Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Recenze (898)

golfista 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mě zpočátku několikrát napadlo, že na takovou "kravinu" se dívat nebudu, výsledek byl nakonec překvapivý. Asi je to tím, že mám rád anglický humor, herce ... a vůbec :) Ono to sice bylo fakt DOST ujetý, ale taky DOST dobrý. Škoda, že jsem neznal knížku, asi bych si tenhle film užil víc, ale pobavil jsem se slušně (napodruhé to asi bude ještě lepší). Humor, který má myšlenku mě ostatně pobaví vždycky víc, než ten doslovný (povětšinou americký) ... 70% ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Myslím že lidem, kteří neznají knížku bude několik věcí nejasných a nemůžou některé docenit. Já jí dočetla asi 14 dní před shlédnutím filmu, takže jsem se na jednu stranu v ději neztrácela, ale na druhou stranu spousta věcí mi tam chyběla a některé mi naopak přišly moc doslova zfilmované. Ale vtipné to je, ducha knížky to jakž takž drží, Marvin je krásně depresivní, takže ode mě přesně 70%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Je nepředstavitelně obtížné hodnotit film podle vaší nejoblíbenější knížky. Zvlášť když je to film ne dost dobrý na nějaké ódy a zároveň ne tak špatný, abych ho mohl přirovnat k vogonské poezii. Má spoustu skvělých momentů, ale taky mnoho pasáží k vystřihnutí. Na jednu stranu funguje jako samostatný příběh a na stranu druhou zaráží svou nekompaktností a častou zmateností (i pro fandy knižní předlohy). Nevyšel ani nešikovný pokus o naroubování romantické zápletky vrcholící trapným happy endem. Paradoxně, avšak nepřekvapivě, jsou nejvtipnější čtené úryvky z knihy. Kdyby je někdo vydal jako audionahrávku, efekt by zůstal stejný. I když... maniodepresivní Marvin s hlasem Alana Rickmana nemá chybu. Nepochopitelná pro mne byla úroveň triků oscilující od „děsné“ po „perfektní“. A vůbec celý filmový Stopař budí schizofrenní dojem. Místy sranda k popukání, místy nuda k neuvěření. Výsledek je překvapivě takový, že bych rád někdy viděl druhý díl. Sám nevím proč, možná to bude "cítitelnou" přítomností osoby Douglase Adamse... . Adams si ale nezaslouží tak průměrný film. No, nevím. Nejsem zklamaný a přesto cítím hořkost z promarněné příležitosti. Nejlepší je zapomenout na nepřekonatelnou knížku (knížky) a prostě sledovat zábavné britské sci-fi. 75% P.S: Asi v polovině závěrečných titulků se skrývá ještě jedna povedená animace ze Stopařova průvodce. Zajímavé komentáře: kiddo, DaViD´82, Rex Mundi, lewwin, El Loco ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

V rámci možností celkem slušné. Stopařův průvodce po Galaxii (jakože kniha, první díl) mě před nedávnem úplně nadchnul, ale už v Restaurantu na konci vesmíru jsem se Adamsovým literárním stylem jaksi přesytil. Film jsem viděl až poté, hodně se zde z knihy předčítá, hlavní vtipy jsou na svém místě, dost věcí je jinak... Myslím, že to šlo udělat lépe, ale nevím, jak přesně se to mělo udělat. Nevím, v jakém poměru bych věrnost předloze a různé změny namíchal, aby byl výsledek přesvědčivým samostatným filmem. Tak či onak by z toho asi stejně nakonec vylezl nějaký nesmyslný absurdní hybrid, jehož by každý vnímal jinak. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Neslané a nemastné, s několika zábavnějšími momenty a řadou slabších chvilek. Z herců mě výrazněji zaujal snad jen Sam Rockwell, celkově je tenhle film ve srovnání s knihou asi tak 100x horší, přesto to stále ještě stačí na 3 hvězdičky, i když s odřenýma očima, éééé, ušima. