Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (849)

golfista 

všechny recenze uživatele

Vynikající výkon předvedl Don Cheadle (Kdyby nebylo Raye, tak nevím nevím kdo by získal Oscara) .... Film samotný má svou sílu především ve své skutečné předloze - genocidě ve Rwandě. Na příběhu Paula Rusesabaginy jako hotelového manažera sledujeme hrůzy, které se v roce 1994 odehrávaly v Africe a nad kterými "civilizovaný" svět zavřel oči....... Jak to vše koresponduje s dneškem, kdy se celý svět spojil, aby pomohl státům zasaženým přílivovou vlnou a kde přišlo o život 130 tisíc lidí. Před deseti lety bylo vyvražděno milion (MILION !) lidí ve Rwandě a v podstatě byl klid ........ Kanadský plukovník to hoteliérovi vysvětluje poměrně přesně - "jste špína, jste bezcenní, nejste ani negři - jste jen Afričani. Všechny supervelmoci se na vás vykašlali ...... Smutné. O to víc stojí za to tenhle film vidět. To je bez debat. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Mimořádný film, u kterého se nejde nedivit, nevztekat, neplakat. V kontrastu s tím, co se odvíjí před očima, by měl každý přehodnotit svůj "trpký" osud, na který si stěžuje. Velmi si na tomhle filmu cením toho, že nebyly ve snaze tlačit na pilu a divákovo srdce, použity hektolitry krve a detaily zabíjení. Méně je více a tak prostá a jednoduchá faktická forma zafungovala vstříc emocím víc než pasení se na masových popravách. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Průměrný film o extrémně drastických událostech. Právě ty tahají z diváků slzičky (a udojená hudba a truchlivé pohledy Dona Cheadla), ne filmařská virtuozita. Téma není vše a každý snímek o genocide není automaticky strhující veledílo. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Hotel Rwanda je dokonalý lék na deprese. Pokud si říkáte, že hůř už nemůže být a rozhodnete se na tenhle film kouknout, bude to pro vás jako rána přímo mezi oči. Celý film vám bude z dění na plátně ješte mizerněji, skoro celý snímek probrečíte, ale pár minut po odchodu z kina vám dojde, jak ubohé jsou vaše problémy, pocity i myšlenky na sebevraždu. Vždyť ti lidé bojovali o holý život v těch nejšílenějších podmínkách. Jedna emocionálně vypjatá scéna střídá druhou a tvůrci ani na chvíli nezneužijí tématu, které přímo vybízí k sentimentalitě a přehnanému moralizovaní. Spolu se skvělými herci balancují na hraně, avšak nikdy tu pomyslnou hranici mezi syrovou zprávou o nejmasovější genocidě novodobých dějin a hraním na divákovy city nepřekročí. Strhující a zároveň nepříjemné dílo, které těžko nechá někoho chladným. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ostuda bohatého západního světa a ukázka neoperativnosti UNPROFOR jednotek, zhmotněná do filmového pásu a po dlouhé době konečně film, který je "o něčem". Syrová terorizující atmosféra, znamenitý Don Cheadle a celkově film, který citlivější nátury může dohnat až k slzám. Na konci tvůrci filmu sice hrají až příliš na city, ale u snímků tohoto typu se to promíjí.___PS: Pomalu začínám být alergický na francouzskou politiku. Jejich čilé obchodní vztahy se Sadámmovým Irákem, či dodávání zbraní genocizujícím rwandským Hutuům (viz. jasně slyšitelná myšlenka z filmu), svědčí o mnohém. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi věrohodným způsobem zobrazená genocida mezi dvěma Rwandskými kmeny, Hutu a Tutsi, kteří se vlastně bez jakéhokoliv logického důvodu nesnášejí. Při drsných scénách po vyvraždění tuhne krev v žilách a nezbývá než se vcítit do situace hutu Paula a jeho tutské ženy Tatiany, jimž jejich "smíšené" manželství a hrůzy kolem způsobí obrovské utrpení. Víc než na občanskou válku ale film upozorňuje spíš na fakt, že celému "civilizovanému" západnímu světu bylo v podstatě fuk, co se tehdy ve Rwandě dělo, mírové jednotky OSN se svými 300 vyslanci bez pravomoci střílet nemohli v podstatě nic dělat a zbytek světa se při prvních známkách násilí stáhl ze země. Novináři si myslí, že "perfektní" záběry masakru západí svět vyburcují k akci, jenže pravdu měl plukovník OSN, jehož slova o tom, že pro ně nejsou ani negři, jen afričani, tak kdo by se snažil je zachránit, to vystihla naprosto přesně. Smutné. Film všechny tyto události zobrazil velmi věrohodně, přestože vlastně nikde explicitně neukázal přímo vyvražďování, některé záběry a událost jsou snad ještě horší. Don Cheadle a Sophie Okonedo navíc excelují ve svých rolích, také díky nim je všechno tak uvěřitelné a nutí vás prožívat veškeré události, strach, beznaděj, ale i lásku spolu s nimi. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Hotel Rwanda není jen film, je to kus (kruté a nesmyslné) historie a překonává v mém osobním žebříčku, co do zobrazení reality tragický, Schindlerův Seznam (mám na mysli osobu a dění kolem Herr Schindlera, ze kterého se mi dělá zle, byť ani Hotel Rwanda není úplně věrný skutečnosti, pokud jde o jeho hlavní personu). Don Cheadle a také Nick Nolte předvádějí skvělé výkony, některé scény vás dokážou naprosto zdrtit a zařídí, že se budete stydět za to, že jste "západní" běloch. Prázdninově pohodová atmosféra prvních minut je skutečně lahůdkově převrácena v mrazivé inferno vražedného šílenství hord ukřivděných Hutu. Přináší také některé nepříjemné otázky k přemýšlení a především zcela oprávněně kope OSN do... moment, podle toho jak OSN jedná, by se spíš zdálo, že žádné nemá. 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Z hlediska "dopadu" na diváka není to přirovnání k Schindlerově seznamu úplně zcestné. 90% Zajímavé komentáře: KevSpa, Lynn, meave, numi, Terminus, Kroupa, Harald ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tvorcovia nemali gule viac tlačiť na pílu. Viem si predstaviť, ako by ten film fungoval a ako by dvíhal z kresla, keby ho natočil napr. Fernando Meirelles. Ten by nás vrhol do skutočného pekla mnohomiliónovej genocídy. V tomto podaní je to len akože angažovaná, ale v podstate pohodová hollywoodska limonáda, vedľa ktorej je aj Krvavý diamant drásavé svedectvo o skutočnej krutosti Afriky. Umiestnenie v prvej stovke najlepších filmov tu na čsfd? C´mon!!! ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Jedno je třeba udělat hned na začátku, smeknout před tvůrci za to, že se dokázali chopit pro Ameriku ničím nezajímavého tématu a natočit o tom film. Tvrdou pěst rwandské genocidy si však režisér Terry George nechal pouze jako kulisu pro příběh jednoho člověka, který dokázal téměř nemožné. Kdybych měl Paula Rusesabagina k někomu přirovnat, tak by to byl jednoznačně Oskar Schindler. Pomocí diplomatických rozhovorů a všemocné síly peněz se jim podařilo jedno a to samé. Rusesabagin je zde vylíčen jako muž, který se hrdinou ani stát nechce, cena lidského života je však pro něj nevyčíslitelná a jeho konání tedy musí každý divák záhy pochopit. Navíc je jeho charakter a lidskost dokonale vykreslena díky famóznímu hereckému partu Dona Cheadlea. Ano, nebýt slepého Raye, Jamieho Foxxe, měl by Cheadle oscarové ocenění jisté. A když jsem u herců byl by hřích nezmínit vynikajícího Nicka Nolteho a Joaquina Phoenixe, kteří se svých malých, ale důležitých rolí zhostili velmi dobře, zvláště Phoenixův plnovous je značně matoucí. Jenomže přesně tak jako má Hotel Rwanda mnoho kladů, má i mnoho záporů, z nichž největší je nevyrovnanost vyprávění. Režisér se snaží kombinovat „akční“ scény, ve kterých milice vraždí bezbranné se scénami dojetí a těžkého rozhodování, velmi decentně, což má za následek jejich diametrální odlišnost a občas jsem si připadal, jako bych současně sledoval dva filmy, které navíc silně odbíhají od původního tématu vyprávění. Ale ani o „akci“ ani o dojmutí nejde. Jde o to, jakou cenu má jeden lidský život a kolik síly je pro něj člověk ochotný obětovat. A tomhle Hotel Rwanda vypráví skvěle. Po čtyřech letech, kdy „došel“ Černý jestřáb sestřelen od Ridleyho Scotta přichází z Afriky další velmi syrová a tvrdá „pohlednice“. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdyby to šlo, dal bych i šest *. Anebo milion. Za každou oběť jednu. Dokoukal jsem to před minutou a ještě mám mokré oči. Nejděsivější na celém filmu je to, že TOHLE se skutečně stalo. A skoro nikdo v "civilizovaném" světě nehnul ani prstem, aby to změnil. Kde jsme to sakra všichni v tu dobu byli? Co jsme to tehdy řešili za "důležité" věci??? To mi už asi nikdo neodpoví... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $17,5miliónovTržby USA $23,530,892Tržby Celosvetovo $33,882,243║ Tak krutý pohľad do života ľudstva a v takom detailnom prevedení sa moc často nevidí, niečo my tam trošku chýba aby som mohol dať plné hodnotenie, možno my vadí to prílišné tlačenie na city ... ale v každom prípade je to niečo tak silné vo svojej podstate! ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Film ze stejného rodu jako Joffého Killing Fileds. Vypjaté, emotivní, bezprostřední a přitom nijak vydírající a drastickými proprietami vynikající drama. Najdeme shodné prvky i na rovině motivické, např. první kontakt se skutečnou brutalitou genocidy na tutsijském obyvatelstvu sledujeme skrze zprostředkující plochu televizní obrazovky. Dojem všudypřítomné brutality a beznaděje jen umocňuje ohraničený prostor hotelu a občasné dravé vpády okolních hrůz do něj. Terry George rytmizuje svůj film jako střídání tichých konverzačních poloh a neuvěřitelně vypjatých sekvencí, které jsou plné zoufalství a na kost odrané existenciální starosti. Ústřední postava Dona Cheadla která projde vývojem od ustaraného manažera, jemuž je práce vše, až po člověka, který pro zachování existence své i svých bližních udělá cokoli, se sice odehrává jaksi v druhém plánu, ale je podstatným zcivilněním drásajících pasáží jedné z nejhorších genocid 20. století. A západní svět se svojí pasivitou působí neméně hyenicky a trapně než ve dvacet let starém Jaffého snímku. Historie opakuje strašlivé kruhy. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Hotel Rwanda spolu s "Někdy v dubnu" patří k tomu lepšímu co se natočilo o masakru ve Rwandě, který podle mě zbytečně autoři znásilňují do posledního příběhu, který nebyl zfilmován. Oba tyto filmu podle mě řekli dost o masakru. Zajímalo by mě nakolik je tato "rekonstrukce" věrohodná, protože by to nebylo poprvé ani naposledy co si autoři lehce změnili pár drobností, které někdy změní celou myšlenku filmu. Jinak jde o kvalitní film o genocidě, o které se většina obyvatelstva země dověděla až díky tomuto filmu... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Keir Pearson, Terry George .. Co na tomhle díle kritizovat? Samozřejmě něco by se našlo, ale už ze samotné podstaty je to velice nevděčné. Režisér a spoluautor scénáře Terry George se chopil látky s obrovským citem pro autentičnost a vykreslil cestu Paula Rusesabagina, jeho rodiny a přátel za záchranou před armádou fanatiků dopouštějící se genocidy na vlastních lidech, jenž Belgičané v době kolonizace rozdělily dle mírného rozdílu ve vzhledu na dvě skupiny, které se v současnosti nenávidí. Co film skutečně táhne, vedle poutavého životního příběhu, je Don Cheadle. Jeho herecký výkon je parádní a zastiňuje všechny ostatní, byť většina hraje velice nadprůměrně. Velkým kladem je také příjemná délka snímku, jenž stačí na vykreslení všeho podstatného a díky svižnému sledu událostí se nemá divák šanci začít nudit, ba naopak, příběh s každou minutou nabírá na intenzitě a také citovém prožitku. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

.... „Neměj strach“ tak tahle uklidňující slova jsou vyřčena někde na začátku ..... téhle hrůzy. A potom už je jenom ten STRACH! Strach obyčejných lidí. Strach stojící proti revolučnímu nadšení, strach proti fanatismu, proti lhostejnosti světa, proti vraždění, rabování, nenávisti. Strach a beznaděj.. a člověk, který dokázal zachovat zdání normálnosti v šíleném světě pro víc než tisícovku lidí. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Paul Rusesabagina, kterého hraje Don Cheadle byl neuvěřitelně schopný muž, fascinovalo mě jak si vždycky dokázal poradit a vykecat se z jakkoli nebezpečných situací. Film je natočen dobře a potěšilo mě velice kvalitní obsazení (Sophie Okonedo rulezz). Z hlediska filmařského to je asi "jen" kvalitní film, ale protože jsem na konci skoro bulel, tak si ho rozhodně zapamatuji. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

I když jsem jen nepatrným článkem CSFD-rodiny, pokusím se uvést pět nešvarů téhle makabrózní podívané. 1, Film nechtěně připomíná geniální Dogville, a to kulisovým vzezřením. V Dogville to byl záměr, zde to záměr nebyl. Plká se tu o sto šest, ale samotný konflikt rámují papundeklové záběry, které mají blíže k prázdninové pohlednici z Rwandy než k dokumentaristickému obrazu neprodyšného afrického pekla. 2, Veškerý ideje jsou zde zúženy na rodinu hoteliéra. Trochu přehnaný minimalismus, uvážíme-li, že ve Rwandě zařvalo přes milion lidí. 3, Rebelové vyměňují zajatce za chlast a peníze, nejsou ani fanatičtí, ani chladnokrevně intrikářští, klauni to jsou. Filmaři nám zjevně zlenivěli. Místo řádného komparsu naverbovali pár maníků z basketbalového kurtu. 4, Tohle všechno přizdobuje herecká šaškovitost - dvě nominace na Oscara budiž mystériem - a šumařská režie. 5, Takhle to v 90. letech ve Rwandě skutečně neprobíhalo. ()

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama