Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (898)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Povedlo se to nad má očekávání a i když jsem párkrát zívl, můj dojem z předělávky mé nejoblíbenější knižní série je přeci jenom poměrně skvělý. Filmu nechybí opravdu vtipné pasáže, povedené triky (jsem totiž rád, že konečně na ně někdo šel trošku jiným způsobem) a pár charismatických herců a strojů. Pevně věřím, že se dočkám (e) dalších dílů, i když je nekonečně nepravděpodobné, že by přispěl svou troškou do mlýna i sám Douglas... ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečetl, ale film mě nijak zvlášť neoslnil. Je sice vidět, že autoři přímo překypují nejrůznějšími šílenými nápady a zlepšováky, bohužel se jim to ale nedaří dostat na plátno v dostatčně "líbivé" podobě a většina gagů tak vyšumí do ztracena. Škoda. ***Věděli jste, že: Scénář k filmové verzi koloval neúspěšně Hollywoodem už od roku 1982.// V původní verzi z roku 1982 se měl v roli Forda Perfecta představit Bill Murray.// V původní knižní předloze není o afroamerickém původu Forda ani zmíňka. Obsazení bývalého černošského rapera Mose Defa tak u fanoušků vyvolalo řadu rozpaků.// Sam Rockwell se při ztvárnění Zafoda inspiroval řadou skutečných osobností. "Je v něm něco z Elvise Presleyho, Vince Vaughna i Billa Clintona, se špetkou George W. Bushe navrch." řekl Rockwell.// Postava Humma Kuvulu, kterého ztvárnil John Makovich, byla vymyslena speciálně pro účely filmu. V knize byste ji hledali marně.// V kostýmu Marvina se po celou dobu natáčení pohyboval liliput Warwick Davis, který proslul už před dávnými časy jako ústřední Ewok v Návratu Jediho.*** ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Přestože originál je poměrně hodně vtipná knížka, tento film je vtipný poměrně málo, a to i v případě doslovně převzatých vtipů. Obecně se knihy, které nemají pořádný nosný příběh, ke zfilmování moc nehodí a výsledek je mírně řečeno chaotický slepenec, který je po všech stránkách horší než starý TV seriál. Vlastně ne po všech stránkách - film má lepšího Marvina. To ale nestačí. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Knížka je jiná knížka je lepší, což ovšem neznamená, že by film byl špatný, naopak. Garth Jennigs se Stopařova průvodce zhostil velice elegantně, ať jde o výtvarnou stránku (kosmické lodě jsou k sežrání) nebo o přidané a odebrané věci z knížky, protože když je něco tak crazy tak tomu úpravy neublíží. Třeba obsazení Mos Defa je skvělý tah, sice Ford nemá bejt černej, ale co na tom, protože je ztvárněný tak jak jsem si ho představoval (ty skvělé věci s ručníkem) narozdíl od nesympatického chlápka v adaptaci Stopařova průvodce od BBC. Sam Rockwell rulezzzzz a i to velice zajímavé dvouhlavé řešení jsem jaksi přenesl přes srdce. Martin Freeman je naopak přesně knižní Arthur a pro tu roli se narodil. No a Marvin to je dokonalost sama. Tento film se ale asi bude líbit jen určité části lidí, protože takovej hardcore snese jen málokdo. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem četl a jsem přesvědčen, že se podle ní dobrý film natočit nedá. Lépe to asi fakt nešlo. Jde o to, že v knize má čtenář dost času poznat ujetost jednotlivých postav, jenomže ve filmu jsou jednotlivé charaktery jen tak lehce načrtnuté a divák, který knihu nečte si bude muset hodně snažit aby dobře pochopil například depresivního Marvina. Všechno je zde nevysvětlené a zkratkovité. Na druhou stranu je film výborně výtvarně vyveden. Efekty a masky atd. jsou na jedničku. Také citace jsou vyvedeny dobře. Jenomže to jako film nefunguje. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • Každý rok se na počest autora knižní předlohy Douglase Adamse koná tzv. ručníkový den, během kterého má s sebou každý správný fanoušek nosit ručník. Datum je stanoveno na 25. května. (imro)
  • Producenti svěřili bývalému režisérovi videoklipů Garthu Jenningsovi na jeho celovečerní debut 50 milionů amerických dolarů. Film celosvětově vydělal 104 milionů amerických dolarů. (imro)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama