Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Franta pracuje na pile a ve volném čase se s kamarády toulá po šumavských lesích. Do jeho života náhle vstoupí Romka Marie, která pracuje jako zdravotní sestra. Jejich vztah je však od začátku problematický. Marii chce rodina provdat za podnikatele Dunu, Frantovým rodičům se zase nelíbí barva její pleti. Zbytečné násilí a nečekaná rozhodnutí hlavní hrdinky vztahu příliš nepřidávají. Dokáže láska překonat opovržení, předsudky, a hlavně neochotu obyvatel dříve poklidného maloměsta tolerovat nonkonformitu obou mladých hrdinů? Film se nesnaží objektivně posuzovat vztahy mezi českou většinou a romskou menšinou. Spíše vypráví poutavý, osobitý a civilně zpracovaný příběh o lásce mezi rozháraným chlapcem a sebevědomou ženou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Nenápadný film natočený hodně civilním, až dokumentárním způsobem. Určitě zajímavé a aktuální téma. Scénář není úplně dokonalý, určitě se v něm dají nalézt nějaké mezery (možná způsobené závěrečným střihem). Autor jakoby se bál či z nějakého důvodu záměrně nechtěl vyhranit některé postavy a dotáhnout zápletky. Možná ale právě tím dosahuje velké autenticity, kdy řada situací nemá jednoznačné černobílé vyústění, ale takové "no já nevím...". Řada recenzentů tady komentuje dialogy jako banální, hloupé ... ale vždyť právě taková je ve velké většině realita. Velmi se mi líbil právě první dialog dvou hlavních hrdinů, který byl úplně nesmyslný a nelogický. Ale když uvážíme, že šlo o dva nesmělé a nezkušené jedince, neproběhl by v reálu dialog asi právě tak nějak? Kolik lidí v realitě mluví v ucelených větách a souvětích a mají to promyšlené než otevřou pusu. Výborně napsaná a zahraná je podle mě role Martina (úspěšný Rom) i Tibora (bratr). Kromě určité chtěné "nedotaženosti", která filmu prospívá a dodává autenticitu, bohužel film trpí i nedotažeností skutečnou. Kromě určitých logických děr ve scénáři je to zejména závěr. Nevím, jestli je to prostě jen blbě natočené, ale fakt není zřejmé, jak to vlastně skončilo, zda se Marie definitivně odstěhovala a začíná nový život, či zda je na truc - výletě v Praze. Film ale určitě stojí za vidění a za vlastní názor. Za mě 3,5*. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Film trochu mimo realitu ostatních filmů, ale jako amatérský film, který si natočej nějací přátelé roztomilé o ničem. Zaujala mne Denisa Demeterová pro civilní hraní a svou krásu, oceňuji účast mé oblíbenkyně Táni Pauhofové a zajímavá postava Ladislav Goral, kterého si pamatuju jak v Bony a klid shání dovezené pornokazety - vždycky jsem si říkal, kde hrajou herci takto malých rolí po dvaceti letech. ()

Reklama

Kapybara odpad!

všechny recenze uživatele

Indián a sestřička nemusel dopadnout tak blbě (námět je celkem zajímavý), kdyby scénář nenapsal nějaký trotl, který si ani v nejmenším nelámal hlavu s nelogickým chováním postav a prapodivnými mezerami v ději (nebo snad ve střižně tak dlouho stříhali, až vystříhali všechno podstatné?) - např. "Indián" se v noci v návalu sebetrýznění pořeže nožem, kamarád ho najde v lese, v zápětí mu omývá rány u řeky a už je bílý den - to se nám tak rychle rozednilo? Ale tohle je jen malý detail, jiné věci bijí do očí víc. Hlavní hrdinka pracuje v nemocnici jako zdravotní sestra - mohla by se v noci klidně sebrat a odejít ze šichty, když jí kámoška slíbí, že to za ní vezme? Opravdu těžko, natož aby dala okamžitou výpověď a odjela si do Prahy (proč vlastně, to už se taky nedozvíme, závěr vyznívá naprosto nesmyslně - hlavní hrdinka se bez zavazadel stěhuje do Prahy? - Můžeme se jen dohadovat. Vypadá spíš, jako by si na odpoledne vyrazila na nákupy na Václavák). Vzhledem k tomu, že snímek se tváří jako závažná výpověď ze současnosti, jsou to dosti nelogické seky. Nehledě na to, že to vypadá, jako by se děj celého filmu odehrál během několika dnů, maximálně tak dvou týdnů, o nějaké lovestory nemůže být řeč vzhledem k jalovému chování hlavních postav (a nedozvíme se ani, jak daleko vlastně tento "vztah" zašel, zda Marie svému "bývalému" příteli - nebo co je vlastně zač, neboť se s ním nerozešla, ale chovala se, jako kdyby ano - lhala, když mu potvrdila, že spolu spali)... atd. atd. Škoda ztrácet slov. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Snímek nemá velký přesah, ale jako komorní vyjádření vztahů a nevztahů mezi cikány a gádži v ČR se docela povedl. Hlavní herečka je sympatická a její role „jiné“ cikánky jí sedla, i přesto se však dostáváme do situace, že i „jiný“ cikán má stále a navždy silné rodinné kořeny, které ho chtě nechtě občas omotají více než by sám chtěl. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Mělo se jednat o střet kulturních vzorců, kdy si navíc Čech hraje po víkendech na indiána, vzniklo z toho jalové nic, které navypovídá o ničem (zlatý Dušan Klein v Radikálním řezu!) už jenom proto, že asimilovaní Romové ve fázi národního obrození (z nichž režisér vybíral herecké představitele) mají myšlením a chováním blížeji k majoritě než autentickým Cikánům. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama