Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (898)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Klasický příklad filmu, který má očividně námět slibující neskutečné možnosti, ale nevyužije tak docela potenciál. Douglasova fantazie dýchá z filmu koňskou dávkou a je to právě ona, která ho vynáší nad průmrnou zábavu - je vhodné podotknout, že právě pasáže, jenž byly přidány do filmu navíc (oproti knize), jsou těmi nejslabšími... Herecké výkony slušné až výborné (scénarista postavy sice nijak zvlášť nerozepsal, ale většina to utáhne na svém charizmatu, Sam Rockwell třeba vystřihl Zaphoda senzačně) .. závěrečný titulek "fof Douglas" je tedy nakonec sice nejspíš upřímný, ale kdyby natáčení dostal do ruky někdo trochu schopnější, mohl by panu Adamsovi natočit pomník lepší... Vogoni byli dokonalí (nejhorší střelci ve vesmíru:-) ), podruhé jsem si tady všiml (po Almost Famous) zajímavé Zooey Deschanelové (chvíle kdy se promenáduje po lodi v brýlých, bílé košilce a modrých kalhotkách patří k těm nejzajímavějším ve filmu :) a Martin Freeman dokázal, že svým Timem z The Office ještě zdaleka neřekl poslední slovo. 70% ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Pre niekoho to môže byť úplná volovyna. Pre niekoho zas skvelá komédia. Pre mňa zas niečo, čo obsahovalo tak prepracovane vyjadrené myšlienky, že som sa od úžasu nevedel ani smiať ani vypnúť sprostý BS Player. Stalo sa niečo iné. Začal som zhánať knižky pána Douglasa Noela Adamsa, ktrorý tieto myšlienky napísal. Myšlienky, ktoré sú strašne ,,ďaleko,,. Mimochodom postava Marvina by nemohla byť nominovaná na sošku. On je totiž od pozemských hercov ešte ďalej, a tak by nikto iný nemal ani kapku šance... :D ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, ale už podle filmu soudím, že autor musel mít sakra velkou představivost. Bohužel ale film má spoustu hluchých míst, které se střídají s těmi geniálními (-Myslím, že jsem gauč. -Znám ten pocit… ) Takže tentokrát se budu tak trochu držet všeobecného davu a dám 3 hvězdy s tím, že Zooey Deschanel a Martin Freeman se zasloužili minimálně o jednu. Minimálně. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Bláznivý příběh postavený spíše na jednotlivých vtipech nežli na konstruktivním vypravěčském tempu, ale nutno uznat na vtipech místy tak geniálních a nápaditých (vogonská poezie, robot s depresí, planeta trestající přemýšlení), že mu nelze odolat. Ke konci sice značně dochází jakékoli inovaci dech a vyznění je jalové, ale dobrý dojem zase zachraňuje výborný komentář mimo obraz a hlavně herci, kteří se sešli v opravdu výtečné formě a očividně i náladě. Líné odpoledne po náročné párty snad lépe zabít nešlo... 65% ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Knížka je jiná knížka je lepší, což ovšem neznamená, že by film byl špatný, naopak. Garth Jennigs se Stopařova průvodce zhostil velice elegantně, ať jde o výtvarnou stránku (kosmické lodě jsou k sežrání) nebo o přidané a odebrané věci z knížky, protože když je něco tak crazy tak tomu úpravy neublíží. Třeba obsazení Mos Defa je skvělý tah, sice Ford nemá bejt černej, ale co na tom, protože je ztvárněný tak jak jsem si ho představoval (ty skvělé věci s ručníkem) narozdíl od nesympatického chlápka v adaptaci Stopařova průvodce od BBC. Sam Rockwell rulezzzzz a i to velice zajímavé dvouhlavé řešení jsem jaksi přenesl přes srdce. Martin Freeman je naopak přesně knižní Arthur a pro tu roli se narodil. No a Marvin to je dokonalost sama. Tento film se ale asi bude líbit jen určité části lidí, protože takovej hardcore snese jen málokdo. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • V záběru na panikařící lidi v ulicích sedí u stolku v kavárně matka autora knižní předlohy Douglase Adamse. Režisér jí nedal žádné pokyny, a tak si prostě jen dál četla. (montana_cz)
  • V hospodě v jedné z úvodních scén filmu sedí v několika záběrech po levé straně herečka Su Elliot, která ztvárnila postavu Trillian v divadelní hře z 80. let. (montana_cz)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama