Reklama

Reklama

Angličan, který vylezl na kopec (a slezl z hory)

  • Velká Británie The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Hugh Grant si v této komedii zahrál kartografa, který urazí celé město tvrzením, že místní dominanta není hora, ale kopec. Brzy však zjistí, že místní obyvatelé, vedení důvtipným hostinským, se nezastaví před ničím, aby uhájili svou čest! Reginald Anson (Hugh Grant) a George Garrard jsou párek britských kartografů z Geodetické kanceláře Jejího Veličenstva, kteří přijíždějí do malého velšského městečka Ffynnon Garw. Místní největší chloubou a nejvýznamnějším monumentem je stejnojmenná hora. Obyvatelé ji označují za první horu Walesu, která je celá staletí chránila před nájezdy Římanů, Sasů, Normanů a dalších cizích útočníků. Nicméně Reginald a George mají pro měšťany špatné zprávy: podle britských zákonů se jako hora označuje vyvýšenina vysoká více než 3048 metrů. Podle jejich měření má však Ffynnon Garw pouhých 2835 metrů a stává se tak jen velkým kopcem. Místní jsou tímto sdělením šokováni, uraženi a rozzlobeni. Po mnoha debatách a dalších měřeních Anson a Garrard připouštějí, že vzhledem ke krátkodobým změnám může být kopec vyšší - ovšem jejich nejoptimističtější odhad je 2999 metrů. Obyvatelé městečka jsou přesvědčeni, že díky těmto vlezlým Angličanům je v sázce čest a dobrá pověst města, tak vymyslí plán, jak jejich horu zvýšit o chybějících 49 metrů. Mezitím snadno ovlivnitelný Anson podlehne kouzlu místní krásky Betty... Věřte tomu nebo ne, tato zdánlivě fiktivní komedie byla natočena podle skutečných událostí. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

cityman 

všechny recenze uživatele

Nečekaně mile překvapivá komedie z Welškého? :o) venkova dokazující prastaré rčení o tom, že když se chce tak jde všechno. Komedie, která není ani tak vtipná co se týče dialogů, ale spíše díky komickým situacím vycházejících z hrdosti domorodých obyvatel v kontrastu z anglickou strojeností. Tenhle film prostě musí potěšit každého, kdo nemá místo srdce kámen! ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Tento film mám stále radšej. Je neuveriteľné, ako sa z banálnej zápletky a bez jedinej zápornej postavy podarilo vytvoriť dielko, ktoré má v sebe taký náboj. Medzi cholerickým reverendom Jonesom a Morganom kozlom to iskrí minimálne toľko, koľko medzi Reginaldom a Betty a krásne až karikatúrne vykreslenie postavičiek (jednej uletenejšej než druhej) spôsobuje, že ak sa už nebudete priamo smiať na plné ústa, bude vám aspoň príjemne od začiatku do konca "...nebo chceš, abych všem řekl, že to krachlo kvuli tobě?" :)) ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Více co? Já si to klidně přiznám. Jsem úplně obyčejný, normální a skromný kluk. Nikdy jsem neměl milióny v bance, vydělávám, mám svou rodinu a svoje koníčky. Takže když potom tu a tam natrefím na nějaký romantický film, většinou to kvituji s potěšením. A to je přesně tenhle případ! Klasická, lehce předvídatelná "romanťárna", kterou jsem si moc a moc užil. Když pak vezmu v potaz mé oblíbené herce, výborný dabing a hlavně Taru s jiskrnýma očima, tak nakonec pálím pěkně na poctivo za čtyři. I když bych to v půlce filmu asi vůbec nehádal. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Film zachytáva tie najkrajšie črty klasickej walskej nátury vidieckeho ľudu. Jej hlanými črtami sú súdržnosť, zásadovosť, zbožnosť a mierna pohostinnosť (po náznaku istých benefitov). Kvalitu filmu podčiarkuje oku ľahodiaca príroda Walesu a ucho rozveselujúce folklórne melódie. Zároveň Chris Monger zľahka nadznačil uskalia číhajúce na geodetov (ale aj inéne inžinierske profesie). Pri matematike čísla jednoducho nepustia. Ale niekedy je potrebné nájsť cestu ako číslam pomôcť aby výsledok bol uspokojový. Film odporúčam každému, kto zvažuje karieru geodeta, kartografa; milovníkom zelenej prírody a všetkým munro baggers. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Sice v tom hraje klasicky koktající Hugh Grant (máme rádi Hugh Granta), ale jinak má film neskutečně příjemnou atmosféru, podporovanou krásným prostředím jakéhosi zapadákova kdesi ve Walesu a pohodovým soundtrackem. Pokud máte, stejně jako já, rádi takové to trefně sarkastické strefování mezi Angličany a Velšany, nebo mezi Angličany a Skoty, anebo mezi, ehm, Angličany a Iry, tenhle malej snímek vás nemůže zklamat. A já se jdu pídit po knižní předloze, pač ta musí být boží. Edit: JE, je boží. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Hoci sa vo filme jedná o fiktívne miesta a názvy, film je inšpirovaný skutočnou dedinkou Taff´s Well a horou Garth Mountain. Režisér Christopher Monger, ktorý je zároveň aj autorom knihy a neskôr scenára k filmu a dokonca rodákom z tejto dediny, si vypočul príbeh o hore od svojho starého otca a miestnych obyvateľov. Potom, ako bol film uvedený do kín, sa "Ffynnon Garw" stal obľúbeným cieľom turistov. (lemonova)

Reklama

Reklama