Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (26)

  • Herec Don Cheadle vzpomínal na dojem, jaký v něm vyvolal skutečný Paul Rusesabagina: "Nejdřív se vám zdá, že je takový odtažitý a seriózní, ale to je jen tím, že je vždycky pečlivě upravený, v saku a kravatě, a působí dojmem, že pečlivě váží každé slovo, jenže za chvíli vám dojde, že je to tím, že si to sám musí překládat. Když ho slyšíte mluvit rodným jazykem nebo francouzsky, je to jako smršť, protože je v pohodě a nemusí o tom přemýšlet. Jdete s ním na večeři, a vidíte, s jakou chutí jí, pije a žertuje. Hrozně rád vypráví vtipy a baví se. Nečekal jsem, že bude takový. Čekal jsem, že třeba bude vážný a uzavřený v nějaké ulitě, ale on je naopak extrovert, který strašně miluje život. Dává to smysl, už proto, že má prostě radost, že přežil." (NIRO)
  • Podle Dona Cheadla (Paul Rusesabagina) je genocida o to strašlivější, že by k ní vlastně mohlo dojít ve kterékoli zemi či oblasti: "Podívejte se třeba na fotbalový zápas, kde to vře mezi fanoušky dvou týmů. Stačí, aby se toho davu chopil někdo schopný a charizmatický, kdo s tou agresivitou umí pracovat, a máte z toho tragédii, ani nevíte jako. Představte si to ve větším měřítku a opravdu se to může stát kdekoli." (NIRO)
  • Podle odhadů bylo zabito asi 20 % obyvatel země a bezmála 70 % rwandských Tutsiů. Rychlost zabíjení byla omračující: podle vlády každý den zahynulo na 10 tisíc lidí, 400 za hodinu a sedm za minutu - podle francouzského historika Gérarda Pruniera to bylo pětkrát horší masakrování lidí než při nacistickém holokaustu. (Duoscop)
  • Genocida ve Rwandě vypukla v noci ze 6. na 7. dubna 1994 a skončila 18. července téhož roku. Hutuští extremisté za 100 dní zmasakrovali na 800 tisíc menšinových Tutsiů a umírněných Hutuů. Přibližně 2,7 milionu lidí muselo uprchnout ze svých domovů. (Duoscop)
  • OSN až v roce 1997 potvrdila, že byla předem upozorněna na chystaný masakr. Kofi Annan, v roce 1994 zastávající funkci náměstka generálního tajemníka OSN pro mírové operace přiznal, že OSN mohla genocidě zabránit. Annan, v roce 1997 zvolený jako sedmý generální tajemník OSN rovněž uvedl, že cítí za genocidu odpovědnost. Selhání přiznal i bývalý prezident Spojených států Bill Clinton. (Duoscop)
  • Natáčení probíhalo ve rwandském Kigali a jihoafrickém Johannesburgu. (Terva)
  • Postava kanadského peacemakera je inspirována polským majorem Stefanem Stecem. Ten se zúčastnil premiéry filmu v Haagu, po které utrpěl postraumatický stres, jemuž i přes snahu lékařů 29. září 2005 podlehl. (PavelSm)
  • Kniha "Obyčejný muž", popisující hrůzné zážitky z genocidy i obyčejný život Paula Rusesabaginy než k ní došlo, vyšla až celé dva roky po uvedení snímku do kin. (Candice)
  • Ve skutečnosti Tatiana (Sophie Okonedo) nebyla na Paula Rusesabaginu naštvaná, protože ji s jejími dětmi nechal evakuovat ve voze a on zůstal v hotelu. Paul své rozhodnutí setrvat ve skutečnosti prodiskutoval večer před odjezdem s manželkou i dětmi; rodina jeho rozhodnutí akceptovala. (Dronte)
  • Scenárista Keir Pearson během psaní předlohy filmu zavolal na rwandskou ambasádu v USA. Žena, která zvedla telefon, byla skutečná přeživší z hotelu Milles Collines. (Zdroj: ČSFD)
  • Napsat první koncept scénáře trvalo celý rok. (Zdroj: ČSFD)
  • Režisér Terry George měl vyhlédnutého Dona Cheadla na hlavní roli již při psaní scénáře. Během produkce mu do obsazení začalo mluvit studio, dožadující se herce s větším komerčním potenciálem. Proto byli zvažováni Denzel Washington, Will Smith či Wesley Snipes. Když se produkce od velkého studia osamostatnila, získala nezávislost a režisér sám sehnal peníze, obsadil si hlavní roli podle svého. (imro)
  • Společnost politických filmů udělila Hotelu Rwanda své ocenění v kategorii Lidských práv. (imro)
  • Během prvního, na Oscara zaměřeného víkendu (24. – 26. 12. 2004)  snímek promítali v USA jen v sedmi kinech s obratem 100 000 dolarů. Později se počet kin znásobil, proto do dubna výdělek stoupl na 23,4 milionu. (imro)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama