Reklama

Reklama

Slavný Myší Detektiv

  • USA The Great Mouse Detective (více)

Slavný londýnský výrobce hraček nedávno beze stopy zmizel. Jeho dcera Olivia se obrátí na slavného myšího detektiva Basila z Baker Street s prosbou o pomoc. Basilův rozverný asistent Dr. Dawson a věrný pes Toby také přidají ruku i nos k dílu. Pátrání napříč dlážděnými ulicemi Londýna roku 1897 je zavede k profesoru Ratiganovi, bezcitné kryse. Basilovi se podaří odhalit, že Ratigan plánuje unést královnu, aby se sám stal králem! V zájmu záchrany myšího království bude muset slavný myší detektiv najít způsob, jak zločinnou krysu předat spravedlnosti. (TV Nova)

(více)

Recenze (22)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $14miliónovTržby USA $38,625,550Tržby Celosvetovo $39,200,000║ Myší Sherlock Holmes, x-tá verzia tohto detektíva. Príbeh klasika premietnutý do sveta myší, animácia občas milo prekvapí, celkový dojem mi aj tak príde len ako priemer. /60%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Netopýří Stoupa a disneyovská solidní variace na Sherlocka, která však více než co jiného připomíná celovečerní viktoriánský prequel Rychlé roty se vším všudy; od animace přes zápletku, styl a záporáka až po udělátka či propojení na lidský svět. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Viktoriánský Londýn se koupe v mlžném oparu, pohvizduje si melodie Henryho Manciniho a zatím nic netuší o temných spádech vypasené krysy s hlasem Vincenta Price, která ho touží ovládat. Britské impérium je v ohrožení a vypadá to na pěknou prácičku pro myšáka Basila z Baker Street... Což o to, zní to dobře a knížka dvojice Eve Titus a Paul Galdone, kterou film adaptuje, je asi pěkná. Ale to je většina knížek, které Disneyho studio přetvořilo do svých k nerozeznání podobných filmů. Tu a tam utroušený "dospělý" vtip tone ve vlnobití samoúčelných grimas a konstantní veselost převažuje nad humorem. Samotní Holmes a Watson (zde Basil a Dawson) nebo profesor Moriarty (Ratigan) jsou pouhé recykláty běžně užívaných stereotypů jak těchto postav, tak extatických disneyovských postaviček, bez posunu do nového kontextu. Asi jsem očekával příliš, když jsem se těšil na nějaké osobité pojetí, transpozici doyleovských detektivek do kreslené grotesky. Překvapivě zcela nepřítomný je humor vyplývající z toho, že hrdinové jsou titěrná zviřátka, která prožívají velká dramata, o kterých lidský svět netuší. Pokud se film odehrává v paralelním Londýně s vlastní myší královnou, kde nejsou žádní lidé, pak nechápu, proč mají všechny budovy a ulice běžné, pro myši a ostatní zvířenu předimenzované rozměry. A podle jakého klíče bylo stanoveno, kterým zvířatům a rekvizitám bude ponechána jejich velikost a které budou naopak přizpůsobeny velikosti postav. Ba ne, film, v němž se objevuje psí vodítko nebo past na myši, se zaručeně odehrává v lidském světě. Je proto hrozná škoda, že film úplně rezignoval na nápady, jak alternativně toto zvířecí podsvětí využívá lidské předměty a pomáhá si jimi ve svém směšném pinožení (viz Spláchnutej nebo Velká sýrová loupež). Film ale překvapivě slušně funguje jako detektivka a finále s Big Benem je výrazně působivější než předcházející děj. Nechtěl bych ho shazovat. Kdyby mi bylo 5, možná bych dal o hvězdičku víc. O dvě určitě ne. 60% ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Viz Oskar. Já jen za sebe doplním, že Big Ben mě neohromil, ale opravdu jsem se pobavil při barové scéně, která má v sobě všechny potřebné aspekty - přehnanou nespokojenou lůzu, sexy barové tanečnice, opravdu velmi nenápadné vyptávání ("neznáte náhodou největšího arcilotra londýna?") a všichni jsou totálně na plech, včetně watsona/dawsona tancujícího s výše zmíněnými tanečnicemi. Paráda. Zbytek filmu dětský průměr. (6/10) ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

V osmdesátých letech zřejmě procházelo studio Walta Disneyho tvůrčí krizí, jelikož už všechny klasické pohádky natočili, tak asi nevěděli, co by mohli zkopírovat. A tak někdo přišel s nápadem natočit animovaný celovečerní snímek s největším a nejslavnějším detektivem všech dob, kterého všichni znají pod jménem Sherlock Holmes. Převedli ho do do myší podoby a dali mu jméno Basil z Baker Street. V tomto příběhu vidíme mnoho mluvících zvířatek včetně pejsků, kočiček, netopýrů a dalších skvostů z živočišné říše, které zde vytvářejí nádherný profil příběhu, který se odehrává v tajuplném Londýně a kde náš detektiv řeší záhadu zmizení významného výrobce hraček. Kdo zná příběhy Sherlocka Holmese od jeho stvořitele Sira Arthura Conana Doylea, tak mi dá jistě za pravdu, že jeho myší dvojník, který bydlí ve stejném čísle 221B je svému lidskému originálu dosti podobný. Ať už je to ve způsobu oblékání, libozvučném hraním na housle, chemickými experimenty, deduktivními metodami vyšetřování, kouřením jeho fajfky  a dalšími specifickými vlastnostmi, kterými si dobyl celý svět. Jediné, co v tomto příběhu chybí je nitrožilní užívání drog, ale to se dá pochopit, jelikož je film určen pro ty nejmenší. Také zde máme stejné postavy, které se vyskytují v jeho okolí. Ať už je to doktor Watson, či paní Hudsonová anebo proradný profesor Moriarty. Pro milovníky Sherlocka Holmese a Walta Disneyho je to povinný snímek do jejich sbírky, který nějak nevybočuje z řady, ale určitě neurazí. Naštěstí se tam moc nezpívá a napínavý konec odehrávající se na Big Benu mi silně připomíná jednu scénu z první části trilogie s názvem Návrat do budoucnosti. Oddechový film pro celou rodinu, který je už šestadvacátý animovaný snímek z dílny Walta Disneyho mě celkem potěšil a proto mu dávám něco přes 70%. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Disneyovské zpracování Sherlocka Holmese dopadlo až překvapivě dobře. Atmosféra věčně zamlženého Londýna je nečekaně temná a předevších charakter myšího dvojníka velkého detektiva věrnější předloze více, než kdejaká suchopárná "dědkovská" adaptace. Příběh je lineární, ale velmi sympatický a občas se i ukáže malý odkaz na předlohu. V porovnání s jinými disneyovkami pak film i zakončuje dostatečně dramatické (a kvalitní) finále, které tím jen korunuje jeden z vůbec nejlepších filmů studia. _____ Mé titulky najdete Z D E ()

Fleur6 

všechny recenze uživatele

Tento Disney má kupodivu dobre stavanú atmosféru už od začiatku a kedže sa jedná o animovanú detektívku, poteší taktiež kratučká stopáž. Mimochodom, súhlasím s Němim, veľmi vydarený záver. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Příjemná Disneyovka, která převádí slavné Doylovy postavy do myšího světa. Máme tu myšáka Basila (=Sherlock Holmes), který žije v myší díře na Baker Street a je nejslavnějším myším detektivkem. Dále tu je Dr. Dawson (=Dr. Watson) a Profesor Ratigan (= Prof. Moriarty). Nejúchvatnější na tomto filmu je výkon Vincenta Price coby hlavního záporáka. Jen tak pro zajímavost - zazní nám tu i hlas Basila Rathbona, slavného představitele Sherlocka Holmese ze 30. a 40. let, podle kterého byl hlavní hrdina pojmenován. Rathbonův hlas byl použit pro jednu větu, kterou pronese silueta skutečného Sherlocka Holmese. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

prva spolupraca rona clementsa a johna muskera (ktori neskor spolu rezirovali pecky ako malu morsku vilu a alladina) s vynikajucou disneyovskou animaciou a pribehom inspirovanym sherlockom holmesom... kratka stopaz, vynikajuci zaporak ratigan (dabovany vincentom priceom!) ale i nevyvazene tempo a slabe pesnicky (so skladatelom menkenom t.j. masinou na oskary, zacali spolupracovat az neskor) z mysieho detektiva robia prijemnu rozpravku, ale urcite nie klasiku medzi disneyovkami... ()

kajas 

všechny recenze uživatele

V našich končinách téměř neznámá disneyovka na motivy příběhů Sherlocka Holmese nepůsobila vůbec špatně. Myší holčička byla neskutečně roztomilá :). ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Holmesov a podobných detektívov nemusím a príbeh mi pripadal ako obyčajná časť nejakého anim. seriálu. Animácia ušla, i ked na Disneyho 80. rokov som čakal viac. Hodnotenie: 65% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Skvělá sherlockovka s naprosto špičkovým záporákem. Zajímavý příběh, vynikající animace a dobová atmosféra a minimum písní, ačkoliv ta "Moriartyho" je moc fajn. Kvalitní kus a lze litovat jen toho, že tady v minulosti nebyl znám. Příběh je klasický sherlockovský, zajímavý, napínavý na správných místech, zábavný, s vynikající závěrečnou naháněčkou, odkazy na skutečného Velkého detektiva také potěší... nic víc si přát nelze, jsem zcela spokojen. 85%. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Krásna detektívna rozprávočka s pozoruhodnou atmosférou a mimoriadne sympatickými postavami. Typická dobrá klasická disneyovka, pri ktorej máte radosť z každého ťahu štetcom a z každého rozkošného detailu. Škoda, že nie je dlhšia... :) ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

“Throwback Thursday #36” - Tentokrát padla volba pro čtvrteční throwback na Disney klasiku z 80’s - myší variaci na svět Sherlocka Holmese, kde je slavný detektiv Basil, jeho pomocník Dawson a úhlavní nepřítel profesor Ratigan. Animace je poplatná době vzniku, příběh ničím nepřekvapí, a to ani vtipem a tak zůstává nejlepším prvkem Vincent Price jako záporácký profesor Ratigan, vyšetřovací prvky a akce. Celkově jde o v Česku ne moc známou Disney pohádku, která zaznamenala v kinech zaznamenala úspěch a stala se klasikou z Myšákovy knihovny 80. let. 3* ()

studiobadguy 

všechny recenze uživatele

Zde se Disney rozhodl udělat si vlastního myšího Sherlocka Holmese a celkem se jim to povedlo. Animace je opět skvělá, hlavně finální scéna o které ještě budu mluvit. Ta detektivní část je taky celkem dobrá. nemůžu si stěžovat. Postavy jsou také velmi dobře napsané opět nemůžu si ztěžovat. Finální scéna v BIg Benu je naprosto úžasná a rozhodně ji chci ještě někdy vidět. Nevím co dál říct, 80% ( 4 hvězdy z 5 ). ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Výsledky z ostatních webů: IMDb - 7,2/10 | Rotten Tomatoes: Tomatometer - 79%, Audience Score - 79% | FDb.cz - 85% | Velmi příjemný dnes již klasický animák naprosto vhodný na mlhavé deštivé ráno a to nejen proto, že se celý odehrává v našem oblíbeném viktoriánském Londýně plném tmy, mlhy, deště a zloduchů. Těchto variací na Sherlocka už tu bylo, ale tahle má své krásné kouzlo! A proto jí ty chyby i chybičky odpouštíme, protože animáků, kde je fakt dobrý záporák (i hlavní hrdina) je poněkud málo... 70% ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Milá pohádka pro mladší pohádky má dobrou stopáž, seznamuje s postavou Sherlocka Holmese a doktora Watsona, i když se postavy jmenují jinak a záporné postavy jsou poměrně zábavné, stejně jako hudební čísla. Přesto neobsahuje ani jednu opravdu zajímavou scénu a postava malé myšky byla opravdu otravná. ()

Reklama

Reklama