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $51,085,416Tržby Celosvetovo $104,478,416║ Celkom vydarený úlet., najlepší bol v každom prípade nešťastný robot Marvin. /videl v kine: 75%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nejsem znalý knihy, což je podle mě v tomto případě docela velká smůla. Ohromná hromada absurdit, které jsou v tomto snímku za vidění určitě pobaví, ale nijak více nenaplní divákovo očekávání. Asi bych si měl přečíst knihu a podívat se znovu na tento film, ale jak se znám, nechám tento film spadnout do propadlišt dějin a už si na něj za týden nevzpomenu. Těžký, ale očekávaný osud. Ne všechno se dá zfilmovat tak jak by si lidé přáli. K hercům snad ani nic nemám, ale Marvin to je teprve někdo :-) ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Po dekádě odkládání jsem si doplnil dávný rest a podíval se na zfilmování mé oblíbené knižní série. Bohužel se naplnila očekávání, že mi žádný poklad neuniká. Filmový Stopařův průvodce je zmatená a příběhově nekoherentní podívaná, kterou plně nechápe ani fanoušek knih jako já. Příběh vychází především z prvního dílu, některé epizody jsou ale úplně nové a jejich pointy nedávají moc smysl. Naplno se ukazuje problém možná celé série - Adamsův humor skvěle funguje ve vytváření bizarního světa (co světa, celého vesmíru), který stojí na stejně vachrlatých základech jako naše společnost. Slovní humor a absurdita se ale těžko převádějí na plátno, takže je nevyhnutelné, že se režisérovo pojetí Adamsova univerza nemůže líbit spoustě fanoušků. Navíc příběhová linka je i v knihách trochu vedlejší a místy nesrozumitelná, což zfilmování rozhodně neulehčuje. Kdo nezná knihy, bude sledovat jen proměnlivě vtipný sled bizarních scén, a kdo knihy zná... ten vlastně taky. Není divu, že další pokračování nevznikla. Můžeme se tvářit, jak je to těžká látka na adaptaci, a asi budeme mít pravdu. Ale nevěřím, že by to nešlo zvládnout mnohem lépe. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Za estetickou a vizuální stránku, za odvahu tuhle adaptaci kultovní knihy Douglase Adamse natočit, za humanistické poselství, za postavu Johna Malkoviche a za těch několik skutečně vtipných vtipů dávám čtyři hvězdičky. Ale jinak lze jen konstatovat, že film se po slibném začátku rozpadá a jeho celistvost je navíc několikrát narušena základní otázkou: Je to skutečně tak průměrná slátanina, jelikož ji natočili víceméně Američané, nebo už nerozumím britskému humoru, který jsem měl vždycky tak rád? Nebo je to prostě čistý průměr, jelikož jde o britsko-americkou koprodukci? :-) Jaký počítač mi na tohle odpoví? ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nepropadejte panice, není to zase až tak nepovedené. Ovšem, že by sedlo více podobně geniálně absurdních momentů typu "zklubíčkovatění", tak o tom není sebemenších pochyb. 42 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Knížka je jiná knížka je lepší, což ovšem neznamená, že by film byl špatný, naopak. Garth Jennigs se Stopařova průvodce zhostil velice elegantně, ať jde o výtvarnou stránku (kosmické lodě jsou k sežrání) nebo o přidané a odebrané věci z knížky, protože když je něco tak crazy tak tomu úpravy neublíží. Třeba obsazení Mos Defa je skvělý tah, sice Ford nemá bejt černej, ale co na tom, protože je ztvárněný tak jak jsem si ho představoval (ty skvělé věci s ručníkem) narozdíl od nesympatického chlápka v adaptaci Stopařova průvodce od BBC. Sam Rockwell rulezzzzz a i to velice zajímavé dvouhlavé řešení jsem jaksi přenesl přes srdce. Martin Freeman je naopak přesně knižní Arthur a pro tu roli se narodil. No a Marvin to je dokonalost sama. Tento film se ale asi bude líbit jen určité části lidí, protože takovej hardcore snese jen málokdo. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Stopařův průvodce po galaxii je velmi pozoruhodná kniha, která nahradila ,,Galaktickou encyklopedii“ jako zdroj všeho vědění. Je totiž levnější a má na obálce nápis NEPROPADEJTE PANICE..... O tom, jak byla planeta Země zničena, ale nakonec se vlastně nic tak špatnýho nestalo! Občas vtipné, občas filozofické, ale každopádně chrlící přemíru informací, že obyčejný smrtelník občas nestíhá všechno pobrat. Víme totiž o podstatě vesmíru stejně tolik, jako květináč Petunií. Důvodem proč vidět SPPG může být nejen (špičkovej!) maniodepresivní robot Marvin, ale hlavně odpověď na otázku, zda-li MÁ ŽIVOT SMYSL? Vše, co jste kdy chtěli vědět..... byla větší prdel. Zde se víc než na dávku britského humoru připravte na příděl meziplanetárních informací, které se jednou můžou hodit. Stejně jako ručník. Cože? Vy ho u sebe nemáte? Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nechápu, proč máme víc naslouchat delfínům. 2.) Na co nepozemšťan balí holky. 3.) Neznám otázku na odpověď ,,42“. 4.) Chci vědět, co si myslí Vorvaň Obrovský vysoko nad povrchem cizí planety v průběhu pádu. PŘÍBĚH **** HUMOR *** AKCE ** NAPĚTÍ * Víte že? Film vznikl podle knihy The Hitchhiker's Guide to Galaxy a kniha zase podle rozhlasové hry? ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

