Reklama

Reklama

Pouta války

  • Jižní Korea Taegeugki hwinalrimyeo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Skupina archeologů najde kostru, která je identifikována jako ostatky Lee Jin-seoka. Potíž je ovšem v tom, že Lin Jin-seok nezemřel, nýbrž se ve zdraví dožil požehnaného věku. Zato jeho bratr, Jin-tae, zmizel v korejské válce. Vracíme se do minulosti, píše se rok 1950. V době vypuknutí války oba bratři narukují a jsou odveleni na frontu. Jin-tae uzavře se svými nadřízenými dohodu -- pokud vykoná dostatečný počet hrdiských činů, pošlou jeho mladšího bratra dříve domů. Starší bratr se tedy účastní všech misí, zatímco svého sourozence div neudusí návalem bratrské lásky a péče. Potom ale Jin-tae padne do nepřátelského zajetí... (Film+)

(více)

Recenze (403)

Cival 

všechny recenze uživatele

Srovnání s Ryanem tenhle film vystihuje dost přesně - bohužel až příliš. Technicky precizní, sugestivní válečné scény a vkusně dávkovaná emocionalita, ale pro mě osobně až příliš konvenční výstavba příběhu. Rámování do současnosti, (zpomalené a prosluněné) flashbacky do krásných dob míru, to už jsme ve válečných filmech viděli mnohokrát. Stačí si spojit výstavbu scénáře Ryana, Kulky v hlavě a Narozen 4. července a Je-gyu vás nemá čím překvapit. Trochu škoda, že se při té realizační jistotě nezmohl i na trochu originality co se kompozice děje týče. Tohle je takřka klasický "hollywoodský válečný film", snad až oldschool - myslel jsem si, že podle tak provařených mustrů se už filmy ani netočej (v zákopech hrdina vzpomíná nad fotografií, vzpomíná jak po sobě cákali vodou... eh :-). Ale i tak velmi suverénní čtyři hvězdičky. Skvěle natočené, city nabušené. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

No, sice se celý netřesu, ale kvality tohoto snímku popírat nechci a nemůžu. Nazdar, Spielbergu, jo, u tebe můžu a především CHCI;) Bohužel mám trochu problém s tím, že přes všechno to, co se Poutům Války zdařilo a o čem tu píše spousta lidí, jsem se nemohl ubránit dojmu, že už je toho tak o čtvrt hodiny víc než by mi bylo milé. Ano, skvěle se podařilo vykreslit ten blázinec a skutečně bratrovražedný boj, ale závěrečný dějový půlobrat už prostě nemá takovou sílu jako to, co mu předcházelo. Ano, následuje zdrcující scéna u památníku, ale ten škrábanec na atmosférickém ochranném filmu jinak skvělého filmu tam je. Alespoň v mojí hlavě. I tak jsem si ale užil dílem pekelnou jízdu bojištěm, dílem skvěle zahrané drama o rodině a její hodnotě a o lidských charakterech vůbec. Výborná hudba, vizuální stránka, prostě je vidět že to jde i bez laciného patosu a slzícího Toma Hankse. Ale do plných prostě nemůžu, je mi líto. 80%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Pouta války ještě více než třeba Zachraňte vojína Ryana umocňují dojem, že jste přímo tam, připosraně se krčící v zákopu, ostřelování ze všech stran a doufající, že to skončí dříve, než vám někdo vystřelí mozek z hlavy (a vězte, že zde uvidíte i horší věci). Kamera chaoticky kmitá ze strany na stranu, co chvíli ji zasáhne sprška zeminy smíšená s krví značící další úspěšný zásah nepřátelské artilerie. Občas je těžké identifikovat přes to svinstvo, co se vlastně děje na plátně (ačkoliv, a bohužel, o vidění Pout války na plátně si v Česku můžeme nechat leda tak zdát morbidní sny). Scén, které znatelně vychýlí hladinu vašeho adrenalinu, je zde nespočet a s přibývajícími minutami jsem si je užíval čím dál více. Jsou přitažené za vlasy, místy hraničí s komiksem, ale, sakra, kašlat na to, tohle je prvotřídní válečné maso, jinde podobné nenajdete. Ani ten antikomunismus nakonec není tak radikální, svině jsou na obou stranách, film se proto soustředí na silný příběh o přátelství, které nedokáže rozdělit ani jakkoli brutální válka. Příběh skutečně tvoří to nejohranější klišé, jehož rozmáchlé pojetí připomíná všechny možné hollywoodské ždímáky slz a peněz, jenže o něm tenhle film není. Je troufalé redukovat natolik okázalý projekt na pouhá válečná jatka, nehledě na dokonalost způsobu, jakým jsou zrežírována? Troufnu si tvrdit, že ano. 85% Zajímavé komentáře: Adrian, tombac, jondzavid, DaViD´82, senor ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jistě, příběh o tom, jak bráškové spadnou do korejsko - korejské války dokáže zaujmout i dojmout. Hlavně scéna jak dával na začátku bráškovi olíznout to eskymo než ho začal lízat sám, mě fakt těžce dojala. Ne teď vážně. Vždycky jsem rád, když film ukáže jaká je válka špinavá děvka, která přinutí dělat lidi věci nevídaný. Co mě ovšem neskutečně sralo, byla ta rozhoupaná kamera. Už takhle mám problém rozeznat jednoho korejce od druhého a když ještě houpou kamerou, jak na centrifůze tak veškerá orientace je v prdeli. Tady ty magoři ještě navíc každou akční scénu sestřihali tak, že ani pan Rubik se svou kostkou by se v tom neorientoval a když nazávěr ještě ty korejci mají držku od bahna tak už vím uplný hovno kdo je kdo. Takže ano, příběhem pouta války upoutaj, i když z toho kouká Vojín Ryan na každém rohu, ovšem příště bych prosil na každého zásadního asiata namalovat na čelo velkej barevnej flek, abych byl v obraze a méně houpat kamerou. Původně jsem chtěl dát tři hvězdičky, ale za hlášky "Ty svině komunistická" a " Komunistovi nevěřím, jsou to prasata", dávám čtyři hvězdičky. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Pohodisti z MASHu by asi čumeli, aká brutálna môže byť kórejská vojna :-). Po remeselnej a technickej stránke bezchybné, ale v prvej polovici ma film s tou až príliš tradičnou výstavbou príbehu a niekoľkými ťažkotonážnymi vojenskými klišé akosi nechcel vtiahnuť. V druhej polovici, keď sa to medzi bratmi začne kaziť, však snímka naberie obrátky. Asi najviac ma potešilo, že tu nie je žiadny milostný trojuholník. Tých už mám vo vojnových filmoch naozaj plné zuby... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pro mě premiérové setkání s korejským filmem dopadlo nad očekávání dobře. Film nabušený emocemi, akcí, triky, prostě vším, co potřebuje každý správný blokbaster, ale zároveň se tento snímek nijak nepodbízí. Všechno vyznívá tak realisticky a opravdově, až úplně věřím, že to přesně takhle někdo mohl prožít. Bez diskuzí se jedná o jeden z nejlepších válečných filmů všech dob s nádhernou hudbou a výbornými herci. Btw. Zachraňte vojína Ryana je rozhodně, ale rozhodně slabší a hlavně méně uvěřitelný snímek. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $12,8miliónaTržby USA $1,111,061Tržby Celosvetovo $69,827,583 (Južná Kórea s tržbou $64,800,000)║ Po vzore filmu Zachráňte vojaka Ryana nám prináša Južná Kórea takmer rovnako silný vojnový snímok, plný utrpenia a beznádeje, kde je dosť ostro poukázané na nezmyselnosť vojen a čo vlastne do života prinášajú, ako dokážu zmeniť vnútornú podstatu človeka v niečo ohavné. Film je zvládnutý rovnako ako po príbehovej stránke, tak aj po technických stránkach, pri bojových útokoch nechýba roztrasená kamera, ktorá len bližšie priblíži krvavú atmosféru krviprelievania, občas je strih až príliš rýchli na to aby sme dokázali zachytiť čo sa práve deje ale to sa dá prepáčiť a nič nás nemôže odvrátiť od toho aby sme si naplno vychutnali túto vojnovú drámu o dvoch bratoch. /95%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Korejské válečné drama, který vyrazí protézy i fanouškům stomilionových hollywoodských blockbusterů. Honosný rozpočet si podává ruku s korejskou pečlivostí a příběhem dvou bratrů, kteří v dešti šrapnelů hledají ztracenou důstojnost a tuží rodinná pouta. Věčná škoda závěrečného zvratu, který scenáristovi ukradl pár milionů neuronů. A nám asi taky. Nebýt toho, byla by Pouta války naprosto bezchybnou ukázkou toho, čeho by ti asijští ďáblové byli schopní, kdyby protáčeli dolary jako Sam Raimi. Patos, akce a válečná brutalita v poměru, který nechcete zažít, ale rádi se na něj mrknete z bezpečí obýváku. (90%) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Co se patosu týče, Pouta války si nijak s Ryanem a další plakátovou produkcí made in USA nezadá, všechny ty strojené věty, naivní zpomalované retrospektivy... přesto je tu zásadní rozdíl. Patos nesměřuje k propagaci vlajky, ale k vykreslení vztahu dvou bratrů, jejichž vztah brutálním způsobem poznamená válka. Takřka sadomasochisticky zapletená epopej možná občas oplývá až zbytečným množstvím pastelových barev a křiklavostí emocí, ale to ve své podstatě není nijak na závadu. Nejde tu o ideologii, ale o čiré humanistické poselství o síle lásky a ceně obětování. Jednotlivé strany korejského konfliktu vypadají v Kangově filmu stejně šeredně, propagandisticky tupě a tmářsky. Velký svět prostě vytváří obludnou kulisu malému lidskému příběhu, který je velmi sympaticky opentlen adrenalinovými bojovými sekvencemi. Ruční kamera, křečovité škuby, zmatek boje muž proti muži a občas okaté CGI doplňky. Ber jak ber, pohltil mě jak příběh lidský, tak válečný, sice bych v obou rovinách uvítal trochu míň vypočítavosti a efektu, nicméně Pouta války narozdíl od amerických melodramat představují velmi povedený obraz války a člověka. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Válečný film, který svými 140minutami dokáže odvyprávět krásný a v důsledcích zničující příběh dvou bratrů. Dokonale se dokážete ponořit do atmosféry válkou zmítané Koreji a do obou bratrů, kteří jsou nuceni opustit vše co mají a bojovat za svou vlast. Jak už to tak bývá, jeden z bratrů musí být ten "silný" co ochrání toho "slabšího". Postupem času a dospíváním obou hrdinů se tyto dvě pozice mění. Film se nebojí krve, ani lehké kritiky a proto se stává dost realistickým ve chvílích, kdy to je od válečného dramatu třeba. Jsou tu slabší pasáže, ale na celkový dojem nemají takový vliv. Je těžké srovnávat tento Korejský počin s čímkoliv natočeném ve zbytku světa. Každý film je jiný ať jsou to zmiňovaná Apokalypsa, Full Metal Jacket nebo Thir Red Line. Každý snímek se snažil ukázat něco jiného a tento vítězí v ukázce bratrské lásky napříč diktátem strany, která dokáže rozdělit i na první pohled nerozdělitelné. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Je-gyu Kang .. Většina dosavadních (přehnaně) nadšených komentátorů zde vyzdvihuje originalitu, reálnost a chtě nechtě srovnává s majstrštykem Zachraňte vojína Ryana. Ano, reálnost provedení je skutečně na špičce a naturalizmus často bere dech (a také dost nudí, když se to samé opakuje po několikáté), ale je třeba vzít v potaz šestiletý posun, kdy možnosti výroby triků a speciálních efektů opět pokročily o velký krok kupředu. Tím nechci nijak snižovat reálnost samotného Spielbergova díla, které v tomto ohledu nastavilo laťku tak vysoko, že i dnešní produkce se jí spíše jen rovná. Další aspekt je originalita. Jelikož holduji žánru válečných filmů, musím říct, že originalitou Pouta války nijak nezáří, ba naopak. Hrátky s rámcováním do současností či prostřihy do minulosti tu už mnohokrát byli. Scénář tedy moc nápaditý není, ale zpracování to zachraňuje. Emocionální struna taktéž brnká, ale k slzám jsem měl tentokrát daleko. I přesto se jedná o dobré válečné drama a patří do širší Top válečných filmů, ovšem z vítězného piedestalu Saving Private Ryan nesesadí! A to ani náhodou!! 70%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Film skončil a ja som ho ešte dobrých pár hodín po pozretí nemohol dostať z hlavy. Taegukgi (alias Brotherhood of War) osobne považujem za jeden z najlepších vojenských filmov, ktoré som kedy videl a to aj napriek tomu, že ani zďaleka nedosahuje filozofickej hĺbky Coppolovej Apocalypsy, Kubrickovej Full Metal Jacket alebo Malickovej Thin Red Line. Z hľadiska kvality to vôbec nevadí, pretože snímka doslova kopíruje (v dobrom) rozprávaciu štruktúru Spielbergovho Saving Private Ryan, pričom v mojom hodnotení, ale Taegukgi Ryana prekonáva v každom smere minimálne o jeden kvalitatívny stupeň (dokonca aj v zobrazovanej krutosti vojny - to čo Spielberg ukázal v prvej dvadsaťminútovke je v Taegukgi prítomne takmer počas celého filmu). Kórejská vojna je nám priblížená na osude dvoch bratov. Čo mňa osobne potom dostalo viac ako akékoľvek dokonalé realistické podanie hrôz vojny bolo hodnoverné ukázanie čo" toto najväčšie zlo" dokáže spraviť s ľudským charakterom. Navyše tam, kde Spielberg v závere využíva postavy k silnej a patetickej národnej proklamácii, režisér Taegukgi svoje postavy neopúšťa kvôli oslave národnej hrdosti, ale ostáva koncetrovaný na ľudí a ich príbeh. Vzťah k filmovým postávam a celkový "zážitok" z filmu ako výsledok tohto postupu je potom oveľa intenzívnejši. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Film, který předchází pověst "asijského Vojína Ryana". Právem, má totiž naprosto stejné klady i zápory jako jeho západní bratránek. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Řečem typu nejlepší válečný film jsem nevěřil. Teď už jim věřim. Tenhle film je totální, nepopsatelná BOMBA!!! Je tam všechno, co má válečnej film mít. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Více neznamená lépe. Jak je tu častokrát řečeno, naturalismus a realističnost se táhne přes celý film. To většina hodnotících vychvaluje. Ano, dobře, ale po určité době tento styl začne být příliš stereotypní a pomalu vás začne iritovat i přespříliš jímavá hudba a vážné ( čti k patetičnosti směřující ) dialogy hlavních hrdinů, které se táhnou přes celý film...téměř žádné odlehčení nebo scény, které by jsme neviděli už v jiných válečných filmech.... // po druhém zhlédnutí přehodnocuji na tři hvězdy. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi Pouta války, líbil se mi také Spielbergův ,,Ryan“. Předpokládám, že se tyhle dva kousky srovnání nevyhnou. Ryanovi jsem ovšem fláknul hvězd 5. Je fakt lepší? Jak v čem. Třeba příběh - dva bratři, starší chrání mladšího a do toho komunisti – jasný body pro ,,Pouta“. Dává pocit, že nejde jen o válečnou krev. Ale všechno ostatním - body pro americkou produkci, protože v ,,Poutech“ jsem válku prožíval jen s hlavním hrdinou. Taky ta korejská mentalita mě ,,nebere" (šílený myšlenkové zvraty JIN-SEOKA). Každopádně válka je stejná všude na světě a ukázat ji, znamená brodit se v potocích krve, sledovat hrůzu, strach, utrpení a nenávist nejen vojáků, ale taky civilního obyvatelstva. Válečný scény dneska dokáže natočit kde kdo, ale jen frajer zvládne přímej útok na vaše city. Ještě se máš co učit Kangu! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zajímavější a lepší než Hollywodská produkce. Válečné scény jsou snad nejbrutálnější ve svém žánru,a některé scény šokovaly i mě! Film je báječný,vskutku chytlavé a dojemné story, napínavé a krvavé souboje,zajímavé historické fakty. Jediné mínus na filmu je lehce přepísklá stopáž,klidně by to šlo o 20 minut zkrátit, ale 5* je jasných. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Skutecne jeden z nejlepsich valecnejch filmu. Nechapu srovnani s Vojinem Ryanem, tohle je absolutne o necem jinym a podle me jsou Pouta Valky o trochu lepsi nez Vojin Ryan. Herci jsou vyborny a ani jsem nemel problem, jako ve vetsine asijskych filmu, je rozeznat, tady je kazdej dost odlisnej. Pribeh dvou bratru je hodne originalni a zajimave spracovany a za tech 140 minut se tu toho stane strasne moc, proste naprosto bombasticky. Triky jsou naprosto dokonaly, vyprava velkolepa a cele je to hodne realisticke. Mozna nebyl nejstastnejsi ten zacatek, protoze pak uz bylo jasne, ktery bratr prezije. Z obou bratru se mi daleko vic libil Jin-tae, protoze Jin-seok si furt jen stezoval, jako nejakej chudacek. Na druhou stranu, reziser se hodne zameril na realisticnost a presto Jin-tae probiha prestrelkama, zachranuje spoustu vojaku a spoustu jich zabiji a kulky se mu zazracne vyhejbaj. Co se tyce scen, kdy se nevalci, ale soustredi se na vztahy atd. tak ty jsou fakt hodne emocionalni a dojemny. Taky se hodne povedla hudba a kamera. Jen je skoda, ze tak uzasna hudba hraje jen misty, ale zas na druhou stranu, kdyz nehraje, tak jsou slyset zvuky bitvy a je to jeste vic realisticke. Od tohohle filmu jsem cekal mistrovske dilo a vyjimecny valecny film a toho se mi dostalo, takze 5*. Tohle je jeden z filmu, u ktereho kdyz budete mit vysoke ocekavani, tak pak nebudete zklamany. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Srovnání s Ryanem mě během filmu také napadlo, ale není na místě. Vždyť krom stejného střihu jižních uniforem s ním nemá nic společného. Příběh je naprosto odlišný, nikdo nikoho nezachraňuje, pouze se válčí a poukazuje na hrůzy války. Nad Ryanem navíc vítězí v poukázání, že většina vojáků ve válce, káže vodu a přitom pije víno (masakry neozbrojených na každé straně a odsuzování těch druhých). Ryan šel přímo na věc a ukazoval válku z pozice vojáků mimo frontu, zde se jede pěkně v hlavní vlně. Pravdou zůstáva, že z příběhu dvou bratrů v půlce filmu stane pohádka, která je tak zmatená a překombinovaná, že by jí omlouval pouze fakt, že film čerpal ze skutečných událostí (o tom ale dost pochybuji). Vytýkat filmu hollywoodský střih je nesmysl, každý se inspiruje továrnou na sny, ale jen někdo má peníze na to, aby to dokázal přenést na plátno (my o tom víme své). Korejci předvedli, že filmy točit umí, tak směle dál. 90% ()

Reklama

Reklama