Reklama

Reklama

Pouta války

  • Jižní Korea Taegeugki hwinalrimyeo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Skupina archeologů najde kostru, která je identifikována jako ostatky Lee Jin-seoka. Potíž je ovšem v tom, že Lin Jin-seok nezemřel, nýbrž se ve zdraví dožil požehnaného věku. Zato jeho bratr, Jin-tae, zmizel v korejské válce. Vracíme se do minulosti, píše se rok 1950. V době vypuknutí války oba bratři narukují a jsou odveleni na frontu. Jin-tae uzavře se svými nadřízenými dohodu -- pokud vykoná dostatečný počet hrdiských činů, pošlou jeho mladšího bratra dříve domů. Starší bratr se tedy účastní všech misí, zatímco svého sourozence div neudusí návalem bratrské lásky a péče. Potom ale Jin-tae padne do nepřátelského zajetí... (Film+)

(více)

Recenze (403)

swamp 

všechny recenze uživatele

Velký příběh o bratrském poutu, který - přestože je jihokorejský - buduje atmosféru po vzoru hollywoodských válečných spektáklů à la Saving private Ryan. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Proč ti asiati tolik přehrávají?! Úplně mi to rvalo srdce, když umíral někdo blízký a potoky slz se linuly ze všech stran. Když se tak ale dělo asi podesáté, mé pocity už byly někde jinde. Někde na konci filmu, který byl stále v nedohlednu. Ono těch 148 minut je docela slušná dávka, navíc, když se toho na bojišti nic moc nemění. Nemění se hlavní hrdinové, kteří se umí vyhýbat kulkám. Všechny tyto dejavú aspekty často vyvrocholily v to, že jsem se místy nudil. 58% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

S vypätím posledných síl som dopozeral film, ktorý takmer každý druhý komentátor porovnáva, či prirovnáva k filmu Zachráňte vojaka Ryana. Rozbeh bol taký ázijsky naivný až trápny, ale dalo sa to prežiť. Keď prišli prvé bojové scény, dala sa ešte oceniť snaha o realistické znázornenie. Ale neskôr som si so stále väčšou naliehavosťou uvedomoval, že ďalšie bojové scény sú iba mierne odlišným variantom úvodných. A že sa okrem donekonečna opakovaných bojových scén nič zvláštne nedeje. A to sa už nedalo pozerať, pretože opakovanie vás spoľahlivo unudí. Nejdem opakovať viackrát spomenuté chyby v scenári, réžii, kamere atď. Nejdem ani polemizovať s mnohohviezdičkovými hodnoteniami a nadšenými komentármi. Každý má právo na svoje hodnotenie a svoj názor. Akurát neviem kam nás trvalý rast násilia a brutality dovedie, pretože relativizácia zla môže spôsobiť u nezrelých jedincov veľké sklamanie pri konfrontácii s realitou. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

wow! Bylo to lepší než pověst, která ho předcházela. Až na zarámování příběhu do vzpomínek nad hroben padlého nemá vůbec tolik společného s vojínem Ryanem, jak se tvrdí. Příběh zasazený do války Jižní a Severní Koreje sleduje osudy dvou bratrů a přes velkolepé a nekompromisně syrové válečné scény zůstává předevěším tragickým příběhem jedné rodiny, kterou nesmyslná válka rozpoutaná kvůli ideologii, nelítostně a brutálně rozemele na kaši. Na rozdíl od poněkud přímočaře prostého příběhu vojína Ryana, nabízí Taegukgi nejen řadu mikropříběhů zasazených do hlavní dějové linie, ale také několik rovin současně a všechny o síle, která by udržela svůj vlastní film... o bratrské lásce, o odvaze, o hrdosti, o bolesti, o smrti, o tom, jak dokáže změnit člověka nejen válka, ale především bolest. O nenávisti, o šílenství, o kolotoči nelidského násilí, které vede pouze k další eskalaci krutosti. O tom, proč bojují obyčejní vojáci, kterým jsou v podstatě přičiny války jako takové ukradené. Válečným scénám chybí k naprosté dokonalosti jen rostřešená ruční kamera, kterou použil Spielberg... ovšem na druhou stranu, to co Spielberg pouze korektně naznačil, režisér Je-gyu Kang ukazuje naplno a bez příkras a nejen v prvních minutách, ale po celou dobu více než dvou hodinového filmu. Emocionálně vypjaté scény berou dech, svírají žaludek a tlačí do očí slzy způsobem, o kterém se amíkům s jejich lacinou slzopudností může jen zdát. A řada scén patří k něm, které se propálí tak hluboko, že už je nikdy nezapomenete. A to všechno na velkém plátně... ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Chápu, válečný film, okay, ale tohle bylo tak superválečné, v podstatě se tu jen válčí, na jedné frontě, na druhé, chvíli proti severu, chvíli se severem, s jihem, proti jihu, pak proti jihu zas. Nikdy nevíte, který brácha zemře. Na druhou stranu krásná ukázka nesmyslnosti války a celé té mašinerie propagandy. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hrozně nevyváženej film. Jsou tam momenty, kdy si tvůrci utrhli fakt velké sousto- pouštějí se do velkých podrobností (krvavé detaily, poměrně velká výprava), ale celkově to sráží nelogické chyby a blbosti. Jin-Tae při zoufalém nočním útoku jižních Korejců běží dopředu a polovina jeho čety na něj v tom bordelu stihne zařvat, aby se držel zpátky. Nebo matka utíkající děsnou dobu za rozjíždějícím se vlakem, zatímco kolem všichni lidi včetně vojáků jen stojí a civí nechopni se pohnout. A tak podobně. Režisér se příliš pouští do rozboru života dvou bratrů, hrdinů příběhu, namísto aby se zaměřil na dokumentární stránku, která je u tohohle tématu mnohem zajímavější.Ještě v žádném filmu jsem neviděl tolik výbuchů a výstřelů, je to takový korejský Private Ryan, akorát by se to mohlo jmenovat: "Jak jsme s bráchou byli v korejské válce u všeho". Některé scény jsou jen těžko uvěřitelné, proplétání mezi deštěm kulek nezná konce, granáty zabijí vše živé kolem kromě Jin-Tae a Jin-Seoka, bitka v jámě absolutně nerespektuje lidskou anatomii (a tak se mlátí pěstmi do hlavy, jako by se nechumelilo). Chvílemi (hlavně ke konci a taky ta nesmyslá scéna se střílením "zrádců") je to až příliš překombinované a divák se ztrácí. Některé scény jsou dost naturalistické a krve a bláta je všude po kolena. Hudba je chvílemi spíš Titanicovej slaďák než soundtrack k válečnému filmu, ale nemůžu říct, že je vyloženě špatná. A dabing? Zase ta zatracená partička kolem Libora Terše, ach jo. Prostě Bonton film uvádí... Váhal jsem mezi 3 a 4 a přeci jen asi blíž třem. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní a chvílemi hodně silný válečný film se skvěle zpracovanými bitevními scénami ve stylu Zachraňte vojína Ryana. Škoda jen posledních cca 20 minut filmu, které mi tak úplně nesedly. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Začněme, že zrovna nevyhledávám válečné filmy. Toto je však výborný film! Když jsem to viděl poprvé, překvapily mě emoce. Jsem zvyklý, že jihokorejská romance patří mezi nejlepší na světě a po shlédnutí filmů jako A Moment To Remember se vám kutálí po tvářích slzy. Aby však stejného efektu dosáhl brutální, realistický, divokou kamerou a střihem oplývající film na téma války v Koreji, považuji za nevídané. ■ Film jsem měl nejdříve půjčený, po jeho vrácení jsem neodolal a koupil si vlastní DVD. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Začátek mi tolik připomínal o něco mladší Hwaryeohan hyuga - dva bratři, idylka a najednou BÁC. Všechno se změní v hrůzné drama. Válka je prostě svině a dělá z lidí zvířata. Vymývá mozky a nikdo se z ní nemůže vrátit takový, jaký do ní šel. I o tom tenhle film je a tvůrcům se mimořádně povedl. Navíc si nebrali servítky ani vůči vlastním lidem a tím udělali film velmi velmi uvěřitelným. Jsou tu tak realistické záběry válečné vřavy, že se nechce věřit, že byly jenom hrané. Dokonalá je i kamera jejíž "houpání" ve mně v určitou chvíli doslova vzbudilo pocit, že ten postřelený jsem já. No a závěr - ten mě donutil v posledních 15 minutách vytáhnout kapesník. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Panečku, u tohoto filmu se musel Spielberg škrábat pod kšiltovkou. Krásný válečný film, o kterém jsem slyšela už dávno, ale až včera večer jsem si ho vychutnala v celé parádě na ČT2. Klobouk dolů. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdu určitě za výborné bojové scény. Zákopové bitky možná nejlepší, jaké jsem poslední dobou viděla ve válečném filmu, ačkoli místama to spíš trochu připomínalo středověk: z pušek se střílelo méně, než se jimi mlátilo.. Druhou hvězdu za vizualně slušné zpracování, třetí hvězdu z piety ke všem padlým a z úcty k těm, kteří v Severní Korei až do současnosti musí žít v té šílené chudobě. Nicméně zbytek (scénář, příběh, herci ) mě naprosto minul. Ve válečných snímcích neuznávám přehnaný a násilně našroubovaný romantismus. Kýčovité předvádění předválečné pohodičky rozesmátých a milujícíh rodinek, štěstí stříká z dětí, manželek a mužů, které pak drží ve válce nad vodou jen fotky a vzpomínky na ty doma, případně situace, kdy chasník jako zde kvůli bráchovi div sám nepozabíjí celou armádu severokorejců. Ale chápu, že tvůrci potřebují nějaký silný rodinný, nebo milostný příběh, kterým to prošpikujou, aby se na válečné filmy dívaly i ženské a chlapi se sklony k přílišnému romantismu. Tento nešvar už předvedl samozřejmě hollywoodský Pearl Harbour a náš Tmavomodrý svět. Pouta války se podle mě mohla bez té kýčovitosti docela dobře obejít, protože korejský konflikt příliš filmů dobře nezpracovalo a jen samotná realita byla natolik krutá, že to má samo o sobě výpovědní hodnotu na film dostatečnou. ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Ve válečné tématice není Tae Guk Gi cosi převratného, přesto kvality snímku jsou natolik vysoké, že nejvyšší hodnocení je zcela na místě. Samotné technické zpracování hravě strčí Ryana do kapsy Je-gyu Kangova režisérská ruka je toho důkazem. Scénář samotný částečně balancuje na hraně klišé, ale dodávám, že žádnou zásadní autorskou chybou netrpí. Tae Guk Gi je točený natolik výraznou řemeslnou filmařinou, že i tu z menší části nedostatečnou kompozici děje divák Kangovi rád odpustí. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Technicky dokonalé, obvzlášť s ohledem na zemi původu, herci se velmi snaží,ale film působí až příliš útžkovitě a navíc je jen součtem už dávno viděných protiválečných klišé. Ovšem součtem velice působivým, po kterém se rozhodně klidně neusíná. Tohle by si měl Bush pouštět každý den doma před spaním, aby věděl jaký je válka svinstvo:) ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Velmi působivé, vizuálně silné, bojové scény strhující. Herecké výkony fajn (těžko hodnotit, když člověk neví, co říkají a musí věřit titulkům). Film se nevyhýbá násilí a přestože ho natočili Jihokorejci, zobrazuje válečné zločiny obou stran konfliktu, což rozhodně není obvyklé. A že těch válečných zločinů je požehnaně. Kromě hlavní dějové linie -tj. vztahu obou bratrů - rozvíjí i linie osudů jejich rodiny. Je to asi jediná část, která hraje na city, naštěstí netlačí na pilu moc často. Jeden z nejlepších válečných filmů, jaké jsem viděl. ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Filmu jsem se dlouho stranil, ale po dlouhém kopání do hlavy mě spolubydlící přemluvil a já se šel teda koukat. Musím uznat, že jsem byl překvapen, jak byl film výborný. Příběh nebyl nějak originální, ale byl skvěle divákovi podán a já si jen užíval tu jízdu plnou válečných scén, zajímavých poznatků a hodně brutálních okamžiků. Dojemné to bylo, nemůžu říct, že ne, jsem citlivka a rozbrečí mě i třeba to, když se mi zkazí vajíčka, ale nebrečel jsem. Výjimečně to nebylo tak silné, jak jsem čekal, ale jinak film byl vážně pěkný. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Další výborný příběh v podání války který hodně překvapí a vůbec nenudí. Válečné scény jsou výborné herecky pro mě neznáme tváře na diváka zabraly a tak se můžete dočkat pěkného filmu. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Bratrská láska uprostřed válečného konfliktu, který každý z bratrů vnímá jinak. Jeden jako povinnost a druhý jako šanci na volný návrat domů. Technicky precizní válečný epos nešetří naturalistickými záběry, sentimentem ani minutami stopáže, ale vše je sladěno tak, že příběhovou linku absolutně nic neruší. Jeden z top 10 válečných filmů. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Vlastne ani neviem čo, skrátka keď budem Pouta války porovnávať s tými najväčšími skvostami žánru, tak im niečo málo chýba k úplnej dokonalosti, nehovoriac už o tom, že by sa jednalo o úplne nový pohľad, samostatný krok vpred. Ale je to poctivé, i keď som sa zo začiatku obával prílišného nadbiehavaniu juhokórejským vojskám, v druhej polovici filmu sú už konfliktom zomletí všetci, hrdinovia pochybní, obete stále nevinnejšie. Scény so zajatcami, poprava civilistov obvinených z komunizmu a vôbec prehlbujúci sa konflikt dvojice súrodencov sú po dramaturgickej stránke bravúrne! Počiatočná nedôvera a pochybnosti vďaka tomu neústupili obyčajnej spokojnosti, ale plnohodnotnému prežitku. Škoda len, že sa tvorcovia viac nepohrali s formou... čo by už ale bola iná kategória. ()

Reklama

Reklama