S tím anglickým humorem mám trochu problém. Někdy se mi líbí (Horší než smrt) a někdy mi jde přímo proti srsti. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Joby Talbot: 1. Dolphins ,2. So Long & Thanks For All the Fish (For the film The Hitchhiker's Guide ,3. The Arthur Wakes Up ,4. Shoo-Rah! Shoo-Rah! ,5. Here I Am (Come And Take Me) ,6. The Destruction of Earth ,7. Journey of the Sorcerer ,8. The Hitchhiker's Guide to ,9. The Inside the Vogon Ship ,10. The Vogon Poetry ,11. The Space ,12. The Vogon Command Centre ,13. The Trillian and Arthur Reunit ,14. The Pan Galactic Gargle Blaste ,15. The Tea In Space ,16. The Deep Thought ,17. The Infinite Improbability Dri ,18. The Viltvodle Street Music ,19. The Huma's Hymn ,20. The Capture of Trillian ,21. The Vogcity ,22. The Love ,23. The Whale ,24. The Planet Factory Floor ,25. The Earth Mark II ,26. Magic Moments ,27. The Shootout ,28. The Finale ,29. The Blast Off ,30. So Long & Thanks For All the Fish (For the film The Hitchhiker's Guide ,31. The Careless Talk ,32. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, film score ,33. Reasons to Be Miserable (His Name is Marvin) (for the film The Hitchhik , ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Podstatně přijatelnější a hlavně zábavnější než britský seriál z osmdesátých let. Marvin s přehledem boží, Zooey nebo Rockwell trochu překvapivě otravní a jako celek opatrně zrající a ve své absurditě spolehlivá komedie, v době vzniku bohužel většinou diváků (včetně mě) nedoceněná. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Keď kráľ Chrostos recitoval svoju ´Ódu na hrudku hnusu, ktorú som objavil pod pazuchou jedného rána´, štyria poslucháči zomreli na vnútorné krvácanie a predseda prežil len vďaka tomu, že si odhryzol nohu.“ Sympatická sci-fi komédia alebo Douglas Adams večne medzi nami.Tento film je z tých, o akých sa môžu rozprávať iba ľudia, ktorí ich videli: depresívny robot, „zbohom a ďakujeme za ryby“, dve myši, ručník, 42, kraby, vorvaň s kvetináčom petúnií. Nechýbajú kreatúry štúdia Jima Hensona a strhujúce dialógy/hlášky. Takmer 70%. Plus fajn kasting a uchádzajúca réžia. Občas to ale nudí a réžia s vizuálnou stránkou sú občas jemne nepresvedčivé. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/sci-fi/34-stoparov-sprievodca-po-galaxii-80-# ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si clovek uzije, kdyz splni zhruba tak tri veci. Nesmi od filmu nic moc ocekavat, nesmi znat knizni predlohu a nesmi predtim videt vynikajici serial. Ja serial videl a tohle bylo o dost horsi. Fakt to vypadalo, jak kdyz Garth Jennings dostal spoustu prachu a hral si, takze hyri spoustou vybornejch napadu a tudiz je nekolik scen fakt vtipnejch a spousta hlasek pobavi, ale zaroven tu chybi nejakej vyraznejsi pribeh nebo neco, aby byl film vic kompaktni. Takle film proste jen tak plyne a obcas se tu objevi nejakej vtip a opravdu vyjimecne nejaka ta akce. Coz ovsem neznamena, ze bych se nejak nudil, jen to proste neni nejaka zabavna jizda. Hodne se povedli triky, ktery sice nejsou dokonaly, ale pusobi fakt nadherne a ani herci nejsou nejhorsi, nejvic me asi zaujal Sam Rockwell a Bill Nighty, i kdyz i ostatni nehrajou spatne. Ne ze by se jednalo o spatnej film, jen je to proste takovy o nicem, v tomhle mel serial vyhodu, ze nekolikadilna kniha se proste lip vejde do serialu, nez do 90 minut dlouheho filmu. ()

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama