Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životní příběh amerického lupiče z Divokého Západu Jesseho Jamese (1847 – 1882) se stal inspirací pro řadu westernových snímků. Na plátnech kin se začal objevovat již v éře němého filmu a v roli Jesseho Jamese se objevili slavní herci jako Robert Duvall (Velká Northfieldská loupež) nebo Brad Pitt (Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem). V roce 2001 natočil režisér Les Mayfield moderní verzi příběhu o legendárním psanci, jehož jedni vnímali jako nebezpečného zločince a druzí oslavovali jako hrdinu. V akčním westernovém snímku Psanci Ameriky se v roli neohroženého pistolníka představil irský herec Colin Farrell, pro něhož to byla jedna z prvních větších hereckých příležitostí. Příběh pojednává o tvrdém gangu bratří Jamesů a Youngerů, kteří se po skončení americké občanské války vrací zpátky na své farmy v Missouri. V rodném městečku se však setkávají s nelítostným železničním magnátem, který s pomocí bandy pistolníků zastrašuje místní obyvatele a za směšné částky vykupuje jejich pozemky na stavbu železnice. Mladí farmáři se ale nemíní vzdát svých pozemků za žádnou cenu a brání, co jim právem náleží. Začíná jedna z největších štvanic v historii Divokého Západu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (131)

cukorek 

všechny recenze uživatele

K tomu filmu ma viedlo doplnenie si zbierku filmov s Colinom Farrellom. Legendárneho Jesseho Jamesa som videl v podaní Brada Pitta, takže úvodné spomenutie tohto mena v tomto westerne ma dosť prekvapilo. Teraz, už viem prečo som doposiaľ o tomto vydaní nepočul skôr ako o vydaní Pittovho Jesseho Jamesa a prečo som tomu filmu nevenoval svoju priazeň. Spracovanie filmu sa radí do pozície priemerného filmu vhodného pre vysielanie televíznych staníc, ktoré ponúkajú na nedeľné popoludnie aby si človek oddýchol, prípadne zdriemol po dobrom obede. Filmom sa blyslo zopár dobrých prestreliek, kúsok romantiky, no nič z toho ho neviedlo k dokonalosti a navyše Farrell vysmiaty takmer v každom momente ako slniečko pôsobil ako kaz na zube. Dejový aparát raz dva "cvakal" obrázok za obrázkom a všetko bez väčšieho zdramatizovania došlo úspešne do cieľa. Dal som 50% ale silno som rozmýšľal nad 40%. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Western, koně, planina, Colin Farrell...a do toho Moby. Od první chvíle je jasné, že se poženeme vstříc vtípkům, lásce, dobrým srdcím a pohodě. A všechno to funguje, jenom je to nakonec všechno tak napůl. Každá scéna proběhne sama od sebe, nic se pořád nezašmodrchá a tak se ani nemá co rozmotávat. Neurážející určitě, ale s trochou tlačení na pilu v závěru by se psanci dostříleli mnohem dál. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Oddechový western moderně zpracovaný, nálada pozitivní, film zábavný... Z legendárního příběhu si tvůrci vzali jen kostru, přidali moderní akční prvky, takže Jesse James v podání Colina Farrella mi připomínal chvílemi Nea z Matrixu ve westernových kulisách, ale jinak to šlo. Je to můj třetí film o Jesse Jamesovi a asi nejzábavnější a jednoznačně oslavující Jamesův gang jako americké Jánošíky. Filmově nejlepší však byli Psanci (1980) s Davidem Carradinem a historicky nejblíže drsné realitě byl patrně western Jesse James (1939). Trailer: http://www.dailymotion.com/video/x3f7ez_american-outlaws-theatrical-trailer_shortfilms ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Když se ambiciozně vyhlížející western záhy ve své realizaci podobá druhořadému televiznímu seriálu, je nasnadě, proč se tvůrci zase nějakou dobu budou vyhýbat příběhům z Divokého západu. Parta mladých herců v čele s Colinem Farrellem nepředvádí překvapivě nic excelentního a přítomnost Timothy Daltona jako nepříliš povedeného záporáka odkazuje právě k televiznímu pojetí. Colin Farrell alias Jesse James nemá zhola nic z obávaného pistolníka a desperáta, o němž panovaly legendy a hrůzostrašné historky, a ačkoliv je ve svém hereckém výkonu neškodný a nenápadný jako strašilka, nikdo z jeho kolegů ho nepřekoná, tak byli všichni slaboučcí. Ali Larter v roli lepé děvy si vyzkoušela, jak jí dobový kostým ladí k pleti, ale víc taky nic. Ani s výpravou, která je pro takové eposy nezbytná, to nevypadá nijak valně. Film totiž působí dost úsporně až lacině. Jedním ze světlých bodů je hudba skladatele Trevora Rabina, jejíž vyplácání pro takový podprůměrný film, je opravdu škoda. Do sedel bych potencionálního diváka rozhodně nepozval, protože film je to nepřesvědčivý v mnoha ohledech, navíc slabě natočený. Myšlenka oživit westernový žánr moderní metodou je sice hezká věc, ale v případě tohoto filmu se minula účinkem. Fiasko a naprostý propadák v jednom. 40% ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Bylo to takové svěží jak Ali Larter, dějem přímočaré, jen občas se zákrutami jak severoamerická železnice, snadné jak tenkrát na západě vyloupit banku a hlavně funkční ať psanými či nepsanými zákony nebo slovem chlapa znamenajícím totéž co jeho činy. Celkově nenadchlo ani neurazilo, ale kvůli trojlístku Farrel-Macht-Dalton, For Me lehce nadprůměrné. Jinak se shoduji s alunou v postřehu o podobnosti dvou z herců, což jsem si nezávisle uvědomila u scény v žaláři. Jak asi Dalton snáší nemilosrdné plynutí času při pohledu na Colina, coby svého následovníka i konkurenta. Asi dobře, když si do čuně nakonec nedali, naopak se elegantně parťácky dohodli. No jo Střelci a nejen jako pistolníci.;-) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (6)

  • Colin Farrell (Jesse James) zvládol väčšinu akčných scén bez záskoku kaskadéra. (m.a.t.o.)
  • Natáčení probíhalo v druhém největším státě USA - Texasu. (rawboy)
  • V titulkoch je uvedené použitie záberov z filmu Maverick (1994). Ide o krátku scénu s parníkom, keď sa Jesse (Colin Farrell) a Zee (Ali Larter) snažia dostať na Floridu. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama