Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvacetiletá Laura, redaktorka bulvárního ženského týdeníku Vyrovnaná žena, si v metru všimne na reklamních tabulích milostného dopisu, který je podepsán Oliverem. O stejném dopisu se baví ženy v kadeřnictví, kam má namířeno. Je mezi nimi i její matka, rozvedená překladatelka Jana, která nesnáší české muže. Její první láskou byl egoista Pažout, kterému nikdy neodpustila, že přišel do divadla pozdě, a navíc ve svetru. Neuspokojil ji ani první manžel, který sice sehnal byt, ale jinak byl stejný buran jako Pažout. Naštěstí onemocněl rakovinou a zemřel. Od té doby Jana hledá toho pravého. Hledá ho i Laura, která vypráví, jak se před dvěma lety seznámila v Tatrách s Oliverem, osamělým starším mužem. Po jedné schůzce skončí s Oliverem doma, překvapí je matka a dostane hysterický záchvat, protože v Oliverovi pozná Pažouta. Okamžitě ho vyhodí. Laura přistihne na vánočním večírku Olivera v objetí s bývalou přítelkyní, ale on si ji usmíří poukazy na Kanárské ostrovy. Po roce se však v jejich vztahu objeví první trhliny a hádky... (TV Nova)

(více)

Recenze (759)

Nonna 

všechny recenze uživatele

Tento film mě opravdu nezaujal. Hrozně dlouhou dobu jsem čekala, až nastane nějaká zajímavá zápletka, až se začne něco dít.....a nic. Vtipu tam moc není, příběh je rozvláčný, až nekonečný a natočen vlastně formou deníkového záznamu. Chápu, že to tak může v nějakém deníčku být zapsané a v druhém zas trochu jinak (Pažout by třeba místo modrých očí měl hnědé?) a v dalším zase jinak......všední až na půdu. Ke konci filmu jsem už zívala a když se objevil další nápadník Rašilov, potichu jsem počítala, kolik nápadníků ještě musím přežít. A ten Happy end nakonec, tak na to, co nepěkného si ti dva všechno řekli a jak jejich vztah doslova vyšuměl do ztracena všednosti a nepřitažlivosti, nedovedu si představit, jak by takový vztah mohl pokračovat dál. To jediné nebylo z deníčku, to byl nelogismus. Co se deníčkových poznámek hlavní představitelky sdělovaných poblblým kadeřnicím týče, nejtrapnější byla stylizace do hry na "něco"! - např. průpovídky: "Bez čistých kalhotek na druhý den,zubní pasty,odličovadel a lubrikantu nemohu k Pažoutovi jít. " Nebo ty scény kolem vytahaného svetru......tváří se to, že takové my ženy prostě jsme. Já-ne. ()

jokerik 

všechny recenze uživatele

Jediné, co mě na filmu přitahovalo, byla rozkošná Zuzana K. a podivně směšná Simona S. Co se týče Viewega, může se jít zahrabat. Bohužel mne nenadchl žádným svým scénářem a už vůbec né knihou. ()

garry 

všechny recenze uživatele

Díval jsem se 5 minut a znechuceně jsem to musel vypnout. To co mělo být humor a parodie bylo trapné a ubohé. Pak jsem si to zase zapnul. V druhé půli se to trochu zlepšilo. Vašut a Donutil byli dobří. Obávám se, že největším uměleckým režijním počinem Filipa Renče byl volební spot Miloše Zemana. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

No a tradičně se ukázalo, že dlouhá léta českému filmu chybí dvě "maličkosti" - námět (nápad) a scénář. Ostatní je OK, Stašová je "paní" herečka, Marek Vašut byl v pohodě a Zuzana Kanocz nadchla (naštěstí se z ní nestal nezbytný inventář každého českého filmu jako ze zrzavé nádhery Kerekes...), Renč je zkušený řemeslník (něco jako za komančů Dietl scénárista - co by za něj dnešní televize a film dala), nicméně story a scénář je zcela mimo. Vieweg se jako autor už dávno vyčerpal (jeho první knihy byly zajímavé a řemeslně zručné - Názory na vraždu, Báječná léta pod psa nebo i Povídky o manželství a sexu), když ale ty svoje ploché životní příhody a představy položil na stůl, ukázalo se, že na víc jak ty tři čtyři knihy to není a věčné opakování těch tři situací, kde je jakž takž doma nudí čím dál tím víc. Skutečně kvalitní spisovatel musí mít dostatečnou fantazii a úroveň jeho děl většinou stoupá, podprůměrný "tvůrce" dokáže překvapit na začátku, ale klesající úroveň k uzoufání teprve ukáže jeho skutečný potenciál a kvality. Jenže n ejvětší malér je datum vzniku tohoto filmu. Můžeme nad tím mávnout rukou, zasmát se pár vtipům, pobavit se tou maloměstskou rádobysvětovostí, které čouhá sláma z bot, ale co za těch dalších deset let, které následovaly toto dílo vzniklo lepšího? Vejdělkova veledíla, která úrovně tohodle nedosahují ani náhodou, nebo třeba podstatně horší Román pro muže? Babovřesky? Kameňák nevím kolkátý? A nebo ona vysoce "intelektuální" a vsměs technicky horší a svým snobstvím ještě horší díla? Český film nebyl nikdy v evropském kontextu žádná velmoc a řada těch "úžasných" děl mně minula, ale dnešní doba je děs a běs. Kdyby se české filmy přestaly točit, asi bych s tím neměl problém. A představa, že to všechno musím společně s dalšími miliony lidí financovat mně štve, i když televizní poplatky jsou věc o řády horší. Takže, Viewega už nikdy. Myslím, že už má nahospodařeno a jeho okouzlení sebou samým mu k udržení ega jistě ještě dvacet třicet let postačí. ()

