Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První český "evropský" film, s mezinárodním obsazením, etnickou hudbou a univerzálním tématem, platným nejen v české kotlině. Stejně jako jsou dnešní mladí lidé otevřeni jiným kulturám, je jim otevřen i tento film. Hraje v něm černošská muzika, mluví se anglicky a kouří tráva. Příběh o lásce k bílé dívce vyprávěný očima mladého Afričana žijícího se svou rodinou v hotelu "Blízko nebe". Tragikomické vyprávění hlavního hrdiny Samuela propletené s příhodami ostatních obyvatel hotelu. Na vedlejších dějových liniích, ve kterých se objeví zkouřený kouzelník, siamská dvojčata i Jack Nicholson, je víceméně skrytě rozehráváno téma soužití lidí rozdílných národností, věků a názorů s důrazem na subjektivitu pohledu každého člověka na věci okolo nás. Bez zbytečného moralizování jsou zde dotčena témata rasismu a netolerance, která jsou ale vyvážena celkovým optimistickým vyzněním příběhu: totiž že se lidé dokážou najít cestu k druhým, i když už je někdy skoro pozdě. Režisér Dan Svátek na sebe upozornil již svým debutem Zatracení. Tuva Novotny - švédská herečka českého původu - je řazena mezi největší hvězdy nastupující generace mladých evropských herců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (45)

venus 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo na pěkný film, ale zdání někdy klame... Tématem byla taková zoologická zahrada, spoustu zvláštních lidí v jedné kleci-přes siamská dvojčata, která vlastně ani nebyla siamská dvojčata, roztrojeného recepčního hotelu, až po rádoby vtipnou postavu mága Ernieho. Z tohoto přehnaného mišmaše nevzniklo nic pořádného. A aby toho nebylo málo, tak se k tomu připojil ještě absurdní konec. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Stejně "divný" film, jako bylo divné The Million Dollar Hotel. Ale já mám TMDH moc rád a velmi podobně vidím i Blízko nebe. Devizou filmu je silná formální stránka a celkem originální charaktery, slabinou naopak nevyváženost děje. Za konec, který je podivně našroubován na vše ostatní, mám sice chuť jít na tři hvězdičky, ale Tuva Novotny mě tak moc okouzlila, že tu čtvrtou prostě nemůžu neudělit... ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Jaktože tu nemám ani slovo? Myslela jsem, že minimálně na toho zrůdně otravného *černouška* a jeho vílu Análku jsem si před lety určitě postěžovala. No tak si stěžuju teď po druhém zhlédnutí. A co ta uširvoucí angličtina? Muž říkal, že záměr (tojakonevimproč), já řikám, že trapnosraní se "do světa". Ale celkově je to "zajímavej" kousek, takový miniDelikatesy po česku (takže guláš). (2,5*) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jinej ceskej film. Hlavni klad filmu je ten, ze nepusobi jako ceskej film, ted nemyslim fakt, ze je mluvenej anglictinou, na ktery je videt, ze nekterejm hercum delala problemy, ale proste pusobi spis jako evropskej nezavislej film. Z ceskejch novejsich je tenhle film asi nejvic o nicem, ale absolutne mi to nevadilo. Sice je fakt, ze postupne stylovost snimku ubejva a konec je krapet moc prekombinovanej, ale minimalne prvni hodinu jsem se moc dobre bavil. Navic je tu naprosto skvela kamera a i herci hrajou velmi dobre. Nejvic se mi libil Petr Vanek jako mag Ernest. Ten uvod s predstavovanim vsech obyvatelu hotelu byl dobrej napad, akorat par osob bylo docela nezajmavejch, nicmene tvurci dokazali o kazdy postave nebo postavach odvypravet docela slusnej pribeh. Od filmu jsem nic moc necekal, ale nakonec jsem se dobre bavil. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

V podivném prostředí stojí velmi podivný hotel, s velmi podivnými hosty, kteří mají dost podivné vnímání světa. Velmi podivný scénář a nezáživné plynutí děje, který se jakoby zázrakem v posledních minutách filmu začne rozbalovat jako dárky. Vlastně se tady nic neděje čeští herci tady mluví angličtinou, kterou jsem naposledy slyšel v pořadu English for kids a tímto způsobem se seznámíš s lidmi v hotelu. Zdlouhavý a vleklý začátek se promění v přemrštěný konec. Jestli je toto označováno za první český "evropský" film, bohužel mi nedošlo proč český. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Pred začatím pozerania doporučujem sa uprene dívať jednu hodinu do slnka, potom ten film uvidíte normálne. Z toho filtru ma išel šľak trafiť !!! Inak pre mňa asi najvtipnejšia scénka bola, ked v telke ukázali karikatúru Táborského. Tú držku vystihli úžasne! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

The Million Dollar Hotel jsem nikdy nepochopil, a stejně tak nechápu ani tuhle verzi – možná, kdyby byla česká, ale je zase anglická, tak nevím. Žádný děj, jen sbírka bizarních lidiček v jednom hotýlku, navíc zakončená stěží pochopitelným zmatkem. Obě hvězdičky jsou za výtvarnou stránku, hlavně práce kameramana, použití všelijakých filtrů a spol. je zajímavé a dává smysl víc, než cokoli jiného v tomhle filmu. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Forma vítězí nad obsahem. Navíc je až příliš poznat, že Svátek prostě kopíruje Wendersův "Million Dollar Hotel". Když dva dělají totéž, není to ovšem vždy totéž... Citelná je ovšem i "inspirace" (opět na samé hranici prostého vykrádání) filmy Jeana-Pierra Jeuneta (především Delikatesy)... Situaci naštěstí alespoň trochu zachraňuje velmi kultivované herectví. Tragický je ovšem scénář. I když jej pochopíme jako "pohádkový", je i tak množství nelogičností a podivných zvratů nepříjemně vysoké. Tohle jednoduše není pohádkový příběh, nýbrž slátanina... Celkový dojem: 45% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hezké barevné obrázky, ale ve chvíli, kdy se mělo a mohlo odehrát nějaké drama (závěrečné odhalení s tajuplným nájemníkem i s těmi obrazy, co nikdo nikdy neviděl), tak to sklouzlo do nicneříkající selanky, kde člověk ani nebyl schopen se nějak citově angažovat, když předtím musel sledovat např. čtyři školní cvičení na téma "jak to bylo na poště s tou tužkou". Bakalářská povídka, natáhnutá na neúměrnou stopáž zbytečnými záběry, triky, podružnými detaily a postavami (např. Chantal Poullain je tam k smíchu, jak nemá co hrát.) ()

pevico 

všechny recenze uživatele

"Někdo pochopí proč jsem udělal to, co jsem udělal, někdo ne." Konečně taky českej film, kterej stojí za to..pro mě zatím neznámý režisér natočil skvělý příběh o "dokonalém" malíři..a vás tady fakt nechápu! Jakto film o ničem, to ste to nepochopili?Všechno je na konci vysvětleno..dáváte asi malý hodnocení proto, že je to českej film, ne?..co se týče mě - díkybohu, že to neni z ú es á :)) ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Takový podivný slepenec, který mě moc nezaujal a s přibývajícím časem jsem se nudil víc a víc. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Jsou evidentně věci, které mně unikají. Jedna z nich je, jak se na takové filmy někde najdou peníze. Jediná pozitivní věc, je docela hezká kamera. Tím to ovšem hasne. Čeští herci ztěžka odříkávají dialogy v angličtině, příběh nemá hlavu ani patu a intelektuálové široko daleko, mají erekci. Fakt sorry, ale tudy cesta nevede. Svátek je průměrný režisér, který točí podprůměrné filmy a pořád na ně nějakou záhadou dostává prachy. Je tu mnoho lepších režisérů, kteří, kteří už léta nic nenatočili. Raději bych dal prachy Vítu Olmerovi, který sice posledních pár let nebyl ve formě, ale dřív něco předvedl, než Svátkovi. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ sa nesnažíte v tom hľadať zmysel, ale proste si užívate situačnú komiku, zistíte, že sa dobre bavíte. Najviac si to človek asi užije, keď je "zhulený", ale mne sa to páčilo aj za triezva. Použitie farebných filtrov pripomína Limonádového Joa a Tuva bola mý(s)tická. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Pro mne velmi milé překvapení.Je to takový pábitelský film s výraznou vizuální ale zvládnutou složkou. ()

blixadovan 

všechny recenze uživatele

"Chtěnost" z tohoto filmu čouhá na sto honů. Nedostatek nápadů na obyčejný příběh je zde nahrazen snahou o formální experiment, ale vychází z toho prapodivný hybrid Million Dollar Hotel (sám o sobě rovněž neinvenční a nepovedený snímek) a snahy o kopírování Jeunetova filmového rukopisu. Nesnesitelná je angličtina, která působí jako audionahrávka špatné angličtiny pro samouky. Vůbec tomu nerozumím, snad si dneska nikdo nemůže myslet, že udělat tzv. evropský film, znamená natočit ho anglicky ? Film měl být asi vtipný a zábavný, ale je směšný (více však nudný) a obtížně dokoukatelný. Jedna hvězdička za Tuvu Novotny. ()

Reklama

Reklama