Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnes se společně podíváme na policejní stanici. Nevěříte, že je to místo jako stvořené pro pohádku? Ale to se hluboce mýlíte! Neřeší se tu ale žádný zločin. Naopak. V laskavé pohádce Karla Čapka jde totiž o náklonnost, o lásku. I když její objekt má trochu zvláštní podobu. Strážný Trutina objeví na ulici velké vejce a přinese ho na strážnici. Čeká, že se o něj někdo přihlásí. Do rána se ale z vejce vylíhne malá saň. Strážníci se o roztomilé mládě začnou starat jako o batole… (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

helianto 

všechny recenze uživatele

„To, vy děti, ani nemůžete vědět, že pražské ulice bývaly místem pro pohádky …“ Svěží, moderní pohádka o hodném pražském strážníkovi, který si uvázal na krk saň, tedy vlastně princeznu, a svou láskou ji proměnil ve skvělou hospodyni, jejíž švestkové knedlíky se staly pověstnými. Celá plejáda našich předních herců a dobře napsané, chytré dialogy. Takové vyznání lásky, která by odolala: „Vzal bych si Vás, to ano. Protože jsem ještě nikdy neměl nikoho tak rád jako Vás … Aminu. Já jsem ji odnesl domů a staral jsem se o ni jak se patří. A když jste mi, teda Amina, položila svých sedm hlav takhle do klína a dívala jste se na mě těma krásnýma očima … Ach, to byla taková nádhera. Že jestli by nebylo lepší, kdybyste se zase vrátila do dračí podoby.“ ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Krásná staropražská pohádka s vyprávěčem Vlastimilem Brodským.Už vím, proč mě to vždycky tolik táhne právě na Kampu a do Nerudovy ulice. Jsou to úžasná pohádková místa, bohužel plná hlučných turistů. Četníci byli vždy poctiví a spravedliví chlapi. Jedním takovým byl i strážný Trutina v podání Zdeňka Řehoře. Dračice Amina byla kouzelná. ()

Reklama

Micione 

všechny recenze uživatele

Policejní strážný Trutina - člověk s velkým srdcem a malým problémem, který nastává poté, co na stanici propašuje vejce, ze kterého se vyklube sedmihlavá kráska s dlouhými řasami a odzbrojujícím pohledem. Co naplat, úřad je úřad a nějaké opečovávání, kolektivní podstrojování a vůbec všechny zcela nové policejní aktivity je třeba neprodleně zrušit a milou dračici přemístit na vhodnější místečko... ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka podle námětu K. Čapka. Dobrotivý strážník Trutina (Z. Řehoř) najde na své obvyklé obchůzce po Praze obrovské vejce, jež donese na policejní stanici, kde se z něho za krátký čas vylíhne sedmihlavá saň. Překvapení kolegové (J. Moučka, S. Fišer a P. Štěpánek) se i s Trutinou začnou o dráčka starat jako o malé dítě, dokud jim jejich otcovské pudy rázně nezatrhne hlavní strážmistr Pour v podání R. Hrušínského. Navzdory ztrátě pracovní pozice i hrozbě výpovědi z podnájmu se dobrák Trutina rozhodl pečovat o roztomilou saň, podobnou sedmihlavému psu a nazvanou Amina, sám v domácích podmínkách. Nikdo nedokázal projevit tak dojemnou starostlivost o blízkou osobu či o, jako v tomto případě, tvora, jako pan Řehoř. Když se díky obětavé péči dráček proměnil na zakletou princeznu, strážník se polekal a poté se dámy slušně a nesměl zeptal, jestli se nemůže proměnit zpět. V tomto krátkém příběhu se sice objevují nadpřirozené postavy, pohádkou bych ho však nenazval, neboť nekončí klasickým pohádkovým happyendem. Kromě čapkovského ukončení mě překvapily jména strážmistrů, jež sice v přímo nezazněla, ale objevily se v závěrečných titulcích, a byly též ražení ryze čapkovského. Bohužel příběh samotný mě příliš nezaujal, nebýt vynikajícího obsazení, nevím, kam bych s hodnocením klesl. I tak mám dojem, že se Velká policejní pohádka od paní S. Simonové dívá na průměr poněkud zespoda. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Tradiční televizní studiová pohádka s velmi slušným obsazením o tom, co se může stát, když se na policejní stanici z velkého vejce vylíhne malý sedmihlavý dráček a jeden ze starších policistů (Řehoř) se jej ujme a bude se o něj starat. Kdo má rád spíše starší tradiční pohádky na neděli, ten ať si připočte jednu hvězdu navíc. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 1983 v režii Karla Weinlicha i rozhlasová pohádka „O té sani z Vojtěšské ulice". (Miggi90)

Reklama

Reklama