Reklama

Reklama

Million Dollar Baby

  • USA Million Dollar Baby (více)
Trailer 1

Mladá žena Maggie Fitzgeraldová osloví trenéra boxu Frankieho, aby ji trénoval. Když jí odmítne s tím, že holky netrénuje, tak začne chodit do jeho boxovací tělocvičny, o kterou se stará bývalý boxer Eddie. Maggie je velmi chudá a pokorná, každé ráno chodí běhat, celý den pracuje jako servírka a večer chodí boxovat do tělocvičny, kde jí Eddie občas poradí, jak se zlepšit. Frankie je naštvaný, nic se mu nedaří, žije sám, jeho dcera s ním nemluví a tělocvična je prodělečná. Když od něho odejde nadaný boxer, tak se rozhodne dát vytrvalé Maggie pár tréninků. Maggie poslouchá všechny rady a hodně se zlepší. Když je připravená na zápas, tak jí Frankie přehodí manažerovi. Frankie sleduje zápas Maggie se zkušenou boxerkou, a když vidí, že jí manažer neporadí, tak si přetáhne Maggie k sobě a slíbí jí, že už jí neopustí. Frankie je bručoun, ale ve své práci patří k nejlepším a dovede tvrdohlavou Maggie k vítězství. Maggie nepřestává dřít, začnou chodit na zápasy, ve kterých knokautuje všechny soupeřky v prvním kole. Když už nemá s kým soupeřit, tak ji Frankie posune o váhovou třídu výš. V boxu je velmi dobrá, ale neumí si chránit obličej. Frankie má o ni strach, a tak odmítá nabídky na box se silnými soupeřkami, aby nepřišla k úrazu... Frankie se rozhodne vzít Maggie na zápas do Anglie, kde vyhraje. Po zápasech v Paříži, Bruselu aAmsterdamu se vrátí do USA jako slavná boxerka. Maggie dostává další nabídku na zápas o titul, Maggie za vydělané peníze koupí dům své matce, která se o ní nezajímá. Matka je naštvaná, že jí kvůli domu přestane sociálka posílat dávky, a tak jí Maggie bude muset začít posílat víc peněz. Matka ji neocení, stydí se za její práci a Maggie to moc mrzí... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 279)

golfista 

všechny recenze uživatele

Bravo pane Eastwood ! Tenhle "rejža" zraje jako víno a tahle láhev je to nejlepší archivní, jaké jsem za loňský rok ochutnal. Těžko jsem se zvedal na konci z křesla a při přemýšlení co napsat padl můj zrak na komentář uživatele "Kaka" a on to napsal skoro všechno za mě :) ... TOHLE je můj favorit na Oscara a i kdyby ho nezískal, pro mě to stejně zůstane nejsilnější filmový zážitek roku a já budu všem nominovaným z MDB moc držet palce .......... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pôsobivá minimalistická komorná dráma, ktorá ma však neoslovila až tak, ako emocionálne pestrejší Dokonalý svet. Chudák Martin Scorsese, ktorý sa tak vyhral s každým detailom jeho perfekcionistického, hoci trochu odmeraného Letca. Muselo byť preňho riadnou ranou, keď mu Oscara vyfúkol niekto, kto sa iba s tromi hercami zavrel na pár dní do telocvične. Million Dollar Baby stojí na silnom námete, monológových perlách Morgana Freemana a majstrovskom hereckom výkone Hilary Swank. Samotný Clint Eastwood iba hádže ďalšie pózy oceľového muža s traumou na duši a hereckú oscarovú nomináciu obdržiava iba za charizmu - čo je nefér. Freeman v pohode, ale tiež je skôr iba sám sebou, než že by niečo veľké hral. Kamera a réžia dokazujú zázraky v rámci obmedzených rozpočtových možností. Veľmi pekný malý film. Jednoduchší a skromnejší než Mystic River, no rovnako silný. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Vyčítám tomuhle filmu jediné. Že mě rozbrečel. A to i přes to, že se hemžil vyděračskými kliše (výlev u hrušky, příběh kolem Freemana, odporná rodina, pejsek), na která jsem tak háklivá a spíš než dojmout mě můžou navztekat, jenže tady to takhle vůbec nefungovalo. Na všechno jsem přistoupila a cedila prakticky od začátku. Lidi, jako je Maggie - zakouslá, pracovitá, odvážná, pokorná, silná - mě prostě dojímaj. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Film mistra, který koketuje s genialitou a sahá po dokonalosti. Kdyby mě ten závěr nenechal tak klidným... Dva roky uplynuly od Tajemné řeky, po níž se Clint Eastwood s velikým ohlasem plavil naposledy (byť mě nezasáhl). Helgelandův scénář nahradila práce Paula Haggise, která vykazuje řadu velmi blízkých motivů - od rozvrácených rodin, zatajených hříchů minulosti, kostelního zátiší i problémů průměrných amerických buranů, na hony vzdálených od lesku oscarového pódia. V mých očích se změnil hlavně Eastwoodův režijní přístup, jenž sází na odvážnější vizuální podání (dokonalá práce s kontrastem černé a bílé) a komorní atmosféru ústředního trojúhelníku, ve famózním podání tria Swank - Eastwood - Freeman. Předvídatelnou krimi z Tajemné řeky zastoupila nehrdinská variace na sportovní film, v níž vedle sebe mohou koexistovat moudré pohledy na život i chvilkové podání finálního souboje jako bitky mezi dobrou hrdinkou a zlou soupeřkou. Trochu mě sice mrzí rozvláčná poslední třetina, ale i přesto jsem s tímhle komplexním filmovým Zážitkem velmi spokojen. Čtyři a půl hvězdičky s tím, že vyzrálému Eastwoodovi držím palce na Oscarech. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Eastwood se s tím takříkajíc nepáře - své charaktery zdárně profiluje už od první minuty a po takových dvaceti už jste bezpečně zakotveni v osidlech jeho hry. Hry dlouhé, mnohovrstevnaté, ale pečlivě vymyšlené. Dala by se rozdělit do tří silných dějství: Trénink, zápasy a ve sportovním žánru nově i „něco navíc“, které z navenek drsného sportovního matche dělá hutný emocionální klenot. Citlivá režie vede prvoplánově (a zcela bez problémů) ústřední trojici ke zdárnému průniku do divákova srdce a ztotožnit se s jednotlivými postavami tak není nejmenší problém. „Vinu“ na tom mají pochopitelně i sami herci - nejvíce z ústředního tria pravděpodobně září ostřílený rváč a citlivý elegán Eddie v podání Morgana Freemana, který celý film utáhne úplně v pohodě pouze mimickými svaly. Na druhou stranu, i chameleónská Hilary Swank famózně potvrzuje, že se za své herecké schopnosti zřejmě upsala ďáblu. Boxerské zápasy jsou bez nadsázky strhující (už dlouho jsem u filmu tolik nedržel pěsti), prosté jakýchkoliv zásadních klišé (viz. oblíbené „Rockyovské“ krvavé cákance ve zpomaleném záběru) a je do nich i velice jemně zakomponována i humorná složka, která po vypjatých chvílích nervózního okousávání nehtů příjemně osvěží. Podtrženo, sečteno: Kdo si myslel, že Eastwoodovi už pomalu dochází dech, neměl by si Million Dollar Baby rozhodně nechat ujít. Jde o výjimečný počin nejen na poli sportovním a Oscara by si za něj Eastwood zasloužil mnohem více, než eventuelně minulý rok za Tajemnou řeku. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 4 : Nejlepší film, Režie, Herečka HR - Hilary Swank, Herec VR - Morgan Freeman + 3 nominace: Herec HR - Clint Eastwood, Scénář - A, Střih ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Dlouho předlouho jsem hledal cestu k tomuto filmu, protože jsem měl dojem, že mě Eastwood v závěru citově vydírá. Ale kdepak. Tohle je jeden z nejlepších filmů o lidské touze, odvaze bez hranic a zejména právu naložit se svým životem podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Slovy Piergiorgia Welbyho - "člověk má právo na život" nikoliv, že "člověk ho musí žít za každou cenu", v tom bych viděl hlavní poslání Eastwoodova díla (a dopororučoval bych ho všem lidovcům a ortodoxním katolíkům). Bravo Clinte, bravo Hilary! ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Nebudu se moc rozepisovat, protože dlouhých komentářů je tady spousta - herecky naprosto bravurně zvládnutý film, který se ale nevyhnul některým klišé. Zajímavý, ale neobjevný příběh, jehož forma ale očividně přitahuje zlaté nahaté mužíky jako magnet. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nemám rád box, Eastwoodův film pro mne přesto byl (abych použil tolik oblíbeného klišé) těžkým knokautem. Minimalisticky pojaté probuzení z amerického snu je střídmé ve všech ohledech vyjma hereckých výkonů. Výtečných hereckých výkonů. Pro svou přímočarost a ochotu brát věci takové, jaké jsou, patří navíc k nejlepším snímkům o tématu, jemuž je věnována poslední třetina. 90% Zajímavé komentáře: k0C0UR, Jhershaw, k212, 2Pac, sud, Berry, reypal, Yara ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě film nebavil skoro vůbec, filmy o boxerech mi nic neříkají (Rocky je u mě průměr, uvidíme u Těžké váhy), ale Clint Eastwood to prostě natočil jinak. V největším tempu to prostě utnul a nabídl divákovi film v podstatě o něčem jiném. Snímek si vás opravdu získá postupně. Největší výhrady mám proti monologům Morgana Freemana, které mě tam spíše rušily a kvůli kterým v podstatě snižuju hodnocení o hvězdu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film nabízí celkem hodně širokou škálu emocí, kterou nám servíruje Clint E. Myslím si že film těží především z vynikajího námětu a samozřejmě skvěle odvedené práce hlavních herů. Box jako sport bývá často nepochopen na rozdíl od boxerských dramat. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ten pán se snad před ničím nezastaví. Clint Eastwood je poslední dobou pan herec mezi Hollywoodskou smetánkou, který dokázal, že dokáže točit jak velkolepé trháky tak komorní dramata, ke kterým Million Dollar Baby bezesporu patří. Hlavní představitelka jede na plný plyn a nakonec jí zastaví až získaný oskar za nejlepší herečku v hlavní roli, který jí bezesporu patří a pokud shlédnete tento film, tak po právu uznáte, že si ho zaslouží. Na svojí délku má svoje kouzlo. Zobrazuje, co člověk dokáže udělat, nad čím se vyhecuje takovým způsobem, až si získá úspěch a uznání a stejně jako získala uznání role Hilary Swank, tak smekám klobouk tomuto filmu, jenž mě sice nijak nedokázal uhranout, ale na konci filmu minimálně potěšil svým příběh. Toto není pouze běžné sportovní drama, kterých je tuny, tohle je příběh, který prožijete s hlavní představitelkou a na konci Vám vyrazí dech. Možná o tom mluvím hezky, ale slušnou čtyřhvězdičkovou kanonádou to završím. Ta jedna chybí maximálně za to, že mi to po sportovní stránce nemá co říci a celkově je to film, na který se znovu s radostí nepodívám, ale ten um a píle v něm je rozhodně znát. --- Měl jste někdy psa? - Ne, ale jeden můj boxer z Barstonu vypadal jako pes. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Obrovská bublina před oscary mi znechutila tento film. Čekal jsem dlouho dobu než jsem se na něj podíval a doufal, jsem že moje hlava bude vyčištěna od všech reklam a pochval recenzentů. Bez jakýchkoliv očekávání jsme se podíval na tento úžasně lidský a perfektně zahraný snímek, který mě přesvědčil o mnohém. Clint Eastwood se tímto snímkem stal režisérem, jehož snímky mají punc kvality ať jsou o čemkoliv. Moragn Freeman čím je starší tím je lepší. Jen Hilary Swank je u mě furt jen ta průměrná herečka co občas skočí do nesmyslů ala Jádro. Vše o filmu je řečeno jinými nebudu je opakovat a tento lidský příběh nechám ať vás zasáhne stejně jako mě :) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Paul Haggis .. Přiznám se, že mě to zasáhlo, ale stoprocentní trefa do srdce to určitě nebyla! První dvě třetiny jsou totiž typicky americké - tedy o jednom z mnoha amerických snů, který si hlavní hrdinka až velmi úspěšně plní. Jen ten zvolený sport není to pravé ořechové. Boxu jsem nikdy na chuť nepřišel a nemam ho rád. Ani díky skvělému, životními zkušenostmi nabitému, vyprávění Freemanovy postavy o něm. O to více když v ringu účinkují ženy. A poslední třetina - pořád je to o boji, ale už ne v ringu. Přichází spousta emocí a bolestné přání!. To celé mě ovšem nezasáhlo tak jak mělo a závěr mě nechal přes to všechno velmi chladným (oproti třeba A Perfect World). A to se docela divím, protože vím, že skončit jako Maggie, chtěl bych to stejné!! Plně také chápu a souhlasím s následným činem Frankieho. Zejména to "přání" asi rozhodlo, že Oscar za nejlepší film je tam kde je, ale co už :( (volil bych Finding Neverland). Ovšem Eastwoodova stylová režie je opravdu dobrá, nechybí zde i trochu humoru, ale hlavně (nejen vizuálně) kontrastní atmosféra. Na poprvé „jen" 75%, určitě si to ale zopakuji na DVD. „Každý může prohrát jeden zápas.“ Někdy ale další zápas už nepřijde !! Tento film ho určitě neprohrál. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Co dodat ku vsetkym komentarom...Film za milion. Jeden z tych, na ktore si spomeniete aj o desat rokov... Silne, emotivne, dojimave, bravurne zvladnute po vsetkych strankach a hlavne neprekombinovane. Zaujmu herecke vykony, kamera, rezia. Je to jednotny celok, ktory sa rozhodne oplati vidiet. Hilary Swank opat nesklamala, Freeman detto. Snad sa od Eastwooda dockame dalsieho skveleho snimku. Bravo majstre. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Touha po uznání a rozhodující chvíle, které mění život. Odhodlání, vzdor, úspěch, respekt, bolest, zklamání, ale i porozumění. V tomhle filmu je prostě všechno. A přitom se to na první pohled tváří, jako film o sportu, kde jde jen o to, kdo koho pošle dřív k zemi. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood je na staré kolená čím ďalej lepší a zároveň dáva spomenúť na jeho kvalitnú režisérsku prácu v sedemdesiatych/osemdesiatych rokov min. storočia. Jeho réžii sa nedá nič vytknúť - je presná, podobne ako ostatné formálne zložky filmu (kamera pomáha evokovať tie správne nálady a k tomu navyše tu máme ďalší, veľmi minimalistický, ale za to o to osobitejší soundtrack pozostávajúci z jemného vybrnkávania na gitaru v štýle country). Pomalé, lineárne odvíjanie príbehu o americkom sne, kde nič nie je zadarmo sa nesie v duchu toho najklasickejšieho filmového štýlu a v mierne odhadovaných intenciách športovej drámy, to všetko podopreté presvedčivými hereckými výkonmi. Lenže podobne ako aj v Eastwoodovom Mystic River, tak aj tu som mal problém s vyústením príbehu. Ťažko o tom písať bez prezrádzania pointy, tak len naznačím, že riešenie ústrednej peripetie, ktoré film predkladá, mi nie je vlastné, resp. inak povedané - akceptoval som vycibrene prevedený Clintov spôsob nazerania na daný problém, ale práve vďaka mojmu odlišnému postoju som ho nemohol precítiť naplno. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mám rád subžánr boxerských dramat, ale Million Dollar Baby je něčím víc než jen filmem o boxu, je to především film o jednom z nejsilnějších mezilidských vztahů, totiž o vztahu otce a dcery. A samozřejmě s tím spojeném specifickém druhu lásky. Million Dollar Baby je také jedna z moderních analogií ryzí antické tragédie. Obojí dobře maskované mimikry boxerského dramatu. Jímavý příběh o té zoufale přirozené potřebě otce překonat propast mezi ním a jeho dítětem, o jeho vlastní citové pasti, do níž se vlivem blíže nespecifikovaných okolností dostal. Trenér Frankie Dunn a jeho náhradní dcera boxerská svěřenkyně Maggie Fitzgerald jsou vlastně dva životní ztroskotanci, naprosto osamělí bez zjevného smyslu života, opuštěni nejbližšími, a teprve protnutím jejich životních poutí se u obou samota zvrátí a prázdnota života se začne zaplňovat. Jako katalyzátor působí vypravěč Eddie. Čistý film, který je definován svým tragickým koncem. Antihollywood. Vyprázdněnost amerického snu. O režisérských, hereckých a lidských kvalitách Clinta Eastwooda se, myslím, nemá ani smysl rozepisovat... ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Na Eastwoodovi nechápu hlavně jednu věc: Za svojí hereckou i režisérskou kariéru natočil už obrovskou spoustu filmů a STÁLE dokáže překvapovat dalšími kvalitními projekty vedenými jeho bezchybnou (a již také pořádně zkušenou) režisérskou rukou. MDB je dalším z nich. Hlavní věcí, která z něj dělá něco víc než jen dobře odvedenou mechanickou práci, je zvrat v cca 2/3 filmu, kdy se z rozjetého boxerského trháku v rockyovském stylu stane naprosto komorní a pořádně smutné drama. To člověku uštědří opravdu pořádný pravý hák...Jinak se ale jedná o prostě "jen" kvalitní film, s dobrou režíí, výbornými herci, atd., ale takové to "něco", duše filmu (nebo nějaká jinak pojmenovaná pitomost v tom smyslu:)), tu pro mě chybí. Takže asi zůstanu na čtyřech hvězdách. ()

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Eastwood dobyje japonský ostrov

Eastwood dobyje japonský ostrov

07.07.2005

Po komornej, Oscarmi ovešanej boxérskej dráme Million Dollar Baby sa Clint Eastwood vrhne na nakrúcanie snímky FLAGS OF OUR FATHERS. Pôjde o vojnovú drámu podľa knihy Jamesa Bradleyho, ktorú pre… (více)

Reklama

Reklama