Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (898)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak předně, nemůžu srovnávat, protože knihu jsem nečetl (ikdyž věřím, že by mohla být hodně zábavná). Každopádně moje očekávání zůstalo spíše nenaplněno. U filmu jsem se sice nenudil, ale ani moc nepobavil. Ne že bych snad nepochopil většinu fórů, ale ty prostě nějak vyšuměly do ztracena (možná kdyby byly lépe podané, pobavily by podstatně více). Nejvíc se mi na filmu líbil komentář vypravěče a hlavně hláškující maniodepresivní robot Marvin. Film na mě celkově zapůsobil jako průměrná oddechová zábava, ale myslím si, že obrovský potenciál snímku, který zůstal podle mě nenaplněn, by se pod taktovkou zkušenějšího režiséra dal zfilmovat podstatně lépe. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Bláznivý příběh postavený spíše na jednotlivých vtipech nežli na konstruktivním vypravěčském tempu, ale nutno uznat na vtipech místy tak geniálních a nápaditých (vogonská poezie, robot s depresí, planeta trestající přemýšlení), že mu nelze odolat. Ke konci sice značně dochází jakékoli inovaci dech a vyznění je jalové, ale dobrý dojem zase zachraňuje výborný komentář mimo obraz a hlavně herci, kteří se sešli v opravdu výtečné formě a očividně i náladě. Líné odpoledne po náročné párty snad lépe zabít nešlo... 65% ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

„Pozemšťané! Věnujte pozornost tomuto hlášení. Hovoří k vám Prostenik Vogon Jelc z Galaktického úřadu pro plánování hyperprostorových filmů podle knižní předlohy. Jak nepochybně víte, plány pro rozvoj humorné kinematografie vyžadují vybudování nového zázemí pro diváky, kteří snesou všechno a příliš nelpí na originálu. Škvrk. Vaše planeta je bohužel jedna z těch, které jsou určené k promítání takových filmů. Celá akce bude trvat necelé dvě pozemské hodiny. Děkuji vám.“ Ale NEPROPADEJTE PANICE! ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Klasický příklad filmu, který má očividně námět slibující neskutečné možnosti, ale nevyužije tak docela potenciál. Douglasova fantazie dýchá z filmu koňskou dávkou a je to právě ona, která ho vynáší nad průmrnou zábavu - je vhodné podotknout, že právě pasáže, jenž byly přidány do filmu navíc (oproti knize), jsou těmi nejslabšími... Herecké výkony slušné až výborné (scénarista postavy sice nijak zvlášť nerozepsal, ale většina to utáhne na svém charizmatu, Sam Rockwell třeba vystřihl Zaphoda senzačně) .. závěrečný titulek "fof Douglas" je tedy nakonec sice nejspíš upřímný, ale kdyby natáčení dostal do ruky někdo trochu schopnější, mohl by panu Adamsovi natočit pomník lepší... Vogoni byli dokonalí (nejhorší střelci ve vesmíru:-) ), podruhé jsem si tady všiml (po Almost Famous) zajímavé Zooey Deschanelové (chvíle kdy se promenáduje po lodi v brýlých, bílé košilce a modrých kalhotkách patří k těm nejzajímavějším ve filmu :) a Martin Freeman dokázal, že svým Timem z The Office ještě zdaleka neřekl poslední slovo. 70% ()

Galerie (71)

Zajímavosti (28)

  • Ve scéně, kde se Ford Prefect (Mos Def) snaží seznámit s autem, jež považuje za nejvyšší formu života na zemi, je vozidlo, které jej málem srazí, právě Ford Prefect vyráběný mezi lety 1953 a 1961. (Raztubyl)
  • Film byl 20 let ve fázi vývoje a krátce před smrtí autora předlohy Douglase Adamse už byla na stole smlouva, podle které měl na režisérskou stoličku usednout Jay Roach a Zafoda Bíblbroxe měl ztvárnit Jim Carrey. Po odchodu Jaye Roache měl režisérské žezlo v rukou chvíli Spike Jonze a po něm Nick Goldsmith, který se nakonec uspokojil jen s úlohou producenta. Režie se nakonec ujal Garth Jennings a Zafoda si zahrál Sam Rockwell. (imro)
  • Každý rok se na počest autora knižní předlohy Douglase Adamse koná tzv. ručníkový den, během kterého má s sebou každý správný fanoušek nosit ručník. Datum je stanoveno na 25. května. (imro)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama