Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílná televizní hra postihuje příčiny kriminality mládeže, ke kterým často přispívá i neurovnané rodinné prostředí. Ondřej, lodní kuchař, se vrací po dlouhé době domů a zjišťuje, že jeho mladší bratr Honza je v nápravném ústavu za krádež auta. Ondřejova matka bere vinu na sebe; po smrti manžela si našla partnera, kterého Honza nesnášel. Ondřejovi nedá mnoho práce odhalit, že Honza se přiznal, aby někoho kryl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Kulhavé a těžkopádné zpracování celkem zajímavého příběhu. 1) Naivní a falešné promluvy o morálce na téma starší generace versus cynické mládí tvoří nepřehlédnutelnou část inscenace. Po dvaceti minutách se to trochu rozjede a pěkní kluci to jistí._____ 2) Za zmínku stojí skvělé herecké obsazení. 40letá Jana Hlaváčová (matka bratrů), 49letý Vladimír Menšík (její partner), 48letý Petr Haničinec (otec delikventa)._____ 3) Filmu pomáhají i mladí pěkní kluci. 24letý tehdy ještě utajený gay a fešák Marcel Vašinka (starší bratr Ondřej), 18letý Tomáš Juřička s parádní sexy postavou (mladší bratr Honza), 22letý půvabný Vladislav Beneš (Pavel) a 20letý Vladimír Dlouhý (Jirka). ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vykročit do světa plného nedokonalosti a začátečnických chyb je velmi těžké. Je pod naší úroveň vyřezat z kusu dřeva nedokonalého koníka – chceme hned tesat akademické sochy. Jenže ono to kolikrát nejde. Nebo alespoň ne tak lehce, jak si mnohdy myslíme. Příběh o mladých lidech, kteří se pod vlivem klamné iluze tzv. "jiného", lepšího života ocitli na šikmé ploše, si klade zásadní etické a morální otázky, poskytujíc tím takřka bezezbytku plastickou výpověď, neztrácející nic ze své naléhavosti a aktuálnosti ani dnes. Precizní Zelenkův scénář nabízí mimořádně barvitou paletu lidských charakterů, od těch stěžejních, kam náleží problematická dospívající mládež, až po ty vedlejší, rodičovské party, poznamenané hořkou bilancí svého působení a výchovy. V této neprávem opomíjené televizní inscenaci dnes spíše vysmívaného režiséra Jiřího Adamce, který tehdy ovšem ještě platil za nesporně kvalitního tvůrce, vyrůstá a vyniká hned celý trs skvělých hereckých výkonů. Platí to především o mimořádné kreaci Vladimíra Menšíka, ale neméně na sebe upozorňují i tehdy velmi mladí Tomáš Juřička, Vladislav Beneš a Vladimír Dlouhý, stejně tak jako krásou a hereckou suverenitou dýšící Zuzana Bydžovská; doceněna by měla být i utrápená matka Jany Hlaváčové a robustní herectví jednoho z klasiků české televizní dramatické tvorby Petra Haničince. Díla – a tedy i herecké výkony, které chtějí navazovat vztah s divákem spíše inspirativními otázkami než pádnou odpovědí, vznikala a vznikají na televizní obrazovce jaksi mimochodem, stranou hlavního proudu. Ale právě tyto výjimky potvrzují pravidlo, že i v tomto směru lze diváky seznamovat s hereckým uměním, s jeho skutečnou tvůrčí podstatou. S faktem, že herec je nikoli prostředkem, ale především předmětem zobrazení. S faktem, že herecké umění (jako každé umění) je schopné a dokáže diváka otevírat, vyvádět z lhostejnosti a trvale ho obracet k vnějšímu světu – právě tím, že ho podněcuje, aby zkoumal sám sebe a své místo v tomto světě. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Každý podřízený vztah vede k podvádění a ke lži... Silné prohlášení na svou dobu... Jinak slušný kousek i díky své nejednoznačnosti... Kratochvíl hudbou příběh znásilňoval... Beneš skvělý... Zuzka v rozpuku...😇 ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Zvlastni cernobila tv incenace o parte mladezniku, ktery udelaj prusvih a resi se to... A Juricka je kral nesympatickejch postav. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

Už je to hodně dávno, co jsem tuto dvoudílnou inscenaci viděl, ale stále na ní musím myslet. Podle mého názoru, se jedná o to nejlepší, co Československá televize vůbec vyrobila. Je to neuvěřitelně silný a nadčasový příběh o bratrské lásce a o napravování dávných křivd. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Žádné počínání není lepší než pravda!" Velmi konverzační psychologické drama. Po zhlédnutí druhého dílu jsem své hodnocení navýšil. ()

Reklama

Reklama