Reklama

Reklama

Angličan, který vylezl na kopec (a slezl z hory)

  • Velká Británie The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Hugh Grant si v této komedii zahrál kartografa, který urazí celé město tvrzením, že místní dominanta není hora, ale kopec. Brzy však zjistí, že místní obyvatelé, vedení důvtipným hostinským, se nezastaví před ničím, aby uhájili svou čest! Reginald Anson (Hugh Grant) a George Garrard jsou párek britských kartografů z Geodetické kanceláře Jejího Veličenstva, kteří přijíždějí do malého velšského městečka Ffynnon Garw. Místní největší chloubou a nejvýznamnějším monumentem je stejnojmenná hora. Obyvatelé ji označují za první horu Walesu, která je celá staletí chránila před nájezdy Římanů, Sasů, Normanů a dalších cizích útočníků. Nicméně Reginald a George mají pro měšťany špatné zprávy: podle britských zákonů se jako hora označuje vyvýšenina vysoká více než 3048 metrů. Podle jejich měření má však Ffynnon Garw pouhých 2835 metrů a stává se tak jen velkým kopcem. Místní jsou tímto sdělením šokováni, uraženi a rozzlobeni. Po mnoha debatách a dalších měřeních Anson a Garrard připouštějí, že vzhledem ke krátkodobým změnám může být kopec vyšší - ovšem jejich nejoptimističtější odhad je 2999 metrů. Obyvatelé městečka jsou přesvědčeni, že díky těmto vlezlým Angličanům je v sázce čest a dobrá pověst města, tak vymyslí plán, jak jejich horu zvýšit o chybějících 49 metrů. Mezitím snadno ovlivnitelný Anson podlehne kouzlu místní krásky Betty... Věřte tomu nebo ne, tato zdánlivě fiktivní komedie byla natočena podle skutečných událostí. (Cinemax)

(více)

Recenze (73)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu se přiznám, že jsem přemýšlel i nad pěti hvězdičkami. Když jsem se na něj po nějaké podíval znova, tak jsem je nakonec i dal. Tenhle příběh se totiž nezadá s typickou vesnickou náturou, která ani nám, Čechům, není nijak cizí. Ba naopak. No schválně se na film podívejte a posuďte sami. Já z filmu měl neuvěřitelně krásný pocit, nejenom z té krajiny, ale také z té celkové atmosféry, z těch nádherných kulis té vesničky, ve které se film odehrával nebo i koneckonců ze samotných lidí. A i když je to naprosto klasický film s emotivně klasicky hezkými, smutnými, ale i napínavými chvilkami, mně se na něj opravdu hrozně hezky a příjemně koukalo. Každopádně pro ten krásný pocit, který jsem z filmu měl nemůžu jinak, než ho vychvalovat, co to jde. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To je skvelé. Bolo nám potešením.“ Strašne fajn film. Dodnes si živo pamätám, ako v polovici 90. rokov šiel do kín, ale iba nimi relatívne nenápadne prešumel napriek tomu, že Hugh Grant bol toho času už solídna hviezda (Štyri svadby a jeden pohreb). V Angličanovi, ktorý... je to presne „ten“ Hugh Grant, akého alebo máte radi, alebo nenávidíte. Ja som ho mal vždy rád, nebol to nejako extra obľúbený herec, ale vážil som si ho a pripadal mi fajn, ako ostatne 99% všetkých anglických hercov. Niektorí tu v komentároch tvrdia absurdnú vec, že v tomto filme má Grant vedľajšiu rolu, čo je ale úplne nepochopiteľné tvrdenie, pretože už klasickejšia titulná rola to byť nemohla. Naopak, skôr (skvelý) Ian McNeice je ukážková vedľajšia postava, ktorá príbehu dodáva humor. Napriek tomu určite nejde o čistú komédiu. Je to skôr taká typická britská pohodička, občas smutná, kde aj tie najveselšie okamihy sú „len“ úsmevné, než že by ste sa váľali od smiechu po zemi. K tomu prekrásna výprava napriek pár chybám idylického anglického vidieka a zaujímavý scenár, na ktorom je najprekvapujúcejšie, že táto bizarnosť sa kedysi skutočne stala (!). S prižmúrenými očami musím dať 4*, pretože to bol fakt fajn a milý filmík. Uznávam, že vynútená romantická vedľajšia linka ma nudila, ale pestrá galéria dedinčanov, výprava a svižný scenár plný originálnych nápadov to prehlušil. Samozrejmosťou je skvelý Colm Meaney ako Kozel Morgan. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Obsazení Hugha Granta a postavení propagace filmu na jeho tváři je čistě účelové. Především to není romantická komedie. Hugh Grant navíc hraje vlastně vedlejší - mizerně napsanou - roli chodícího klišé. Kdo od něj něco čeká, bude nutně zklamán. Ale není to špatný film, jen se neměl spokojit s jediným nápadem, aby se obyvatelé jedné venkovské usedlosti rozhodli "proslavit" a udělat z místního kopce horu. Chvíli je zábavné sledovat, jak na ten směšný krtinec fanaticky vrší hlínu, je to trochu jako kocourkovské chytání světel do pytlů, ale na celovečerák je to málo. 50% ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno, očekával jsem od toho více. Ale na druhou stranu to byl velmi zajímavý a dějově originálně pojatý snímek. I když s označením romantická komedie by se jistě bez problému dalo polemizovat, přesto mě tenhle film nějakým zvláštním způsobem dokázal zaujmout. Snímek je o patriotismu, o hrdosti k rodnému kraji, a to je asi to, co mě tak zaujalo. Stejně jako zdejší welšané jsou hrdi na svůj kraj a na svůj kopec (horu), tak i já jsem hrdý na své rodné město. A přišlo mi to prostě zajímavé. Ale cítím, že na více, naž na průměrné hodnocení to není... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pripadá vám dokument o stavbe nejakého mrakodrapu príliš konvenčný? Alebo hraný film o výstupe na nejakú osemtisícovku ako otrepané klišé? Tak pre vás je tu tento milý film o "dostavaní" istého kopca vo Walesi miestnymi rázovitými postavičkami do výšky 1000 stôp. Dôvod? Z dotyčného kopca sa potom stane oficiálne hora. Netradičný námet je hlavným lákadlom filmu, potom príjemná atmosféra a v neposlednom rade aj účasť čerstvej superhviezdy Hugha Granta. Nesmie chýbať ani láska, pochopiteľne. Konflikty sú naopak zase utlmené. A kto by si podobný film dokázal predstaviť bez Colma Meanyho... ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Více co? Já si to klidně přiznám. Jsem úplně obyčejný, normální a skromný kluk. Nikdy jsem neměl milióny v bance, vydělávám, mám svou rodinu a svoje koníčky. Takže když potom tu a tam natrefím na nějaký romantický film, většinou to kvituji s potěšením. A to je přesně tenhle případ! Klasická, lehce předvídatelná "romanťárna", kterou jsem si moc a moc užil. Když pak vezmu v potaz mé oblíbené herce, výborný dabing a hlavně Taru s jiskrnýma očima, tak nakonec pálím pěkně na poctivo za čtyři. I když bych to v půlce filmu asi vůbec nehádal. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Lehce úsměvné retro vyprávění na hranici pohádky. Časem se klubající romance mezi Hugem Grantem a Tarou Fitzgerald je dobrá tak na plakát, aby přitáhla divačky. Jinak je to asi nejméně zajímavá součást filmu. Ovšem pikle, které kují domorodci proti znesvěcení významu místní hory, stojí opravdu za to. A kdybych měl někoho z herců vyzdvihnout nad ostatní, byl by to Colm Meaney v roli tvrdohlavého hostinského. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, o čem se dá taky natočit celovečerní film. Výsledek je příjemný, lahodící oku (krajina) i uchu (hudba). Název je velmi spoilerózní, ale vůbec to nevadí, stejně je jasné, jak to musí skončit. Nechápu ale označení romantická komedie, ta romantika je tam jen velmi okrajově. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Sice v tom hraje klasicky koktající Hugh Grant (máme rádi Hugh Granta), ale jinak má film neskutečně příjemnou atmosféru, podporovanou krásným prostředím jakéhosi zapadákova kdesi ve Walesu a pohodovým soundtrackem. Pokud máte, stejně jako já, rádi takové to trefně sarkastické strefování mezi Angličany a Velšany, nebo mezi Angličany a Skoty, anebo mezi, ehm, Angličany a Iry, tenhle malej snímek vás nemůže zklamat. A já se jdu pídit po knižní předloze, pač ta musí být boží. Edit: JE, je boží. ()

