Reklama

Reklama

Zeptej se prachu

  • USA Ask the Dust (více)
Trailer

Obsahy(1)

Drama podle slavné románové předlohy Johna Fanteho se odehrává v období americké hospodářské krize. Temperamentní Mexičanka Camille (Hayek) doufá, že si polepší sňatkem se zámožným Američanem. Vše se ale zkomplikuje, když se setká s Arturem Bandinim (Farrell) – mladým Italem, který se chystá ukončit svou spisovatelskou kariéru a usadit se s nějakou půvabnou modrookou blondýnkou... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Začínám mít pocit, že tam, kde hraje Salma Hayek, nejedná se nikdy o velké dílo. "Zeptej se prachu" má předpoklady k tomu, aby bylo celkem dobrým filmem, ale nějak to nevyšlo. Příběh se odehrává ve 30. letech a soustředí se na mladého spisovatele Artura Bandiniho. Ten napsal jednu trochu úspěšnou knihu a v Los Angeles se snaží stvořit další. Neúspěšně. Má pocity, že už nic nezvládne, všechno, co napíše je pitomost. Jenže pak se seznámí se ženou. Je to Mexičanka, energická, protivná, krásná. Samozřejmě, že se do ní zamiluje, samozřejmě, že je to jeho múza. I on je k ní protivný, je na ní zlý, ale dají se spolu dohromady. Na to, že je předloha bestsellerem, film z ní vytěžil hodně málo. Nakonec je to jen obyčejný romantický příběh, který se docela táhne. Představitelé nejsou špatní, ale aby mi přirostli k srdci? To zrovna ne. Salma Hayek hraje svůj standard, což souvisí i s obnažením, které je zde poměrně nečekané a je vlastně jedinou odchylkou od klasického amerického romantického filmu. Vyniká ještě prostředí 30. let, které je znázorněno skutečně dobře. Jinak ale nemohu o filmu nic výrazně pozitivního říct. Je to škoda, protože to začínalo dobře. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/10/prach-uspesna-pokracovani-animaku.html ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Film je příliš zdlouhavý a má hodně sestupnou tendenci. Kdyby se hodnotila první hodina, tak dám 4, ale psotupem času se to už moc vleklo a prakticky o nic už nešlo. Dvě skvělé herecké hvězdy v rolích nudných postav. Bohužel, Donald Sutherland dostal prostor ve filmu asi na 4 minuty (jestli vůbec), takže v podstatě se tam neobjevil nikdo jiný než Colin a Salma. Příliš dlouhá nuda, kde se pořád díváte na to samé. Ani ten konec mě nedokázal obměkčit. ()

Reklama

sigf07 

všechny recenze uživatele

Velice pomalu plynoucí retro, které dost neoriginálním způsobem líčí náročné začátky lidí, kteří přicházeli na západní pobřeží Států hledat lepší život. Je místy působivé, ale možná mohl někdo drobet ubrat na svých uměleckých ambicích a na stejných základech by se dal vystavět poměrně zábavný film. Těmi dvěmi hodinami stopáže jsem se dokázal prokousat především díky hercům - fungujícímu napětí (a ne vždy jen milostnému) mezi Farrelem a Salmou a milé vedlejší roličce Donalda Sutherlanda. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Příliš odměřené, příliš samoúčelné a příliš nezajímavé. Colin Farrell hraje překvapivě dobře, Salma Hayek také, ale vzájemná chemie nefunguje ani náhodou. Ačkoli by společné scény měly mít obrovský náboj (a potenciál tu rozhodně je), tak jsou až příliš chladné a nucené. Navíc lze ve filmu najít dokonalý protipól, protože scény, ve kterých se potkává Farrell s Idinou Menzelovou jsou ostré a průrazné jako Chapmanovy náboje. Pochválit tak lze jen výpravu za nádherné meziválečné Los Angeles a mexicky laděnou hudbu, která stylově odděluje jednotlivé scény. Jinak je snímek nudný a neoriginální i ve své úpěnlivé snaze být originální. A navíc je také při svém lenivém stylu vyprávění přespříliš dlouhý. [srpen 2006] ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Knížka mě nadchla, a proto jsem se rozhodla pustit si film. A jsem s ním celkem spokojená. Colin Farrell mi jako Arturo Bandini celkem vyhovoval, a dokonce jsem mu Bandiniovskou povahu věřila. Film však na rozdíl od knížky, nemá něco navíc co v knize bylo. Něco, by ve vás nechalo nějaký hluboký, nesmazatelný dojem. Navíc příběh byl udělán tak trochu víc líbivě, (Koncem se například velmi lišil) a taky filmově, (Což ale zase chápu, nemůže být to samé na papíře, jako na filmovém plátnu) tak nějak aby oslovil větší publikum a aby se zalíbil. Což mě už přišlo zbytečné. Divnost a kouzlo knižního Ask The Dust to prostě ztratilo. Přesto to shlédnutí byl celkem zábavný zážitek který v sobě určitého ducha přeci jen měl. Škoda jen, mohlo to být ještě mnohem lepší. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (8)

  • Ještě předtím měl práva na knihu Mel Brooks, ale dlouho se neměl k činu, a tak mu práva vypršela. (imro)
  • Většinu natáčení si prý herci velmi užívali, výjimkou byla podle Salmy Hayek (Camilla Lopez) erotická scéna, kterou musela s Colinem Farrellem (Arturo Bandini) točit v oceánu: "Příšerně mrzlo! Před kamerou jsme museli předstírat, že jsme v pohodě, ale mezi záběry nám dávali pít nějaké speciální nápoje na udržení tělesné teploty a jednou nás dokonce musel zkontrolovat doktor. Samozřejmě, Ir byl v pohodě, ale Mexičanku z té vody museli okamžitě vytáhnout... Celé by to byla úplná hrůza, kdyby nebylo Colina. Já jsem nejdřív dost protestovala a asi jsem byla hodně nepříjemná. Pak někdo zaklepal na Colinův přívěs a on z něj vyběhl úplně nahý a začal na té pláži baletit a šaškovat. To mě trochu uvolnilo. A při samotném natáčení se choval jako dokonalý džentlmen. Nikdy se mi nepodíval jinam než do očí... což určitě není obvyklé. Většinou se kolegové snaží využít příležitost. Ale Colin se nepodíval. Já si ho prohlédla, ale to víte, byla taková zima..." (NIRO)

Reklama

Reklama