Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (851)

ShakiraS 

všechny recenze uživatele

Tento film, natočený podle skutečných událostí mě opravdu chytl za srdce. Po dlouhé době mrazení na zádech a málem i ta slzička ukápla. Musí to být hrozné ta bezmoc když se veškerá pomoc otočí k vámí zády a vy vidíte ta zvěrstva, která se tam děla. Don Cheadle excelentní výkon. Celý film podkreslen nádhernou hudbou, ale písnička na konci od Wyclefa Jeana výýýýýýýýýýborná. ()

Trepak 

všechny recenze uživatele

Sledovať Dona Cheadleho, čoby Paula Rusesabagina zápasiaceho v Kigalskom pekle bol zážitok. Primiešať však trochu atmosféry, ktorá zdobila Slzy slnka a je to bomba. Skvelý soundtrack. ()

JerryPilsen 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený snímek zachycuje opravdu věrohodně v podstatě neřešitelnou situaci.Dokonale propracovaná a srozumitelná hlavní dějová osa. ()

pavlovna 

všechny recenze uživatele

Kniha je mnohem působivější, jak tomu většinou bývá. Film je rovněž mimořádný....ale mám pocit, že kdybych nečetla nejprve knihu, ztrácela bych se v ději. ()

billcarson 

všechny recenze uživatele

Genocida po americku, bez krve, bez nápadu, bez opravdovosti. Neskutečně naivní, skutečnost je taková, že by se Vám střeva dva týdny snažila zauzlovat, kdyby to bylo natočeno tak jak má. Je to jako by jste šli na koncert Disturbed a předskokana by jim dělal Justin Bibro, hrozná představa. ()

Swampy 

všechny recenze uživatele

Nie je to zly film. Je vsak urceny priemernemu divakovi, ktory udalosti v danom roku nezaregistroval (zabudol?). Realita bola uplne niekde inde. ()

Cassovian 

všechny recenze uživatele

"Povedzte o tom ludom , pomozu nam, niekto nam musí pomoct, ked uvidí, čo sa tu deje!" "Myslíte? Pozru si večerné správy, pomyslia si - Oh to je hrozne! a to je všetko. nikto nič neurobí!" Neviem, či ten rozhovor zaznel presne takto, ale těchto pár vet sa zabodlo priamo do čierneho. krutá pravda. Nezmyselné vraždenie nevinných ludí zachytila kamera tak presvedčivo, že nikto, kto dokáže precítit realitu, neostane při těchto zaberoch chladný. ()

Terrorko 

všechny recenze uživatele

V celku zaujímavý film, ktorý potvrdzuje myšlienku, že bez politického zriadenia podobného Apartheidu sú africké krajiny odsúdené na skazu. ()

Berserkr 

všechny recenze uživatele

Hotel Rwanda je film natočený dle skutečných událostí - konflikt mezi dvěma kmeny žijícími na jednom území - Tutsi a Hutů. Drama v režii Terryho George je podívanou věru plně nabitou emocemi, nemusíte mít obavy, že je téma vykresleno nudným a sterilním dokumentaristickým stylem. Osudy hlavních hrdinů budete prožívat od začátku až do konce a z bezprostřední blízkosti. Začátek filmu vyzařuje naprostou pohodu, aby se vše obratem změnilo a vy se ocitli uprostřed jedné z největších genocid moderní historie. Budete naplno prožívat strasti, obavu, budete svírat pěsti, budete napjatí a v duchu se modlit, aby vše dopadlo dobře. Hotel Rwanda je film, který budete mít ještě dlouho v hlavě. ()

Gattolino 

všechny recenze uživatele

Po určitém odkládání, neboť válečné filmy zrovna cíleně nevyhledávám, jsem tento snímek na ukrutné a filmařsky náročné téma shlédl, a musím dát pět hvězdiček. Film o nejtemnějších stránkách slepého lidského fanatismu, nepochopitelné surovosti vůči bližnímu a temné skvrně nedávné historie byl natočen tak vyváženě a citlivě, že se nepotřeboval vůbec nořit do krvavých detailů, aby vyvolal varující atmosféru děsu a hrůzy, která události kmenových válek Hutuů a Tutsiů obklopovala. Postačily jen náznaky, dialogy, děs ve tvářích a nanejvýše rychlé a v mlze utopené scény. Naopak čisté lidství a obětavost, láska překračující zhoubné předsudky, odpovědnost a úcta, síla charakteru a statečnost vcelku obyčejného člověka z hotelového managementu vyvstávají jako dominantní síla tohoto mimořádného snímku. Navzdory nabízející se možnosti laciného působení na divácké city, které tyto vypjaté příběhy logicky přinášejí, se jim režisér i scénárista vyhnuli obratně a důsledně. Kvalitou tohoto filmu je neokázalá opravdovost a důležitá historická informace - toto je také "náš svět", jehož jsme svými činy i myšlenkami spolutvůrci. ()

Blind307 

všechny recenze uživatele

ilm o nezmyselnom zabíjaní a nezmyselnej genocíde v Afrike. Takéto filmy treba nech sa história neopakuje. Nie je to skvelý film, ale hlavný hrdina existuje a apeluje na morálku mocných nech s tým niečo urobia. ()

luckagallo 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdu silný příběh a když si uvědomím že je podle skutečné události běhá mi mráz po zádech. A že se tomu dalo alespoň částečně zabránit člověka pořádně naštve. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Bezprostředně po závěrečných titulcích takového filmu jsem jen plný emocí,které se v člověku michají a proto nejsem schopen nějak uceleně a srozumitelně film zhodnotit. Chce to časový odstup. Protože teď by to bylo pouze heslovitě. Bezmoc, vztek,lítost,zhnusení. Děláme ze sebe pány tvorstva a přitom dokážeme dopustit toto. ()

VonavyDech 

všechny recenze uživatele

Úspěch filmu spatřuji především v tématu, v přesvědčivém obrazu nelítostné genocidy ve Rwandě roku 1994. Vyspělý západní svět nad Rwandou zavřel oči. Člověk krásně zapomene na běžné problémy. Stálo za to tento film vidět. ()

MAX33 

všechny recenze uživatele

Po tak dlouhé době jsem se rozhodl podívat se na tento film, musím říci, že před shlédnutím jsem si četl o genocidě ve Rwandě několik textů zpovědí žen, hlavně žen, které zde trpěly a prožily tyto hrůzy a měly to štěstí, že v průběhu utekly nebo byly odvezeny známými z cizích zemí. Je to opravdu k nasrání, když si uvědomíte, že vy doma sedíte na gauči a tam venku pobijí milion lidí jako prasata. Paul je velmi dobrý a slušně vychovaný afričan, který spokojeně leze do zadku Evropské smetánce s tím, že jednou se to může hodit. Asi se spletl. Film na mě působil rozpačitě, nemohu říci, že jsem necítil nic, ale nebylo to tak silné jak jsem čekal. Paul byl sympatický a ostatní postavy pro mě v podstatě neměly význam. Myslel jsem, že po shlédnutí budu brečet, budu nasranej a budu nadávat na svět a ono nic vstanul jsem od noťasu a city pominuly. ()

Mr.Hahaha 

všechny recenze uživatele

Úžasný film. Půlku děje se hrozíte nad hrůzami, co se ve Rwandě odehrávají a nejvíc smutné je, jak je to reálné. Od historického/válečného filmu ani nelze čekat něco jiného než pravdu a tu zde dostanete pěkně čistou, což slabší povahy možná nestojí. Za mě bez chyby. ()

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama