Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2005 natočil režisér Petr Nikolaev film o lásce, přátelství, smrti a naději. Vznikl podle námětu povídky "Štěstí" a následného scénáře spisovatele, scenáristy, dramatika a básníka Jiřího Stránského. Jádrem je milostný příběh letmého setkání dvou mladých lidí zavřených v padesátých letech v komunistické věznici. Hlavní hrdina Luboš (J. Doubrava) náhodně zahlédne dívku Danu (T. Pauhofová), do které se zamiluje. Dana jeho cit opětuje a jejich láska je o to závratnější, oč nemožnější je ji v tomto prostředí naplnit. Pomáhá jim v tom i soudržnost vězňů, která mnoha lidem umožnila tuto smutnou dobu důstojně přežít. Příběh na pozadí perzekuce a neustálé přítomnosti smrti podává důkaz o odvěké vlastnosti mládí, které se vzpírá každé zrůdné teorii a stále znovu se vztahuje k ideálu života bez kompromisů, otupělosti a bezpráví... Padesátá léta minulého století jsou pro řadu z nás již jen pouhou historií, paměť o jejich podobě by však neměla nikdy z naší mysli vymizet. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

ethos 

všechny recenze uživatele

Dobry film z prostredia, ktore ma velmi zaujima a dokonca mi je celkom blizke kedze par politickych vaznov este z pred 89 poznam. Film samotny mozno pre mna trochu malo naturalny a trosku mi chybal rozmer toho samotneho boja proti komunistom, ktory tam bol spomenuty, len okrajovo a vlastne by sa to mohlo odohravat v akej kolvek vaznici. Na druhej strane chapem tvorcov, ze to nechceli tahat tym smerom aby neskazili nejaku tu romantiku, ale osobne si myslim ze by tomu to filmu vobec neskodilo ist o nieco viac do temnout tej doby ale aj zivota v komunistickom vazani. ()

sheilla 

všechny recenze uživatele

Zajimave tema na film, ale nedokazu si pomoci. Si myslim, ze takhle to v lagrech v 50. letech rozhodne nevypadalo. Maso pro psa, jahody pro deti, svacina v autobuse..... Mi pripadalo spis, jako kdyz se jede na detsky tabor. Pro me to byla vcelku nudna podivana, chybela tomu urcita dramaticnost, vzdyt v lagru se muze prihodit tolik veci. A i presto, ze je tam zobrazena poprava, tak ve mne to nevyvolalo zadnou zpetnou emoticni reakci. Jednoduse receno, chybela tomu stava. Jedno ale musim pochvalit a to je vykon Pavla Zednicka, po dlouhe dobe mile prekvapeni. ()

Reklama

cab 

všechny recenze uživatele

Preziti komunistickeho lagru nebyla zadna sranda navic kdyz si nas hlavni hrdina zde najde svoji lasku a pratele jsou v nejlepsim pripade deportovani nekam buhvi kam a nebo rovnou obeseni. Pusobiva sonda do obdobi politickych veznu o kterem je dobre vedet a nezapominat na nej, ale na druhou stranu neni spravne se ve vecich minulosti do donekonecna placat. 75% ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Luboš (Jakub Doubrava) je odsouzen za vlastizradu ke dvanácti letům vězení v přísně střežené věznici. Svojí vstřícností i naivitou si i za zdmi věznice dokáže najít přátele, kteří mu pomáhají najít lepší umístění. A také krásnou Danu, kterou jednoho dne zahlédne, a od tohoto okamžiku se do ní bezhlavě zamiluje. Tajné psaníčka, pohledy a výjimečně i dotek, to je vše s čím se musí Luboš smířit. Ale třeba se jednoho dne jeho citům dostane naplnění?... Film mi hodně připomínal Škvoreckého Černé barony. Možná to bylo zasazením do stejné doby, a nebo jen tím, že hlavní postava (zde teda pár), a její vlastní příběh je trochu upozaděn, a naopak se do popředí dostávají minipříběhy spousty vedlejších postav - a v podání spousty velkých hereckých jmen (Pavel Landovský, Vladimír Javorský, Ondřej Vetchý, Pavel Zedníček či Josef Somr). Samotný příběh lásky mezi muklem Lubošem a krásnou Danou (Táňa Pauhofová) je sice trochu naivní (všichni spoluvězni a vlastně i dozorci jim pomáhají), ale přesto skvěle brnká na romantickou divákovu duši a depresivní prostředí tomu jen napomáhá. Rozhodně tento film řadím k těm povedenějším z české kinematografie... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Kousek nebe je příjemný snímek, který je do televize jako dělaný. Mám s ním však dva problémy. Jednak hudbu v "akčnějších" pasážích a pak to, že mě absolutně vůbec nezaujalo soužení ústřední milenecké dvojice. V mých očích tato linka akorát odtrhávala pozornost od mnohem zajímavějších postav jak z řad bachařů, tak především muklů. Dlouho jsem neviděl tuzemský film, který by měl takové množství potencionálně výborných vedlejších charakterů a přitom je naprosto ignoroval. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • Když Táňa Pauhofová popisovala, jak se styděla ve své první odhalené scéně ve filmu, nemluvila pravdu. Ve skutečnosti měla odhalenou scénu hned ve svém debutu Kruté radosti (2002). (hippyman)
  • I když jde ze střechy věznice vidět panorama Prahy, pro potřeby natáčení si Petr Nikolaev vybral nevyužívanou věznici v Mladé Boleslavi. (Lucas87)

Reklama

Reklama