Reklama

Reklama

Vodka Lemon

Obsahy(1)

Arménská vesnička uprostřed zasněžených plání vypadá, jako by pro její kurdské obyvatele už nikdy nemělo nastat jaro a blahobyt. Po rozpadu Sovětského svazu zde zavládla nouze a chaos a zůstávají jen ti, kteří nemohou nebo nechtějí odejít Jedním z nich je i šedesátiletý Hamo Isko (Romen Avinian) - nepotřebný, osamělý válečný veterán, schopný komunikovat jen na hřbitově s nedávno zemřelou manželkou Gulistan. Na krku mu zbyl neschopný starší syn Dilovan (Ivan Franek) - alkoholik, a hezká vnučka, jejíž vyhlídky na dobrý sňatek z lásky jsou ovšem minimální. Mladší syn Kamo sice emigroval do Francie, dopisy z Paříže, na které se stařec chorobně upnul, jsou však neustálými žádostmi o peníze

Hamo si nemůže nevšimnout vdovy Niny (Lala Sarkissian), která žije stejně osamělý a zoufalý život a kterou Hamo pravidelně každý den potkává v poloprázdném autobuse na hřbitov. Nina prodává v kiosku u jediné silnice ve vesnici lahve vodky, která má bůhvíproč jméno po citronech, i když chutná po hořkých mandlích. Jak bez údivu poznamenává Nina: To je Arménie. A tak se rodí naděje na nečekaném místě u lidí, u kterých by každý předpokládal jen zoufalství a rezignaci. Z absurdity, která se pro hrdiny filmu stala denním chlebem, vyrůstá optimismus, z bídy a zoufalství láska, životy se mění z tragédie v komedii - a ze všech těch prvků nakonec vznikl film v zemi, která je stejně skutečná jako vybájená - v zemi, kde se pije na zdraví, na žal i jenom tak Vodka Lemon. Režisér Hiner Saleem, původem Kurd, byl uchvácen světem, který mu připomínal rodný Kurdistán, a tak se zrodil film, který je stejně tak příběhem jedné určité země a jejích konkrétních obyvatel jako nadčasovým vyprávěním o lidech v mezní situaci, které ani děsivá nouze nedokáže připravit o schopnost milovat, žít, pomáhat druhým a hledět s nejasnou nadějí do budoucnosti. Hořce poetická filmová vize scénáristy a režiséra Hinera Saleema obdržela prestižní Cenu San Marco na MFF v Benátkách 2003, představitel hlavní mužské role Romen Avinian získal Cenu poroty na Filmovém festivale v New Beach. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Faye 

všechny recenze uživatele

Film není žádná veselá jízda na ledu.Jak by se z názvu, a z úvodní jízdy obsazené postele zapřáhnuté za dodávkou, mohlo zdát. I když ledu a hlavně sněhu je v něm víc než dost. A nad ním vyhrává snad jen bída s nouzí.Ale zase na druhou stranu, kde jinde by netrpělivě čekala celá osada jestli „bohatý“ syn pošle otci z ciziny 10 dolarů. Bohem i světem zapomenutý kraj, který má svérázné zvyky a jediný obchod (boudu) Vodka Lemon. A v něm žijí (přežívají) skromní a odevzdaní lidé, bez práce a bez přehnaných nároků. Vždyť dokud je co prodat, je dobře. Jsem ráda, že jsem film viděla. Už jenom za intenzívní nával optimismu a úlevy, který jsem pocítila se závěrečnými titulky, za to štěstí, že ten čáp (nebo vrána) se mnou nedoletěl až do Arménie!!! ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tenhle film vás ani příliš nepobaví, ani příliš nedojme, ale po celou dobu jeho sledování mi v hlavě zněl oblíbený výrok mé babičky: "Zlatý Česko!" ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Život arménskych Kurdov nebýva častým motívom celovečerného filmu. Existenčné zúfalstvo núti občanov nástupníckych štátov Sovietkeho zväzu rozpredávať kusy nábytku, odevy, s láskou uchovávavnú uniformu, televízor......jednoducho všetko, čo ešte je na predaj. Kto má prácu, môže byť rád, že ju vôbec má, aj keď ide len o predaj Vodky lemon v osamotenej drevenej búde pri hlavnom cestnom ťahu. Zúfalstvo, chudoba a nedostatok peňazí v kurdskej osade však napodiv nespôsobujú trudnomyseľnosť a depresiu. Množstvo humorných momentov v príbehu zbližovania sa osamoteného starčeka, čakajúceho na peňažnú pomoc od syna, ktorý odišiel do Francúzska a predavačky vodky dodáva filmu veľmi zaujímavý náboj o nezdolnosti ľudského ducha a optimizme i v momentoch, kedy sa zdá byť všetko stratené. Veľmi dobrá tragikomédia, dokonale prepájajúca obe polohy života. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Velice smutný film o sociální situaci v Arménii. Mystické momenty, vtipné momenty, pěkná kamera, režie. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Nůůůda.. S art nevtipnými vtípky, mučivě dlouhými záběry na něco, co se nehýbe a neustálým vykuřováním, chlastáním vodky a velebením staré dobré SSSR. Tyhle filmy z bývalého sovětského bloku stojí všechny za starou bačkoru... :-/ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zo sledovania nezávislých filmov z rôznych kútov sveta som dospel k názoru, že za prvé môžem byť rád, že žijem na Slovensku, a za druhé, že v meste je jednoduchší život, ako na vidieku. Vodka lemon ma v tom ďalej utvrdila. Je to film tak bizarný, aký je jeho názov a aj napriek tomu, že jeho predstavitelia nemajú príliš veľa dôvodov na optimizmus, vďaka zvolenému žánru ho vo filme cítite. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Velice úsporná, nepodbízivá komedie s několika nezapomenutelnými scénami (hlavně všechny scény se skříní a vůbec obchody hlavního hrdiny), která ukazuje absurditu arménského života ještě v 21. století. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zajímavý mix hořké komedie, romance, dramatu a dalších žánrových ingrediencí, který mi byl bližší ve svých absurdních momentech. Výsledný film dobře ladí se svým názvem (je silný a chutná spíš po mandlích) a do života arménských Kurdů se divák nepodívá každý den. Možná je lepší se před příběhem sympaticky málomluvných (ne)hrdinů trochu posilnit (viz. název) a jít na něj uprostřed zimy. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Príjemný film o drsnom živote. Osobitý humor, neurčiteľný žáner... Celý film nejlepšie vysťihuje odpoveď na otázku, prečo sa vodka volá vodka lemon, keď chutí po mandliach? Toto je Arménsko. Vodka Lemon vo mne skrátka nechala príjemný pocit... ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale myslel jsem si, že to bude dobrý a vtipný film. Něco ve stylu Kusturicových filmů. Úvodní jízda na posteli se sáňkovou úpravou vypadala ještě dobře, ale pak se z filmu stala neskutečná nuda prakticky jen o sezení na obyčejných židlích v hromadě sněhu. Možná, že se film snažil zachytit realitu života a bídy v postkomunistické oblasti, ale ani pak by tato forma nebyla vhodná. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* od tohoto malého filmu nemůžete čekat, že si užijete kopec srandy, jak by se od žánru komedie očekávalo, ale je to příjemný lidský snímek o strastech života v Kurdistánu. Mnohé určitě odradí pomalu plynoucí děj, který je přesycen bezmocí něco změnit a beznadějí. Přesto tam lidé žijí a naplno si užívají aspoň ty drobné radosti, které se vyjímečně objeví. A i když zasněžená krajina nás provádí celým filmem, tak zahřeje u srdce svou poetickou náladou a krásnou kamerou. Já za to vše dávám slabší 4 hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Úžasně zvláštní filmeček z kavkazské produkce. Smutný a veselý zároveň. A ještě jeden motiv mě v něm zaujal... Dosud jsem nezaregistrovala žádný film, který by si tak pohrával s tématem židle či posedávání :-) ()

baruss 

všechny recenze uživatele

Od komédie z postkomunistickej krajiny som čakal viac...Toto v Arménsku možno nazývajú komédiou... : ) Nejdem tento film karhať, Vôbec nebol taký zlý ako naznačuje moje hodnotenie, to nie. Idem ho skôr pochváliť. Pekne urobený horko-trpký film... O každodennom ťažkom živote. Na toľkú trpkosť, horkosť a fádnosť som zrejme nebol pripravený. Som veľmi rád, že som toto dielo mohol zhliadnuť, neľutujem. ()

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Nádherná kamera, v závislosti na prostředí, které se prezentuje v arménsky ukňouraných a věrohodných barvách, především díky přírodním a lehce industriálním zákoutím, které mám rád, nejenom na Kavkaze, ale i v jakkékoliv exotičtěji laděné zemi ve východních měřítkách, využívá veškerý svůj potenciál. Ale tato vizuální exprese celý film neudělá... ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Sice snadno uchopitelný, ale příjemně poetický film z opravdu neobvyklého prostředí. Je vidět, že lidé ve všech poskomunistických zemích mají podobné trable. Přece jen ale v krajině téměř věčného sněhu tyto problémy gradují. Člověk se ale snadno vžije do nádherného pocitu člověka, který prodá starou skříň, dostane za ní nějaký peníz a navíc se s ní už nemusí tahat zpátky domů. Krása. :-) ()

Madlene 

všechny recenze uživatele

Svérázný a v podstatě velice melancholický snímek o těžkém životě na arménské vsi... Přesto - nebo snad právě proto stojí za shlédnutí. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

50%. Něco bylo celkem dobre, neco bylo o ničem. Celkové vyznění filmu je průměrné. Dokonce ani ta zasněžená zmrzlá krajina byla taková průměrná. Takže má to světlé momenty, ale je jich dost málo. Ukázka arménské vesnice v docela krutém prostředí. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Film se celý odehrává v zasněžené krajině a je plný výstředních scén, na začátku auto táhne postel a na ní stařík si vyndá umělý chrup a hrají na nástroje, film končí dvojicí staršího muže a ženy za piánem jedoucím po cestě. Ale ty scény nejsou veselé, jen poeticky a komediálně zastírají chudobu, v níž všichni žijí. ()

Reklama

Reklama