Reklama

Reklama

Klíč

  • USA The Skeleton Key (více)
Trailer

Obsahy(1)

Caroline si užívala bouřlivé roky mládí a nebyla se svým otcem, když umíral. Stala se ošetřovatelkou, která pečuje o přestárlé a umírající. Je odlišná od svých cynických kolegyň z domova důchodců, protože každou smrt prožívá a bere ji jako prohru. Nakonec už to tam nevydrží a přijme práci jako ošetřovatelka ochrnutého starce Bena v osamělém domě uprostřed bažin, kde on žije se svou manželkou Violet. Dům je velký, ponurý a má spoustu místností. Caroline dostane od Violet univerzální klíč, ten odemyká všechny místnosti v domě. Jen do jediné Violet nesmí. Zvídavá mladá dívka použije univerzální klíč a vstoupí do dveří, které by raději nikdy otevírat neměla. (TV Nova)

(více)

Recenze (491)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $43miliónovTržby USA $47,907,715Tržby Celosvetovo $91,974,818║ Asi jeden z mála horrorov za posledné roky čo netlačí dej cez brutálne scény ale snaží sa dej vystavať cez tajomný príbeh, kde treba plnú pozornosť sledujúceho aby sa mu všetko čo chce film povedať strebalo a vyrysovalo v zaujímavú zápletku. V podstate ide o takú komornejšiu snímku z minimom postáv, takže nie je problém pochopiť ktorékoľvek konanie akejkoľvek postavy. Možno na prvý pohľad to vyznie priemerne ale človek keď si uvedomí aké horrorové frašky dnes vznikajú, musí uznať že v tomto prípade ide o to lepšie z toho čo nám tvorcovia ponúkajú. /videl v kine: 70%/ ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Remeselne zručne zmáknuté, no obsahovo dávno po záruke. Stotožnenie s hrdinkou, ktoré má viesť ku kľúčovému záveru funguje, no nie až tak, aby nás záver odrovnal. Skôr iba prekvapí. Solídny thriller ktorý nemá vyslovene chyby, akurát nefunguje tak intenzívne, ako by chcel. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Klíč mi sedl jak dlouho žádný horor. Začal velice vlažně, dokonce mě u něho po určitou dobu držel jen záhadně invalidní John Hurt, pak ale nabral překvapivé grády a při závěrečné pointě už jsem si jen říkala, jak jsem byla i se svou předvídavostí totálně mimo mísu a jak je dobře, že byla. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Slušně rozehraný horor, po většinu času přiměřeně napínavý, který je ale ke konci tak pitomý, až to práská dveřmi toho baráku. Téma húdú vúdú je tu využito k pointě, která je všechno, jen ne chytrá. Obsazení Sarsgaarda je pak poněkud návodné, vzhledem k jeho typickým rolím. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mladá atraktivní běloška leze opakovaně do neosvětlených místností, z nichž se ozývají divné zvuky. Už zase. A zase jsem sebou párkrát ucuknul. Když to člověk umí, i něco tak provařeného jako obyčejnské zahřmění dokáže ve správnou chvíli pocuchat nervy. Klíč je hororem MTV generace – zběsilé střihy, brutální násilí jen v záblescích, úderný soundtrack a neodhadnutelný závěrečný zvrat. Právě závěr bych označil za nejproblematičtější, jakkoli mne právě on přiměl hodnotit čtyřmi hvězdičkami. Skotačení mezi ukrutnou a přijatelnou blbostí (netušil jsem, kolik toho zmůže hrst červené hlíny) je nasazena koruna v podobě přeměny v krutou komedii („Caroline teď není ve své kůži“). Porozuměl-li jsem tomu správně, klíčem ke Klíči je akceptovat Kate Hudson coby arogantní krávu s Elektřiným komplexem. Napodruhé se tudíž pravděpodobně nebudete bát, nýbrž si krásně vychutnáte všechen cynismus tvůrců. Každý chce být mladý, krásný a bohatý a jestli tvrdí něco jiného, lže sám sobě. 75% Zajímavé komentáře: Marius, k212, RAiken, Desperado, El Loco ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tohle není horor s lekačkama, ale řádně napínavý film s napětím. Je pravda, že se Ehren Kruger po tragickém Kruhu II zlepšil, nicméně některé své nápady rád opakuje (kromě vody také např. některé snové pasáže -zašitá pusa- připomínaly Kruh jedničku.) Vývoj příběhu jsem odhadl, zdaleka však nevytušil celý. A ještě něco pan scénárista od vynikajícího Kruhu nezapomněl. Konce. Konce! ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ehren Kruger se evidentně autorsky vyšťavil už při remaku prvního Kruhu, jelikož dvojka moc inteligence nepochytila a o Klíči se dá říci to samé. Není to sice úplně blbé, ale v některých momentech trestuhodně vyprázdněné. Softley umí točit dialogy na jedničku, ale atmosféra mu uniká – hrdinka bloudí po domě a přitom znalejší divák tuší, že žádní bubáci na půdě nejsou. Malé plus za relativně chytrou pointu a to velké za pěkný zadek Kate Hudson. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Buď se mi to zdá nebo se s horrory v poslední době roztrhl pytel. Po béčkovinách jako byl House of wax (Dům voskových figurín), druhý Kruh přichází jeden z mála horrorů, který by mohl stát za zmínku. Skeleton key není nijak děsivý horror to říkám předem. Prakticky jsem se u něj nebál až na posledních pár minut, kdy se však zlehka dala prohlédnout finální pointa(ta je mimochodem velmi dobrá a docela umí zarazit). Bohužel není moc co pochvalovat. Kate Hudson je fajn, ale je to čistě průměrná herečka a ve Skeleton key to potvrzuje. Ostatní jsou na tom podobně. Ať už Gena Rowlands nebo Peter Sarsgaard. Film stojí na myšlence, že víra je všechno. Ochutnejte tento film a uvidíte jestli uvěříte. Mě nepřekvapil jak měl. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Starý dům bez zrcadel, půda plná haraburdí a dalších podivných věcí, univerzální klíč a černá magie (vůbec bych si s něčím takovým nezahrávala!!!). K tomu jednoduchý pokyn „Buď hodná na mého muže i dům.“ Duchařská atmosféra se spoustou rekvizit, které k ní patří a překvapivý závěr.... za který dávám 4*. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

