Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh o štyroch robotníkoch, ktorí sa jedného dňa ocitnú bez práce. Keďže je pod ich úroveň zaevidovať sa na úrade práce a tobôž prejsť nejakou rekvalifikáciou, rozhodnú sa situáciu riešiť po svojom a založia si vlastnú firmu. Za posledné peniaze si odkúpia nákladné auto a vrhnú sa do podnikania. Nič však nie je také jednoduché ako sa zdá byť, nie len v podnikaní, ale ani s milujúcimi, hašterivými, smutnými manželkami a nepodarenými deťmi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (141)

POMO 

všechny recenze uživatele

Síce rovnako o ničom ako väčšina súčasnej československej tvorby, no aspoň prekvapivo príjemné, svieže, s kúskom vážnej drámy, skvelého humoru i dynamickej akcie. Veľmi dobrý scenár, réžia, obsadenie i samotní herci (s výnimkou Ivana Martinku, ktorý je zmätenejší než jeho komplikovaná postava). ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Příjemný film za 70%. Technické parametry na nebývalé výši, škoda, že to někdy tak šustí papírem a že se ve scénáři objevují školácké chyby (když postava nenadále shrne pro diváka svůj život ve dvou větách a bez vyzvání, pokouší se o mě mrákoty, i hlášky zaváněly vykonstruovaností). Jinak fajnový feeling. Na české poměry pecka. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nepříliš optimistická tragikomedie z nepříliš optimistické současnosti, zdobená kvalitními hereckými výkony (dostal mě obzvlášť Igor Bareš). Zasazení pestré mozaiky charakterů do "děvuchy věrné" bylo výborným tahem, viz taxikářovo vyprávění ze života. Atmosféra jako z Nohavicových písniček, solidních 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Billy Elliot, Do naha! – na tyto dva filmy jsem si během sledování Šulíkovy „reflexe současnosti“ několikrát vzpomněl. V obou případech se jedná o velice vydařené snímky, důstojně reprezentující zemi svého vzniku. Podobným reprezentantem je vlastně i Sluneční stát, akorát se obávám, že většina cizinců nepochopí valnou část vtipů pramenících z te naši ostravacke mluvy, popřípadě z kritiky zdejších poměrů („tak já tu kvůli tobě mlátím nějakého barvoslepého cigána?“). Na druhou stranu zde není patrná „hřebejkovská“ snaha o „velký evropský film“, který touží oslovit úplně každého. Celých sto minut jsem si nádherně užíval. 85% Zajímavé komentáře: Adrian, castor, Pacco ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Realita na druhou. Tím chci říct a), že se mi některé situace zdály přibarvené více, než by se slušelo, b), některé věci, filmem popsané jsem zažil na vlastní kůži, takže se to vlastně tak nějak vyrovnalo :-) To však nic neubírá na mém hodnocení a tom, že Sluneční stát je filmem skvěle technicky provedeným a ve všech dalších ohledech pro mě velice podnětným. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý a příjemně koukatelný film o obyčejných chlapech ve svízelné situaci. Herecké výkony vesměs nepříliš známých tváří jsou také slušné a i když na ději by se daly ještě vychytat mouchy, jde určitě o jeden z nejlepších českých filmů od roku 2000. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $95,965║ Pre mňa jedno veľké nezáživné sklamanie. /videl v kine: 20%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Hezké pokoukáníčko a další přesvědčivý důkaz o tom, jak čeští tvůrci dokáží točit filmy o životech lidí. Hezký příběh, který pro mě až zbytečně vnucoval téma sexu do příběhu, v kterém by se bez něj dalo určitě žít. Bohužel, čím dál častěji je sex vnucené téma v příběhu, děj neposouvá dopředu a jen potěší malou partičku spoluobčanů, kteří když to nemají dom tak aspon v kině :). Jako klidný sobotní film je to dobré, ale jinak si myslím, že jde o film ke kterému se nevrátíte a nepřítáhne si vás k sobě svým kouzlem jako např. moji milovaná Samotáři.Proto nakonec volím ze 4* průměrné 3. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Pri Slnecnom state som po dlhom obdodi konecne zazil uz takmer zabudnuty pocit zo sledovania slovenskych filmov - bezchybna formalna stranka (dokonca ani stopa po zle zosynchronizovanych postsynchronoch, krasna Strbova kamera, "vymazlenej" soundtrack) a vydareny pribeh (scenaristicky pekne vyhrany a charakterovo rovnomerne rozvrstveny), z ktoreho aj vdaka mimoriadne trefnym dialogom (toto na filme ocenujem zdaleka najviac, ze pre mna az na jednu vynimku boli dialogy plne uveritelne a zive) doslova srsal "touch of reality" aj vdaka chirurgicky davkovanym odlahcovanim pomocou jemneho humoru (tak situacnym ako aj konverzacnym). Jedine co mi na filme trocha kazilo dojem dokonalosti bol predstavitel Tomasa, ktory podla mna znacne prehraval a jedna scena - pre mna nasilne vykonstruovana a nelogicka. Inak iba sama dobrota. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Martin Šulík se od dob magického realismu své Záhrady či Krajinky umělecky posunul k realismu skutečnému a s důrazem na sociální rozměr svého filmu natočil snímek s aluzí na známý utopistický spis Tommaso Campanelly Sluneční stát. Šulíkův název je však dokonalou negací významu filosofického spisu - sociálně spravedlivý stát ležící na rovníku je pravým opakem světa Šulíkova snímku. Film nejvíce připomíná britské sociálně laděné tragikomedie, ona již sama mediální tvář Ostravy je bližší anglickým dělnickým čtvrtím v Liverpoolu či jiném dělnickém městě než ,,typicky" českému prostředí. Šulík také originálně dynamizoval svůj snímek jakýmisi industriálními intermezzy, které podmalované neuroticky působící hudbou vyvolávají zvláštní tlak na diváka. Sluneční stát je osobitou reflexí existenční nejistoty a špatné sociální situace v Česku stále velice silné nižší třídy, kterou většina českých tvůrců okatě přehlíží. Ústředními postavami je čtveřice kamarádů, kteří zřejmě vytunelováním podniku, kde léta pracovali, přišli o veškeré sociální jistoty, které po léta (komunismu) měli. I přes rázovité charaktery je divák nucen s touto čtveřicí sympatizovat, jejich osudy modelují reálné životné peripetie velmi autenticky. Martin Šulík se nebojí rozbít ústřední dějovou linii a spíše figurkaří, množství postav tak ale přispívá k rozmanitosti příběhů... Nestává se často, že film popisuje realitu, kterou víceméně vidím kolem sebe, Šulíkův Sluneční stát to dokázal. Česko nejsou jen satelitní městečka, ale i podnájmy a vybydlené paneláky...žijeme stále v Šulíkově Slunečním státě...ten Campanellův je v nedohlednu... Podobné filmy: Odpískáno, Do naha!, Billy Elliot ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Všichni tady chválí, že jde o výborný český nebo slovenský film, ale já jako Ostravák po shlédnutí vím, že jde o film bytostně ostravský. Natočený snad celý v Ostravě. Ty krásné kdysi smradlavé dnes odstavené vítkovické vysoké pece už roky kandidující na peníze z fondů Unesco. Těžce zaplacený náklaďák jedoucí přes ocelový Sýkorův most, který stále hlídá socha padlého Miloše Sýkory, aby ani Němci ani filmaři ho nemohli do vzduchu vyhodit. Záběry na železobetonový skelet plánované budovy KV KSČ mezi kulturákem a krajským úřadem, na jehož výstavbu či destrukci se ani po dvacet let naší vzkvétající ekonomiky nenašly peníze. Manažeři, co smutně krčí rameny při zavírání fabrik (takových tu bylo), dělníci, kteří jim ze vzteku chtějí rozbít huby, ale stejně si nepomůžou. Roby, které se snaží osamostatnit a vydělávat, jak umí, a chlapi, kterým se to vůbec nelíbí. Staré cihlové byty, kde trochu toho rodinného tepla dodá už jen letitá karma, nebo čerstvá vodka. A v závěru čtyři kamarádi skákající (v pauze mezi čucháním k maceškám) na trampolínách v parku vedle plynojemu Vítkovic jako opice v kleci v ostravské zoo, stejně jako omezeně můžeme vyskakovat my všichni, co denně chodíme do roboty. Ostrava dávno není utopickým sociálním Slunečním státem, jak to možná za komunistů mělo vypadat a jak naznačují i záběry z budovatelské Ostravy - Poruby postavené ve stylu tzv. socialistického realismu. Proto zní celý jen způli ironický titul filmu: Sluneční stát aneb Hrdinové dělnické třídy. Trailer: http://www.sms.cz/film/slunecni_stat/ukazka ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Čtveřice kamarádů přijde o práci a tak se pokusí podnikat na vlastní pěst. Dají dohromady všechny peníze co mají a koupí náklaďák, ale všechny jejich pokusy skončí fiaskem a nakonec jim náklaďák ukradnou. Celý film, ale vyznívá jako oslava kamarádství a touhy živit rodinu, ať už se mezi nimi stane cokoliv. Martin Šulík natočil vynikající sociální komedii s tragikomickým příběhem. Obsazení bylo výborné a všichni předvádí slušné herecké výkony. Určitě po dlouhé době zase kvalitní česko-slovenský snímek, který stojí za zkouknutí...... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Čím mě Sluneční stát (co má mimochodem znamenat ten název?) zaujal bylo to, že jsem po dlouhé době měl v kině pocit, že na plátně nesleduji filmové postavy, ale obyčejné lidi. Dalším sympatickým plusem je určitě fakt, že Šulík netlačí na pilu a zajímá se o své hrdiny nikoli v nějaké vyhrocené situaci (až na krádež náklaďáku), ale v pekle běžných dní, plných bezvýchodnosti a smutku. Humor je přirozený, není tu stopy po hláškování ve stylu mnoha současných českých filmů. Herecké výkony i kamera odpovídají dokumentárnějšímu pojetí. Sympaticky neokázalý film se zajímavými postavami - myslím, že Sluneční stát toho může vnímavému divákovi nabídnout docela dost. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ach jo... Takové celé je to falešné a utahané a gumové - asi jako že není žádný velký vzlet to skákání na trampolíně... Stačí hopsat, že. Spíše líně na trampotlíně... Marná snaha bez šarmu. Stylizace z nejapnosti, se snahou - však slabé dosti... Pěkná kamera, pěkná hudba, spousta pěkných lidí v závěrečných titulcích, mraky různých státních i jiných podpor a logíček firem na výsluní... :-/ . . . Ano, já věřím tomu, že M.Š. se naučil svoje řemeslo. Tak proč prosím točí takto nudně (g)umné banality? . . . Asi by to chtělo nějaké osvícení sluncem, tady ale d.m.l.n. zase nebylo moc o co stát... Škoda, docela jsem tomu filmu i zezačátku držel palce, zbyl však opět (jak už to tak u těch >našich< filmů mívám) jen pocit marnosti. A jen tím příběhem nepříběhem to rozhodně není... - - - - - (Poprvé viděno 18.2.2009 na ČT1, komentář zde jako mnohý - 19.2.2009) ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Sympatické a výrazné herecké výkony, sympatický film, na který jen tak nezapomenete (zvláště pokud znáte Ostravu). Škoda úplně nesmyslného závěru, který všechno předchozí těžce sráží: parta ostravsko-slovenských robotníků by takto na veřejnosti, navíc ve dne, nikdá neskákala, to mi věřte. A za střízliva už vůbec ne. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Přijemny filmeček z Ostravska, kde se nehraje na nějake velke techtle mechtle, ale na normalni životy normalnich občanu z tej nižši třidy. Tož takovy Igor Bareš je Ostravak jak poleno, ten nemusi nic hrat, ten stači jen na place stat. Sem tam někomu po hubě dat. I když de jen o barvoslepeho cigana. Ten Navratil taky neni špatny, tož nebyl vidět tak často jako Bareš ale co, hlavně že nic nekazil. A vubec, nikdo nic nekazil. Cele je to take přijemne, po skončeni zustal blaženy škleb na tvaři. Tož ale cosik mi tam k tej pate hvězdě chybělo. Možna to bylo moc kratke, možna se tam zbytečně cpala komedie, jako drama by byl film lepši. Co už, čtyry hvězdy taky neni malo, ne? Pyčo ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Velice dlouho se o žádném českém (nevím, jak je to se slovenským filmem) filmu nedalo říci : "Páni, tenhle film, to je fakt něco !" A o to víc jsem ráda, že to lze prohlásit o novém česko-slovenském filmu Martina Šulíka. Protože ten je tak trefný, až to bere dech. Skvěle se v něm mísí tragika i komičnost jednotlivých postav, které jsou jedna jako druhá bezchybně zahrány. Hudbě rovněž není co vytknout. Jen jednoho je škoda, když jsem vycházela z kina, byla jsem jediný člověk pod 25. Takový film by přitom mohl oslovit i publikum s rodným listem mladšího data. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá čtyři. Ten film je neskutečně realistický.... A moc sympatické je pro mě, že příběh se odehrává na Ostravsku bo Ostrava je kraj razovity... ()

Související novinky

Český lev 2005

Český lev 2005

27.02.2006

V sobotu 25. února 2006 proběhlo v paláci Lucerna předávání 13. ročníku výročních filmových cen České filmové a televizní akademie, Český lev. Podle všech očekávání si pro nejvíce sošek přišli lidé,… (více)

Reklama

Reklama