ZHODNOTITEL 

všechny recenze uživatele

ROMÁN PRO ŽENY, JE OPRAVDU PRO ŽENY A proto jsem mu asi nikdy nepřišel na chuť. FILM, KTERÝ POTĚŠÍ SPÍŠ ČTENÁŘE BLESKU ()

george82 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se na to po letech podíval znovu a musím říct, že je to až do nebe volající kravina. Infantilní frajerka s debilní kamarádkou dělá neustále kraviny a myslí si, jak je super. Bože proč tohle někdo točí. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Přítelkyni tyto jednoduché snímky baví, a tento film kupodivu není největší odpad. Je to solidně řemeslně udělané, je tam dost vtipných míst. Nečekal jsem nic, nevyšlo to nejhůř. Nebýt střízlivý - tak to bylo asi ještě lepší. 60% a ***. ()

old salt 

všechny recenze uživatele

Nevím proč se navážet do Něrgešové, když téměř všichni herci v tomto filmu přehrávají ... ale proč by ne... osobně mi to nevadilo ... Pokud přistoupíme na tuto hru, budeme se bavit... A myslím, že POUZE o to tvůrcům šlo. Bavil jsem se ... ()

Cid 

všechny recenze uživatele

Pohodová komedie, u které jsem se několikrát i od srdce zasmál. Výborný herecký výkon podala Simona Stašová a příliš za ní nezaostával ani Marek Vašut. Co se zbytku týče, takový solidní kompars včetně hlavní představitelky, která působila spíše dojmem 15 leté puberťačky a místy byla spíše trapná než-li vtipná! Suma, sumárum komedie střídající silnější a slabší okamžiky, které ke konci filmu jasně převládají! ()

marason 

všechny recenze uživatele

Pokud by se měl Román pro ženy hodnotit čistě jako žánrový film, tak jde samozřejmě o silný nadprůměr. Nejlepší výkon podává určitě Simona Stašová která je jako vždycky skvělá.A na rozdíl od Superstar mi ve své roli ani moc nevadila Laďka Něrgešová. Ta trhlá feministka se k ní opravdu hodila. ()

LarryW 

všechny recenze uživatele

Nemám rád stylizaci něžného pohlaví do rolí naivních, povrchních holčiček, naivek,"blbek" a to nejsem feminista. Renčovi filmy Rebelové a Román pro ženy, tak s chutí činí. Když si vzpomenu na ty dialogy z kadeřnictví o lásce, připadá mi, že mezi sebou hovoří třináctileté fanynky Lunetic a ne ženy na prahu třicítky. Na druhé straně u některých scén, které ztvárňují něco ze života s našimi polovičkami, jsem se zasmál. Třebas při marném Vašutově boji o 10 cm vany plné drogerie v koupelně...Román pro ženy - proč vlastně pro ženy? Že by se v tomhle snímku každá žena mohla shlédnout? Nemyslím si, ale to posuďte holky samy... Herecké výkony s vyjímkou výborné Stašové a Vašuta, nestály sice za mnoho, nejvíce tragicky působila Dajdou filmových pláten Něrgešová, ale to tolik nevadí. Kanoczová taky slabota, ale přeusmívala to. Líbila se mi Stella, která na vozíčku předvedla, že žít se musí stále a naplno. Humor nebyl nijak vulgárně troškovský, děj měl docela spád. Výprava byla na rozdíl od některých nových filmů dobrá, kamera se mi velice líbila. Film mě jako celek pobavil, nelitoval jsem, že jsem udělal přítelkyni radost a shlédl to. Hodnotím tak 3,7 ale musím dát spravedlivě k sobě i vzhledem ke Kameňákovému moru celkově 4 hvězdy. ()

Sekel 

všechny recenze uživatele

Takovehle romanticke komedie by se u nas mely tocit casteji. Film je zanrovy, vtipny, hraji v nem hezci lide a ma jasnou pointu. Filip Renc je dobry reziser a kdyz dostane dobry scenar, dokaze si format uhlidat. Zuzana Kanoczova je stejnou merou sexy, uveritelna i trosku mrcha, Marek Vasut je charizmaticky a svetem protrely typicky muz, Simona Stasova tomu nadherne kraluje a jeji smysl pro herecky humor je fantasticky. Miroslav Donutil i Stella Zazvorkova jsou mile postavicky druheho sledu, jakoz i Jaromir Nosek s Ladkou Nergesovou. Sned jenom Sasa Rasilov svoji figuru nezvlada a je uplne mimo jeji ramec. Humor ve filmu je podle soucasneho trendu nastoleneho Sexem ve meste trosku drsnejsi, na rozdil od erotiky, u niz by tvurci trosicku pritlacit klidne mohli. V dusledku ale velmi pohodovy film. ()

Atakdale 

všechny recenze uživatele

Film u kterého se snad člověk ani odreagovat nemůže. Je to snad úrovní srovnatelné s nějakou Jihoamerickou telenovelou. Nejspíš srdne 60ti leté důchodkyně zaplesá ..... ()

rochelka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě absolutně neoslovil.Celou dobu jsem čekala,kdy mě to vtáhne do děje a ono nic! Najednou běží závěrečné titluky a já tam pořád sedím a čekám.Nevím,co přesně jsem si od toho slibovala,ale když je to nejnavštěvovanější český film v kinech za rok 2005,myslela jsem,že se u toho alespoň zasměju-když už nic...a ono vážně nic. ()

Související novinky

Český lev 2005

Český lev 2005

27.02.2006

V sobotu 25. února 2006 proběhlo v paláci Lucerna předávání 13. ročníku výročních filmových cen České filmové a televizní akademie, Český lev. Podle všech očekávání si pro nejvíce sošek přišli lidé,… (více)

Reklama

Reklama