její práce je starat se o lidi. stařík Ben má před sebou tak měsíc života, nemluví a bydlí v krásném tajemném domě, ve kterém nejsou zrcadla. nikde. ale je tu Benova manželka, která má starost, aby Caroline porozuměla jejímu domu a také univerzální klíč....finále příběhu je opravdu originální. dalo mi zapomenout, že jsem sledoval pouze horor o domu, ve kterém straší. během filmu se nenudíte, navíc tu jde o zajímavé věci jako je voodoo, což mě zajímá. nekřičel jsem strachy, jen tiše seděl a hleděl. takže: hlavně díky závěru, za 4. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Klobouk Dolů!! Nečekal jsem do čeho jdu, měl jsem obavy a strach, že to nevýjde a BINGO! Super atmosféra odehrávající se v jednom strašidelném domě! Horory s okultismem Miluji taktéž to je i s Vodoo a Magii! SUPER! Tleskám!! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ak sa budete príliš sústreďovať na minulosť, stratíte život.“ KĽÚČ dozaista má chyby (škaredé čierno-biele retrospektívy by sa svojou béčkarskou formou hodili skôr do podpriemerného televízneho mysteriózneho seriálu). Ale má predovšetkým plusy: nádhernú južanskú atmosféru (New Orleans, dusné noci, tajomné močiare, džez, hoodoo, spotené ľudské telá, obrovský dom so záhadným podkrovím do ktorého nepasuje žiadny z kľúčov, husté lejaky, svojská mentalita obyvateľov), výborné herecké obsadenie (Hudsonová, Rowlandsová, Hurt, Sarsgaard), svižný scenár (viď. prekvapivé rozuzlenie) a zručnú réžiu Iana Softleyho, ktorý znova výnimočne spracoval i tak troška čudnú látku (viď. SVET PODĽA PROTA). ()

Marius 

všechny recenze uživatele

New Orleans je ako najeurópskejšie americké mesto preplnené snáď všetkými rasami a miešancami sveta vďačnou kulisou pre tvorcov romantických horrorov. Priznám sa, že na kľúč som šiel len a len preto, lebo trailer mi chcel nahovoriť, že scenárista asi príliš čítal Riceovej Mayfairské čarodejnice. Našťastie som sa však mýlil. V niektorých kulisách síce je poznať inšpiráciu, napriek tomu ostáva Kľúč pomerne originálnym príbehom. Bohužiaľ originalitu príbehu udupala pod zem rozťahanosť scenára najmä v prvej polovici. Film plynie brutálne pomaly a strach nikde. čo na tom ,že na močiare sa pekne pozerá, hrá vám do toho striedavo výborné blues, jazz a prekrásne znepokojivá gitarová vybrnkávačka. Kate Hudson síce chce vyzerať pekne ale nie je pekná. Ešteže je celkom slušná herečka. Čo film v mojich očiach vytiahlo je záverečné rozuzlenie. Síce ma nijak neprekvapilo (som zvyknutý z Riceovej kníh na podobné záležitosti), zato milo potešilo. Kľúč je jedna neuveriteľne spálená šanca, pretože s námetom aký mal sa dal vytvoriť kultový romantický horror. Každopádne je to najlepší predstaviteľ žánru horror v roku 2005. 6/10 ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Dusná atmosféra a tísnivý uzavřený pocit na hrudi jako bych cítil, že mi každou chvíli někdo položí ruku na rameno. Solidní duchařina, která mě vtáhla do příběhu, a do poslední minuty jsem měl pocit, že jsem jeho součástí. Dějově plitké. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení - patřičně dusná atmosféra amerického Jihu, sympatická hlavní hrdinka, zajímavý vývoj příběhu s velmi překvapivou a působivou pointou. Kdyby zvlášť v první polovině tlačil režisér trochu víc na pilu (režie jinak výborná), mohlo to být ještě lepší. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Softley nezklamal a natočil napínavý skoro horor s geniální pointou. Dokonce i ta Kate Hudson tu ze sebe ždíme něco jako výkon... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jestli mě nějaký film v poslední době příjemně překvapil a v rámci svého žánru mi udělal opravdu radost, pak je to hororově laděný Klíč. Chytrý film s atmosférou jižanského New Orleansu s černou magií, tajemnými rituály, mysticismem a černošskými animistickými kulty. Připomíná vzdáleně vysokorozpočtový Angel Heart. Postupně budované napětí, slušné herectví a překvapivá pointa. Film, kde si tvůrci dokážou pohrávat s očekáváním diváka i s tradičními žánrovými rekvizitami a schématy. Navíc ona pointa je prosáklá černočerným sžíravým humorem. Není to snímek, který by si liboval v množství lekaček, jde spíš o hororový thriller, který ocení žánrový fajnšmekr. Celkový dojem: 80 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Už je to všetko tak dookola obohrané, že len málo momentov ma dokázalo naľakať, či vystrašiť. Film priehľadný ako každý druhý svojho druhu, hlavne tá mysterióznosť sa nepodarila. Samozrejme nemôžem nepochváliť kvalitu režírovania a hercov, tí v tom prsty určite nemajú, to by som im krivdil. 60%. ()

Reklama

Reklama