Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzneste se na kouzelném létajícím koberci a vydejte se na napínavý let plný legrace s Aladinem. Skvělé dobrodružství doplňuje podmanivá hudba, oceněná Oscarem. Aladin žije se svou rozpustilou opičkou Abu uprostřed kouzelného města. Jeho obyčejný život naruší dobrodružství, ve kterém se snaží zachránit princeznu Jasmínu ze spárů zlého kouzelníka Jafara. Aladin ale není na těžký úkol sám – má kouzelnou lampu. Stačí ji otřít a zjeví se džin, který má smysl pro humor a dovede měnit podoby. A splní i Aladinovo přání proměnit se v prince, aby okouzlil Jasmínu. Moc lampy však odhalí také Jafar a pokouší se jí zmocnit. Aladin musí nad Jafarem zvítězit a použít k tomu veškerou svou chytrost. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mám rád ztřeštěné animované grotesky od Texe Averyho a Aladin mi je v mnohém připomíná. Je to stejným dílem krásná pohádka jako stoprocentně odvázaná komedie a jejím největším trumfem je džin s hlasem Robina Williamse, který předvedl něco neskutečného - ať je náš dabing jakkoliv dobrý, v tomto případě prostě nebude nikdy ani zpola tak dobrý jako originál. Nerad bych ale zapomněl na perfektní hudbu Alana Menkena a kupodivu také na písně, které mě v disneyovkách často nechávají chladným, ale tady se vážně povedly na sto procent. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Aladin disponuje velmi, velmi zhuštěným dějem, kdy se pořád něco děje. Naštěstí měl k dispozici dobré režiséry, takže se ani na chvíli neztratíte. Tahle arabská love story je podaná s humorem, který pobaví i dospělé, a možná i překvapí překrásnou animací. Jediným mínusem jsou snad džinovy metamorfózy do slavných osobností dneška a odkazy na moderní přístroje - tohle se opravdu do Aladinova příběhu nehodilo. A poprvé u Disneyho se mi opravdu líbily písničky! ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Hodnotných kvalit jako Sněhurka nebo 101 dalmatinů Aladin doopravdy nedosahuje, přesto je pohádkou, která má mezi těmi nejpodstatnějšími své zasloužené místo. Nevím, zda se nadále budu držet nedávného nápadu dohnat vícero animovaných disneyovek, ale rozhodně jsem nad nimi nezanevřel. Asi už na mě nemají takový vliv kouzla a opojení, když už dávno nepatřím do cílovky takových animáků. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Je to o papouchovi a písničkách. Bez nich by to nešlo. Vše, co se točí kolem Iaga je úžasná legrace, zato Džin je otravnej a příliš americkej. Myslím tím, že perské prostředí není tak chudé, aby bylo potřeba do něj cpát odkazy na americkou současnou kulturu. Jen je zvláštní, že si vzpomínám na úplně jiný kreslený příběh o Aladinovi (ne Diesney) a nemůžu ho nikde najít. Snad si to nepletu s nějakou dětskou knížkou. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Aladina jsem měl teoreticky stále v hlavě. Lehké střípky v mé hlavě zůstaly i přesto, že už to může být více než deset let. Ruku na srdce, asi zde vůbec nemusíme debatovat o tom, že nejgeniálnějším aspektem celého filmu je samozřejmě Robin Williams, který tomu všemu dokonale dominuje. Celkově vzato jde opět dnes již o kultovní záležitost, která bude asi žít navěky. Prostě dobrej biják. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (32)

  • Původní kinoverze z roku 1992 obsahovala větu "Good tiger, take off and go" ("Hodný tygr, zpakuj se a jdi"), kterou pronesl Aladin, když na něj tygr Rádža vrčel. Po vydání filmu na VHS v 90. letech se začala šířit fáma, že tvůrci do filmu vložili podprahovou zprávu a Aladin ve skutečnosti říká: "Good teenagers take off their clothes" ("Hodní teenageři, svlékněte se"). V edici z roku 2004 byla hláška kvůli kontroverzím z filmu vypuštěna. Ale ve vydání z roku 2015 byla do filmu opět přidána. (Alfréda)
  • Film obsahuje plno odkazů starší disneyovky. Nejvýraznějším z nich je velká hlava Pinocchia (1940), v níž se na chvíli promění džinova hlava, či krab Sebastian z Malé mořské víly (1989) v momentě, kdy džin listuje knihou a chystá Aladinovu proměnu v prince. Na konci má džin na hlavě suvenýrovou čepici s obrázkem psa Goofyho. (Ryuuhei)

Související novinky

Dočká se Aladin pokračování?

Dočká se Aladin pokračování?

15.08.2019

Po obřím úspěchu hraného Aladina od režiséra Guye Ritchieho (Král Artuš – Legenda o meči) není divu, že studio Disney aktuálně zvažuje pokračování. Snímek několik dní nazpátek překročil miliardu… (více)

Reklama

Reklama