Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2005 natočil režisér Petr Nikolaev film o lásce, přátelství, smrti a naději. Vznikl podle námětu povídky "Štěstí" a následného scénáře spisovatele, scenáristy, dramatika a básníka Jiřího Stránského. Jádrem je milostný příběh letmého setkání dvou mladých lidí zavřených v padesátých letech v komunistické věznici. Hlavní hrdina Luboš (J. Doubrava) náhodně zahlédne dívku Danu (T. Pauhofová), do které se zamiluje. Dana jeho cit opětuje a jejich láska je o to závratnější, oč nemožnější je ji v tomto prostředí naplnit. Pomáhá jim v tom i soudržnost vězňů, která mnoha lidem umožnila tuto smutnou dobu důstojně přežít. Příběh na pozadí perzekuce a neustálé přítomnosti smrti podává důkaz o odvěké vlastnosti mládí, které se vzpírá každé zrůdné teorii a stále znovu se vztahuje k ideálu života bez kompromisů, otupělosti a bezpráví... Padesátá léta minulého století jsou pro řadu z nás již jen pouhou historií, paměť o jejich podobě by však neměla nikdy z naší mysli vymizet. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

zuza99 

všechny recenze uživatele

Nerozumím tomu, jak mi mohl takový (asi příjemný) film uniknout. Strašně sympatický páreček + se tam objevilo několik pánů herců. Skoro bych chtěla tleskat, ale jen skoro, protože děj byl hooodně rozlétaný. Mám pocit, že chtěli zachytit úplně všechno a nakonec nezachytily pořádně skoro nic. Ještě chci pochválit hudbu a kameru. Přemýšlím, jaké bych měla mít pocity a myslím, že bych se měla hnusit, ale vlastně vůbec ne, byl to celkem příjemný film s dost useknutým koncem. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

70% Nic mě nedokáže u filmu naštvat víc, než když nemá pořádný konec, proto tak málo %, i když film je výborný. Vůbec jsem se nedozvěděl, jak to s láskou hlavních hrdinů nakonec dopadlo a to mě pěkně štvev (zvlášť když pan stránský povídal, že je to podle skutečnosti). Herec, který hraje hlavního padoucha- bachaře, karel dobrý opravdu není dobrý, je hodně špatný a kazí celý film. Vůbec celá ta postava je na takouvýhle rádoby ponurou věc dost málo zlá a démonická (nejhorší co předvede je zabití psa). Film hodně hraje na emoce a hodně připomíná Shawshank (oprava střechy, záběry nebe, téma naděje na rádoby nejhorším místě na světě). Film určitě stojí za vidění už jenom kvůli Táně Pauhofové, která svou pouhou přítomností na plátné rozzáří celý film. ()

Reklama

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem se na český film z vězeňského prostředí moc těšil, ale zároveň se bál, aby z toho nebyo fiasko. Fiaska jsm se nedočkal, ale zklamán jsem byl... a to dost... Námět nebyl špatnej, herecký obsazení ušlo, ale že bych se ztotožnil s hlavními hrdiny příběhu a přál jim aby to pěkně dopadlo...? Kdepak...! Celý "velký" miostný příběh mi byl těžce volnej... Na film nevzpomínám ve zlém, ale je jisté, že se z temnot mého šuplíku už na světlo světa nikdy nedostane... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Příběh s podtitulem "Vězeňská romance" vedle baladických prvků (kontrast síly a beznaděje) obsahuje i veselejší scény z každodenního muklovského života. Nazírání na modrou oblohu přes mříže, na zrající jahody (pod šibenicí), hra na jazzmana chvílemi jakoby dává zapomenout na místo děje. Ovšem pak přijde pád do reality. Psychické trýznění (slíbená návštěva se neuskuteční) je větší než fyzické. Samostatnou kapitolou je milostná romance Luboše a Dany - v podání Jakuba Doubravy a Táni Pauhofové, kteří mě mile překvapili. Zajímavé paralelní sledování milování ústřední dvojice s pasivním odevzdáním lehké děvy Zuzany Stivínové dozorci. Výtečná předloha Jiřího Stránského citlivě zachycena Petrem Nikolaevem. Konkrétní obětí komunistické zvrhlosti se stává rotvajler, kterého bachař zastřelí a následně do bezvládného těla kope. Ovšem ten pes je jen zastoupením toho, jak se bachaři chovali k vězňům. Tudíž pro mě je asi nejsilnější scéna pohled na ty dozrávající jahody pod šibenicí... Zajímavý komentář:: Radek99. ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Překvapuje mě, jak Kousek nebe má malý divácký ohlas i přesto, že recenze byly vesměs v kladném duchu. V kině nás bylo deset a tady to taky s počtem hodnotících není moc slavné. A přitom se jedná o hezký příběh, který je zručně natočený. Film o přátelství, lásce a naději, který v divákovi zanechá příjemný pocit. Pár úsměvných momentů, které jsou velmi decentně a vkusně vloženy a nedělají z filmu žádnou trapnou taškařici. Trochu pokulhává hudba. Herci jsou dobří, ale hlavní představitel mi přišel poněkud nevýrazný. Víc mě zaujali ve vedlejších rolích Petr Forman, Pavel Zedníček a Josef Somr. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • I když jde ze střechy věznice vidět panorama Prahy, pro potřeby natáčení si Petr Nikolaev vybral nevyužívanou věznici v Mladé Boleslavi. (Lucas87)
  • Když Táňa Pauhofová popisovala, jak se styděla ve své první odhalené scéně ve filmu, nemluvila pravdu. Ve skutečnosti měla odhalenou scénu hned ve svém debutu Kruté radosti (2002). (hippyman)

Reklama

Reklama