Reklama

Reklama

Fimfárum 2

Trailer

Čtyři zbrusu nové pohádky pro chytré děti a chytré dospělé z oblíbené knihy Jana Wericha. Klasik animovaného filmu Břetislav Pojar natočil slavný příběh maličkého Palečka, plný zvratů a dobrodružství o jeho cestě do světa a zase domů. Pod vedením Aurela Klimta ožijí tři navzájem si podobní hrbatí bratři. Hrbáči z Damašku přinášejí atmosféru exotického Blízkého východu s pestrostí orientálního vypravěčstvím, ale přitom o věcech nám všech dobře známých. Vlasta Pospíšilová ve Třech sestrách a prstenu vypráví vesnický dekameronský návod o tom, jak pro sázku o prstýnek zblbnout tři milující chotě. A Jan Balej dovolí bratrům Markovi a Koubovi prožít prastarý pohádkový příběh o kouzelném mlýnku, závisti, čertech s originálním vysvětlením jednoho přírodního úkazu v pohádce Moře, strýčku, proč je slané? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

Joski 

všechny recenze uživatele

Obe kolekcie Fimfárum podľa knihy Jana Wericha potvrdzujú vysoké umelecké a technické kvality českej animácie v kategórii bábkový film. Môžme len obdivovať a úprimne pochváliť tvorcov za skvelé pokračovanie a pietne zachovanie Trnkovskej animovanej tradície:-) Zlaté české ručičky, ktoré môžu bez najmenších problémov súťažiť trebárs z T.Burtonovskou animovanou produkciu, nehovoriac s prehnane umelou 3D Pixar animáciou. Klobúk dole:-) 100% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v září 2022. Fimfárum 2 pokračuje v tom, co započal první animovaný film. Stejnojmenné knižní předloze Jana Wericha byl vdechnut nový život, v loutkové variantě, přičemž ilustrace Jiřího Trnky rozhodly o směrování podoby. Pohádky mají atmosféru rozpustilosti v nadhledu. Výtvarná stránka je karikaturní, tím vlastně souzní s rozvernou, ba často až černohumornou náladou vyjevených slov. Werichovo Fimfárum je, stejně jako klasické pohádky a lidová vyprávění, odhalením archaických náboženských představ, obzvláště šamanismu. Výtvarník a režisér Jan Balej zpracoval Moře, strýčku, proč je slané? Sestup do podsvětí je velmi starobylou iniciační zkouškou, pro šamany patří k nejzákladnějším extatickým povinnostem, a Werich s tou elegancí sobě vlastní si nejen dobírá lakotu, ale také vysvětluje přírodní skutečnost. Loutkářka a zejména základní kámen celého animovaného Fimfára Vlasta Pospíšilová, s ilustrátorem a grafikem Petrem Pošem, přispěla drsnější černohumornou anekdotou Tři sestry a jeden prsten. Žádné šamanské iniciační obřady se neobešly bez rituální smrti a rituálního mrzačení nebo ztotožnění, Werich je zde troufale jízlivý. Aurel Klimt si s malířem Martinem Velíškem vybrali arabský motiv O třech hrbáčích z Damašku. Již v prehistorické době nabyli kováři pověsti ambivalentní povahy: vysoce vážení pro svůj kouzelnický um, přesto taktéž obáváni a opovrhováni (a to ze stejného důvodu, z jakého byli uznáváni, tedy pro své "mistrovství" s ohněm). Takový Héfaistos se od všech ostatních Olympanů lišil svou ošklivostí a zmrzačením, a právě to jeho zmrzačení je důsledkem iniciace magického a šamanského typu, tedy je to cena za kovářské vědění, Werich bravurním způsobem vystihl onu protikladnost a dvojsmysl kovářova postavení. Zkušený Břetislav Pojar s výtvarníkem Pavlem Koutským zakončili druhé animované Fimfárum Palečkem. Palečkova dobrodružství, v nichž fyzické nedostatky nahrazuje hrdina chytrostí, jsou vlastně proslulými extatickými poutěmi šamanů, a Werich zde ze svého anekdotického výrazu nepolevuje. Motorem animovaného rozpohybování loutkového Fimfára je Werichův hlas, doplňovaný v aktuální akci hlasem Oty Jiráka. Fimfárum 2 je zábavnou loutkovou hříčkou a zhmotněním rozvernosti Werichových slov. Karikaturní, anekdoticky surový a obhroublejší kontury života věrně vystihující požitek. ()

Reklama

RadimFišer

všechny recenze uživatele

Hodnotím jako lepší a zajímavější jedničky. zejména paleček se sněžným žroutem mě dostal. Obzvláště, když si na konec pohádky vyšlapal sedmimílové boty. Tohle je jeden z mála příběhů, kdy se mi líbí moderní úpravy. Ale říkám si, že by to chtělo vymyslet nějakou novou sférouvou pohádku pro děti, aby na nás mohli vzpomínat. Udělali jsme Pottera, ale co bratři Grymmové? Nebyl by tady někdo, kdo má v hlavě novodobou pohádku? Přispěji ti obdivuhodný autore... Líbilo se mi zpracování, ale neviděl jsem všechny pohádky. Snad příště... ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě jednička byla dokonalá. Co si budeme povídat, že. Fimfárum 2 dostalo těžký úkol jít v jeho stopách, ale už bez jakéhokoliv přispění geniálního Wericha. A docela obstálo. Animace je povedená. Grimasy loutek velice nápadité. A příběh Hrbáči je perfektní. Jenže ostatní příběhy mi přišli hodně na jedno brdo. Dokonce jsem měl problémy bezprostředně po jejich skončení si vzpomenout o čemže pořádně byli. Uznávam pořádný kus dobře odvedené práce všech zůčastněných na tomto projektu. Ale není to už ono. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Animace a vizuál celkově je špičkový, šikovné české ručičky se opět ukázaly v dobrém světle. Problém jsem měl s pohádkami samotnými. Hrbáči mi přišli zbytečně dlouzí a rozhodili mi tempo celého snímku. Do Hrbáčů jsem se obstojně bavil, ovšem při nich a po nich jsem začínal usínat, dokonce i u Palečka, který je jinak klasikou. Na závěr musím ještě jednou pochválit tvůrce filmu za vizualizaci pohádek. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Snímek byl natočen na motivy knihy „Fimfárum“ Jana Wericha. (Ded@M@tes)
  • V pohádce „Hrbáči z Damašku“ hodí nosič do řeky dva pytle, u sultána jsou však pytle 3. (Pepy)
  • Jednotlivé povídky se natáčely ve studiích Anima, Hafan film, Krátký film a studio Zvon. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama