Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzneste se na kouzelném létajícím koberci a vydejte se na napínavý let plný legrace s Aladinem. Skvělé dobrodružství doplňuje podmanivá hudba, oceněná Oscarem. Aladin žije se svou rozpustilou opičkou Abu uprostřed kouzelného města. Jeho obyčejný život naruší dobrodružství, ve kterém se snaží zachránit princeznu Jasmínu ze spárů zlého kouzelníka Jafara. Aladin ale není na těžký úkol sám – má kouzelnou lampu. Stačí ji otřít a zjeví se džin, který má smysl pro humor a dovede měnit podoby. A splní i Aladinovo přání proměnit se v prince, aby okouzlil Jasmínu. Moc lampy však odhalí také Jafar a pokouší se jí zmocnit. Aladin musí nad Jafarem zvítězit a použít k tomu veškerou svou chytrost. (HBO Europe)

(více)

Recenze (245)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 2 : Hudba, Píseň - "A Whole New World" + 3 nominace: Píseň - "Friend Like Me", Zvuk, Střih zvukových efektů ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších novodobých Disneyovek. Již standarně výborná hudba a písně Alana Menkena, skvělá animace a hlavně spousta nápadů. Nejen létající koberec, ale zejména džin z lampy (v originále namluvený Robinem Williamsem, kterému se podle mě i podobá) je naprosto geniální - jeho eskapády při čarování a předvádění se při všem možném jsou prostě kouzelné (a navíc ne všechny jeho vtípky jsou určeny dětem). Škoda, že u Disneye v současné době zapomínají, jak se točí dobrý rodinný film. Jestli si to chcete připomenout, Aladdina vřele doporučuji. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $28miliónovTržby USA $217,350,219Tržby Celosvetovo $504,050,219Tržby za predaj Blu-ray v USA $35,838,519Tržby za predaj DVD v USA /85%/ ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Před třiceti lety měl premiéru slavný animovaný snímek, který představil romantizovanou verzi Blízkého východu i průlomovou dabingovou roli Robina Williamse. Aladin dnes patří do Disneyho zlatého fondu, jeho cesta na stříbrné plátno však byla velmi trnitá. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Alan Menken: 1. Arabian Nights - Bruce Adler [1:19] ,2. Legend Of The Lamp [1:25] ,3. One Jump Ahead - Brad Kane [2:22] ,4. Street Urchins [1:52] ,5. One Jump Ahead (Reprise) - Brad Kane [1:01] ,6. Friend Like Me - Robin Williams [2:26] ,7. To Be Free [1:39] ,8. Prince Ali - Robin Williams [2:51] ,9. A Whole New World - Brad Kane/Lea Salonga [2:40] ,10. Jafar's Hour [2:42] ,11. Prince Ali (Reprise) - Jonathan Freeman [1:07] ,12. The Ends Of The Earth [1:35] ,13. The Kiss [1:51] ,14. On A Dark Night [2:55] ,15. Jasmine Runs Away [0:46] ,16. Marketplace [2:37] ,17. The Cave Of Wonders [4:57] ,18. Aladdin's Word [1:51] ,19. The Battle [3:38] ,20. Happy End In Agrabah [4:12] ,21. A Whole New World - Peabo Bryson/Regina Belle [4:07], ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

No to je ovšem jiná. Upřímně nechápu ty stížnosti na údajný sexismus Disney, protože oni ten svůj zavedený typ postavy – atraktivní flákač s iluzemi o své výjimečnosti – zachovají i při změně pohlaví. Tentokrát však udělali skutečně tvůrčí krok, dovedli ji do zcela logické podoby a udělali z ní zloděje z povolání s psychotickou posedlostí nenáročným životem a bohatstvím, jehož zahálčivost se rodí z přiznané nechuti k práci – představte si Popelku, kdyby kradla ručníky a měla osobnost. A co je nejlepší, tahle zásadní charakterová vada je nejenom pojmenována, ale funguje jako jádro příběhu a teprve její vědomé napravení a vyměnění za nesobeckost a obětavost umožňuje hrdinovi vysloužit si svůj happy end, čímž se z Aladina stává historicky první disneyovská princeznovka s použitelným morálním ponaučením. Do toho nám navíc vstupuje popkulturní smršť a meta riffování v podání vynikajícího Williamsova džina a nebývale zvládnutá princezna, která na jednu stranu není ořezávátko a zároveň svou okázalou emancipovaností nikdy nevstupuje do té otravné říše typicky pokryteckých, užvaněných, feministických Mařen. Osobně jdu sice víc do kolen z Flynn Ridera, ale tohle je pravděpodobně první disneyovka, kterou bych dětem pustila beze strachu, že z nich vyrostou amorální oportunističtí zmrdi, a to nějaké mé osobní áchání dalece převažuje. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Welcome to Agrabah! Magická vize dálných pouští, po které už zlodějíčci z tržiště, tygři, princezny nebo velkovezírské pletichy nikdy nebyly stejné. Jak je u Disneyho zlatých klasik zvykem, atmosféra se dostavila po prvním tónu úvodní písně a pomalu odcházela až při závěrečných titulcích. A když se do příběhu plného pokladů, létajících koberců a kouzel zaplete ještě legendární Džin plný nesmrtelných hlášek, je kouzlo dokonáno. A Aladdin má i to štěstí, že díky svému umírněnému exotickému směru není šance, že by byl kdy ve svém subžánru překonán. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Asi nejzabavnejsi disneyovka. Klasicky pribeh podavany s milym humorem a okoreneny peknou hudbou. Udelat z letajiciho koberce samostatnou postavu byl napad vskutnu vytecny. A ty dialogy... Bravo! ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Klasike ako Aladin sa nevyrovná hocičo. Fascinujúci animovaný muzikál a bezpochyby jeden z najkvalitnejších klasických animákov aké kedy u Disneyho vznikli. Či už po stránke piesní z dielne Alana Menkena, či po stránke postáv na čele s džinom Robinom Williamsom, či samotnou animáciu alebo aj samotným dramaticky vystavaným príbehom. A vy ostatní si pokojne velebte každý nový, hoc kvalitný, Pixar. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Jedna z mojich srdcoviek z dectva, s krásnym príbehom a melodickými pesníčkami. Každý z nás si môže dovoliť byť majiteľom čarovnej lampy, aspoň na tú hodinku a pól... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Niekdajší predchodca Pixaru si týmto filmíkom u mňa naozaj šplhol. Postavičkou coolového Džina a skvelými gagmi si získal nielen detské publikum. Jediné, čo mi na týchto starších Disneyovkách občas vadí, je hudba a muzikálové piesne, ale tie sú tu vcelku príjemné, takže mi to vychádza na 90%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

ALADDIN je jedna z mých nejoblíbenějších Disneyovek. Možná i nejoblíbenější. Skvělý příběh je protkaný spoustou fórků a nezapomenutelných charakterů (kobereček je frajer největší :-). Skvělá rodinná zábava. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

31. celovečerní Disney Kombinace příběhů z pohádek Tisíce a jedné noci v Disney stylizaci? Konečně, jako nápad je to naprosto v pořádku. Slavná éra Disney Renaissance je definována především uchu lahodící hudbou Alana Menkena a Aladin přišel právě včas, aby si publikum vzpomnělo na tradiční lásku Hollywoodu k orientu. Vzpomeňme na nádhernou stylizaci Zloděje z Bagdadu s Douglasem Fairbanskem nebo na Kismet s Marlenou Dietrichovou. Ale podobně jako u Lvího krále musím konstatovat, že jako dítě jsem znala jen navazující filmy, seriál a hru a dnes vnímám Aladina přeci jen jako příliš vyždímanou Disneyovku. A to ani nemluvím o té hrané verzi. Ten původní animák není dokonalý, animace paláce princezny a vstupu do jeskyně je dnes už dokonce překonaná, klasická formulka "princezna, hrdina a roztomilá zvířátka proti zloduchovi" sice funguje, ale toho modrého džina jsem nikdy nepovažovala za dobrý nápad. Tolik popkulturních odkazů v jeho výstupech by jednoho až udusilo. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mám rád ztřeštěné animované grotesky od Texe Averyho a Aladin mi je v mnohém připomíná. Je to stejným dílem krásná pohádka jako stoprocentně odvázaná komedie a jejím největším trumfem je džin s hlasem Robina Williamse, který předvedl něco neskutečného - ať je náš dabing jakkoliv dobrý, v tomto případě prostě nebude nikdy ani zpola tak dobrý jako originál. Nerad bych ale zapomněl na perfektní hudbu Alana Menkena a kupodivu také na písně, které mě v disneyovkách často nechávají chladným, ale tady se vážně povedly na sto procent. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ľudia z Walt Disney Pictures u mňa moc nezabodovali, keď siahli po tejto ošúchanej, arabáckej predlohe. Príbeh mladého, moslimského pohana Aladdina, ktorému slúži démon uväznemý v petrolejovej lampe, nepatrí medzi tie, čo mám rád. Takže ma nepotešilo ani toto presladené, farbami hýriace, animované spracovanie. Navyše som to videl s príšerným dabingom a s totálne sprznenými spievanými pasážmi. *** ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Moc hezký příběh podle Příběhů tisíce a jedné noci z dílny Walta Disneyho tehdy nemohl dopadnout špatně. Krásné. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

najzábavnejšia disneyovka.úžasné gagy z ktorých neviem vybrať najobľúbenejší.tak toto sa teda veľmi veľmi podarilo ()

Související novinky

Dočká se Aladin pokračování?

Dočká se Aladin pokračování?

15.08.2019

Po obřím úspěchu hraného Aladina od režiséra Guye Ritchieho (Král Artuš – Legenda o meči) není divu, že studio Disney aktuálně zvažuje pokračování. Snímek několik dní nazpátek překročil miliardu… (více)

Reklama

Reklama