Reklama

Reklama

Klíč

  • USA The Skeleton Key (více)
Trailer

Obsahy(1)

Caroline si užívala bouřlivé roky mládí a nebyla se svým otcem, když umíral. Stala se ošetřovatelkou, která pečuje o přestárlé a umírající. Je odlišná od svých cynických kolegyň z domova důchodců, protože každou smrt prožívá a bere ji jako prohru. Nakonec už to tam nevydrží a přijme práci jako ošetřovatelka ochrnutého starce Bena v osamělém domě uprostřed bažin, kde on žije se svou manželkou Violet. Dům je velký, ponurý a má spoustu místností. Caroline dostane od Violet univerzální klíč, ten odemyká všechny místnosti v domě. Jen do jediné Violet nesmí. Zvídavá mladá dívka použije univerzální klíč a vstoupí do dveří, které by raději nikdy otevírat neměla. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (491)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Velký, chátrající dům uprostřed bažin a čtyři lidé. Mladá, sympatická ošetřovatelka s červeným broukem, starší muž po mrtvici upoután na invalidní vozík, jeho poněkud podivínská manželka a tak trochu zvláštní právník. Příběh se rozjíždí pomalým tempem a atmosféra houstne postupně, v druhé půli už to ovšem frčí jako rychlík a finále je nářez. Moc pěkně natočeno, velmi dobře zahráno, obzvláště němý John Hurt mě dostával do kolen, plus zajímavá hudební podestýlka. P.S. Jdu si pro pár cihel. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Poctivý oldschool thriller říznutý duchařinou se sympatickou hlavní hrdinkou, ale nikterak originálním či nevídaným obsahem. Jde z něj cítit řemeslná zručnost, zejména pak v budování atmosféry v domě či samotném závěru a jsem si jist, že v roce vydání mohlo jít dost dobře o událost roku, která dosud nevyšla, ale po tolika letech a zhlédnutých filmech mi zde jednotlivé prvky už nepřijdou jako inovativní, nýbrž všechny v dnešní době už stokrát viděné. I tak ale mohu objektivně říct, že napětím film rozhodně nešetřil a dost jsem si ho užil. Zejména pak musím vyzvednout samotnou finální pětiminutovku, která mě teda skvěle překvapila a natvrdo uzemnila a která filmu vysloužila čtvrtou hvězdičku. ()

Reklama

oje 

všechny recenze uživatele

Skeleton Key na milimetr přesně zapadá do šuplíku ryze atmosférických horrorů bez kapky krve s haldou napětí navrch. Na celkovém výjevu filmu a jeho perfektní strašidelné atmosféře pracuje každičký detail – od cvrkotu kobylek a vrzající podlahy, až po interiér domu. Vedle zpracování na jedničku je tu klasicky vypadající příběh staršího bubudomu s bohatou historií, se kterým bych se velmi plně spokojil. Kazy na kráse, a to mírný odklon od horrorové linie a marnění divákova rozpololožení v trochu zbytečně překombinovaném námětu, ale kompenzuje Hudsonka svým fitnessoidním tělem. Atmosférickou alternativou je duchařina Ti druzí. Alternativa: The Others, Orfanato, Darkness, House of the Devil. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Když opomenu imbecilitu hlavní hrdinky (ano, určitě bych v bouřce lezl na půdu), vyjde mi docela slušný horor, který sice má své mouchy, zaručeně ale vystraší a zaujme vizuální stránkou. Kate Hudson bohužel v tomhle filmu vypadá, jako kdyby ji přejeli parním válcem. Přijde mi, že nátáčení ji vůbec nebavilo a proto udělala z Caroline úplnou dementku. Moc tomuhle filmu křivdím, já vím, na druhou stranu Gena Rowlands byla ukrutná sviňucha a zahrála ji docela dobře. Teď už jen najít prach z cihel a vysypat ho ke dveřím.... ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Klasický případ filmu s příliš málo postavami, kdy "klíčová" :-) otázka "Kdo je padouch?" má jen malý počet možných odpovědí, takže diváka nelze moc překvapit. Nepovedlo se to ani "Klíči". I když závěr je celkem ucházející a diváci po odchodu z kina nebudou vyloženě naštvaní, přesto tenhle film není ani náhodou "děsivý a strhující" jak píšou v infu. Spíš naopak. "Klíč" recykluje řadu hororových klišé, která už dnes nedokážou vyděsit ani malé děti. Navíc jsem nepochopil, v čem konkrétně je tajemný onen titulní klíč, který podle mne není "zdánlivě obyčejný" (Info distributora), ale opravdu obyčejný, prostě jen (překvapivě) dokáže otvírat dveře. Film se stejně dobře mohl jmenovat "Strašidelný dům", "Tajemství půdy", "Mysteriózní elpíčko" či dalších dvacet názvů, které by se daleko víc vztahovaly k jeho obsahu. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (6)

  • V závěru filmu má Caroline (Kate Hudson) na půdě rozmazané oči. Po probuzení jsou však v pořádku a poté opět rozmazané. (Terva)
  • První polovina filmu se natáčela v Luisianě v domě naznaveném Felicite, který nechal postavit v roce 1847 Luis XIV. z Luisiany jako svatební dar pro svoji dceru. Bažina, která ve skutečnosti za Felicite není, byla vytvořena uměle. (Michelle75)
  • Scény z města byly natáčeny v New Orleans. (Michelle75)

Reklama

Reklama