5150 

všechny recenze uživatele

50%.. Jeden z méně známých filmů s Hugh Grantem, který to ve své době dotáhnul do našich kin. Na jedno zkouknutí slušně pobaví, ale pominu-li krásnou přírodu, žádnou romantiku nečekejte. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Aneb jak vylézt na kopec a slézt s hory. Satirická oddychovka se sympatickými postavičkami na téma Angličani vs. Welšani. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Angličan, který vylezl na kopec a slezl z hory je dlouhý jméno........... Veselá hudba, krásná krajina, legrační obyvatelé se zajímavými jmény. Skoro všichni se jmenují Williams, Jones nebo Ivans, spousta zrzavých dětí v kostele a kopec, nebo hora? Jenže aby to byla hora musí mít přes 1 000 stop. CITÁT - Ten váš kopec má 930 stop.............. Proč tolik povyku, zda hora nebo kopec? No, tady jste ve Walesu. CITÁT - To je můj bratr, Tomas Tupec a já jsem Tomas Tupec 2, ale nejsme takový tupci jak vypadáme........... 24 minuta určí směr a začne se konečně něco dít. CITÁT - Schůze na radnici!!!....... Dramatické chvilky nastanou okolo 52 minuty. Zde Welšané dokazují čeho jsou schopni a co dokáží udělat a obětovat pro svůj kopec (horu?) CITÁT - Jsi gentleman............ Příběh je nádherně pojatý s anglickým (Waleským) humorem a krásně poukazuje na fakt, jak lidé, když chtějí, dokáží držet při sobě a jít za svým cílem. CITÁT - Je neděle, doufám, že tam nebudete prodávat pivo!!!........ Bavil vás ten příběh? Mě jo. Ani se nezdál tak dlouhý jako to jméno. Tak co Hora nebo Kopec? Nesouhlasíte z horou, tak to máte anglickou krev. Na počátku jsem vylezl na kopec a ke konci jsem slezl z hory nazvané Flynnon Garw. Povedená komedie a příjemný příběh. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Romantická linka hooodně prostinká, zkratkovitá a bez náboje, leč mix patriotismu, hrdosti a respektu k domovině dělá z kopcovitého dobrodružství dvou "Anglánů" docela snesitelnou a zábavnou věc. Jako romantika nefunkční, jako sonda do regionálních identit a nálad ve Spojeném království docela příjemné a milé. 5/10! ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 1995 - uvedené v sekcii "Un certain regard" ◘◘◘◘ MFF Moskva 1995 - Cena ekumenickej poroty ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

"Nevím, čím bych se tady mohl živit. Nemám žádnou kvalifikaci. Snad bych mohl učit," říká postava Hugha Granta v nejvtipnějším momentu tohoto příjemného filmu, který víc než o vršení "mohyly" vypráví o vzájemném respektu dvou protikladných (ale ve své podstatě stejně zarputilých) charakterů- starého pastora a sukničkářského výčepního. ()

Reklama

Reklama