Reklama

Reklama

Válka světů

  • USA War of the Worlds (více)
Trailer 4
USA, 2005, 116 min

Obsahy(1)

Rozvedený newyorský mechanik Ray Ferrier získává od bývalé manželky na víkend do péče své dvě děti – desetiletou dceru Rachel a náctiletého syna Robbieho. V té době dochází ve městě k podivným změnám v počasí, včetně několikanásobných úderů blesků do jednoho stejného místa. Lidé si to nedokážou vysvětlit, když se začne zvedat zemský povrch, ze kterého vylezou ze svých úkrytů podivné mimozemské stroje. Mimozemšťané ve svých mechanických maskách začnou útočit a zabíjet lidi. Strhne se davová panika a Rayovi je jasné, že musí utéct s dětmi z města pryč. V kradeném cizím automobilu se tedy vydává do domu své manželky, která zde však není. Druhého dne objeví Ray na ulici vrak spadlého boeingu. Na místo přijíždí štáb televizních reportérů, který Raye informuje o tom, že mimozemšťané ve svých strojích zaútočili na všechny světové kontinenty a podařilo se jim zničit velká území a zabít miliony lidí. Ray se rozhodne odvézt své děti k jejich matce do Bostonu, ovšem jejich auto je přepadené davem zoufalých lidí. Ray tedy přichází o auto, ale jsou naloděni na trajekt, který má odvézt obyvatele Bostonu do bezpečí. Loď je ovšem potopena a Ray s dětmi se dostávají na břeh. Ray se musí smířit s tím, že Robbie se rozhodl bojovat proti mimozemšťanům po boku armády, a pokračuje s Rachel na cestě sám... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 434)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Koncepcia príbehu skrz takmer "komornú" drámu so zameraním sa na postavy pred jednoliatym defilé epických megabitiek ma veľmi milo prekvapila a uspokojila. Rovnako sa mi veľmi páčilo aj rozriešenie konfliktu (a to som knižnú predlohu nečítal) - ktoré mi silno pripomenulo Scottov odvážny "grif" v istej fáze príbehu Kingdom of Heaven. Škoda len tej schématickosti (pričom nemám na mysli charaktery postáv - ich ľahké zaškatuľkovanie ma nerušilo) vo výustení osudov ústredných hrdinov, pretože podobne ako je Spielbergov prístup inovatívny v rámci žánrových pravidiel, rovnako sľubný trend vykazoval od druhej polovice filmu aj samotný neistý osud postáv. 90% ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem myslela, že si emzáci konečně přiletěli pro tu Tomíkovu sektu, a když jsem pochopila, že to tentokrát bude hodně blízké a hodně nepříjemné setkání třetího druhu, tak jsem pro změnu netrpělivě čekala, kdy Miranda Otto tasí meč a s výkřikem "smrrrrt!" jim nakope pozadí nebo co to mají. Obě domněnky a naděje se ukázaly jako liché a pokus sympatizovat s hrdiny vyšel naprázdno, protože Tom byl v proletářské roli přesvědčivý asi jako vlk přestrojený za babičku a po deseti minutách ve společnosti jindy skvělé Fanningové, která v sobě coby Mary Ann značně nelogicky spojovala mnou nejvíc nenáviděné stereotypy v zobrazování dětských postav, a sice rozmazleného hysterického spratka s přemoudřelou zmenšenou kopií dospělého, jsem si přála, aby se E.T. nažral a Dakotka nezůstala celá. Naštěstí komorně hororová stránka věci a pochmurná atmosféra, nahrazující dnenezávislovské hurávlastenectví, přece jen daly občas zapomenout na přeslazené rodinné drama, stejně jako Tim Robbins i na minimálním prostoru zastínil své hvězdnější kolegy, takže i když Spielberg ve výsledku válku se světem nevyhrál, kapitulaci přede mnou podepisovat nemusí. Já holt radši Mnichov nebo Amistad, Mr. Director. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mi vadí, že mnoho recenzentů a možná i diváků, píší, že poprvé máme možnost sledovat mimozemskou ivanzi "zezdola" či "očima obyčejné, běžné rodiny". To všechno už tady bylo. To se však týká spíše přístupu ke snímku, ne kvalit. To, co je mezi prologem a epilogem je tak úchvatné, dechberoucí a neuvěřitelné, že to vše ostatní přebilo. Pár nelogičností se najde, nejsou jich však tuny. A autor knižní předlohy by se měl ctít v dobrém. Což je tady dodrženo. Ten závěr by se také dal nazvat "starosvětským v novém kabátu." JSME JEŠTĚ NAŽIVU? ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Mě Spielberg rozhodně nezklamal. Svým způsobem opět velice originální způsob vyprávění - totiž naprosté zaměření se na Cruisovu postavu a absence nějakých bombastických ničících scén z Washingtonu a New Yorku a absolutní nezájem o to, co zrovna dělá americký prezident - tak tento způsob se mi hodně líbil. Díky tomu se člověk může docela dobře vcítit do Cruisovy postavy. K tomu navíc přispívá velmi působivá až dokumentární forma vyprávění, Spielberg navíc skvěle pracuje s neviděným (ale slyšeným) nebo jen naznačeným (tohle zvládá už od Čelistí). Vzhledem k předchozí režisérově tvorbě jde o film velice temný, drsný až děsivý. Geniálně je natočená úvodní scéna, Cruisovi hrůzu v očích skutečně věříte (hraje výborně) a chápete ho, protože scéna natočená opět jen z jeho pohledu je drtivě působivá. Podobně silné scény se objevují, když se v davové psychóze projeví temné stránky člověka. A pak ještě i třeba jen několikavteřinové klenoty jako je "řeka" či "vlak". Přiznám se, že sklepní scény s Timem mi přišly už trochu natahované, i když ta variace na kuchyňskou scénu z Jurského parku byla docela zajímavá. Snad si mohl Steven odpustit ty závěrečné asi dvě minuty, ale nakonec proč ne. Z technického hlediska je film bezchybný (u Spielberga nic nového), působivá je hudba Johna Williamse (i samostatně), v níž sice absentují nějaká velká témata, která ale naprosto slouží filmu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Já kdybych něco plánoval milion let tak bych takhle trapně neztroskotal, ale jinak naprosto úchvatná podívaná bez amerického patriotismu (já vím tomu ani nejde věřit). Steven Spielberg se opět vytáhl (skoro už není kam) Tom Cruis si ostudu rozhodně neudělal a Dakota Fanning je prostě úžasná. Jeden z mála filmů u kterých jsem byl vyšokovanej. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (74)

  • Šlo o třináctý film Toma Cruise (Ray Ferrer), jehož tržby překonaly 100 milionů amerických dolarů. (Karlos80)
  • Když Ray (Tom Cruise) přijde domů, je celý zaprášený. Umyje se, ale jeho bunda je zaprášená zůstane. Ale hned nato vyjde z domu a jeho bunda je čistá. (Patrik256)

Související novinky

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

24.04.2020

David Koepp je nejen filmový scenárista stojící za snímky jako Válka světů, Jurský park, či Mission: Impossible, je totiž zároveň i úspěšným spisovatelem. Jeho nejnovější knížku, v originálním názvu… (více)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (více)

Reklama

Reklama