce 0 | napětí 3 | pustil bych si znovu 5 ()

Galerie (26)

Zajímavosti (1)

  • V roce 2012 byl film zařazen do Národního filmového registru USA, který je součástí knihovny amerického Kongresu. (Snorlax)

Reklama

Reklama