Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2005 natočil režisér Petr Nikolaev film o lásce, přátelství, smrti a naději. Vznikl podle námětu povídky "Štěstí" a následného scénáře spisovatele, scenáristy, dramatika a básníka Jiřího Stránského. Jádrem je milostný příběh letmého setkání dvou mladých lidí zavřených v padesátých letech v komunistické věznici. Hlavní hrdina Luboš (J. Doubrava) náhodně zahlédne dívku Danu (T. Pauhofová), do které se zamiluje. Dana jeho cit opětuje a jejich láska je o to závratnější, oč nemožnější je ji v tomto prostředí naplnit. Pomáhá jim v tom i soudržnost vězňů, která mnoha lidem umožnila tuto smutnou dobu důstojně přežít. Příběh na pozadí perzekuce a neustálé přítomnosti smrti podává důkaz o odvěké vlastnosti mládí, které se vzpírá každé zrůdné teorii a stále znovu se vztahuje k ideálu života bez kompromisů, otupělosti a bezpráví... Padesátá léta minulého století jsou pro řadu z nás již jen pouhou historií, paměť o jejich podobě by však neměla nikdy z naší mysli vymizet. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na mladučkú Pauhofovú sa pozerá síce dobre, ale film nie je dejovo nejako zaujímavý. Romantická rovina to má celé ťahať na pozadí spoločenských udalostí v päťdesiatych rokoch, očakával som však, že to bude skôr opačne. Z dobrého nápadu na väzenskú drámu sme dostali len odvar, ak vôbec toľko. V podstate všade boli len usmiati ľudia mysliaci na zábavu. To sa na komunistické čistky nepodobá. A Doubrava ma herecky tiež nepresvedčil. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Poetický film z doby o ktorej tu ešte veľa kvalitných filmov nevzniklo. Tento sa tomu dosť priblížil , ale vo chvíli, keď ma pohltil a film by sa ešte len mohol rozbehnúť , sa bohužiaľ náhle končí. Nakoniec je málo romantický a málo dramatický.Tento film mal rozhodne naviac, veľká škoda premárnenej šance, ale stále stojí za pozretie.60%. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Podobný prípad, ako Kruté radosti, kedy je film v televízii veľmi milým prekvapením a v kine by to asi tak žhavé nebolo. Inak okrem Táni tieto dva filmy spoločné nič nemajú. Postavám som veril, nielen tým ústredným, ktorí prepadli vášni a držal som im úprimne palce. V tomto prípade mi to k šťastiu úplne stačilo a nemal som potrebu riešiť dilemy ohľadom démonických postáv bachárov. Možno aj preto, že ten najväčší hajzel bol typologicky veľmi vhodne zvolený, až sa nechce veriť, že herec by mohol byť v realite "v pohode" :). ()

themic 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkný film na to, že je to film z Čech. Příběh je dobře podaný pro lidi, kteří nemají ponětí o tom jak to bylo ve skutečnosti. Skutečnost je krapet drsnější než je to ukázané v tomto filmu, přesto je to pořád lepší než jiné filmy. Dobré obdazení, dobře svou roli vězně zahrál Petr Forman. Musím říct, že jsem čekal něco o hodně horšího, ale částečně mě to překvapilo.:) Na to, že je to z České produkce to jde. 65% ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem se na český film z vězeňského prostředí moc těšil, ale zároveň se bál, aby z toho nebyo fiasko. Fiaska jsm se nedočkal, ale zklamán jsem byl... a to dost... Námět nebyl špatnej, herecký obsazení ušlo, ale že bych se ztotožnil s hlavními hrdiny příběhu a přál jim aby to pěkně dopadlo...? Kdepak...! Celý "velký" miostný příběh mi byl těžce volnej... Na film nevzpomínám ve zlém, ale je jisté, že se z temnot mého šuplíku už na světlo světa nikdy nedostane... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • Když Táňa Pauhofová popisovala, jak se styděla ve své první odhalené scéně ve filmu, nemluvila pravdu. Ve skutečnosti měla odhalenou scénu hned ve svém debutu Kruté radosti (2002). (hippyman)
  • I když jde ze střechy věznice vidět panorama Prahy, pro potřeby natáčení si Petr Nikolaev vybral nevyužívanou věznici v Mladé Boleslavi. (Lucas87)

Reklama

Reklama