Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (898)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si clovek uzije, kdyz splni zhruba tak tri veci. Nesmi od filmu nic moc ocekavat, nesmi znat knizni predlohu a nesmi predtim videt vynikajici serial. Ja serial videl a tohle bylo o dost horsi. Fakt to vypadalo, jak kdyz Garth Jennings dostal spoustu prachu a hral si, takze hyri spoustou vybornejch napadu a tudiz je nekolik scen fakt vtipnejch a spousta hlasek pobavi, ale zaroven tu chybi nejakej vyraznejsi pribeh nebo neco, aby byl film vic kompaktni. Takle film proste jen tak plyne a obcas se tu objevi nejakej vtip a opravdu vyjimecne nejaka ta akce. Coz ovsem neznamena, ze bych se nejak nudil, jen to proste neni nejaka zabavna jizda. Hodne se povedli triky, ktery sice nejsou dokonaly, ale pusobi fakt nadherne a ani herci nejsou nejhorsi, nejvic me asi zaujal Sam Rockwell a Bill Nighty, i kdyz i ostatni nehrajou spatne. Ne ze by se jednalo o spatnej film, jen je to proste takovy o nicem, v tomhle mel serial vyhodu, ze nekolikadilna kniha se proste lip vejde do serialu, nez do 90 minut dlouheho filmu. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl ale podle její kultovnosti soudím,že mohla jít zfilmovat mnohem lépe.Takhle z toho vznikl slepec dobrých a špatných scének a stala se z toho zcela průměrná komedie (místy i podprůměrná). Celé to naštěstí drží nad vodou vynikající robot Marvin v podání Alana Rickmana.Když ten se objeví v některé scéně tak je hned jasné,že to bude sranda k popukání. ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Podstatné na celém fenoménu Stopařova průvodce je, že šlo původně o rozhlasovou hra BBC, plnou nejsuššího humoru a nadsázky v gradaci. Samozřejmě se obešla bez efektů, protože stavěla na síle slova. Ještě před koncem minulého režimu dokonce byla do ČSSR v rámci západní podvratné propagandy vysílána česká verze této hry -- legrační bylo třeba přejmenování Zaphoda na Zefýra Bítlštajna (slyšel jsem nahrávku). Po velkém úspěchu hry a mezitím vydané knihy tatáž BBC natočila šestidílný TV seriál, který se svou ultralevností umně pracoval jako s kladem. I zde šlo o příběh a anglický humor. Zkrátka, Průvodce je kult jako prase, které tvůrci filmu vykuchali, a pokusili se ho předložit tak nějak jinak... a nepovedlo se. Pohon mozku na citrón je... ehm prostě negace samotné podstaty Průvodce a pro zanícené jistě důvod k umučení tvůrců k smrti... ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Klasický příklad filmu, který má očividně námět slibující neskutečné možnosti, ale nevyužije tak docela potenciál. Douglasova fantazie dýchá z filmu koňskou dávkou a je to právě ona, která ho vynáší nad průmrnou zábavu - je vhodné podotknout, že právě pasáže, jenž byly přidány do filmu navíc (oproti knize), jsou těmi nejslabšími... Herecké výkony slušné až výborné (scénarista postavy sice nijak zvlášť nerozepsal, ale většina to utáhne na svém charizmatu, Sam Rockwell třeba vystřihl Zaphoda senzačně) .. závěrečný titulek "fof Douglas" je tedy nakonec sice nejspíš upřímný, ale kdyby natáčení dostal do ruky někdo trochu schopnější, mohl by panu Adamsovi natočit pomník lepší... Vogoni byli dokonalí (nejhorší střelci ve vesmíru:-) ), podruhé jsem si tady všiml (po Almost Famous) zajímavé Zooey Deschanelové (chvíle kdy se promenáduje po lodi v brýlých, bílé košilce a modrých kalhotkách patří k těm nejzajímavějším ve filmu :) a Martin Freeman dokázal, že svým Timem z The Office ještě zdaleka neřekl poslední slovo. 70% ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Po prečítaní knihy a a zhlianutí filmu mám definitívne jasno, že Stopárov sprievodca po Galaxii je vysoko pravdepodobne jedna z najťažšie adaptovateľných kníh pre veľké plátno. Divák neznalý predlohy bude zrejme v množstve absurdít tápať, zvyšok asi sklame, že na brilantné dialógy, ktoré fungovali tak skvelo v knihe nedôjde a ak áno, tak vo výrazne okresanej a tým padom menej vtipnej forme. Menšie či vačšie zmeny dejovej líne pritom nie sú až takým problémom ako fakt, že v Jenningsovom podaní sa Douglasove filozofické úvahy menia na čisto absurdne zábavné scénky bez hlbšieho zmyslu. Ťažko však povedať, či to išlo natočiť aj lepšie. Podľa princípu nekonečnej nepravdepodobnosti je to vysoko nepravdepodobné. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • Když na začátku filmu Zafod (Sam Rockwell) unáší svou maličkost společně se Srdcem ze zlata, je loď v poměru s člověkem mnohem větší, než když z ní vystupuje posádka na domovské planetě Humma Kavuli. Pro srovnání: standardní velikost Srdce ze zlata je taková, že „okna“, ze kterých se hlavní postavy dívají na planety, jsou přibližně velká jako lidské tělo. Naopak v menší verzi lodě by se do nich vešel maximálně obličej. (Lenniah)
  • V původní knižní předloze není o afroamerickém původu Forda ani zmínka. Obsazení bývalého černošského rapera Mose Defa tak u fanoušků vyvolalo řadu rozpaků. (Divočák)
  • Každý rok se na počest autora knižní předlohy Douglase Adamse koná tzv. ručníkový den, během kterého má s sebou každý správný fanoušek nosit ručník. Datum je stanoveno na 25. května. (imro)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama