Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (898)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Na filmu jsem byla kdysi v kině a dnes jsem se po osvěžení paměti rozhodla napsat komentář. S knižní předlohou se rozhodně srovnat nedá. Ano, snažili se do něj vměstnat množství hlášek, které mě v knize naprosto rozsekaly, ale tady neměly valný efekt. Nebylo to ono. Nechci úplně tvrdit, že jsem se nudila, ale asi si místo opětovné projekce dám raději znovu rande s knihou. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Po dekádě odkládání jsem si doplnil dávný rest a podíval se na zfilmování mé oblíbené knižní série. Bohužel se naplnila očekávání, že mi žádný poklad neuniká. Filmový Stopařův průvodce je zmatená a příběhově nekoherentní podívaná, kterou plně nechápe ani fanoušek knih jako já. Příběh vychází především z prvního dílu, některé epizody jsou ale úplně nové a jejich pointy nedávají moc smysl. Naplno se ukazuje problém možná celé série - Adamsův humor skvěle funguje ve vytváření bizarního světa (co světa, celého vesmíru), který stojí na stejně vachrlatých základech jako naše společnost. Slovní humor a absurdita se ale těžko převádějí na plátno, takže je nevyhnutelné, že se režisérovo pojetí Adamsova univerza nemůže líbit spoustě fanoušků. Navíc příběhová linka je i v knihách trochu vedlejší a místy nesrozumitelná, což zfilmování rozhodně neulehčuje. Kdo nezná knihy, bude sledovat jen proměnlivě vtipný sled bizarních scén, a kdo knihy zná... ten vlastně taky. Není divu, že další pokračování nevznikla. Můžeme se tvářit, jak je to těžká látka na adaptaci, a asi budeme mít pravdu. Ale nevěřím, že by to nešlo zvládnout mnohem lépe. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Povedlo se to nad má očekávání a i když jsem párkrát zívl, můj dojem z předělávky mé nejoblíbenější knižní série je přeci jenom poměrně skvělý. Filmu nechybí opravdu vtipné pasáže, povedené triky (jsem totiž rád, že konečně na ně někdo šel trošku jiným způsobem) a pár charismatických herců a strojů. Pevně věřím, že se dočkám (e) dalších dílů, i když je nekonečně nepravděpodobné, že by přispěl svou troškou do mlýna i sám Douglas... ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Po prečítaní knihy a a zhlianutí filmu mám definitívne jasno, že Stopárov sprievodca po Galaxii je vysoko pravdepodobne jedna z najťažšie adaptovateľných kníh pre veľké plátno. Divák neznalý predlohy bude zrejme v množstve absurdít tápať, zvyšok asi sklame, že na brilantné dialógy, ktoré fungovali tak skvelo v knihe nedôjde a ak áno, tak vo výrazne okresanej a tým padom menej vtipnej forme. Menšie či vačšie zmeny dejovej líne pritom nie sú až takým problémom ako fakt, že v Jenningsovom podaní sa Douglasove filozofické úvahy menia na čisto absurdne zábavné scénky bez hlbšieho zmyslu. Ťažko však povedať, či to išlo natočiť aj lepšie. Podľa princípu nekonečnej nepravdepodobnosti je to vysoko nepravdepodobné. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • V hospodě v jedné z úvodních scén filmu sedí v několika záběrech po levé straně herečka Su Elliot, která ztvárnila postavu Trillian v divadelní hře z 80. let. (montana_cz)
  • V jednom záběru můžete vidět na boku obrovského počítače „Hlubina myšlení“ logo Apple. Autor knižní předlohy Douglas Adams totiž vlastnil první dva počítače této firmy dovezené do Anglie. (imro)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama